× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Ερωτήσεις‑απαντήσεις για τα τεστ αυτοελέγχου (πάλι θα κλάψω, πάλι θα γελάσω)

Γράφει ο ΣΤΡΑΤΗΣ ΠΑΛΛΗΣ*

Δημοσίευση 24/3/2021

Ερωτήσεις‑απαντήσεις για τα τεστ αυτοελέγχου (πάλι θα κλάψω, πάλι θα γελάσω)

Η κυβέρνηση ανακοίνωσε 13 μήνες μετά την έναρξη της πανδημίας, εντελώς ξαφνικά, τη διανομή τέστ αυτοελέγχου, ένα τη βδομάδα γιά κάθε πολίτη, αρχίζοντας από τα τέλη Μαρτίου, μέσω των φαρμακείων.Πρόκειται γιά απόφαση πανικού του "επιτελικού κράτους", απόδειξη ότι έχει χαθεί όχι μόνο ο έλεγχος αλλά και η επαφή με την πραγματικότητα. Είναι χαρακτηριστικό ότι η εξαγγελία δεν έγινε από κάποιον αρμόδιο υπουργό Υγείας κλπ αλλά από εναν μαιντανό υφυπουργό παρά τω πρωθυπουργώ: Ο κ.Μητσοτάκης εμφανίζεται ακόμα μιά φορά ως υπερφυσική οντότητα που εργάζεται γιά τη σωτηρία του λαού σκορπίζοντας κορωνοσωσίβια από το μπαλκόνι του Μαξίμου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

1- Ποιός εισηγήθηκε το μέτρο; Αγνωστο.Δεν το ακούσαμε από την επιστημονική επιτροπή.Η κυβέρνηση επί ένα χρόνο κωφεύει στις προτάσεις της αντιπολίτευσης και των επιστημόνων για στοχευμένη μαζική συνταγογράφηση και δωρεάν χορήγηση των τεστ. Ενώ ο ΕΟΔΥ εκτελεί μέχρι σήμερα μερικές χιλιάδες τέστ την εβδομάδα, αίφνης το Μαξίμου αποφασίζει και διατάσσει να εκτοξευθούν στα δέκα εκατομμύρια ως τα τέλη Μαρτίου. Πώς μπορεί να γίνει αυτό; Μόνο με τη μέθοδο του ρυζιού στους γάμους.

2- Πώς θα γίνει η άμεση προμήθεια των εκατομμυρίων τέστ; Προφανώς με απ' ευθείας αναθέσεις, με επίκληση του επείγοντος, πού όλα τα σφάζει, όλα τα μαχαιρώνει. Με τη διαφορά ότι το επείγον δεν εμφανίστηκε τώρα. 13 μήνες είταν υπεραρκετοί γιά την κανονική διαδικασία προμήθειας και την αποφυγή των παρακαμπτήριων δρόμων του χρήματος. (Ας μην παραπονεθούν στο μέλλον οι "επιτελικοί" όταν κληθούν να δώσουν εξηγήσεις).

3- Πώς θα γίνει η κατανομή των τέστ στα φαρμακεία; Κανένας φαρμακευτικός σύλλογος, καμιά ένωση φαρμακαποθηκών δεν ρωτήθηκε γι' αυτό πριν την ανακοίνωση. Αντί γιά την κανονική συνταγογράφηση και την κατανομή με βάση τη ζήτηση, προκρίθηκε ο χύδην διαμοιρασμός με βάρκα την ελπίδα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

3- Οταν τελικά με τον ένα ή τον άλλο τρόπο φθάσουν τα τέστ στα φαρμακεία, πώς θα γίνεται η διάθεσή τους; Η κυβέρνηση λέει με τη καταχώριση του ΑΜΚΑ. Σε ποιά πλατφόρμα; Και με ποιό νόημα; Για να γίνεται γνωστός ο αριθμός των κομματιών που διατέθηκαν; Ποιό επιστημονικό συμπέρασμα μπορεί να συναχθεί από αυτόν τον αριθμό;

4- Τα τεστ ονομάζονται, και είναι, σέλφ τέστ, δηλαδή τέστ αυτοελέγχου.Ως τέτοια πρέπει να γίνονται στο σπίτι και σε καμιά περίπτωση μέσα ή έξω, άκουσον άκουσον, από το φαρμακείο. Ο χώρος, το προσωπικό του και οι ασθενείς - πελάτες του πρέπει να παραμείνουν ασφαλείς και όχι να εκτίθενται σε περιβάλλον αυξημένης πιθανότητας μετάδοσης.Στο φαρμακείο είναι λογικό να γίνεται επίδειξη, όχι εκτέλεση του τέστ. Το φαρμακείο δεν πρέπει να μετατραπεί σε οιωνεί εξεταστικό κέντρο covid, κατ' αναλογία με την μετατροπή των κυριότερων νοσοκομείων της χώρας σε νοσοκομεία αναφοράς covid, με την έξωση των συνήθων ασθενών και την...αναβολή των χειρουργείων τους και των θεραπειών τους.

