× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Νέα ανησυχία για αναγκαστικές συνενώσεις των Δημοτικών Επιχειρήσεων Ύδρευσης

Η ΕΔΕΥΑ καταγγέλλει τον αποκλεισμό της Αυτοδιοίκησης από τον διάλογο και προειδοποιεί ότι στο βάθος βρίσκεται η ιδιωτικοποίηση του νερού και η αύξηση των τιμολογίων.

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 28/7/2026

Νέα ανησυχία για αναγκαστικές συνενώσεις των Δημοτικών Επιχειρήσεων Ύδρευσης
' χρόνος ανάγνωσης

Προσθέστε το Νησί στις αναζητήσεις σας

Add stonisi.gr on Google ↗

Νέο κύκλο ανησυχίας στις Δημοτικές Επιχειρήσεις Ύδρευσης και Αποχέτευσης ανοίγει το νομοσχέδιο του Υπουργείου Περιβάλλοντος για την υποχρεωτική επέκταση της χωρικής αρμοδιότητας της ΕΥΔΑΠ και της ΕΥΑΘ. Παρότι οι άμεσες ρυθμίσεις αφορούν τις όμορες περιοχές της Αττικής και της Θεσσαλονίκης, στην Αυτοδιοίκηση εκφράζονται φόβοι ότι δημιουργείται ένα πιλοτικό μοντέλο, το οποίο μπορεί σταδιακά να επεκταθεί σε ολόκληρη τη χώρα, οδηγώντας σε αναγκαστικές συνενώσεις ή απορροφήσεις των ΔΕΥΑ.

Η Ένωση Δημοτικών Επιχειρήσεων Ύδρευσης και Αποχέτευσης καταγγέλλει ότι για ακόμη μία φορά επιχειρείται η αναμόρφωση του χάρτη διαχείρισης του νερού χωρίς ουσιαστικό διάλογο, επιστημονική τεκμηρίωση και συμμετοχή των θεσμικών εκπροσώπων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Η εξέλιξη αναζωπυρώνει την ανησυχία ότι στο βάθος βρίσκεται η σταδιακή απομάκρυνση του νερού από τη δημοτική και κοινωφελή διαχείριση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο φόβος της ιδιωτικοποίησης ενισχύεται από το γεγονός ότι η ΕΥΔΑΠ και η ΕΥΑΘ είναι ανώνυμες εταιρείες εισηγμένες στο Χρηματιστήριο, στις οποίες συμμετέχουν ιδιώτες μέτοχοι. Η υποχρεωτική μεταφορά δικτύων και δημοτικής περιουσίας σε τέτοια εταιρικά σχήματα, σύμφωνα με την ΕΔΕΥΑ, απειλεί τον δημόσιο χαρακτήρα του νερού και μπορεί να ανοίξει τον δρόμο για αυξήσεις στα τιμολόγια και μεγαλύτερη επιβάρυνση των πολιτών.

Αναλυτικά η ανακοίνωση των ΔΕΥΑ της χώρας αναφέρει: 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Με αφορμή το νομοσχέδιο του Υπουργείου Περιβάλλοντος για την υποχρεωτική επέκταση της χωρικής αρμοδιότητας των ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ στις όμορες περιοχές, το οποίο συζητείται στη Βουλή, η Ε.Δ.Ε.Υ.Α. επισημαίνει  ότι ούτε η ίδια ούτε η ΚΕΔΕ ως θεσμικοί εκπρόσωποι των Δ.Ε.Υ.Α. και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, προσκλήθηκαν να συμμετάσχουν στη διαδικασία της ακρόασης φορέων, σε αντίθεση με φορείς και Δήμους που επιθυμούν την επέκταση.

