× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Κοινοβουλευτική παρέμβαση ΣΥΡΙΖΑ για καταστροφές σε Λήμνος και Νίσυρος

Ερώτηση και αίτηση κατάθεσης εγγράφων από 13 βουλευτών του κόμματος σε πέντε Υπουργούς για αποζημιώσεις, έργα αποκατάστασης και θωράκιση των νησιών

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 1/3/2026

Κοινοβουλευτική παρέμβαση ΣΥΡΙΖΑ για καταστροφές σε Λήμνος και Νίσυρος
' χρόνος ανάγνωσης

Με κοινοβουλευτική ερώτηση και αίτηση κατάθεσης εγγράφων προς πέντε Υπουργεία επανέρχεται το ζήτημα των εκτεταμένων ζημιών που προκάλεσαν τα έντονα καιρικά φαινόμενα της 21 Φεβρουαρίου σε Λήμνο και Νίσυρο. 13 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ απευθύνονται στους Υπουργούς Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Εσωτερικών, Υποδομών και Μεταφορών, Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, καθώς και Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, ζητώντας σαφείς απαντήσεις για την πορεία αποκατάστασης και τις αποζημιώσεις των πληγέντων.

Στην ερώτηση γίνεται εκτενής αναφορά στις συνέπειες των πλημμυρικών φαινομένων στη Λήμνο, όπου καταγράφηκαν σοβαρές ζημιές στο οδικό και αγροτικό δίκτυο, πλημμύρες σε κατοικίες και επαγγελματικούς χώρους, βλάβες σε δίκτυα ύδρευσης και όμβριων, αλλά και προβλήματα στη λειτουργία σχολικών μονάδων και δημοσίων υπηρεσιών. Αντίστοιχα, επισημαίνονται οι επιπτώσεις στη Νίσυρο, με αιχμή τις υποδομές και την τοπική οικονομία.


Οι βουλευτές τονίζουν ότι οι τοπικές κοινωνίες δικαιούνται σαφείς απαντήσεις, συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα και αποτελεσματικές παρεμβάσεις, ώστε τα ακραία καιρικά φαινόμενα να μη μετατρέπονται σε επαναλαμβανόμενες κρίσεις για τα νησιά. Στο πλαίσιο αυτό ζητούν αναλυτική αποτίμηση των ζημιών ανά κατηγορία για κάθε νησί, με διακριτή καταγραφή σε δημόσιες υποδομές, δίκτυα, οδικό και αγροτικό δίκτυο, κατοικίες, επιχειρήσεις και αγροτική παραγωγή.

Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στο στάδιο στο οποίο βρίσκονται οι διαδικασίες καταγραφής των ζημιών στη Λήμνο και στο δεσμευτικό χρονοδιάγραμμα για την καταβολή αποζημιώσεων και ενισχύσεων προς τους πληγέντες. Οι βουλευτές ζητούν να αποσαφηνιστεί ποια έκτακτα χρηματοδοτικά εργαλεία πρόκειται να ενεργοποιηθούν για την άμεση στήριξη νοικοκυριών, επαγγελματιών και αγροτών, καθώς και ποιες διαδικασίες θα ακολουθηθούν ώστε να αποφευχθούν καθυστερήσεις.

Παράλληλα, τίθεται το ερώτημα ποιες άμεσες παρεμβάσεις αποκατάστασης έχουν ήδη δρομολογηθεί για το οδικό και αγροτικό δίκτυο των 2 νησιών, καθώς η προσβασιμότητα και η σύνδεση με τις αγροτικές εκμεταλλεύσεις αποτελούν κρίσιμους παράγοντες για την οικονομική και κοινωνική συνοχή των τοπικών κοινωνιών.

Στην ερώτηση περιλαμβάνεται και ζήτημα στρατηγικού σχεδιασμού για την ενίσχυση της ανθεκτικότητας των νησιωτικών υποδομών έναντι ακραίων καιρικών φαινομένων. Οι βουλευτές ζητούν να πληροφορηθούν αν υπάρχει συγκεκριμένος σχεδιασμός και ποιες παρεμβάσεις προβλέπονται ειδικά για τις πληγείσες περιοχές, ώστε να περιοριστεί ο κίνδυνος επανάληψης παρόμοιων καταστάσεων στο μέλλον.


