× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

ΡΕΠΟΡΤΑΖ

34% θέλουν Καράβα!

Αποκαλυπτικά συμπεράσματα από τη δημοσκόπηση της εταιρείας GPO που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα. Ποιους θεωρούν υπευθύνους οι πολίτες, ποια είναι η γνώμη τους για την κυβερνητική πολιτική

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 3/10/2020

34% θέλουν Καράβα!

Εντυπωσιακά τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης που πραγματοποίησε η εταιρεία GPO σχετικά με το  προσφυγικό και μεταναστευτικό ζήτημα στα νησιά του βορείου Αιγαίου, με δείγμα 800 κατοίκους των νησιών. Ιδιαίτερα αποκαλυπτικά είναι τα στοιχεία σχετικά με τη Λέσβο, τις διαφορές που προκύπτουν μεταξύ των κατοίκων των δυο Δήμων και προπάντων στην ουσία το βαθύ διχασμό των τοπικών κοινωνιών που έχει προκληθεί.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Όσον αφορά την τοποθεσία των κλειστών ελεγχόμενων δομών, στη Λέσβο προκρίνεται η μετακίνηση στην περιοχή Καράβα σε ποσοστό 34%, παρατηρείται, ωστόσο, διχογνωμία μεταξύ των κατοίκων των δύο δήμων του νησιού με αυτούς της Μυτιλήνης να επιθυμούν σε ποσοστό 38,8% την μετακίνηση της δομής στην Καράβα, ενώ το 48,8% των πολιτών της Δυτικής Λέσβου επιθυμεί την παραμονή της στο Μαυροβούνι (Καρά Τεπέ).

Οι… υπεύθυνοι

Οι πολίτες του Βορείου Αιγαίου καταλογίζουν τις μεγαλύτερες ευθύνες για την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στο μεταναστευτικό ζήτημα κυρίως στην πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε ποσοστό 35,4% και ακολουθούν η προηγούμενη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ με 26,9%, η τακτική της Τουρκίας με 17,2% και τέλος με 14% η σημερινή κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Συνολικά πιστεύουν ότι η κατάσταση έχει χειροτερέψει σε ποσοστό 49,1%, το 27,5% θεωρεί ότι έχει βελτιωθεί και το 23,5% πιστεύει ότι έχει παραμείνει η ίδια.

Στην συγκεκριμένη ερώτηση προκύπτουν διαφοροποιήσεις τόσο μεταξύ των κατοίκων των νησιών όσο και μεταξύ των ψηφοφόρων των κομμάτων. Συγκεκριμένα οι κάτοικοι του Δήμου  Μυτιλήνης και της Δυτικής Λέσβου θεωρούν ότι η κατάσταση είναι χειρότερη σε ποσοστό 61,2% και 54,1% αντίστοιχα, σε αντίθεση με τον Δήμο Χίου όπου η πλειοψηφία (41,9%) θεωρεί ότι οι συνθήκες έχουν βελτιωθεί.

Την ίδια στιγμή οι απαντήσεις στη συγκεκριμένη ερώτηση λαμβάνουν πολιτική απόχρωση καθώς το 41,9% των ψηφοφόρων της Νέας Δημοκρατίας πιστεύουν ότι η κατάσταση έχει βελτιωθεί σε αντίθεση με τους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ που απαντούν σε ποσοστό 67% πως έχει χειροτερέψει.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Μείωση των ροών

Οχτώ στους δέκα (79,2%) αναγνωρίζουν ότι έχουν μειωθεί οι προσφυγικές ροές, την ίδια στιγμή, ωστόσο, το 52,9% του συνόλου δηλώνει πως δεν έχει υπάρξει αποσυμφόρηση στο νησί τους.

Όσον αφορά την κριτική των κατοίκων απέναντι στους χειρισμούς των βασικών εμπλεκόμενων παραγόντων (κυβέρνηση ΝΔ, Τοπική Αυτοδιοίκηση, κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, ΜΚΟ) στη διαχείριση της κρίσης, η πλειοψηφία τοποθετείται αρνητικά σε κάθε περίπτωση. Υπάρχουν ωστόσο διακυμάνσεις με την προηγούμενη κυβέρνηση και τις ΜΚΟ να συγκεντρώνουν τις περισσότερες αρνητικές απόψεις (81,7% και 77,8% αντίστοιχα) ενώ τις περισσότερες θετικές καταγράφει η σημερινή κυβέρνηση με 37,1% και η Τοπική Αυτοδιοίκηση με 35,5%.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το 57,2% του συνόλου διαφωνεί με την απόφαση της κυβέρνησης για την δημιουργία νέων κλειστών ελεγχόμενων δομών. Υπέρ της συγκεκριμένης πρότασης τάσσονται οι ψηφοφόροι της Νέας Δημοκρατίας σε ποσοστό 59,2%, οι ψηφοφόροι του ΚΙΝΑΛ με 51,2%.