Για τέταρτη φορά από το 2023, το Υπουργείο επιχειρεί να αναδιαμορφώσει τον χάρτη των Δ.Ε.Υ.Α. και των Δήμων με οριζόντιες και υποχρεωτικές αλλαγές στη δομή τους, χωρίς ουσιαστικό διάλογο με την Τοπική Αυτοδιοίκηση, χωρίς  μελέτες και χωρίς επιστημονική τεκμηρίωση. Η επίκληση των οικονομιών κλίμακας και της λειψυδρίας δεν αρκεί για να δικαιολογήσει ισοπεδωτικές και αντισυνταγματικές παρεμβάσεις.

Η επιλογή αυτή του Υπουργείου υπονομεύει τη δημοτική διαχείριση του νερού και αγνοεί τη νομολογία του Συμβουλίου της Επικρατείας για τον δημόσιο χαρακτήρα του. Οι ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ είναι Ανώνυμες Εταιρείες, εισηγμένες στο Χρηματιστήριο, με μετόχους που επιδιώκουν οικονομική απόδοση. Επομένως, όταν το Υπουργείο Περιβάλλοντος δηλώνει σε όλους τους τόνους ότι το νερό παραμένει δημόσιο αγαθό, οφείλει να το αποδεικνύει και στην πράξη, και όχι προικίζοντας ιδιώτες με δημοτική περιουσία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η Ε.Δ.Ε.Υ.Α. διεξήγαγε έντιμο, θεσμικό διάλογο με τον Υπουργό Εσωτερικών Θεόδωρο Λιβάνιο και με ενδοκυβερνητικές συμμαχίες συνέβαλε ενεργά στη θεσμική κατοχύρωση των Δ.Ε.Υ.Α. μέσω του νέου Κώδικα Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ν. 5314/2026), ο οποίος αναγνωρίζει τον δημοτικό, κοινωφελή και μη κερδοσκοπικό χαρακτήρα τους, ενισχύει με τις ρυθμίσεις του τη βιωσιμότητά τους και προβλέπει ότι οι συγχωνεύσεις μπορούν να πραγματοποιούνται μόνο σε οικειοθελή βάση, όταν αυτό επιλέγεται από τις ίδιες τις Δ.Ε.Υ.Α. και τους Δήμους.

Ωστόσο, το Υπουργείο Περιβάλλοντος ακολουθεί μια πορεία που δημιουργεί σοβαρά θεσμικά ερωτήματα:

  • Ελάχιστες ημέρες μετά τη δημοσίευση του νέου Κώδικα Τοπικής Αυτοδιοίκησης, προωθείται νομοσχέδιο που έρχεται σε ευθεία αντίθεση με τις διατάξεις του Κώδικα περί οικειοθελών συγχωνεύσεων των Δ.Ε.Υ.Α. Η θεσμική αντίφαση είναι προφανής και πρωτοφανής.
  • Η ΚΕΔΕ και η Ε.Δ.Ε.Υ.Α., αποκλείσθηκαν τόσο από την ουσιαστική διαβούλευση όσο και από την ακρόαση φορέων στη Βουλή. Παράλληλα, η δημόσια διαβούλευση του νομοσχεδίου περιορίσθηκε σε μόλις δέκα ημέρες (πέντε εργάσιμες) με το επιχείρημα ότι είχε προηγηθεί διαβούλευση πριν από μερικούς μήνες για συναφές νομοσχέδιο, επιχείρημα που δεν αξίζει καν να σχολιασθεί.
  • Στην ακρόαση φορέων στη Βουλή δεν κλήθηκε ούτε η ΡΑΑΕΥ, η Ανεξάρτητη Αρχή που η ίδια η  Πολιτεία σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία έχει ορίσει νομοθετικά ως την μόνη αρμόδια να εισηγείται και να προτείνει την αναδιοργάνωση του τομέα υδάτων. Η αρμοδιότητά της αυτή αγνοείται και παραμερίζεται, και με διατάξεις του νομοσχεδίου  η άσκησή της μετατίθεται για το 2027.

