× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

«Με τι καρδιά θα πω στο παιδί μου ότι δεν μπορώ να το σπουδάσω;»

Παρέμβαση της Μυρσίνης Βαξεβάνη για τη φοιτητική στέγαση, το κόστος σπουδών και τις πιέσεις που δέχονται οι οικογένειες στη Λέσβο -Κάλεσμα των γονέων να σταθούν δίπλα στους φοιτητές απέναντι στα ακριβά ενοίκια, τις μετακινήσεις και τις ελλείψεις

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 16/10/2026

«Με τι καρδιά θα πω στο παιδί μου ότι δεν μπορώ να το σπουδάσω;»
' χρόνος ανάγνωσης

Προσθέστε το Νησί στις αναζητήσεις σας

Add stonisi.gr on Google ↗

Με μία έντονη παρέμβαση για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν μαθητές, φοιτητές και οικογένειες, η Μυρσίνη Βαξεβάνη, εργαζόμενη μητέρα, πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων του ΓΕΛ Καλλονής και αντιπρόεδρος της Ένωσης Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων Δήμου Δυτικής Λέσβου, θέτει στο επίκεντρο το αυξανόμενο κόστος της εκπαίδευσης και ιδιαίτερα το αδιέξοδο της φοιτητικής στέγασης.

«Πόσα πια πρέπει να υποφέρει η μέση ελληνική οικογένεια για να μεγαλώσει και να σπουδάσει τα παιδιά της;», διερωτάται, περιγράφοντας την πίεση που ασκούν στα οικογενειακά εισοδήματα τα ενοίκια, τα έξοδα μετακίνησης και το συνολικό κόστος σπουδών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Όπως επισημαίνει, για πολλές οικογένειες η επιτυχία ενός παιδιού στις πανελλαδικές εξετάσεις δεν σημαίνει πλέον αυτομάτως και τη δυνατότητα να φοιτήσει στη σχολή στην οποία πέρασε.

«Πόσα παιδιά θα αναγκαστούν να εγκαταλείψουν τα όνειρά τους»

Η ίδια εστιάζει ιδιαίτερα στους φοιτητές που αναγκάζονται να εργάζονται παράλληλα με τις σπουδές τους, προκειμένου να ανταποκριθούν στα αυξημένα έξοδα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Με τι καρδιά θα πω αύριο στο παιδί μου “λυπάμαι πολύ αγόρι μου, για την προσπάθεια που έκανες τόσα χρόνια για να πετύχεις τον στόχο σου, αλλά δεν έχω τη δυνατότητα να σε σπουδάσω; Πρέπει να δουλέψεις”», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Η Μυρσίνη Βαξεβάνη υπογραμμίζει ότι οι οικογένειες δεν μπορούν να συνεχίσουν να καλύπτουν από το εισόδημά τους τα κενά της δημόσιας πολιτικής στην εκπαίδευση, τονίζοντας πως οι νέοι πρέπει να μπορούν να σπουδάζουν και να εργάζονται στον τόπο τους με ανθρώπινους όρους.

Στο επίκεντρο η φοιτητική στέγαση

Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται στο πρόβλημα της φοιτητικής στέγασης, το οποίο, όπως σημειώνει, δεν είναι νέο αλλά έχει οξυνθεί σημαντικά.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Στη Λέσβο και συνολικά στα νησιά του Αιγαίου το ζήτημα αποκτά ακόμη μεγαλύτερες διαστάσεις, καθώς στις υψηλές τιμές των ενοικίων προστίθενται τα ακριβά ακτοπλοϊκά και αεροπορικά εισιτήρια, αλλά και το αυξημένο καθημερινό κόστος διαβίωσης.

Η ίδια θέτει ερωτήματα και για την επάρκεια των φοιτητικών εστιών, υποστηρίζοντας ότι οι διαθέσιμες θέσεις δεν ανταποκρίνονται στις πραγματικές ανάγκες των δικαιούχων.

Παράλληλα, ασκεί κριτική στο ύψος και στον τρόπο καταβολής του φοιτητικού στεγαστικού επιδόματος, σημειώνοντας ότι δεν αρκεί για να καλύψει το πραγματικό κόστος στέγασης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Όχι μόνο στέγαση, αλλά μεταφορές, σίτιση και σχολικές υποδομές

Η παρέμβαση επεκτείνεται συνολικά στα προβλήματα της δημόσιας εκπαίδευσης.

