× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Περπατώντας προς το Σπήλαιο του Αγίου Ιωάννη του Καταφύγη

Αποκαλύπτεται μπρος στα μάτια σας μαγευτική θέα έως τα μικρασιατικά παράλια -Γράφει ο ΜΑΝΩΛΗΣ ΑΝΤΩΝΑΚΗΣ

Δημοσίευση 13/8/2022

Περπατώντας προς το Σπήλαιο του Αγίου Ιωάννη του Καταφύγη

Η διαδρομή για το σπήλαιο του Αγίου Ιωάννη του Καταφύγη ξεκινάει πάνω από το δρόμο αναμεσά από την Θερμή και την Πηγή. Εκεί υπάρχει ένα μικρό πλάτωμα διασχίζοντας ένα μικρό ρέμα και ανηφορίζοντας έναν ελαιώνα για περίπου 30 λεπτά, ακολουθώντας λευκούς σταυρούς που βρίσκονται στα ελαιόδεντρα και σηματοδοτούν τη διαδρομή.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Όταν ο περιπατητής συναντήσει τις παρυφές του πευκοδάσους θα κατευθυνθεί βόρεια για ακόμα 20 λεπτά. Σκαρφαλώνοντας με προσοχή το ύψωμα Παλαμά θα βρεθεί στην είσοδο του σπήλαιου λίγο πριν την κορυφή του υψώματος Παλαμά. Η θέα από εκεί είναι μαγευτική και φθάνει μέχρι τα μικρασιατικά παράλια.
Το σπήλαιο του Αγ. Ιωάννη βρίσκεται αναμεσά στους οικισμούς της Θέρμης και της Πηγής. Tα πετρώματα του σπηλαίου του Αγ. Ιωάννη είναι μαρμαρά της εποχής του Περμιού ηλικίας 299-248 εκατομμύρια χρονιά πριν. Το σπήλαιο έχει βάθος 25 μέτρων δεσπόζει λίγο πριν την κορυφή του υψώματος Παλαμά.

Τα σπήλαια ανήκουν στα Καρστικά φαινόμενα και δημιουργούνται από την διάλυση του ασβεστόλιθου από την δράση του νερού. Τα σπήλαια είναι βαθιά συνδεδεμένα με τον άνθρωπο καθώς από την προϊστορία χρησιμοποιήθηκαν ως οικία αλλά και ως χώροι λατρείας, έτσι και το σπήλαιο του Αγ. Ιωάννη στο παρελθόν είχε χρησιμοποιηθεί ως ασκηταριό από χριστιανούς μονάχους της περιοχής.
Το σπήλαιο του Αγ. Ιωάννη του Καταφύγη έχει ένα από τους πιο πλούσιους σπηλαιοδιάκοσμους από όλα τα σπήλαια της Λεσβου . Στο σπήλαιο ο περιπατητής έχει την ευκαιρία να παρατηρήσει εντυπωσιακούς σταλακτίτες και σταλαγμίτες καθώς και Παραπετασματοειδείς (κουρτίνες) σχηματισμούς. Μέσα στο σπήλαιο υπάρχει μια περιοδική ροή νερού που οφείλεται και η ύπαρξη του σπηλαιοδιάκοσμου. Στο σπήλαιο υπάρχουν δυο κυρίες αίθουσες σε διαφορετικά επίπεδα. Στο πρώτο επίπεδο υπάρχει ένα μικρό ιερό αφιερωμένο στον Άγιο Ιωάννη το Καταφύγη.
Το σπήλαιο του Αγίου Ιωάννη του Καταφυγή είναι ένας εξαιρετικός Καρστικός γεώτοπος που επισκέπτης θα πρέπει να σεβαστεί. Η διαδρομή αν και περνάει το μεγαλύτερο μέρος της μέσα από ελαιώνα και φαντάζει εύκολη δεν θα πρέπει να υποτιμηθεί και ο περιπατητής να λάβει όλα τα μετρά ασφάλειας τόσο για την πεζοπορία όσο και για την είσοδο του στο σπήλαιο.
Ας σημειωθεί ότι επισκέψιμα στην περιοχή είναι επίσης το σπήλαιο του Αγίου Θυμιανού, με βάθος 10μ.και πλάτος 3μ., καθώς και το σπήλαιο του Αγίου Φιλίππου στη βραχώδη πλαγιά του βουνού Σαραϊ. Και τα τρία σπήλαια χρησιμοποιήθηκαν στο παρελθόν ως ασκητήρια μοναχών, ενώ σήμερα στεγάζουν στο εσωτερικό τους μικρά εξωκκλήσια.

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΜΟΥΣΙΚΗ

Party για τον έναν χρόνο Sat Games στη Μυτιλήνη

Την Κυριακή 28 Απριλίου
ΚΑΤΟΙΚΙΔΙΑ

Συνελήφθη γιατί κλώτσησε το σκύλο του

Καταγγελία για παράβαση της νομοθεσίας για τα ζώα συντροφιάς στη Μυτιλήνη
ΠΑΙΔΙΑ + ΓΟΝΕΙΣ

4ο πακέτο στήριξης στις νέες οικογένειες

Χαμόγελα ευγνωμοσύνης από τους δικαιούχους της Δυτικής Λέσβου
ΑΤΖΕΝΤΑ

Να επιλέξεις ΕΠΑΛ;

Ενημερωτική εκδήλωση το απόγευμα της Δευτέρας στο 5ο Γυμνάσιο Μυτιλήνης
ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΧΡΟΝΟΣ

Ένα Μουσείο αφιερωμένο στην ελιά

Γνωρίστε το Μουσείο Βιομηχανικής Ελαιουργίας στην Αγία Παρασκευή
ΠΑΙΔΙΑ + ΓΟΝΕΙΣ

Η Αθανασία Δαφιώτη στο Βοοκ and Art

H γνωστή θεατρολόγος-ηθοποιός θα βρίσκεται εκεί για να παίξει με τα παιδιά, πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, θεατρικά παιχνίδια βασισμένα στα βιβλία της
ΠΑΙΔΙΑ + ΓΟΝΕΙΣ

Βρεφικά πακέτα έλαβαν νέες μητέρες

Από την «Αποστολή» με τη χρηματοδότηση της Eurobank και τη συνεργασία του Δήμου Μυτιλήνης
ΠΑΙΔΙΑ + ΓΟΝΕΙΣ

Καθαρίζουν τη Χαραμίδα

«Λέσβος χωρίς πλαστικά» με πλούσια δράση
ΠΑΙΔΙΑ + ΓΟΝΕΙΣ

Μικροί και μεγάλοι προστάτευσαν το πάρκο αναψυχής του Τσίγκου

Περιβαλλοντική δράση του Δήμου Μυτιλήνης
ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΧΡΟΝΟΣ

Στο βάθρο της Σπερχειάδας ποδηλάτες της Λέσβου

Μεγάλες επιτυχίες για μια ακόμη φορά πέτυχε η αποστολή αθλητών ορεινής ποδηλασίας
ΓΕΥΣΗ

Μάζεψαν χόρτα και τα μαγείρεψαν

Μία νόστιμη δράση στο Νηπιαγωγείο Ταξιαρχών στο Καγιάνι
ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΧΡΟΝΟΣ

Bόλτα στο σπήλαιο του Αγίου Φίλιππου στο φαράγγι της Θερμής

Γράφει ο ΜΑΝΩΛΗΣ ΑΝΤΩΝΑΚΗΣ