× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

«Αρχές Ιανουαρίου δύο νέα κρεβάτια στη ΜΕΘ του Βοστάνειου»

Συνέντευξη του Διευθυντή της ΜΕΘ Ευθύμιου Ζιώγα. Μιλά για το δεκάμηνο της πανδημίας, τους συμπολίτες μας που διασωληνώθηκαν και την επάρκεια του νοσοκομείου μας

Γράφει η ΜΑΡΙΑ ΧΑΤΖΗΓΕΩΡΓΙΟΥ Δημοσίευση 25/12/2020

«Αρχές Ιανουαρίου δύο νέα κρεβάτια στη ΜΕΘ του Βοστάνειου»

Στην εμπειρία των τελευταίων δύσκολων μηνών μετά το Μάρτιο όταν ξεκίνησε η πανδημία του κορονοϊού, αναφέρεται σε συνέντευξη του στο «Ν» και στην εκπομπή «Πρωινοί Διάλογοι», ο Διευθυντής της Μονάδας Εντατικής Θεραπείας του Νοσοκομείου της Μυτιλήνης Ευθύμιος Ζιώγας. Ο Ευθύμιος Ζιώγας μεταξύ άλλων αναφέρεται στον τιτάνιο αγώνα που δίνουν καθημερινά οι γιατροί και το προσωπικό της ΜΕΘ του Βοστάνειου για να στηρίξουν  τους συμπολίτες μας που δίνουν μάχη για τη ζωή τους, διασωληνωμένοι, εξαιτίας των επιπλοκών, που προκάλεσε στην υγεία τους ο κορονοϊός.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

15 μπήκαν στη ΜΕΘ

«Συνολικά, σημειώνει ο Διευθυντής της Μονάδας Εντατικής Θεραπείας του νοσοκομείου μας, από τη μέρα που ξεκίνησε η πανδημία του κορονοϊού έως και σήμερα νοσηλεύτηκαν πάνω από  15  άτομα στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας. Οι μισοί από αυτούς νοσηλεύτηκαν τον Αύγουστο όπου είχαμε το πρώτο μεγάλο ουσιαστικό κύμα στο νησί μας και οι υπόλοιποι στο δεύτερο μεγάλο κύμα της πανδημίας το Νοέμβριο. Σήμερα όπως και σε όλη τη χώρα μετά από 1,5 μήνα lockdown εμφανίζεται μία σχετική ύφεση και μείωση των νοσηλευομένων. Στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας αυτή τη στιγμή βρίσκονται δύο άτομα».

Το πρώτο δύσκολο κύμα

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Αναφερόμενος στο πρώτο μεγάλο κύμα της πανδημίας στο νησί μας, τον περασμένο Αύγουστο, ο Ευθ. Ζιώγας μίλησε για  μία εξαιρετικά δύσκολη κατάσταση, η οποία όμως επισήμανε, αν γινόταν ένα τοπικό lockdown εκείνη την περίοδο πιθανόν να είχαμε αποφύγει τα χειρότερα. «Όταν άρχισε η αύξηση των κρουσμάτων, έγινε σύσκεψη με όλους τους φορείς για τον τρόπο αντιμετώπισης του προβλήματος. Ίσως αν η πολιτεία προχωρούσε στη λήψη έκτακτων τοπικών μέτρων, να αποφεύγαμε την περεταίρω επιβάρυνση και όσα ακολούθησαν. Πιστεύω ότι σε αυτό το θέμα υπήρξε ολιγωρία.

Διασωλήνωση και υποκείμενα νοσήματα

Αναφερόμενος στο θέμα της διασωλήνωσης και στο προφίλ των ασθενών στο νοσοκομείο της Λέσβου που μπήκαν στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας, ο Ευθ. Ζιώγας σημείωσε ότι η διασωλήνωση γενικότερα είναι μια δύσκολη και επίπονη διαδικασία για τον ασθενή και γίνεται αφού διαπιστωθεί ότι είναι η μόνη ελπίδα σωτηρίας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Από τα 15 άτομα που μπήκαν στη ΜΕΘ μόνο δύο δεν χρειάστηκε να διασωληνωθούν, έδωσαν βέβαια μαζί με εμάς σκληρή μάχη για να αποφύγουν αυτή την εξέλιξη. Όσοι διασωληνώθηκαν ήταν άνω των 63 ετών και είχαν κάποια μικρά ή λίγο πιο σοβαρά υποκείμενα νοσήματα. Πρώτα στη λίστα των νοσημάτων αυτών  είναι η υπέρταση και ο σακχαρώδης διαβήτης τα αναπνευστικά προβλήματα και καρδιοαγγειακά προβλήματα». 

