× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Δωρεάν ταξίδια για θεραπείες ζητά η Ομοσπονδία ΑμεΑ Βορείου Αιγαίου

Στο επίκεντρο των διεκδικήσεων η έκπτωση 50% στα εισιτήρια, η κάλυψη του συνοδού και η αναβάθμιση των υποδομών στα πλοία

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 17/7/2026

Δωρεάν ταξίδια για θεραπείες ζητά η Ομοσπονδία ΑμεΑ Βορείου Αιγαίου
' χρόνος ανάγνωσης

Προσθέστε το Νησί στις αναζητήσεις σας

Add stonisi.gr on Google ↗

Ουσιαστικά μέτρα για τη διευκόλυνση των μετακινήσεων των ατόμων με αναπηρία, χρόνιες ή σπάνιες παθήσεις και των οικογενειών τους στα νησιά του Βορείου Αιγαίου ζητά η Περιφερειακή Ομοσπονδία ΑμεΑ Βορείου Αιγαίου.

Με έγγραφό της προς το υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου, τους Δήμους και τα σωματεία-μέλη της, η Ομοσπονδία καταθέτει συγκεκριμένες προτάσεις για τη διαμόρφωση μιας ουσιαστικής νησιωτικής πολιτικής στον τομέα της αναπηρίας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η Περιφερειακή Ομοσπονδία είναι δευτεροβάθμιο σωματείο και εκπροσωπεί τα άτομα με αναπηρία, χρόνιες ή και σπάνιες παθήσεις, καθώς και τις οικογένειές τους, σε ολόκληρη την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου. Παράλληλα, αποτελεί μέλος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία.

Έκπτωση 50% στα ακτοπλοϊκά εισιτήρια

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Μεταξύ των βασικών αιτημάτων περιλαμβάνεται η χορήγηση έκπτωσης 50% στα ακτοπλοϊκά εισιτήρια για τα άτομα που έχουν πιστοποιημένο ποσοστό αναπηρίας από 50% και άνω από τα Κέντρα Πιστοποίησης Αναπηρίας. Η ίδια έκπτωση ζητείται να ισχύει για τα άτομα με χρόνιες ή σπάνιες παθήσεις, αλλά και για τις οικογένειές τους.

Η συγκεκριμένη πρόταση αποσκοπεί στη μείωση του ιδιαίτερα αυξημένου κόστους μετακίνησης που αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι των νησιών, ιδίως όταν χρειάζεται να ταξιδεύουν συχνά για εξετάσεις, θεραπείες ή άλλες αναγκαίες υπηρεσίες.

Δωρεάν μετακινήσεις μεταξύ των νησιών

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η Ομοσπονδία ζητά, επίσης, δωρεάν μετακινήσεις εντός του ίδιου νομού για τα άτομα με αναπηρία και τις οικογένειές τους, όταν το πιστοποιημένο ποσοστό αναπηρίας υπερβαίνει το 50%.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελούν οι μετακινήσεις μεταξύ Χίου, Οινουσσών και Ψαρών, όπου η ακτοπλοϊκή σύνδεση είναι αναγκαία ακόμη και για την πρόσβαση σε βασικές υπηρεσίες.

Κάλυψη των ταξιδιών για ιατρικούς λόγους

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ιδιαίτερη βαρύτητα δίνεται στις μετακινήσεις που πραγματοποιούνται για λόγους υγείας. Η Ομοσπονδία προτείνει τη δωρεάν ακτοπλοϊκή μετακίνηση, εκτός του νησιού μόνιμης κατοικίας, για τα άτομα με ποσοστό αναπηρίας από 50% και άνω, καθώς και για τον συνοδό τους, όταν το ταξίδι είναι απαραίτητο για τη διενέργεια ιατρικών πράξεων.

