
Ολοένα και μεγαλύτερη πίεση φαίνεται να αντιμετωπίζουν νοικοκυριά και επιχειρήσεις απέναντι στις φορολογικές τους υποχρεώσεις, καθώς τα τελευταία στοιχεία της ΑΑΔΕ καταγράφουν νέα αύξηση τόσο στον αριθμό των οφειλετών όσο και στο ύψος των νέων ληξιπρόθεσμων χρεών προς το Δημόσιο.
Τον Μάρτιο του 2026, οι οφειλέτες με ληξιπρόθεσμα χρέη προς το Δημόσιο ανήλθαν σε 4.797.755, έναντι 4.613.523 τον αντίστοιχο μήνα του 2025. Πρόκειται για αύξηση κατά 3,99%, που μεταφράζεται σε περισσότερους από 184.000 επιπλέον φορολογούμενους με εκκρεμείς οφειλές μέσα σε διάστημα ενός έτους.
Η εικόνα αυτή αποτυπώνει τη δυσκολία που συνεχίζουν να αντιμετωπίζουν χιλιάδες πολίτες στην κάλυψη φορολογικών και άλλων οικονομικών υποχρεώσεων, σε μια περίοδο όπου η ακρίβεια, τα αυξημένα λειτουργικά κόστη και οι συσσωρευμένες υποχρεώσεις εξακολουθούν να πιέζουν τα οικογενειακά και επιχειρηματικά εισοδήματα.
Το νέο ληξιπρόθεσμο χρέος
Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΑΑΔΕ, το συνολικό νέο ληξιπρόθεσμο χρέος που προστέθηκε τον Μάρτιο του 2026, συμπεριλαμβανομένων των μη φορολογικών κατηγοριών, ανήλθε στα 888 εκατ. ευρώ, έναντι 881 εκατ. ευρώ τον Μάρτιο του 2025, παρουσιάζοντας αύξηση κατά 0,79%.
Σε επίπεδο πρώτου τριμήνου, η εικόνα είναι ακόμη πιο επιβαρυμένη. Από τον Ιανουάριο έως τον Μάρτιο του 2026 δημιουργήθηκαν νέα ληξιπρόθεσμα ύψους 3,023 δισ. ευρώ, έναντι 2,841 δισ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο του προηγούμενου έτους, καταγράφοντας αύξηση κατά 6,41%.
Η εικόνα χωρίς τις μη φορολογικές κατηγορίες
Αν αφαιρεθούν οι 10 μη φορολογικές κατηγορίες από τα στοιχεία, το νέο ληξιπρόθεσμο χρέος τον Μάρτιο διαμορφώθηκε στα 840 εκατ. ευρώ, έναντι 853 εκατ. ευρώ τον Μάρτιο του 2025, σημειώνοντας μείωση κατά 1,52%.
Ωστόσο, σε επίπεδο τριμήνου η τάση παραμένει ανοδική. Το πρώτο τρίμηνο του 2026 δημιουργήθηκαν νέα ληξιπρόθεσμα ύψους 2,819 δισ. ευρώ, έναντι 2,715 δισ. ευρώ την ίδια περίοδο του 2025, γεγονός που αντιστοιχεί σε αύξηση κατά 3,83%.
Αυξήθηκαν και οι εισπράξεις
Την ίδια στιγμή, το Δημόσιο εμφανίζεται να ενισχύει και τις εισπράξεις του από τις νέες ληξιπρόθεσμες οφειλές.
Τον Μάρτιο του 2026, οι συνολικές εισπράξεις έναντι νέων ληξιπρόθεσμων οφειλών, εξαιρουμένων των 10 μη φορολογικών κατηγοριών, έφτασαν τα 297 εκατ. ευρώ, έναντι 284 εκατ. ευρώ τον Μάρτιο του 2025, σημειώνοντας αύξηση κατά 4,58%.
Στο πρώτο τρίμηνο του έτους, οι εισπράξεις διαμορφώθηκαν στα 656 εκατ. ευρώ, από 619 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη περσινή περίοδο, καταγράφοντας άνοδο κατά 5,98%.
Τα στοιχεία δείχνουν ότι, παρά τη βελτίωση στις εισπράξεις, η δημιουργία νέων χρεών συνεχίζεται με υψηλούς ρυθμούς, διατηρώντας ανοιχτό το μεγάλο πρόβλημα των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το Δημόσιο. Για χιλιάδες φορολογούμενους, η καθημερινότητα παραμένει μια δύσκολη εξίσωση ανάμεσα στις αυξημένες υποχρεώσεις και τις περιορισμένες οικονομικές αντοχές.