5- Τέλος, ποιός εγγυάται ότι θα γίνεται αναφορά, και πού, των τέστ που βγαίνουν θετικά, και μάλιστα από άτομα ασυμπτωματικά που πιθανόν να αποκρύψουν το αποτέλεσμα γιά να μην "μπλέξουν" με καραντίνες κλπ; Πόσοι θετικοί θα συνεχίσουν αυτοβούλως με μοριακό τέστ; Η μήπως είναι αρκετή, ακόμα μιά φορά, η επίκληση της ατομικής ευθύνης;

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Πάλι θα κλάψω, πάλι θα γελάσω, που λέει το γνωστό τραγούδι.Θα κλάψω γιά την υποστελέχωση της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, την εγκατάλειψη του θεσμού του οικογενειακού γιατρού, την γενική υποβάθμιση του ΕΣΥ, μηχανισμοί που θα μπορούσαν να διασφαλίσουν την συνεπή ιχνηλάτηση, την περιχαράκωση των εστιών και τον αποτελεσματικό έλεγχο του covid, αντί των αποτυχημένων γενικών λοκντάουν.

Θα κλάψω γιά τα εκατομμύρια τεστ που θα διασκορπιστούν έτσι, χωρίς πρόγραμμα. Γιά τα πολλά, πάρα πολλά εκατομμύρια ευρώ που θα σπαταληθούν στο όνομα του δήθεν περιορισμού της πανδημίας. Και θα γελάσω, βέβαια πικρά, γιά την ανευθυνότητα, την κοροιδία, την κατάντια, τα αλεπάλληλα επικοινωνιακά τεχνάσματα, τον κυνισμό και τη μικροψυχία των άριστων "επιτελών" του κ. Μητσοτάκη.

*Ο Στρατής Πάλλης είναι φαρμακοποιός και πρώην Δήμαρχος Μυτιλήνης

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Εφτά δολοφονίες και ύποπτοι θάνατοι συντοπιτών μας

Οι Φίλοι Ιστορικής Μνήμης και Πολιτιστικής Δημιουργίας θυμούνται με αφορμή τη συμπλήρωση 57 χρόνων από το πραξικόπημα της 21η Απριλίου
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

ΕΡΤ: Το παράρτημα!

Γράφει ο ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΛΑΔΙΤΗΣ*
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΟΙ ΑΠΕΝΑΝΤΙ

Πάνω από 6.000 Τούρκοι σε λίγες ημέρες

«Ευχαριστούμε την Ελλάδα που έκανε εύκολο το ταξίδι στο όμορφο νησί σας» δήλωσαν οι επισκέπτες που περίμεναν στην ουρά για να περάσουν από το Τελωνείο Μυτιλήνης, όπου τους περίμενε ούζο!
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΜΕΤΑΞΥ ΜΑΣ

Ιστορίες «στο Ν» για την ιστορία και τοπογραφία της Λέσβου

Ο Δημήτρης Μάντζαρης συζητά με το Σπύρο Καράβα, ομότιμο καθηγητή Νεότερης Ιστορίας στο Τμήμα Κοινωνικής Ανθρωπολογίας και Ιστορίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου
ΑΧΙΝΟΣ

Πάτησε τον Αχινό, 11/4/2024

Το καυστικό σχόλιο της ημέρας
ΤΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ ΤΑ ΜΠΛΟΥΖ

Του Αγίου Αντύπα της Περγάμου

Η γιορτή σαν σήμερα 11 Απριλίου, στο ναό του Αιγυπτίου θεού Όσιρι που ‘γινε εκκλησιά για το μαθητή του Ιωάννη του Θεολόγου και σήμερα λειτουργεί σαν τζαμί
ΣΤΡΑΤΗΣ ΜΠΑΛΑΣΚΑΣ
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Απούσα η Σάμος

Γράφει ο ΜΑΝΩΛΗΣ ΚΑΡΛΑΣ*
ΑΧΙΝΟΣ

Πάτησε τον Αχινό, 10/4/2024

Το καυστικό σχόλιο της ημέρας
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΜΕΤΑΞΥ ΜΑΣ

Στο ταξίδι της μουσικής με τον Μανώλη Ζαχαράκη

Ο μόλις 21χρονος βιρτουόζος του πιάνου, ανοίγει φτερά για τη σύνθεση και τη Γερμανία- Μέχρι τότε τον απολαμβάνουμε στο Mythical Coast
ΑΧΙΝΟΣ

Πάτησε τον Αχινό, 9/4/2024

Το καυστικό σχόλιο της ημέρας
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Αξιολόγηση; Σιγά μην φοβηθώ!

Γράφει ο ΘΕΜΗΣ ΚΛΙΟΜΙΔΙΩΤΗΣ, αναπληρωτής εκπαιδευτικός