× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

«Δύσκολοι οι επόμενοι μήνες για την πανδημία»

Ο συντοπίτης μας, Καθηγητής, Νίκος Θωμαΐδης που μελετά με την ερευνητική του ομάδα τα λύματα της Αττικής και τον κορονοϊό μίλησε στο «Ν»

Γράφει η ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ Δημοσίευση 20/12/2020

«Δύσκολοι οι επόμενοι μήνες για την πανδημία»

Από τον Μάρτιο του 2020 και το γενικευμένο λοκντάουν, η επιστημονική ομάδα του Νίκου Θωμαΐδη, καθηγητή Αναλυτικής Χημείας, στο εργαστήριο του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών εντοπίζει τα κρούσματα μέσω της μεθόδου της επιδημιολογίας των λυμάτων, όπως έχει γίνει γνωστό σε πλήθος ενημερωτικών εκπομπών και άρθρων από τις συνεντεύξεις που έχει δώσει.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Θυμίζουμε ότι η ανάλυση των λυμάτων της Ψυτάλλειας που καταφτάνουν κάθε πρωί στο Εργαστήριο του κ. Θωμαΐδη από υπαλλήλους της ΕΥΔΑΠ τον αριθμό των κρουσμάτων σε 4 εκατομμύρια ανθρώπους, σχεδόν δηλαδή στη μισή Ελλάδα. Μάλιστα επειδή ο οργανισμός αργεί να παρουσιάσει τα συμπτώματα του κορονοϊού, το τεστ ανίχνευσης Covid έχει αποτέλεσμα αρκετές ημέρες μετά τη μόλυνση του ασθενούς, σε αντίθεση με τη μέθοδο της επιστημονικής ομάδας του κ. Θωμαϊδη.

Ο κ. Θωμαϊδης μίλησε στο ρ/σ του «Ν» στους 99 στα fm και την εκπομπή «Ανθέων 99» για τις εκτιμήσεις του αναφορικά με την πανδημία, τα μέτρα που έχουν ληφθεί για τον περιορισμό της και την κρισιμότητα τις κατάστασης τους επόμενους μήνες. Είναι ιδιαίτερα προβληματισμένος για τον χειμώνα που διανύουμε και εκτιμά ότι αφενός απαιτείται προσοχή από όλους τους πολίτες κατά το διάστημα των εορτών, ενώ θεωρεί ότι είναι δύσκολοι οι προσεχείς τρεις μήνες από τον Γενάρη έως και τον Μάρτη.

Και τα παραπάνω, γιατί μπορεί να ξεκινήσει ο εμβολιασμός κατά του κορονοϊού στις 26 Δεκεμβρίου, αλλά όπως είπε απαιτούνται δύο δόσεις, και τα αποτελέσματα από αυτόν θα φανούν σε 1,5 μήνα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Τόνισε ότι από την εφαρμογή του δεύτερου λοκντάουν έχει μειωθεί η διασπορά του υιικού φορτίου κατά 70%, ενώ δηλώνει προβληματισμένος για το άνοιγμα, έστω και με click away της οικονομίας, καθώς στην Αθήνα εμφανίζονται τεράστιες ουρές πολιτών έξω από τα καταστήματα, όπου είναι αδύνατον να κρατηθούν οι απαραίτητες αποστάσεις. 

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΑΤΖΕΝΤΑ

Ανοίγουν τα ιαματικά Λουτρά Πολιχνίτου

Πολλά υποσχόμενη κίνηση για εξυπηρέτηση 500 ατόμων τα επόμενα δύο χρόνια
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΠΑΙΔΙΑ + ΓΟΝΕΙΣ

Αγάπη, αλληλεγγύη και στήριξη ζητά ο Σύνδεσμος Πολυτέκνων Λέσβου

Από τις 2.300 μέλη, μειώθηκαν σε 2.000: «Παρά το δημογραφικό πρόβλημα δεν στηρίζονται οι πολύτεκνοι» λέει ο πρόεδρος, Μ. Κουφέλος
ΜΟΥΣΙΚΗ

Party για τον έναν χρόνο Sat Games στη Μυτιλήνη

Την Κυριακή 28 Απριλίου
ΚΑΤΟΙΚΙΔΙΑ

Συνελήφθη γιατί κλώτσησε το σκύλο του

Καταγγελία για παράβαση της νομοθεσίας για τα ζώα συντροφιάς στη Μυτιλήνη
ΠΑΙΔΙΑ + ΓΟΝΕΙΣ

4ο πακέτο στήριξης στις νέες οικογένειες

Χαμόγελα ευγνωμοσύνης από τους δικαιούχους της Δυτικής Λέσβου
ΑΤΖΕΝΤΑ

Να επιλέξεις ΕΠΑΛ;

Ενημερωτική εκδήλωση το απόγευμα της Δευτέρας στο 5ο Γυμνάσιο Μυτιλήνης
ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΧΡΟΝΟΣ

Ένα Μουσείο αφιερωμένο στην ελιά

Γνωρίστε το Μουσείο Βιομηχανικής Ελαιουργίας στην Αγία Παρασκευή
ΠΑΙΔΙΑ + ΓΟΝΕΙΣ

Η Αθανασία Δαφιώτη στο Βοοκ and Art

H γνωστή θεατρολόγος-ηθοποιός θα βρίσκεται εκεί για να παίξει με τα παιδιά, πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, θεατρικά παιχνίδια βασισμένα στα βιβλία της
ΠΑΙΔΙΑ + ΓΟΝΕΙΣ

Βρεφικά πακέτα έλαβαν νέες μητέρες

Από την «Αποστολή» με τη χρηματοδότηση της Eurobank και τη συνεργασία του Δήμου Μυτιλήνης
ΠΑΙΔΙΑ + ΓΟΝΕΙΣ

Καθαρίζουν τη Χαραμίδα

«Λέσβος χωρίς πλαστικά» με πλούσια δράση
ΠΑΙΔΙΑ + ΓΟΝΕΙΣ

Μικροί και μεγάλοι προστάτευσαν το πάρκο αναψυχής του Τσίγκου

Περιβαλλοντική δράση του Δήμου Μυτιλήνης
ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΧΡΟΝΟΣ

Στο βάθρο της Σπερχειάδας ποδηλάτες της Λέσβου

Μεγάλες επιτυχίες για μια ακόμη φορά πέτυχε η αποστολή αθλητών ορεινής ποδηλασίας