Η Ε.Δ.Ε.Υ.Α. δηλώνει ότι θα στηρίξει με κάθε θεσμικό και νόμιμο μέσο τις Δ.Ε.Υ.Α. που δεν επιθυμούν να ενταχθούν στην ΕΥΔΑΠ ή την ΕΥΑΘ. Παράλληλα, κι επειδή το Υπουργείο Περιβάλλοντος διατείνεται ότι το νομοσχέδιο θα λειτουργήσει πιλοτικά, πρέπει να αποσυρθούν από το νομοσχέδιο οι υποχρεωτικές απορροφήσεις και μόνο όσοι Δήμοι και Δ.Ε.Υ.Α. επιθυμούν να ενταχθούν σε ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ θα πρέπει να απορροφηθούν, ώστε να αξιολογηθεί στην πράξη η αποτελεσματικότητα του εγχειρήματος.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η νομοθετική επιβολή συγχωνεύσεων εγείρει σοβαρά ζητήματα συνταγματικότητας, δημιουργεί λειτουργικά προβλήματα, προκαλεί αναστάτωση στις τοπικές κοινωνίες και θα οδηγήσει σε αυξήσεις των τιμολογίων ύδρευσης.

Τέλος, η Ε.Δ.Ε.Υ.Α. υπενθυμίζει ότι οι Δ.Ε.Υ.Α. δεν οδηγήθηκαν τυχαία στις σημερινές δυσκολίες. Για χρόνια λειτουργούν με σημαντικές ελλείψεις προσωπικού και ιδίως επιστημονικού προσωπικού και αντιμετωπίζουν δυσβάστακτο ενεργειακό κόστος, χωρίς να έχουν λάβει την αναγκαία κρατική στήριξη ως δημοτικές και κοινωφελείς επιχειρήσεις και χωρίς ειδικό τιμολόγιο ηλεκτρικού ρεύματος, όπως επανειλημμένα έχει ζητήσει η Ε.Δ.Ε.Υ.Α. Παρ' όλα αυτά, εδώ και περισσότερα από σαράντα χρόνια έχουν εκτελέσει έργο που υπερβαίνει τα 26 δις ευρώ και συνεχίζουν να εξυπηρετούν εκατομμύρια πολίτες, παρέχοντας καθαρό, ασφαλές και οικονομικά προσιτό νερό σε ολόκληρη την περιφέρεια.

 

 

 

 

Δείτε περισσότερα άρθρα μας στα αποτελέσματα αναζήτησης

Add stonisi.gr on Google ↗
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Για Κατζανούς θα μιλάμε τώρα…» απαντούν ΚΚΕ και ΚΝΕ

Με αιχμές κατά του αντιδημάρχου Καθημερινότητας ο απολογισμός του Φεστιβάλ στη Μυτιλήνη — Τι αναφέρουν για την παράδοση του πάρκου και την παρουσία του δημάρχου
«Για Κατζανούς θα μιλάμε τώρα…» απαντούν ΚΚΕ και ΚΝΕ
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Ρεπορτάζ για την ειρήνη απέναντι στους τίτλους του πολέμου

Η ευθύνη των ΜΜΕ, η δύναμη της δημοσιογραφικής γλώσσας και η ανάγκη συνεργασίας ανάμεσα στις δύο πλευρές του Αιγαίου στο επίκεντρο της συζήτησης με τους Sevda Alankuş, Barış İnce, Γιώργο Πλειό και Παύλο Νεράντζη στο Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης
Ρεπορτάζ για την ειρήνη απέναντι στους τίτλους του πολέμου
ΑΓΡΟΤΕΣ

Δουδωνής κατά Μητσοτάκη για το «καμία άλλη λύση» στον αφθώδη

«Ντροπή και κυβερνητική κατάντια» χαρακτηρίζει ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ τη θέση του πρωθυπουργού υπέρ των σφαγών, καταγγέλλοντας καθυστερήσεις στην αναζήτηση ευρωπαϊκής βοήθειας
Δουδωνής κατά Μητσοτάκη για το «καμία άλλη λύση» στον αφθώδη
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Στον Αγιο Θεράποντα η μνήμη των Μικρασιατών Νεομαρτύρων