Η Μυρσίνη Βαξεβάνη αναφέρεται στην ανάγκη για ασφαλείς και δωρεάν μεταφορές μαθητών και φοιτητών, επαρκείς σχολικές και πανεπιστημιακές υποδομές, δωρεάν σίτιση, συγγράμματα και επαρκές εκπαιδευτικό προσωπικό από την έναρξη κάθε σχολικής και ακαδημαϊκής χρονιάς.

Κατά την ίδια, οι ελλείψεις αυτές επιβαρύνουν διαρκώς τις οικογένειες και δημιουργούν ένα ασφυκτικό πλαίσιο τόσο για τους γονείς όσο και για τους μαθητές.

Παράλληλα εκφράζει την αντίθεσή της στις αλλαγές που προωθούνται στην εκπαίδευση, κάνοντας ειδική αναφορά στο Εθνικό Απολυτήριο και στα ιδιωτικά πανεπιστήμια, την ώρα που, όπως υποστηρίζει, τα δημόσια εκπαιδευτικά ιδρύματα αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα.

«Οι φοιτητές έκαναν την αρχή»

Η Μυρσίνη Βαξεβάνη στέκεται στις κινητοποιήσεις των φοιτητών, οι οποίοι έχουν αναδείξει το αυξημένο κόστος στέγασης και διαβίωσης.

«Οι φοιτητές έκαναν την αρχή. Βγήκαν στους δρόμους», σημειώνει, καλώντας και τους γονείς να πάρουν ενεργό μέρος στη διεκδίκηση λύσεων.

Όπως αναφέρει, οι Σύλλογοι και οι Ενώσεις Γονέων πρέπει να σταθούν με «αξιοπρέπεια και υπευθυνότητα» απέναντι στα προβλήματα της Παιδείας και να μην παραμένουν σιωπηλοί.

Κάλεσμα στους γονείς για συμμετοχή στις κινητοποιήσεις

Στο κλείσιμο της παρέμβασής της καλεί γονείς, Συλλόγους και Ενώσεις να στηρίξουν τις διεκδικήσεις των νέων και να αναζητήσουν ευθύνες σε όλα τα επίπεδα της διοίκησης.

Όπως σημειώνει, ευθύνες έχουν η κυβέρνηση, το Υπουργείο Παιδείας, οι Περιφέρειες, οι Δήμοι και οι Διευθύνσεις Εκπαίδευσης.

«Ας πάρουμε παράδειγμα από τη νεολαία που έχει το θάρρος και βγαίνει μπροστά. Την Τετάρτη 21 Οκτωβρίου ας είμαστε δίπλα τους κι όχι απέναντί τους», καταλήγει.

Μυρσίνη Βαξεβάνη
Εργαζόμενη μητέρα
Πρόεδρος Συλλόγου Γονέων ΓΕΛ Καλλονής
Αντιπρόεδρος Ένωσης Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων Δήμου Δυτικής Λέσβου

Δείτε περισσότερα άρθρα μας στα αποτελέσματα αναζήτησης

Add stonisi.gr on Google ↗
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

Η Ελληνική Αστυνομία τιμά τον προστάτη της Αγιο Αρτέμιο στο Βόρειο Αιγαίο

Δοξολογίες και εκδηλώσεις σε Μυτιλήνη, Χίο και Σάμο την Τρίτη 20 Οκτωβρίου – Θα τιμηθούν στελέχη της ΕΛ.ΑΣ. για την εξαίρετη επίδοση και δράση τους
Η Ελληνική Αστυνομία τιμά τον προστάτη της Αγιο Αρτέμιο στο Βόρειο Αιγαίο
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Από τη Μυτιλήνη στην Ασία με «όχημα» τη βιώσιμη γαλάζια οικονομία

Η συμβολή του Πανεπιστημίου Αιγαίου στο ευρωπαϊκό SustainaBlue και στα τέσσερα νέα μαθήματα που εντάχθηκαν σε πανεπιστήμια της Μαλαισίας και της Ινδονησίας
Από τη Μυτιλήνη στην Ασία με «όχημα» τη βιώσιμη γαλάζια οικονομία
ΥΓΕΙΑ

Το φαρμακείο περνά στην ψηφιακή εποχή με ένα «κλικ»