Τέλος, ζητούν να διευκρινιστεί αν η κυβέρνηση προτίθεται να ενισχύσει τη στελέχωση, την τεχνική υποστήριξη και τη χρηματοδότηση των ΟΤΑ σε απομακρυσμένες νησιωτικές περιοχές, προκειμένου να μπορούν να ανταποκρίνονται αποτελεσματικά σε κρίσεις φυσικών καταστροφών. Όπως επισημαίνεται, η έλλειψη επαρκών πόρων και προσωπικού καθιστά δυσκολότερη τη διαχείριση έκτακτων καταστάσεων, ιδίως σε νησιά με αυξημένες γεωγραφικές ιδιαιτερότητες.


Η κοινοβουλευτική παρέμβαση έρχεται σε μια περίοδο κατά την οποία τα νησιά του Αιγαίου δοκιμάζονται όλο και συχνότερα από ακραία καιρικά φαινόμενα, με τις τοπικές κοινωνίες να ζητούν άμεσες λύσεις, αποζημιώσεις χωρίς καθυστερήσεις και ουσιαστικά έργα θωράκισης των υποδομών τους.


Αναλυτικά η Ερώτηση έχει ως εξής:


Καταστροφές από έντονα καιρικά φαινόμενα σε Λήμνο και Νίσυρο

Τα πρόσφατα έντονα καιρικά φαινόμενα προκάλεσαν σοβαρές καταστροφές στη Λήμνο και στη Νίσυρο, επηρεάζοντας κρίσιμες υποδομές, ιδιωτικές περιουσίες και την καθημερινότητα των κατοίκων.

Τα περιστατικά αυτά επαναφέρουν με έντονο τρόπο το ζήτημα της ανθεκτικότητας των νησιωτικών περιοχών απέναντι σε ακραία φαινόμενα αλλά και της επάρκειας των προληπτικών παρεμβάσεων της Πολιτείας.



Στη Λήμνο, τα πλημμυρικά φαινόμενα της 21ης Φεβρουαρίου 2026 είχαν εκτεταμένες συνέπειες, ιδιαίτερα στη Μύρινα. Καταγράφηκαν υπερχειλίσεις χειμάρρων, σοβαρές ζημιές στο οδικό και αγροτικό δίκτυο, πλημμύρες σε κατοικίες και επαγγελματικούς χώρους, βλάβες σε δίκτυα ύδρευσης και όμβριων καθώς και προβλήματα στη λειτουργία σχολικών μονάδων και δημοσίων υπηρεσιών. Σε αρκετές περιοχές οι δρόμοι κατέστησαν αδιάβατοι, ενώ οι φθορές σε βασικές υποδομές δημιούργησαν εύλογη ανασφάλεια στους κατοίκους.



Ιδιαίτερα ανησυχητικές είναι οι επιπτώσεις στο αγροτικό οδικό δίκτυο, με καθιζήσεις και καταρρεύσεις τμημάτων του οδοστρώματος που δυσχεραίνουν την πρόσβαση παραγωγών και κτηνοτρόφων στις δραστηριότητές τους. Παράλληλα, οι ζημιές στα δίκτυα ύδρευσης και τα προβλήματα υδροδότησης ανέδειξαν την ευπάθεια κρίσιμων υποδομών σε συνθήκες έντονης κακοκαιρίας.



Στη Νίσυρο, τα έντονα καιρικά φαινόμενα οδήγησαν στην κήρυξη του Δήμου σε κατάσταση Έκτακτης Ανάγκης. Οι ζημιές στο οδικό δίκτυο και στο παραλιακό μέτωπο, οι υποχωρήσεις οδοστρωμάτων και οι φθορές σε τεχνικά έργα καταδεικνύουν τη σοβαρότητα της κατάστασης και την ανάγκη άμεσων παρεμβάσεων για τη διασφάλιση της δημόσιας ασφάλειας και της λειτουργικότητας των υποδομών.



Τα επαναλαμβανόμενα αυτά φαινόμενα σε νησιωτικές περιοχές θέτουν επιτακτικά το ζήτημα όχι μόνο της διαχείρισης της κρίσης αλλά, κυρίως, της προληπτικής θωράκισης, της επάρκειας έργων αντιπλημμυρικής προστασίας και της αξιοποίησης διαθέσιμων εθνικών και ευρωπαϊκών πόρων.