Η ενοριακή κοινότητα τιμά τους κληρικούς και λαϊκούς που μαρτύρησαν στη Μικρασιατική Καταστροφή του 1922
Στον Αγιο Θεράποντα η μνήμη των Μικρασιατών Νεομαρτύρων
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Κάλεσμα Κατζανού για την απομάκρυνση αφισών και πανό του Φεστιβάλ της ΚΝΕ

Παρέμβαση του Αντιδημάρχου Καθημερινότητας του Δήμου Μυτιλήνης
Κάλεσμα Κατζανού για την απομάκρυνση αφισών και πανό του Φεστιβάλ της ΚΝΕ
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Κινητοποίηση της Πυροσβεστικής για φωτιά στη Χαραμίδα

Ισχυρή δύναμη έσπευσε στην περιοχή το πρωί της Κυριακής 6 Σεπτεμβρίου όπου διαπιστώθηκε ότι ήταν φωτιά σε καμινάδα
Κινητοποίηση της Πυροσβεστικής για φωτιά στη Χαραμίδα
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΚΟΣΜΟΣ

Όταν τα φλαμίνγκο ξεσήκωσαν μια ολόκληρη χώρα

Ο Ilir Tsouko και ο Μιχάλης Μπάκας μίλησαν στον Θράσο Αβραάμ για το κίνημα που ξεκίνησε από την προστασία της λιμνοθάλασσας της Νάρτας και εξελίχθηκε σε ευρύτερη κοινωνική διεκδίκηση
Όταν τα φλαμίνγκο ξεσήκωσαν μια ολόκληρη χώρα
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Κριτική από Χοχλάκα σε κυβέρνηση και Μουτζούρη

Παράλληλα, ζητά να αποδοθούν ευθύνες και να παρουσιαστεί άμεσα συγκεκριμένο σχέδιο με σαφές χρονοδιάγραμμα, δίκαιες αποζημιώσεις και ουσιαστικά μέτρα στήριξης των πληγέντων
Κριτική από Χοχλάκα σε κυβέρνηση και Μουτζούρη
LIVE ΕΛΛΑΔΑ

Ζωντανά η ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη στη ΔΕΘ

Παρακολουθήστε από το «Ν» την ομιλία του πρωθυπουργού στο Βελλίδειο Συνεδριακό Κέντρο
Ζωντανά η ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη στη ΔΕΘ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η ιστορική μνήμη και οι αγώνες του σήμερα συναντήθηκαν στο Φεστιβάλ της ΚΝΕ

Πρώτη ημέρα του 52ου Φεστιβάλ ΚΝΕ – «Οδηγητή» στο πάρκο Αγίας Ειρήνης στη Μυτιλήνη, με αφιέρωμα στους 200 της Καισαριανής και ομιλία της Λουίζας Ράζου – Στο επίκεντρο ο αφθώδης πυρετός, τα προβλήματα της νεολαίας και η αντιπολεμική πάλη
Η ιστορική μνήμη και οι αγώνες του σήμερα συναντήθηκαν στο Φεστιβάλ της ΚΝΕ
ΧΩΡΙΑ

Ελέγχθηκε η πυρκαγιά στα Μέσα μετά τη μεγάλη κινητοποίηση

Η πυρκαγιά εκδηλώθηκε σε αγροτοδασική έκταση και προκάλεσε ισχυρή κινητοποίηση επίγειων και εναέριων δυνάμεων.
Ελέγχθηκε η πυρκαγιά στα Μέσα μετά τη μεγάλη κινητοποίηση
ΣΥΝΕΧΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Επτά αεροσκάφη και ένα ελικόπτερο για τη φωτιά στα Μέσα

Σε αγροτοδασική έκταση η πυρκαγιά – Κινητοποιήθηκαν 25 πυροσβέστες, εννέα οχήματα και εθελοντές, με συνδρομή υδροφόρων των ΟΤΑ.
Επτά αεροσκάφη και ένα ελικόπτερο για τη φωτιά στα Μέσα