× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Οι ταχυδρομικές σφραγίδες του μεταξικού καθεστώτος

Φιλοτελικό βιβλίο του Νίκου Καρνιαουτάκη

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 6/8/2020

Οι ταχυδρομικές σφραγίδες του μεταξικού καθεστώτος
' χρόνος ανάγνωσης

Εκδόθηκε στις 21 Ιουλίου το νέο φιλοτελικό βιβλίο του μέλους της Φιλοτελικής Εταιρείας Λέσβου Νίκου Καρνιαουτάκη με τίτλο «Να κοιμάσθε ήσυχοι, η Ελλάς έγινε δυνατή. Ατέρμονα προπαγανδιστικά μηνύματα της 4ης Αυγούστου 1936». Πρόκειται για μια ιδιαίτερα επιμελημένη ιδιωτική έκδοση 100 έγχρωμων σελίδων μεγέθους Α4, σε 50 αριθμημένα αντίτυπα.

Το βιβλίο απαρτίζεται από τέσσερα μέρη: την εισαγωγή, τα ατέρμονα μηνύματα, τα φιλοτελικά συμπεράσματα και τον επίλογο. Στην εισαγωγή, ο συγγραφέας αναφέρεται σύντομα στο γενικότερο πολιτικό πλαίσιο στην Ευρώπη και την Ελλάδα τα χρόνια πριν τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, στην επιβολή ελέγχου συναλλάγματος και πρόσθετου τέλους κοινωνικής πρόνοιας στην αλληλογραφία καθώς και στην οργανωμένη προπαγάνδα του καθεστώτος της 4ης Αυγούστου, με την παρουσίαση εύστοχα επιλεγμένων φιλοτελικών και άλλων ντοκουμέντων. Επίσης, αναλύει την υφιστάμενη βιβλιογραφία για τις ατέρμονες σφραγίδες, που κρίνεται περιορισμένη σε σχέση με τη σημαντικότητα του αντικειμένου, τόσο από φιλοτελική όσο και ιστορική άποψη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Στο δεύτερο μέρος, που είναι και το εκτενέστερο, περιγράφονται με χρονολογική σειρά οι γνωστές έως σήμερα ατέρμονες ταχυδρομικές σφραγίδες που χρησιμοποιήθηκαν για τη σφράγιση της αλληλογραφίας από ταχυδρομικά καταστήματα κυρίως των Αθηνών (και σε μικρότερο βαθμό της Θεσσαλονίκης και του Πειραιά) κατά την περίοδο Μαρτίου 1937 - Οκτωβρίου 1940. Για το κάθε σύνθημα, εκτός από την απεικόνισή του σε έναν ή περισσότερους ταχυδρομημένους φακέλους (ή τμήματα φακέλων), δίνονται επιπλέον ιστορικές πληροφορίες που πλαισιώνονται από κατάλληλη τεκμηρίωση, όπως φωτογραφίες, αποκόμματα περιοδικών, έντυπα, βιβλία, γραμματόσημα, καρτ ποστάλ κλπ. Παρουσιάζονται επίσης παραλλαγές ή λάθη των σφραγίδων, δίνονται στοιχεία για τα ισχύοντα κάθε φορά ταχυδρομικά τέλη, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις επιχειρείται και ο προσδιορισμός της πρώτης ημέρας κυκλοφορίας ή του χρονικού διαστήματος χρήσης τους.

Στο τρίτο μέρος γίνεται μια ανασκόπηση του θέματος από φιλοτελική σκοπιά, με βάση το υλικό του προηγούμενου μέρους (που πλην ελαχίστων εξαιρέσεων, προέρχεται από τη συλλογή του συγγραφέα). Σχολιάζεται η χρονική περίοδος και η συχνότητα κυκλοφορίας των συνθημάτων, αναφέρονται συγκεντρωτικές πληροφορίες για τα ταχυδρομικά γραφεία που χρησιμοποίησαν τις σφραγίδες, παρουσιάζονται τα είδη των λαθών, ενώ δίνονται και οι άξονες για την περαιτέρω έρευνα και μελέτη του θέματος.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Στον επίλογο επιχειρείται μια ποιοτική ανάλυση των συνθημάτων και η κατάταξή τους σε θεματικές κατηγορίες, καταλήγοντας ουσιαστικά στην αποτύπωση των ιδεολογικών χαρακτηριστικών  του καθεστώτος και της προσωπικότητας του Ιωάννη Μεταξά.

Το βιβλίο δεν απευθύνεται μόνο σε φιλοτελιστές ή μελετητές της ταχυδρομικής ιστορίας, αλλά και σε κάθε ενδιαφερόμενο για την πολιτική ιστορία του τόπου μας. Όπως αναφέρει ο συγγραφέας: «Κύριος σκοπός της εργασίας είναι να “φωτίσει” μια ενδιαφέρουσα περίοδο της νεότερης ελληνικής ιστορίας από μια αγνή, καθαρή φιλοτελική πλευρά της, εκείνη των ατέρμονων μηνυμάτων. Απώτερος σκοπός της, να εμπνεύσει περισσότερους φιλοτελιστές στη συλλογή και μελέτη των μηνυμάτων της 4ης Αυγούστου, που αποτελούν μερικά από τα περισσότερο κραυγαλέα που αποτυπώθηκαν επάνω σε επιστολές της χώρας μας, αλλά και να συμβάλλει στην έξαψη ενός ευρύτερου ενδιαφέροντος για τις ατέρμονες σφραγίδες, ενός όμορφου και μάλλον ανεξερεύνητου φιλοτελικού πεδίου. Ταυτόχρονα, να αποκαλύψει στον (πιθανότατα μη ενημερωμένο φιλοτελικά) ιστορικό ερευνητή του καθεστώτος, ένα μάλλον όχι ευρύτερα γνωστό πεδίο μελέτης της ιδεολογικής προπαγάνδας του, εκείνης μέσω του ταχυδρομείου».