Το Pharmacy Manager παρουσίασε στη PHARMApoint 2026 εργαλεία για την καθημερινή διαχείριση και την άμεση εκτύπωση QR Codes φαρμάκων
Το φαρμακείο περνά στην ψηφιακή εποχή με ένα «κλικ»
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ

«Θα τα βρούμε στο τέλος» και στο τέλος έμειναν απλήρωτοι

Απλήρωτα μεροκάματα και εργαζόμενοι που ακόμη διεκδικούν τον κόπο του καλοκαιριού στη Λέσβο – Όσα κατήγγειλε ο Θεολόγος Πρωτούλης στην εκπομπή «ΠΕΚ-τες»
«Θα τα βρούμε στο τέλος» και στο τέλος έμειναν απλήρωτοι
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Στον τόπο του λαδιού και του τυριού, οι αντίστοιχες σπουδές απουσιάζουν

Στις ΣΑΕΚ του Βορείου Αιγαίου δεν καταγράφονται ειδικότητες για την ελαιοκομία, τη γαλακτοκομία και την τυποποίηση τοπικών προϊόντων
Στον τόπο του λαδιού και του τυριού, οι αντίστοιχες σπουδές απουσιάζουν
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Οι εμπειρίες Erasmus+ μαθητών της Λέσβου στο 4ο Γυμνάσιο Μυτιλήνης

Επτά σχολικές μονάδες παρουσίασαν όσα αποκόμισαν από τις εκπαιδευτικές μετακινήσεις τους στο εξωτερικό
Οι εμπειρίες Erasmus+ μαθητών της Λέσβου στο 4ο Γυμνάσιο Μυτιλήνης
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Ένα διαφορετικό μάθημα με άρωμα και γεύση ροδιού

Οι μαθητές της Δ΄ και της ΣΤ΄ τάξης γνώρισαν την ιστορία, τη διατροφική αξία και τα μυστικά καλλιέργειας του φθινοπωρινού καρπού με οδηγό τον γεωπόνο Θ. Αγγελέλλη
Ένα διαφορετικό μάθημα με άρωμα και γεύση ροδιού
ΥΓΕΙΑ

Έλεγχος βηματοδοτών Biotronik στο Νοσοκομείο Μυτιλήνης

Τεχνικός της Biotronik θα βρεθεί στις 20 Νοεμβρίου στο «Βοστάνειο» με τον ειδικό εξοπλισμό - Κάλεσμα στους ασθενείς να προσέλθουν για έλεγχο
Έλεγχος βηματοδοτών Biotronik στο Νοσοκομείο Μυτιλήνης
ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ

Στους δρόμους οι συνταξιούχοι της Λέσβου στις 21 Οκτωβρίου

Συγκέντρωση στις 10 το πρωί έξω από το Εργατικό Κέντρο Μυτιλήνης - Στο επίκεντρο οι συντάξεις, η ακρίβεια, η Υγεία, οι μετακινήσεις και η λειτουργία του ΕΦΚΑ
Στους δρόμους οι συνταξιούχοι της Λέσβου στις 21 Οκτωβρίου
ΔΡΑΣΕΙΣ

Η «Ροζ Δύναμη» της Χαρίκλειας ζει

Μια βραδιά αφιερωμένη στη μνήμη της Χαρίκλειας, στις γυναίκες που δίνουν μάχη με τον καρκίνο και στη δύναμη της αλληλεγγύης
Η «Ροζ Δύναμη» της Χαρίκλειας ζει
ΑΤΖΕΝΤΑ

Δίνοντας ξανά αξία στο λεσβιακό μαλλί

Διήμερη εκδήλωση σε Μυτιλήνη και Μεσότοπο στις 26 και 27 Οκτωβρίου με ευρωπαϊκές εμπειρίες, καλές πρακτικές και προτάσεις για μια πρώτη ύλη που σήμερα συχνά μένει αναξιοποίητη
Δίνοντας ξανά αξία στο λεσβιακό μαλλί
ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

Σοβαρό περιστατικό οπαδικής βίας στη Μυτιλήνη

Εφτά άνδρες επιτέθηκαν σε έναν 25χρονο, τον έβρισαν, τον χτύπησαν και προσπάθησαν να του βγάλουν την μπλούζα που έφερε διακριτικά αθλητικού συλλόγου
Σοβαρό περιστατικό οπαδικής βίας στη Μυτιλήνη