Στο Βοστάνειο πήγαμε καλά

Σε άλλο σημείο της συνέντευξής του, Ο Ευθύμης Ζιώγας  αναφέρθηκε  στο ζήτημα της αντιμετώπισης της παρούσας κατάστασης στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Βοστάνειου. Όπως τόνισε η κατάσταση είναι απολύτως ελεγχόμενη ωστόσο σημείωσε αν είχαμε μία δραματική επιδείνωση και φτάναμε στα επίπεδα των Σερρών ή της Δράμας, τότε το νοσοκομείο μας δεν θα μπορούσε να ανταπεξέλθει στην πίεση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Είμαστε ίσως από τα τυχερά νοσοκομεία γιατί αυτή τη στιγμή η Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του νοσοκομείου μας, απασχολεί συνολικά 6 γιατρούς ειδικευμένους, μετά την προσθήκη δύο ακόμη συναδέλφων πριν μερικούς μήνες. Περιμένουμε τώρα και το ανάλογο νοσηλευτικό προσωπικό για να στελεχωθεί πλήρως η Εντατική του νοσοκομείου μας. Μία ακόμη ευχάριστη εξέλιξη είναι ότι μέσα στον Ιανουάριο ολοκληρώνεται η προσθήκη δύο ακόμη θέσεων – κρεβατιών στη ΜΕΘ, στο πλαίσιο της δωρεάς του Ιδρύματος Στ. Νιάρχος,  επομένως αυξάνονται σημαντικά οι δυνατότητες νοσηλείας ασθενών».

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΠΑΙΔΙΑ + ΓΟΝΕΙΣ

Η Αθανασία Δαφιώτη στο Βοοκ and Art

H γνωστή θεατρολόγος-ηθοποιός θα βρίσκεται εκεί για να παίξει με τα παιδιά, πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, θεατρικά παιχνίδια βασισμένα στα βιβλία της
ΠΑΙΔΙΑ + ΓΟΝΕΙΣ

Βρεφικά πακέτα έλαβαν νέες μητέρες

Από την «Αποστολή» με τη χρηματοδότηση της Eurobank και τη συνεργασία του Δήμου Μυτιλήνης
ΠΑΙΔΙΑ + ΓΟΝΕΙΣ

Καθαρίζουν τη Χαραμίδα

«Λέσβος χωρίς πλαστικά» με πλούσια δράση
ΠΑΙΔΙΑ + ΓΟΝΕΙΣ

Μικροί και μεγάλοι προστάτευσαν το πάρκο αναψυχής του Τσίγκου

Περιβαλλοντική δράση του Δήμου Μυτιλήνης
ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΧΡΟΝΟΣ

Στο βάθρο της Σπερχειάδας ποδηλάτες της Λέσβου

Μεγάλες επιτυχίες για μια ακόμη φορά πέτυχε η αποστολή αθλητών ορεινής ποδηλασίας
ΓΕΥΣΗ

Μάζεψαν χόρτα και τα μαγείρεψαν

Μία νόστιμη δράση στο Νηπιαγωγείο Ταξιαρχών στο Καγιάνι
ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΧΡΟΝΟΣ

Bόλτα στο σπήλαιο του Αγίου Φίλιππου στο φαράγγι της Θερμής

Γράφει ο ΜΑΝΩΛΗΣ ΑΝΤΩΝΑΚΗΣ
ΓΕΥΣΗ

Platinum διάκριση για το Ούζο Βαρβαγιάννη

Στα Chefs’ Choice Awards 2024
ΑΤΖΕΝΤΑ

5η Ποδηλατάδα για τον Αυτισμό

Την Κυριακή 14 Απριλίου
ΠΑΙΔΙΑ + ΓΟΝΕΙΣ

Φροντίδα του Δάσους με τον Δήμο Μυτιλήνης

Δράσεις εκπαίδευσης και καθαρισμού στην περιοχή «Τσίγκος» για παιδιά και μεγάλους
ΑΤΖΕΝΤΑ

Παιδικές χαρές του κόσμου για τα παιδιά της Κένυας

Πασχαλινό μπαζάρ από το 4ο Δημοτικό Σχολείο Μυτιλήνης
ΑΤΖΕΝΤΑ

Πασχαλινό πρόγραμμα για παιδιά στο «Λευκό Χαρτί»!

Κατασκευές, ιστορίες και παιχνίδι