Παράλληλα, η επανάληψη καταστροφικών πλημμυρικών φαινομένων αναδεικνύει και ένα κρίσιμο θεσμικό ζήτημα: την οριακή λειτουργία των τεχνικών υπηρεσιών των ΟΤΑ Α’ και Β’ βαθμού, λόγω διαχρονικής υποστελέχωσης και υποχρηματοδότησης. Εξάλλου, σε σχετική παρέμβασή της, η ΠΟΕΜΔΥΔΑΣ, καθιστά σαφές ότι η Πολιτεία οφείλει να αντιμετωπίσει τις δομικές ελλείψεις σε προσωπικό, μέσα και χρηματοδότηση και όχι να μετακυλύει μονομερώς το βάρος σε υπηρεσιακά στελέχη που επιχειρούν υπό συνθήκες ακραίας πίεσης.



Οι τοπικές κοινωνίες δικαιούνται σαφείς απαντήσεις, συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα και αποτελεσματικές παρεμβάσεις, ώστε οι φυσικές καταστροφές να μη μετατρέπονται σε επαναλαμβανόμενες κρίσεις.



Ερωτώνται οι αρμόδιοι Υπουργοί:

    Ποια είναι η αναλυτική αποτίμηση των ζημιών σε Λήμνο και Νίσυρο ανά κατηγορία (δημόσιες υποδομές, δίκτυα, οδικό και αγροτικό δίκτυο, κατοικίες, επιχειρήσεις, αγροτική παραγωγή) για κάθε νησί; 

    Σε ποιο στάδιο βρίσκονται οι διαδικασίες για την ολοκλήρωση της καταγραφής των ζημιών στη Λήμνο και ποιο είναι το δεσμευτικό χρονοδιάγραμμα για την καταβολή αποζημιώσεων και ενισχύσεων προς τους πληγέντες; 

    Ποια έκτακτα χρηματοδοτικά εργαλεία θα ενεργοποιηθούν για την άμεση στήριξη νοικοκυριών, επαγγελματιών και αγροτών και με ποιες διαδικασίες ώστε να αποφευχθούν καθυστερήσεις; 

    Ποιες άμεσες παρεμβάσεις αποκατάστασης έχουν δρομολογηθεί για το οδικό και αγροτικό δίκτυο των δύο νησιών; 

    Υφίσταται συγκεκριμένος σχεδιασμός ενίσχυσης της ανθεκτικότητας των νησιωτικών υποδομών έναντι ακραίων καιρικών φαινομένων; Αν ναι, ποιες παρεμβάσεις προβλέπονται ειδικά για τις πληγείσες περιοχές; 

    Προτίθεται η κυβέρνηση να ενισχύσει στελέχωση, τεχνική υποστήριξη και χρηματοδότηση των ΟΤΑ σε απομακρυσμένες νησιωτικές περιοχές, ώστε να μπορούν να ανταποκριθούν σε κρίσεις φυσικών καταστροφών; 



ΑΙΤΗΣΗ ΚΑΤΑΘΕΣΗΣ ΕΓΓΡΑΦΩΝ

Στο πλαίσιο των παραπάνω, παρακαλούμε να κατατεθούν από τους Υπουργούς Υποδομών & Μεταφορών και Εσωτερικών, μέσα στις προθεσμίες που ορίζει ο Κανονισμός της Βουλής:

Λίστα των αντιπλημμυρικών έργων ή έργων ανθεκτικότητας που έχουν μελετηθεί ή υλοποιηθεί στην Λήμνο και στην Νίσυρο, το στάδιο ωρίμανσής τους, τις πηγές χρηματοδότησης και τους λόγους των καθυστερήσεων, όπου υπάρχουν.

Οι ερωτώντες και αιτούντες βουλευτές είναι:

Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος, Γεώργιος Ψυχογιός, Έλενα Ακρίτα, Καλλιόπη Βέττα, Γεώργιος Γαβρήλος, Ειρήνη Δούρου, Μίλτος Ζαμπάρας, Μαρίνα Κοντοτόλη, Κώστας Μπάρκας, Αικατερίνη Νοτοπούλου, Γεώργιος Παπαηλιού, Νικόλαος Παππάς και ΠόπηΤσαπανίδου.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΑΓΟΡΑ

Κλειστή η αγορά της Καλλονής την Παρασκευή 17 Απριλίου

Ο Εμπορικός Σύλλογος τιμά την πολιούχο της πόλης Ζωοδόχο Πηγή
Κλειστή η αγορά της Καλλονής την Παρασκευή 17 Απριλίου
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Κινητοποίηση κτηνοτρόφων στο εμπορικό λιμάνι της Μυτιλήνης