Συμπεράσματα

Μέσα από την έρευνα αναδεικνύονται αντιφάσεις, αντινομίες, αντικρουόμενες πολιτικές επιδιώξεις και τοπικές αντιπαραθέσεις που καθιστούν τη διαχείριση του ζητήματος πολύπλοκη και πολυεπίπεδη.

 Οι κάτοικοι του βορείου Αιγαίου αναγνωρίζουν την εμφανή μείωση των μεταναστευτικών ροών, επικροτούν έως ένα βαθμό - αν και όχι πλειοψηφικά - τις κυβερνητικές πρωτοβουλίες για αποσυμφόρηση των νησιών, ενώ την ίδια στιγμή δείχνουν ως κύριους υπαίτιους για την διόγκωση του προβλήματος τους χειρισμούς και τις παραλείψεις της Ευρωπαϊκής πολιτικής και της προηγούμενης κυβέρνησης.

Διαβάστε αναλυτικά τα αποτελέσματα της έρευνας παρακάτω:

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Επιτυχία για τους μαθητές του 1ου Προτύπου Γυμνασίου Μυτιλήνης

Κατέλαβαν τις πρώτες θέσεις στο διαγωνισμό ACSTAC 2024 του κολεγίου Ανατόλια
ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ

Απεργούν δημοσιογράφοι και εργαζόμενοι στον Τύπο

Οι ομοσπονδίες των δημοσιογράφων και των εργαζομένων στον Τύπο προχώρησαν στην προκήρυξη απεργίας για την Πρωτομαγιά
ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ

Στην Πλατεία Σαπφούς την Πρωτομαγιά ο Σύνδεσμος Πολιτικών Συνταξιούχων

«Δεν αντέχουμε την ακρίβεια, τον πληθωρισμό, την πείνα, τη δυστυχία που μας έχουν επιβάλει» σημειώνει στην ανακοίνωση – κάλεσμα για την απεργιακή συγκέντρωση της Πρωτομαγιάς ο Σύνδεσμος
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Νέα Διοίκηση στον Σύνδεσμο Συμβούλων Επιχειρήσεων Βορείου Αιγαίου

Οι εκλογές διεξήχθησαν ηλεκτρονικά
ΜΟΥΣΙΚΗ

Ξεκινούν οι αιτήσεις για το Μουσικό Σχολείο Μυτιλήνης

Για την εγγραφή στην Α τάξη Γυμνασίου
ΥΓΕΙΑ

Καθαρίστηκε ο αύλειος χώρος του Νοσοκομείου Μυτιλήνης

Ευχαριστίες Καμπούρη στον Δήμο Μυτιλήνης για την άμεση ανταπόκριση
ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

Τροχαίο ατύχημα στη Μυτιλήνη

Συγκρούστηκε φορτηγό με μηχανάκι
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Μοσχοβόλησε το σχολείο λαζαράκια!

Τα παιδιά του 15ου Δημοτικού Σχολείου Μυτιλήνης έπλασαν, στόλισαν και έψησαν τα λαζαράκια γεμίζοντας όλους τους σχολικούς χώρους με αρώματα
ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

Κι από τη Λέσβο πέρασε ο αρχηγός της Θύρας 7

Ιωσήφ Αντιζάς ή «Κοντός»: Το όνομά του είναι το πρώτο που φιγουράρει στο κατηγορητήριο για τα επεισόδια στου Ρέντη και τη δολοφονία του Γιώργου Λυγγερίδη
ΥΓΕΙΑ

Νέο μόνιμο προσωπικό στο Νοσοκομείο Μυτιλήνης

Ορκίστηκαν το πρωί της Παρασκευής 26 Απριλίου
ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

Ανήλικος Γεραγώτης καλλιεργούσε χασίς

Η δικογραφία που σχηματίστηκε σε βάρος του περιλαμβάνει και παράβαση της νομοθεσίας για τα όπλα
ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ

Απεγκλωβισμός 33 ατόμων από βραχονησίδα ανοιχτά του Μανταμάδου

Επιχείρηση διάσωσης από το Κεντρικό Λιμεναρχείο Μυτιλήνης