Οι μαθητές της Δ΄ τάξης γνώρισαν το κυδώνι, έμαθαν τις ιδιότητές του και έφτιαξαν γλυκό του κουταλιού με τη βοήθεια γονέων και εκπαιδευτικών
Μια ξεχωριστή εκπαιδευτική δράση με άρωμα παράδοσης και φθινοπωρινής θαλπωρής πραγματοποιήθηκε στο 15ο Δημοτικό Σχολείο Μυτιλήνης, όπου οι μαθητές της Δ΄ τάξης συμμετείχαν σε ένα βιωματικό εργαστήριο με θέμα το κυδώνι και τις πολύτιμες γευστικές του εφαρμογές στη λεσβιακή κουζίνα.
Με αφορμή τη λαϊκή ρήση «Το Σεπτέμβρη τα σταφύλια, τον Οκτώβρη τα κυδώνια», τα παιδιά έμαθαν για τις ευεργετικές ιδιότητες του φρούτου, τη μεγάλη περιεκτικότητά του σε βιταμίνη C, τις αντιοξειδωτικές και αντιγηραντικές του δράσεις, αλλά και τη θέση που κατέχει στη μαγειρική και ζαχαροπλαστική παράδοση του νησιού.
Ακολούθησε το πιο απολαυστικό στάδιο της δράσης, όταν οι μαθητές παρακολούθησαν τη διαδικασία παρασκευής γλυκού κουταλιού από κυδώνι, με την πολύτιμη καθοδήγηση μιας μητέρας μαθήτριας και της καθαρίστριας του σχολείου, που αποτελεί σταθερή συνεργάτιδα στις «μαγειρικές αποστολές» των παιδιών. Το κυδώνι τρίφτηκε, ανακατεύτηκε με ζάχαρη και αρμπαρόριζα, μαγειρεύτηκε και μοιράστηκε σε μικρά βαζάκια, τα οποία οι μικροί μαθητές πήραν στο σπίτι τους.
Η δράση είχε και παιδαγωγικό χαρακτήρα, καθώς έδωσε την ευκαιρία στα παιδιά να γνωρίσουν τις γεύσεις και τα αρώματα του τόπου τους, που κινδυνεύουν να χαθούν μέσα στη σύγχρονη διατροφή.
Θερμά συγχαρητήρια δόθηκαν στην εκπαιδευτικό Χρυσή Γεωργέλλη για την πρωτοβουλία και την οργάνωση της δράσης, καθώς και στην Αθανασία Μπρούνη και την Αγγέλα, την καθαρίστρια του σχολείου, για την προετοιμασία του πεντανόστιμου γλυκού που γέμισε το σχολείο με γλυκά αρώματα φθινοπώρου.