× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Προάγγελος αλλαγών στην Τουρκία

Η νίκη της αντιπολίτευσης στα μεγάλα αστικά κέντρα

Γράφει η ΜΑΡΙΑ ΛΙΛΑ Δημοσίευση 3/4/2019

Προάγγελος αλλαγών στην Τουρκία

Δεν έχουν σταματήσει οι δονήσεις του πολιτικού σεισμού που προκάλεσαν οι δημοτικές εκλογές της Κυριακής στην Τουρκία, όπου το κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ) έχασε όλες τις μεγάλες πόλεις και την Άγκυρα, που έλεγχε εδώ και 25 χρόνια, με ορισμένους υποψηφίους του, να αρνούνται να δεχτούν την ήττα τους στην Κωνσταντινούπολη.
Αλλά λίγοι πιστεύουν ότι ο Ερντογάν θα διακινδυνεύσει να βρεθεί ξανά αντιμέτωπος με ένα κύμα λαϊκών εξεγέρσεων, διαμαρτυριών και διαδηλώσεων που θα αποσταθεροποιούσαν περαιτέρω την ήδη παραπαίουσα οικονομία της Τουρκίας, η οποία καθόρισε σε σημαντικό βαθμό, τα εκλογικά αποτελέσματα.
Το κυβερνών κόμμα του κέρδισε σε 39 επαρχίες της Τουρκίας ενώ οι υποψήφιοι της αξιωματικής αντιπολίτευσης CHP-που συνεργάστηκε με το κόμμα της Ακσενέρ- έλαβαν την στήριξη των ψηφοφόρων σε 21 επαρχίες, ανάμεσά τους αυτές που περιλαμβάνουν την Άγκυρα, την Κωνσταντινούπολη, τη Σμύρνη, την Αττάλεια και τα Άδανα.
Τα τελικά αποτελέσματα των δημοτικών εκλογών αναμένεται να δημοσιευθούν σε λίγες μέρες μετά την εξέταση όλων των ενστάσεων που έχουν υποβληθεί. Το Ανώτερο Εκλογικό Συμβούλιο (YSK) της Τουρκίας αποφάσισε ότι θα γίνει νέα καταμέτρηση των ψήφων σε 8 από τις 39 περιφέρειες της Κωνσταντινούπολης, μετά τις ενστάσεις που υπήρξαν, δήλωσε σήμερα ο επικεφαλής του YSK Σαντί Γκιουβέν, έπειτα από τις προσφυγές που κατέθεσε το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, αμφισβητώντας τα αποτελέσματα των τοπικών εκλογών της Κυριακής στην πόλη αυτή.
Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (CHP), το οποίο κέρδισε με μικρή διαφορά το AKP στην Κωνσταντινούπολη, βάσει των προκαταρκτικών αποτελεσμάτων που ανακοινώθηκαν, είχε προσφύγει κατά της νέας καταμέτρησης των ψήφων, αναγκάζοντας το Εκλογικό Συμβούλιο να την σταματήσει αργά χθες το βράδυ.
Μιλώντας, ωστόσο, σήμερα σε δημοσιογράφους στην Άγκυρα, ο Γκιουβέν διευκρίνισε ότι η νέα καταμέτρηση θα επικεντρωθεί κυρίως στις άκυρες ψήφους και σημείωσε ότι δεν είναι κάτι που γίνεται για πρώτη φορά.
Οι προσφυγές στο Συμβούλιο συνεχίζονται ακόμη, κατέληξε ο Γκιουβέν. Το AKP του Ερντογάν κατέθεσε προσφυγές για νέα καταμέτρηση των ψήφων σε όλες τις εκλογικές περιφέρειες της Κωνσταντινούπολης και στην πρωτεύουσα Άγκυρα όταν τα προκαταρκτικά αποτελέσματα έδειξαν ότι επρόκειτο να χάσει και τις δύο πόλεις.

