Η ομάδα Μυτιληνιού καθηγητή εντοπίζει τα κρούσματα πριν τα τεστ Covid!
Ο Νίκος Θωμαϊδης μιλά για την καινοτόμα μέθοδο επιδημιολογίας λυμάτων και τη συνεργασία του Πανεπιστημίου Αθηνών με τον κ. Τσιόδρα
Γράφει η ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ Δημοσίευση 3/11/2020
Από τον περασμένο Μάρτιο και το γενικευμένο λοκντάουν, η επιστημονική ομάδα του Νίκου Θωμαϊδη, καθηγητή Αναλυτικής Χημείας, στο εργαστήριο του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών εντοπίζει τα κρούσματα μέσω της μεθόδου της επιδημιολογίας των λυμάτων.
Ο Νικόλας Θωμαϊδης που μεγάλωσε στον Σκόπελο Γέρας και ασχολείται επιστημονικά και με το λάδι της Λέσβου, μίλησε αρκετές φορές το τελευταίο διάστημα στα τηλεοπτικά μέσα των Αθηνών για τα ευρήματα σε σχέση με τον κορονοϊό της επιστημονικής ομάδας που μελετούν τα Εργαστήρια Αναλυτικής Χημείας και Μοριακής Βιολογίας του ΕΚΠΑ σε συνεργασία με τα Κεντρικά Εργαστήρια Δημόσιας Υγείας του ΕΟΔΥ.
Για τη δημιουργική δραστηριότητά του και για τη συνεργασία του με τον κ. Τσιόδρα και το υπουργείο Υγείας, μίλησε στο ρ/σ του «Ν» στους 99 στα fm και την εκπομπή «Ανθέων 99».
Τα κρούσματα στη μισή Ελλάδα!
Η ανάλυση των λυμάτων της Ψυτάλλειας που καταφτάνουν κάθε πρωί στο Εργαστήριο από υπαλλήλους της ΕΥΔΑΠ αποκαλύπτουν στην επιστημονική ομάδα τον αριθμό των κρουσμάτων σε 4 εκατομμύρια ανθρώπους, σχεδόν δηλαδή στη μισή Ελλάδα. Μάλιστα επειδή ο οργανισμός αργεί να παρουσιάσει τα συμπτώματα του κορονοϊού, και άρα το τεστ ανίχνευσης Covid έχει αποτέλεσμα αρκετές ημέρες μετά τη μόλυνση του ασθενούς, με τη μέθοδο της επιστημονικής ομάδας του κ. Θωμαϊδη.
Συγκεκριμένα, ο καθηγητής αναλυτικής χημείας του ΕΚΠΑ, Νίκος Θωμαΐδης, ανέφερε πως η ανάλυση του ιικού φορτίου στο αποχετευτικό σύστημα, καταδεικνύει πως στην Αττική των 4,2 εκατομμυρίων κατοίκων ενδέχεται να κυκλοφορούν έως και 40.000 ενεργά κρούσματα κορονοϊού.
«Από το Μάρτιο έως σήμερα κάνουμε δειγματοληψία στο Κέντρο Επεξεργασίας Λυμάτων της Ψυττάλειας, σε συνεργασία με τη Γενική Διεύθυνση Αποχέτευσης της ΕΥΔΑΠ και γίνεται λεπτομερής και εις βάθος ανάλυση, προκειμένου να αποτυπωθεί η διακύμανση διάφορων χημικών ενώσεων, όπως φάρμακα, απαγορευμένες ουσίες, απολυμαντικά και άλλα χημικά μέσα στην τρέχουσα περίοδο, ειδικά σε συνθήκες καραντίνας και κοινωνικής αποστασιοποίησης. Θέλουμε να συσχετίσουμε την παρουσία αυτών των ουσιών με την παρουσία του SARS-CoV-2 και να αποτυπώσουμε τη διαφορά στη χρήση χημικών ουσιών το 2020, κάτω από τις πρωτοφανείς αλλά απαραίτητες συνθήκες περιορισμού που βιώνουμε, συγκριτικά με το 2019».
Το λοκντάουν και οι επιπτώσεις στην υγεία και τις ναρκωτικές ουσίες
Από τα πρώτα αποτελέσματα παρατηρείται μια σημαντική αλλαγή στο χημικό περιβάλλον των λυμάτων, σύμφωνα με τον κ. Θωμαΐδη: «Εμφανίζεται μια σημαντική αύξηση πολλών αντιικών ουσιών, καθώς επίσης αντιβιοτικών αλλά και άλλων φαρμάκων που χρησιμοποιούνται για την καταπολέμηση της νόσου COVID19. Αύξηση παρουσιάζουν κάποια αντικαταθλιπτικά, καθώς επίσης και βιοκτόνα που χρησιμοποιούνται για την απολύμανση, συστηματικά όλη αυτή την περίοδο. Στον αντίποδα, σημαντική μείωση εμφανίζουν τα επίπεδα της νικοτίνης και των μεταβολιτών της, κάποια συνθετικά γλυκαντικά και κάποια μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα. Επιδημιολογικό ενδιαφέρον παρουσιάζει και η σημαντική αύξηση της χρήσης κοκαΐνης, αμφεταμίνης, και μεθαμφεταμίνης ενώ κάποια σχετική αύξηση φαίνεται να έχουν και κάποια οπιούχα (κωδεΐνη και μορφίνη)», προσθέτει ο καθηγητής.
Μπορείτε να ακούσετε ΟΛΗ τη συνέντευξη