Δεν αποβιβάστηκαν τα 22 φορτηγά του «Θαλασσίτης» μετά την παρέμβαση των κτηνοτρόφων – Δήλωση Παντελόπουλου για σεβασμό των αποφάσεων μέχρι τα αποτελέσματα της σύσκεψης στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης το μεσημέρι της Παρασκευής 17 Απριλίου
Κινητοποίηση κτηνοτρόφων στο εμπορικό λιμάνι της Μυτιλήνης
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Απεγκλωβίστηκαν οι τουρίστες από Μυτιλήνη και Αϊβαλί

Στη Μυτιλήνη το πλοίο Seda Jale
Απεγκλωβίστηκαν οι τουρίστες από Μυτιλήνη και Αϊβαλί
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Πανηγυρικές εκδηλώσεις και λιτανεία στην Ζωοδόχου Πηγής στην Λαγκάδα

Λιτάνευση της εικόνας και παραδοσιακά δρώμενα στο εορταστικό πρόγραμμα την Πέμπτη και την Παρασκευή 16 και 17 Απριλίου
Πανηγυρικές εκδηλώσεις και λιτανεία στην  Ζωοδόχου Πηγής στην Λαγκάδα
ΑΓΡΟΤΕΣ

Η Μαρία Κομνηνάκα για την σημερινή κινητοποίηση των κτηνοτρόφων της Λέσβου

Η κυβέρνηση εφαρμόζει μέτρα εκρίζωσης της κτηνοτροφίας κι όχι της νόσου υπογράμμισε η βουλευτής του ΚΚΕ
Η Μαρία Κομνηνάκα για την σημερινή κινητοποίηση των κτηνοτρόφων της Λέσβου
ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

Σύλληψη για καύση κλαδιών στον Σταυρό της Λέσβου

Εντοπίστηκε και συνελήφθη ένας άνδρας στον οποίο επιβλήθηκε πρόστιμο 1.546 ευρώ
Σύλληψη για καύση κλαδιών στον Σταυρό της Λέσβου
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σφοδρή κριτική ΚΚΕ για τη συνάντηση Σχοινά – Βαρχέλι

Μιλά για «πολιτική που οδηγεί σε ασφυξία» και στηρίζει τις κινητοποιήσεις των κτηνοτρόφων
Σφοδρή κριτική ΚΚΕ για τη συνάντηση Σχοινά – Βαρχέλι
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Τροχαίο στη χερσαία ζώνη του λιμανιού της Μυτιλήνης

Τραυματισμός 21χρονου δικυκλιστή μετά από σύγκρουση με αυτοκίνητο
Τροχαίο στη χερσαία ζώνη του λιμανιού της Μυτιλήνης
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Συνεχίζεται το μερικό μπλόκο στο λιμάνι της Μυτιλήνης για τρίτη μέρα

Επιβίβαση μόνο για επιβάτες και ΙΧ, εκτός φορτηγά και νταλίκες
Συνεχίζεται το μερικό μπλόκο στο λιμάνι της Μυτιλήνης για τρίτη μέρα
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Κλειστά τα καφέ της Μυτιλήνης στην Παλλεσβιακή κινητοποίηση

Η εστίαση στο πλευρό των κτηνοτρόφων με μήνυμα αλληλεγγύης και ενότητας
Κλειστά τα καφέ της Μυτιλήνης στην Παλλεσβιακή κινητοποίηση
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Οριακή κάμψη 0,6% στην επιβατική κίνηση του αεροδρομίου Μυτιλήνης τον Μάρτιο

Αντίθετη εικόνα από την πανελλαδική αύξηση 11,8% της Fraport Greece – Στο 3% η άνοδος στο πρώτο τρίμηνο του 2026
Οριακή κάμψη 0,6% στην επιβατική κίνηση του αεροδρομίου Μυτιλήνης τον Μάρτιο
ΑΓΡΟΤΕΣ

Στήριξη της ΛΑΣ Δυτικής Λέσβου στους κτηνοτρόφους

Ζητά αποζημιώσεις για τους παραγωγού, ενίσχυση υπηρεσιών με προσωπικό και μαζική αλληλεγγύη απέναντι στην κρίση
Στήριξη της ΛΑΣ Δυτικής Λέσβου στους κτηνοτρόφους