× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Ολοταχώς προς διαγωνισμό η ακτοπλοϊκή γραμμή Βόλου ‑ Βορείου Αιγαίου

Αποφασισμένη η Περιφερειακή Αρχή Μουτζούρη, παρά τις όποιες δυσκολίες να προχωρήσει η γραμμή του Βόλου. Δεν ενδιαφέρεται η Attica Group, βάζει όρους ο Ηλιόπουλος, συνεχίζεται οι συζητήσεις με ακτοπλόους

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 15/1/2026

Ολοταχώς προς διαγωνισμό η ακτοπλοϊκή γραμμή Βόλου ‑ Βορείου Αιγαίου
' χρόνος ανάγνωσης

Σε νέα φάση περνά η προσπάθεια για τη δημιουργία ακτοπλοϊκής διασύνδεσης ανάμεσα στη Θεσσαλία και τα νησιά του Βορείου Αιγαίου, με επίκεντρο το λιμάνι του Βόλου, όπως παρουσιάστηκε σε συνέντευξη Τύπου από την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου. Στη συνέντευξη μίλησαν ο Περιφερειάρχης Κώστας Μουτζούρης, ο αντιπεριφερειάρχης Ναυτιλίας Γιώργος Αρβανίτης, που είναι πλοίαρχος του ΝΗΣΟΣ ΣΑΜΟΣ, ο πρόεδρος του Συλλόγου Θεσσαλών Λέσβου Μιχάλης Αργυρίου, ενώ παρών και με ουσιαστική παρέμβαση ήταν και ο Γενικός Γραμματέας της Περιφέρειας Άρης Ελευθερίου.

Ο Κώστας Μουτζούρης ανέδειξε ως κεντρικό στόχο την επαναφορά μιας σταθερής και αξιόπιστης ακτοπλοϊκής γραμμής που θα συνδέει τη Θεσσαλία με νησιά του Βορείου Αιγαίου, τονίζοντας ότι ο Βόλος αποτελεί το μεγάλο λιμάνι της Θεσσαλίας και έναν κομβικό συγκοινωνιακό κόμβο που συνδέεται άμεσα με το εθνικό οδικό δίκτυο προς την Κεντρική Ελλάδα, τη Στερεά Ελλάδα και την Ήπειρο. Όπως σημείωσε, μια τέτοια σύνδεση μπορεί να μειώσει σημαντικά τον χρόνο και το κόστος μετακίνησης, τόσο για τους επιβάτες όσο και για τα φορτία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο Περιφερειάρχης υπενθύμισε ότι στο παρελθόν υπήρχε ακτοπλοϊκή σύνδεση Θεσσαλίας και νησιών του Αιγαίου, η οποία καταργήθηκε, παρά το γεγονός ότι εξυπηρετούσε ουσιαστικές ανάγκες. Όπως είπε, το αίτημα επανέρχεται σήμερα πιο ώριμο, με τη στήριξη φορέων και θεσμικών παραγόντων. Στις επαφές που προηγήθηκαν, υπήρξε θετική στάση από τον Περιφερειάρχη Θεσσαλίας Δημήτρη Κουρέτα, καθώς και από εκπροσώπους του Οργανισμού Λιμένος Βόλου και του τουριστικού κλάδου.

Αναφερόμενος στη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε τον Δεκέμβριο με τον Υπουργό Ναυτιλίας Βασίλη Κικίλια, ο Κώστας Μουτζούρης σημείωσε ότι υπήρξε θετική διάθεση, ωστόσο επισημάνθηκε πως η συγκεκριμένη γραμμή εντάσσεται στο πλαίσιο των άγονων γραμμών, οι οποίες διέπονται από διαγωνιστικές διαδικασίες που έχουν ήδη προκηρυχθεί. Το γεγονός αυτό περιορίζει τη δυνατότητα άμεσης υλοποίησης, χωρίς όμως να ακυρώνει την προσπάθεια.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Στο πλαίσιο αυτό, ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στη χρηματοδοτική παρέμβαση των Περιφερειών Βορείου Αιγαίου και Θεσσαλίας, οι οποίες δεσμεύονται να διαθέσουν συνολικά 2.000.000 ευρώ, από 1.000.000 ευρώ η καθεμία, προκειμένου να επιδοτηθεί η γραμμή και να καταστεί ελκυστική για ανάδοχο. Όπως τονίστηκε, πρόκειται για μια συνειδητή πολιτική επιλογή, ώστε η συζήτηση να μετατραπεί σε πρακτική λύση και όχι σε μια ακόμη θεωρητική διεκδίκηση.

