× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Σεπτέμβρης στην εκκλησία του Ταξιάρχη στο Μοσχονήσι

Κάποτε γινόταν θαύματα…

Γράφει ο ΣΤΡΑΤΗΣ ΜΠΑΛΑΣΚΑΣ Δημοσίευση 7/9/2020

Σεπτέμβρης στην εκκλησία του Ταξιάρχη στο Μοσχονήσι
' χρόνος ανάγνωσης

Μια φορά, πριν 10 – 15 χρόνια, την ώρα που στην Κωνσταντινούπολη ηχούσαν τα τύμπανα του ρατσισμού των «Γκρίζων Λύκων» στο Μικρασιατικό Μοσχονήσι λίγοι Ρωμιοί έλεγαν πως άνοιγαν έναν δρόμο για την ειρήνη και την ανοχή στο διαφορετικό. Χρόνια μετά την κορύφωση της σύγκρουσης ανάμεσα στους λαούς της Ελλάδας και της Τουρκίας, τη Μικρασιατική Καταστροφή ξαναλειτουργούσαν τη Μητροπολιτική εκκλησιά του Μοσχονησιώτη Ταξιάρχη.

Στον αύλειο χώρο της ετοιμόρροπης εκκλησίας που για τελευταία φορά λειτούργησε στις 14 Σεπτεμβρίου του 1922 δεκάδες Μυτιληνιοί αψήφησαν τις άσχημες καιρικές συνθήκες που έτυχε να επικρατούν και πέρασαν στην απέναντι ακτή. Μαζί τους και προσκυνητές από τη Θράκη, τη Μακεδονία και την Ήπειρο, πολλές δεκάδες όλοι μαζί μάρτυρες ενός «θαύματος» έκεγαν.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Γιατί θαύμα είναι είπε ο τότε Μητροπολίτης Μοσχονησίων κ. Απόστολος να ανοίγει μια κλειστή από τη μισαλλοδοξία εκκλησία τόσες δεκαετίας μετά, σε συνθήκες ειρήνης και ανοχής. Αλλά και να αποσπάς υπόσχεση ότι του χρόνου τέτοιο καιρό θα έχουν ξεκινήσει εργασίες στερέωσης του μνημείου. Για να λέμε τη αλήθεια η συντήρηση του μνημείου του «χουτζιρέ» του ζάμπλουτου Κοτς βοηθούντος έγινε!

Άδεια
Η άδεια για την πραγματοποίηση της θείας λειτουργίας είχε δοθεί από τον Τούρκο Έπαρχο της περιοχής. Μάλιστα άδεια τέλεσης της θείας λειτουργίας στην εκκλησιά αυτή αλλά και στην εκκλησία του Ταξιάρχη στο Αϊβαλί δεν είχε γίνει κατορθωτό να αποσπαστεί από το 2000 όταν επισκέφθηκε την περιοχή ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Τότε μάλιστα είχε γίνει και η ενθρόνιση του Μητροπολίτη Μοσχονησίων Απόστολου. Να θυμίσουμε ότι η εκκλησία του Ταξιάρχη είχε λειτουργηθεί το 1997 στις εκδηλώσεις για τα 75 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή που είχαν οργανωθεί από το Νομάρχη Λέσβου Αλέκο Μαθιέλλη. Από τότε η λειτουργία επαναλήφθηκε δυο ακόμα φορές, το 1998 και το 1999.

Υπέρ της ανεκτικότητας
Η θεία λειτουργία στο Μοσχονήσι, όπως και ο εσπερινός που προηγήθηκε, πραγματοποιήθηκε σε ένα έντονα φορτισμένο συγκινησιακά κλίμα. Παρόντες εξάλλου ήταν και πολλοί απόγονοι προσφύγων της Καταστροφής ανάμεσα τους δε και η γνωστή συγγραφέας κ. Βασιλική Ράλλη, η οποία ήλθε στη Μυτιλήνη το 1922 στην κοιλιά της μάνας της, η παλιότερη εν ζωή Μοσχονησιώτισα της Λέσβου. «Θεωρώ, είπε ότι μέρες σαν τη σημερινή είναι θυμίαμα στη μνήμη όλων όσων σκοτώθηκαν στην καταστροφή, στη μνήμη όλων των αθώων που έφυγαν στη διάρκεια πολέμων».
Κατά το Μητροπολίτη Μοσχονησίων η εκδήλωση αποδείκνυε «τη σημασία της ανεκτικότητας, της αδελφοσύνης και της καλής γειτνίασης εφόσον αυτή υπάρχει μεταξύ των δύο λαών. Και είναι τούτο ένα ευχάριστο και ελπιδοφόρο μήνυμα».

