ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ
Ο καθηγητής που ξέρει από καλό λάδι!
Ο Νίκος Θωμαϊδης παρουσίασε στο «Ν» τη μελέτη του Τμήματος Χημείας του ΕΚΠΑ για την ελαιοκομία
Γράφει η ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ Δημοσίευση 12/7/2019
Από το 2003 διδάσκει στο Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, στο Τμήμα Χημείας και αναπτύσσει νέες ερευνητικές μεθόδους για την ανάπτυξη τοπικών προϊόντων ανά την Ελλάδα και ιδιαίτερα για το ελαιόλαδο της Λέσβου.
Ο καθηγητής Νίκος Θωμαΐδης, που μεγάλωσε στο Σκόπελο της Γέρας και «πονάει» τον τόπο του είχε πάντα στο μυαλό του, το λάδι, τους αγρότες και πόσα μπορούν να κάνουν. Και εκτός του ότι ο αγρότης και ο παραγωγός μπορεί να αναβαθμίσει το προϊόν του, μπορεί με τα παράλληλα «άχρηστα» προϊόντα, να φτιάξει καλλυντικά βιταμίνες και άλλα!
Για όλ’ αυτά μίλησε στο ραδιοφωνικό σταθμό του «Ν». Δείτε το ΒΙΝΤΕΟ
Η συνεργασία του Τμήματος Χημείας του ΕΚΠΑ με την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου ξεκίνησε τον Νοέμβριο του 2015 όταν είχε γίνει γνωστή η έρευνα που είχε εκπομήσει το Τμήμα και κλήθηκε μέσω της Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης (ΕΥΔ), στο 1ο Εργαστήριο Επιχειρηματικής Ανακάλυψης για να μιλήσει για το στρατηγικό σχέδιο ανάπτυξης του ελαιοκομικού τομέα.
Στο Επιμελητήριο έχουν ήδη γίνει δύο ημερίδες: «Για τους αγρότες παρουσιάσαμε αποτελέσματα που δείχνουν πως με απλά αλλαγές στην παραγωγική τους διαδικασία θα βελτιώσουν το τελικό προϊόν, για τους ελαιοτριβείς δείξαμε ποιες είναι οι βέλτιστες συνθήκες ελαιοποίησης ώστε να παράγουν καλύτερο προϊόν, για τους τυποποιητές ελαιολάδου και επιτραπέζιας ελιάς ποια είναι τα ανταγωνιστικά ποιοτικά χαρακτηριστικά του ελαιολάδου και της ελιάς κάθε ποικιλίας της Λέσβου και που μπορούν να βασίσουν ένα νέο τύπο προώθησης βασισμένο στην εξαιρετική ποιότητα και για τους επενδυτές παρουσιάσαμε νεες επενδυτικές ιδέες που βασίζονται στα αποτελέσματα της έρευνας που εκπονούμε».
Ο κ. Θωμαϊδης ελπίζει το Τμήμα του να έχει εξίσου άριστη συνεργασία όπως με την απερχόμενη Περιφερειακή Αρχή και να εμπλακούν ολοένα και περισσότεροι φορείς στη συζήτηση.