Το AKP επικεντρώνεται σε περίπου 300 χαλασμένες κάλπες στην Κωνσταντινούπολη και απαιτεί μια επανεξέταση, ωστόσο, η διαφορά των 30.000 ψήφων του Εκρέμ Ιμάμογλου (Ekrem Imamoglu) έναντι του Μπιναλί Γιλντιρίμ, είναι απίθανο να ανατραπεί.
Με αυτό το δεδομένο ο εκπρόσωπος του AKP Omer Celik σημείωσε σαφώς ότι το κόμμα του δεν θα επιδοθεί σε έναν αγώνα αντεγκλήσεων σε συνέντευξη Τύπου χθες το βράδυ. «Είναι καθήκον μας να υπερασπιζόμαστε το δικαίωμα των πολιτών που ψηφίζουν. Επομένως, δεν είναι δυνατόν να επιδιώξουμε μια νίκη που δεν δικαιούμαστε. Δεν αναγνωρίζουμε καμία εξουσία πάνω από την εθνική βούληση» τόνισε ο Τσελίκ.
Ο Ερντογάν, ωστόσο, είχε προειδοποιήσει τους ψηφοφόρους, πριν από τις εκλογές ότι οι δήμαρχοι της αντιπολίτευσης θα αντιμετωπίσουν δυσκολίες να αποκτήσουν την απαραίτητη κρατική υποστήριξη για την εκπλήρωση των καθηκόντων τους και πολλοί εκτιμούν ότι θα είναι πολύ δύσκολο το έργο τους σε όλα τα μεγάλα αστικά κέντρα της χώρας.
Προς το παρόν, βέβαια, ο Τούρκος πρόεδρος έχει δεσμευτεί να καταστήσει την οικονομία προτεραιότητά του με μια σειρά νέων διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων.
Μιλώντας μετά τις εκλογές αναφέρθηκε στα λάθη του κόμματός του και μίλησε για ανασχηματισμό του υπουργικού συμβουλίου με στόχο την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης της αγοράς. Αλλά παραμένει ασαφές αν τα λόγια του θα συμβαδίσουν με ανάλογη δράση.
Παράλληλα, ο Ερντογάν ανανέωσε τους όρκους του να κινηθεί εναντίον των υποστηριζόμενων από την Αμερική Κούρδων μαχητών που ελέγχουν τα βόρεια σύνορα της Συρίας με την Τουρκία, στα ανατολικά του ποταμού Ευφράτη. Οι απειλές του είχαν θεωρηθεί σε μεγάλο βαθμό ως προεκλογική ρητορική για να ανεβάσει τις εθνικιστικές ψήφους. Αλλά μια νέα στρατιωτική επιχείρηση στη Συρία θα μπορούσε ακόμα να αποδειχθεί «αναγκαία» -με τη μακιαβελική έννοια- για να μετατοπιστεί η προσοχή από τις αυξημένες οικονομικές δυσκολίες, αν και είναι πιο πιθανόν να τις επιδεινώσει.
Η τουρκική κυβέρνηση συνειδητοποιεί ότι η απώλεια της Κωνσταντινούπολης και της Άγκυρας είναι μια σημαντική πολιτική αποτυχία και αν οι δήμαρχοι της αντιπολίτευσης του CHP αποδώσουν καλά τα επόμενα τέσσερα χρόνια, αυτό θα μπορούσε να κοστίσει στον Ερντογάν και τις γενικές εκλογές, που θα διεξαχθούν στην Τουρκία το 2023, όταν οι πολίτες θα εκλέξουν τόσο τα μέλη της Μεγάλης Εθνοσυνέλευσης, όσο κι έναν νέο πρόεδρο της χώρας για πενταετή θητεία.

[ΠΗΓΗ]
ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Εφτά δολοφονίες και ύποπτοι θάνατοι συντοπιτών μας

Οι Φίλοι Ιστορικής Μνήμης και Πολιτιστικής Δημιουργίας θυμούνται με αφορμή τη συμπλήρωση 57 χρόνων από το πραξικόπημα της 21η Απριλίου
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

ΕΡΤ: Το παράρτημα!

Γράφει ο ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΛΑΔΙΤΗΣ*
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΟΙ ΑΠΕΝΑΝΤΙ

Πάνω από 6.000 Τούρκοι σε λίγες ημέρες

«Ευχαριστούμε την Ελλάδα που έκανε εύκολο το ταξίδι στο όμορφο νησί σας» δήλωσαν οι επισκέπτες που περίμεναν στην ουρά για να περάσουν από το Τελωνείο Μυτιλήνης, όπου τους περίμενε ούζο!
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΜΕΤΑΞΥ ΜΑΣ

Ιστορίες «στο Ν» για την ιστορία και τοπογραφία της Λέσβου

Ο Δημήτρης Μάντζαρης συζητά με το Σπύρο Καράβα, ομότιμο καθηγητή Νεότερης Ιστορίας στο Τμήμα Κοινωνικής Ανθρωπολογίας και Ιστορίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου
ΑΧΙΝΟΣ

Πάτησε τον Αχινό, 11/4/2024

Το καυστικό σχόλιο της ημέρας
ΤΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ ΤΑ ΜΠΛΟΥΖ

Του Αγίου Αντύπα της Περγάμου

Η γιορτή σαν σήμερα 11 Απριλίου, στο ναό του Αιγυπτίου θεού Όσιρι που ‘γινε εκκλησιά για το μαθητή του Ιωάννη του Θεολόγου και σήμερα λειτουργεί σαν τζαμί
ΣΤΡΑΤΗΣ ΜΠΑΛΑΣΚΑΣ
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Απούσα η Σάμος

Γράφει ο ΜΑΝΩΛΗΣ ΚΑΡΛΑΣ*
ΑΧΙΝΟΣ

Πάτησε τον Αχινό, 10/4/2024

Το καυστικό σχόλιο της ημέρας
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΜΕΤΑΞΥ ΜΑΣ

Στο ταξίδι της μουσικής με τον Μανώλη Ζαχαράκη

Ο μόλις 21χρονος βιρτουόζος του πιάνου, ανοίγει φτερά για τη σύνθεση και τη Γερμανία- Μέχρι τότε τον απολαμβάνουμε στο Mythical Coast
ΑΧΙΝΟΣ

Πάτησε τον Αχινό, 9/4/2024

Το καυστικό σχόλιο της ημέρας
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Αξιολόγηση; Σιγά μην φοβηθώ!

Γράφει ο ΘΕΜΗΣ ΚΛΙΟΜΙΔΙΩΤΗΣ, αναπληρωτής εκπαιδευτικός