Η ανάγκη της μετακίνησης θα μπορεί να πιστοποιείται με σχετική βεβαίωση γιατρού. Το αίτημα αποκτά ιδιαίτερη σημασία για το Βόρειο Αιγαίο, καθώς η έλλειψη εξειδικευμένων υπηρεσιών υγείας στα μικρότερα νησιά αναγκάζει πολλούς ασθενείς να μετακινούνται προς μεγαλύτερα νησιά ή προς την ηπειρωτική Ελλάδα.

Προσβάσιμα πλοία με κατάλληλες υποδομές

Παράλληλα με τη μείωση του κόστους, η Περιφερειακή Ομοσπονδία ΑμεΑ Βορείου Αιγαίου ζητά την ουσιαστική αναβάθμιση των υποδομών στα πλοία.

Στις προτάσεις της περιλαμβάνονται η διάθεση σύγχρονων αμαξιδίων, η αύξηση των ειδικά διαμορφωμένων καμπινών για άτομα με αναπηρία, η εγκατάσταση και σωστή λειτουργία αναβατορίων, καθώς και η παρουσία κατάλληλα εκπαιδευμένου προσωπικού.

Βασική διεκδίκηση αποτελεί η εξασφάλιση της απρόσκοπτης πρόσβασης σε όλους τους χώρους των πλοίων, ώστε τα άτομα με αναπηρία να μπορούν να ταξιδεύουν με ασφάλεια, αξιοπρέπεια και όσο το δυνατόν μεγαλύτερη αυτονομία.

Η νησιωτικότητα δεν μπορεί να αποτελεί πρόσθετο εμπόδιο

Τα αιτήματα αναδεικνύουν τις πολλαπλές δυσκολίες που προκαλεί η νησιωτικότητα στην καθημερινότητα των ατόμων με αναπηρία και των οικογενειών τους. Το αυξημένο κόστος των εισιτηρίων, οι συχνές μετακινήσεις για λόγους υγείας και οι ελλιπείς υποδομές στα πλοία δημιουργούν πρόσθετα εμπόδια στην πρόσβαση σε υπηρεσίες, θεραπείες και κοινωνικές δραστηριότητες.

Η Περιφερειακή Ομοσπονδία ζητά από την Πολιτεία και την Αυτοδιοίκηση να προχωρήσουν σε συγκεκριμένες παρεμβάσεις, ώστε η ισότιμη και ασφαλής μετακίνηση να μην παραμένει ένα διαρκές ζητούμενο για τα άτομα με αναπηρία στα νησιά του Βορείου Αιγαίου.

Δείτε περισσότερα άρθρα μας στα αποτελέσματα αναζήτησης

Add stonisi.gr on Google ↗
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΚΟΣΜΟΣ

Στα ύψη το αγροτικό πετρέλαιο στην Ισπανία

Άνοδος 45,6% από τα τέλη Φεβρουαρίου – Στα 421,50 ευρώ εκτινάχθηκε το κόστος για το γέμισμα ενός τρακτέρ
Στα ύψη το αγροτικό πετρέλαιο στην Ισπανία
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Σε ετήσια ακινησία βγήκε το πλοίο «Διαγόρας»

Επέστρεψε το «Blue Star Myconos» στις άγονες ακτοπλοϊκές γραμμές του Βορείου Αιγαίου
Σε ετήσια ακινησία βγήκε το πλοίο «Διαγόρας»
ΚΟΣΜΟΣ

Πλούτος 8 τρισ. δολαρίων συγκεντρωμένος σε 400 ανθρώπους

Η νέα λίστα του Forbes αποτυπώνει το ιστορικό ρεκόρ και τη διαρκώς μεγαλύτερη συγκέντρωση πλούτου στις ΗΠΑ
Πλούτος 8 τρισ. δολαρίων συγκεντρωμένος σε 400 ανθρώπους
ΜΟΥΣΙΚΗ

Δωρεάν μαθήματα μουσικής από τη Δημοτική Φιλαρμονική Λήμνου

Ξεκινούν οι εγγραφές για μαθητές από 8 ετών στα τμήματα πνευστών οργάνων και θεωρίας μουσικής
Δωρεάν μαθήματα μουσικής από τη Δημοτική Φιλαρμονική Λήμνου
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Προβληματισμός στην Περιφέρεια για το επόμενο βήμα στις θανατώσεις