Το βιβλίο παρουσίασε «άτυπα» ο συγγραφέας σε φιλοτελική συγκέντρωση που έγινε την Τετάρτη 29 Ιουλίου στα γραφεία της Ελληνικής Φιλοτελικής Εταιρείας στην Αθήνα, καθώς και σε τηλεδιάσκεψη που οργάνωσε η ίδια Εταιρεία τη Δευτέρα 3 Αυγούστου.

Από τα 50 εκδοθέντα αντίτυπα, τα 15 ο συγγραφέας είχε την ευγενική καλοσύνη να τα δωρίσει στη Φιλοτελική Εταιρεία Λέσβου, προς ενίσχυση των σκοπών της. Εκτός από τις θερμές της ευχαριστίες προς τον αγαπητό Νίκο, η ΦΕΛ μέσω και αυτού του βήματος,  θέλει να εκφράσει την πεποίθηση πως ο φιλοτελισμός θα επιβιώσει, όσο γίνονται ενέργειες εξωστρέφειας προς την κοινωνία, όπως η έκδοση αυτού του υπέροχου βιβλίου.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ

Η Λεσβιακή ύπαιθρος μέσα από τον φακό του Βασίλη Λουλέ

Κινηματογραφικό εργαστήρι στο Παλαιοχώρι 6 και 7 Δεκεμβρίου 2025
ΘΕΑΤΡΟ

Ξεκαρδιστική Μυτιληνιά παράσταση με πολύ μπότοξ και τεχνητή νοημοσύνη

Το Θεατρικό Εργαστήρι του Δήμου Μυτιλήνης παρουσιάζει την κωμωδία του Δημήτρη Χατζηχαραλάμπους «Botox AI και αλίμονο στα νιάτα» την Παρασκευή, το Σάββατο και την Κυριακή 14,15 και 16 Νοεμβρίου
ΜΑΡΙΑ ΧΑΤΖΗΓΕΩΡΓΙΟΥ
ΘΕΑΤΡΟ

Ο αγαπημένος Πινόκιο, έρχεται στο Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης από τον ΦΟΜ

Για τέσσερις υπέροχες παραστάσεις τα Σαββατοκύριακα στις 22 και 23 Νοεμβρίου και 6 και 7 Δεκεμβρίου
ΜΟΥΣΙΚΗ

Η μαγεία των Χριστουγέννων στο Εθνικό Ωδείο παράρτημα Μυτιλήνης

Την Τρίτη 18 Νοεμβρίου στις 19:00, στον αύλειο χώρο του Εθνικού Ωδείου παράρτημα Μυτιλήνης, στη Βαρειά, μικροί και μεγάλοι ανάβουν μαζί το χριστουγεννιάτικο δέντρο, με κάλαντα, μελωδίες και χαμόγελα που σηματοδοτούν την πιο όμορφη εποχή του χρόνου
ΜΟΥΣΙΚΗ

Χορωδιακή εκδήλωση του Συνδέσμου Πολιτικών Συνταξιούχων Λέσβου

Την Πέμπτη 13 Νοεμβρίου, στις 8.00 το βράδυ στο Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης
ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ

Δύο δημιουργικά εργαστήρια βιβλιοδεσίας από το Tortuguita

Η τέχνη του χειροποίητου βιβλίου ζωντανεύει ξανά τον Νοέμβριο με τις τεχνικές Buttonhole και Secret Belgian στο εργαστήριο
ΜΟΥΣΙΚΗ

Η Ματούλα Ζαμάνη στον Οινοφόρο

Σάββατο 13 Δεκεμβρίου -Μια καλλιτέχνιδα που ενώνει το ρεμπέτικο, το έντεχνο και το ροκ σε εκρηκτικές βραδιές γεμάτες συναίσθημα, χιούμορ και θετική ενέργεια
ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ

Προβολή ιστορικού ντοκιμαντέρ για τους αζήτητους της φυματίωσης

Το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς οργανώνει ειδική προβολή για σχολικές ομάδες ΕΠΑΛ την Παρασκευή 14 Νοεμβρίου στις 10 το πρωί στο Μουσείο Βιομηχανικής Ελαιουργίας Λέσβου
ΘΕΑΤΡΟ

Νέα παράσταση από το θεατρικό εργαστήρι του Δήμου Μυτιλήνης

«Μπότοξ ΑΙ… κι αλίμονο στα νιάτα», στις 14, 15 και 16 Νοεμβρίου στο Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης
ΜΟΥΣΙΚΗ

Ο Μυστακίδης ταξίδεψε το Πλωμάρι στην «Amerika» των Ελλήνων μεταναστών

Από τα ρεμπέτικα των μεταναστών του 1920 ως τη σημερινή εμπειρία του νόστου
ΜΟΥΣΙΚΗ

Η Μυτιλήνη συζητά και τραγουδά για τα ελεύθερα βουνά της

Ενημέρωση και συζήτηση για την ηλεκτρική διασύνδεση του Βορείου Αιγαίου με το ηπειρωτικό δίκτυο την Τετάρτη στη Μυτιλήνη