Στη θεία λειτουργία στον αύλειο χώρο του ετοιμόρροπου ναού παρέστη ο Έπαρχος της περιοχής ενώ με δηλώσεις του ο τότε Δήμαρχος του Αϊβαλί ανακοίνωσε την πραγματοποίηση προγράμματος συντήρησης μνημείων στην πόλη του σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο της Σμύρνης που εκτελεί σχετική μελέτη.
Τι απέμεινε από όλα αυτά θα μου πείτε; Υλικό για σύγχρονα ρεπορτάζ και… διηγώντας τα να κλαίς!

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Η ιστορία του Στράτου...

Γράφει ο ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΠΙΩΤΑΣ
Η ιστορία του Στράτου...
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Κορίτσι έξι χρόνων μόνο χωρίς γονείς, έξω από την Ασφάλεια

Οι πρώτες μέρες της χούντας στη Μυτιλήνη μέσα από τις αναμνήσεις - Γράφει η ΝΟΡΑ ΡΑΛΛΗ*
Κορίτσι έξι χρόνων μόνο χωρίς γονείς, έξω από την Ασφάλεια
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Το εμπορικό πλεόνασμα πάνω από την κοινωνική επιβίωση

Γράφει η ΘΕΟΦΑΝΙΑ ΙΝΤΖΙΡΤΖΗ, Κοινωνική Ανθρωπολόγος και Ιστορικός
Το εμπορικό πλεόνασμα πάνω από την κοινωνική επιβίωση
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Ψωνίζοντας… ό,τι βρω

Γράφει η ΜΑΡΙΝΑ ΠΟΛΛΑΤΟΥ
Ψωνίζοντας… ό,τι βρω
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Να πληρώσουν τη ζημιά που προξένησαν στο νησί

Γράφει ο ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ Ν. ΠΑΤΣΗΣ, κάτοικος Δυτικής Λέσβου
Να πληρώσουν τη ζημιά που προξένησαν στο νησί
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Κραυγή απόγνωσης από Αγρα Λέσβου

Γράφει ο ΙΓΝΑΤΙΟΣ ΙΝΤΖΙΡΤΖΗΣ, Πρόεδρος της Κοινότητας Άγρας
Κραυγή απόγνωσης από Αγρα Λέσβου
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Που το πάνε;

Γράφει ο ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΛΑΔΙΤΗΣ
Που το πάνε;
ΣΤΗΛΗ ΑΛΑΤΟΣ

Κρίση στην κτηνοτροφία στη Λέσβο… SOS

Γράφει ο ΜΙΧΑΛΗΣ ΜΠΑΚΑΣ
Κρίση στην κτηνοτροφία στη Λέσβο… SOS
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΑΓΡΟΤΕΣ

Όταν το Υπουργείο «κοιμάται» και η Λέσβος καταρρέει

Χωρίς επαρκείς κτηνιάτρους, χωρίς ουσιαστική στήριξη, χωρίς καμία σοβαρή πολιτική διαχείρισης των επιπτώσεων από τον αφθώδη πυρετό
Όταν το Υπουργείο «κοιμάται» και η Λέσβος καταρρέει
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Μήτσου Ν. Τσιάμη, Δοξαστικά στον Αργύρη Εφταλιώτη, Αθήνα 1974

Παρουσίαση : Δημήτρης Πατίλας
Μήτσου Ν. Τσιάμη, Δοξαστικά στον Αργύρη Εφταλιώτη, Αθήνα 1974
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Χρονογραφικό Πάσχα 101 ετών

Γράφει ο ΑΡΙΣΤΕΙΔΗΣ ΚΑΛΑΡΓΑΛΗΣ, συγγραφέας, Δρ. Πολιτισμικής Τεχνολογίας και Επικοινωνίας
Χρονογραφικό Πάσχα 101 ετών