Η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αιγαίου φέρεται να απορρίπτει την απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου, χωρίς να έχει ακόμη δημοσιευτεί επισήμως η σχετική πράξη. Η ΑΔΑ υπηρετεί την κυβέρνηση δηλώνει ο Κ. Μουτζούρης
Προβληματισμός στην Περιφέρεια για το επόμενο βήμα στις θανατώσεις
ΕΛΛΑΔΑ

«Στο 35% η ιδιωτική δαπάνη για την υγεία, το κόστος ξεπέρασε κάθε όριο»

Ο Τομεάρχης Υγείας της ΕΛ.Α.Σ. μίλησε για την κατάσταση στο ΕΣΥ, τις ελλείψεις προσωπικού, τις λίστες αναμονής, τα προβλήματα στα νοσοκομεία των νησιών και τις προτάσεις για την ανασυγκρότηση της δημόσιας υγείας
«Στο 35% η ιδιωτική δαπάνη για την υγεία, το κόστος ξεπέρασε κάθε όριο»
ΕΛΛΑΔΑ

Με εξαγγελία νέου κόμματος βγήκε από τη φυλακή ο Κασιδιάρης

Τη Δευτέρα οι ανακοινώσεις για όνομα και πρόγραμμα – Υποστηρίζει ότι έχει συμφωνήσει με εν ενεργεία βουλευτές
Με εξαγγελία νέου κόμματος βγήκε από τη φυλακή ο Κασιδιάρης
ΕΛΛΑΔΑ

Αποφυλακίζεται ο Ηλίας Κασιδιάρης

Η αποφυλάκιση του Ηλία Κασιδιάρη, σε συνδυασμό με την προαναγγελία της επιστροφής του στην κεντρική πολιτική σκηνή, δημιουργεί ανησυχία και επαναφέρει ένα κρίσιμο ερώτημα: μπορεί να βρεθεί ξανά στα βουλευτικά έδρανα και πως;
Αποφυλακίζεται ο Ηλίας Κασιδιάρης
ΕΛΛΑΔΑ

«Δύο διαφορετικές Ελλάδες» πίσω από τις εξαγγελίες της ΔΕΘ

Θράσος Αβραάμ και Ανθή Παζιάνου σχολίασαν στο ΣΤΟ ΝΗΣΙ 99 FM την ακρίβεια, το επίδομα ανεργίας και την απόσταση ανάμεσα στις κυβερνητικές διακηρύξεις και την καθημερινότητα
«Δύο διαφορετικές Ελλάδες» πίσω από τις εξαγγελίες της ΔΕΘ
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Μαζικές προσλήψεις και απολύσεις στο Βόρειο Αιγαίο

Η επισφάλεια στην εργασία και η μεγάλη εξάρτηση από τον τουρισμό αποτελούν δομικά χαρακτηριστικά των νησιωτικών οικονομιών
Μαζικές προσλήψεις και απολύσεις στο Βόρειο Αιγαίο
ΚΟΣΜΟΣ

Στα 109 δολάρια πέταξε το πετρέλαιο

Η διακοπή λειτουργίας κρίσιμου αγωγού και η αποχώρηση του Ριάντ από τις συνομιλίες με το Ιράν εντείνουν την ανησυχία στις διεθνείς αγορές
Στα 109 δολάρια πέταξε το πετρέλαιο
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Ξεκινά στη Λήμνο ο τέταρτος ψεκασμός για το δάκο

Από την Κυριακή 27 Σεπτεμβρίου έως το Σάββατο 3 Οκτωβρίου οι δολωματικοί ψεκασμοί – Τι πρέπει να γνωρίζουν ελαιοπαραγωγοί και βιοκαλλιεργητές
Ξεκινά στη Λήμνο ο τέταρτος ψεκασμός για το δάκο