Ο Περιφερειάρχης παρουσίασε και τις διερευνητικές επαφές που έγιναν με ναυτιλιακές εταιρείες. Όπως ανέφερε, η πρώτη προσέγγιση έγινε προς την Attica Group, η οποία ξεκαθάρισε ότι δεν ενδιαφέρεται να αναλάβει τη συγκεκριμένη γραμμή. Στη συνέχεια υπήρξαν συζητήσεις και με άλλους πλοιοκτήτες. Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στον εφοπλιστή Μάριο Ηλιόπουλο της εταιρείας SEA JETS, ο οποίος εξέφρασε ενδιαφέρον υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις. Η προσέγγιση που περιγράφηκε αφορούσε δρομολόγηση μέσω των κεντρικών λιμανιών Μυτιλήνης και Χίου, χωρίς προσέγγιση της Σάμου και χωρίς ένταξη των λιμανιών Μεστών και Σιγρίου. Όπως υπογραμμίστηκε, η πρόταση αυτή δεν καλύπτει τον συνολικό σχεδιασμό της Περιφέρειας, που επιδιώκει ισόρροπη εξυπηρέτηση των νησιών.

Ο αντιπεριφερειάρχης Ναυτιλίας Γιώργος Αρβανίτης στάθηκε στις τεχνικές και επιχειρησιακές παραμέτρους της γραμμής, τονίζοντας ότι απαιτείται πλοίο ικανό να ανταποκριθεί στις δύσκολες χειμερινές συνθήκες του Αιγαίου. Όπως σημείωσε, ένα πλοίο έως 140 μέτρα μπορεί να εξασφαλίσει ασφάλεια και αξιοπιστία, ενώ επεσήμανε ότι η βιωσιμότητα της γραμμής δεν βασίζεται μόνο στην επιβατική κίνηση, αλλά και στη μεταφορά φορτίων, οχημάτων και στον τουρισμό, ιδιαίτερα τους θερινούς μήνες. Έκανε επίσης αναφορά στη σημασία της γραμμής για τη διασύνδεση με επισκέπτες από την Τουρκία, υπό την προϋπόθεση μιας σταθερής και αξιόπιστης ακτοπλοϊκής επιλογής.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο πρόεδρος του Συλλόγου Θεσσαλών Λέσβου Μιχάλης Αργυρίου έδωσε έμφαση στη κοινωνική διάσταση του αιτήματος, μιλώντας ως κάτοικος Λέσβου από το 1980. Περιέγραψε τη διαχρονική ανάγκη σύνδεσης με τη Θεσσαλία για τους Θεσσαλούς που ζουν στο νησί, αλλά και για φοιτητές, εργαζόμενους, οικογένειες και επαγγελματίες που μετακινούνται συχνά. Όπως ανέφερε, επί δεκαετίες δεν υπήρξε ουσιαστική λύση, ενώ σήμερα υπάρχει η δυναμική και η προσδοκία ότι η προσπάθεια αυτή μπορεί να αποδώσει, φέρνοντας πιο κοντά τις δύο περιοχές και διευκολύνοντας τις μετακινήσεις με πιο γρήγορο και πιο οικονομικό τρόπο.

Στην παρέμβασή του  ο Γενικός Γραμματέας της Περιφέρειας Άρης Ελευθερίου, ο οποίος έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στη διάσταση της Δυτικής Λέσβου. Όπως τόνισε, μια νέα ακτοπλοϊκή σύνδεση μπορεί να λειτουργήσει ως καταλύτης για την ανάπτυξη περιοχών που παραμένουν διαχρονικά πιο απομονωμένες, όχι μόνο σε επίπεδο μετακινήσεων, αλλά και σε επίπεδο οικονομικής δραστηριότητας. Αναφέρθηκε στη σημασία της γραμμής για τη μεταφορά προϊόντων, ζωοτροφών και εμπορευμάτων, επισημαίνοντας ότι η Λήμνος και η Λέσβος διαθέτουν ισχυρό πρωτογενή τομέα, ενώ η Θεσσαλία αποτελεί βασική παραγωγική περιοχή της χώρας.

Ο Άρης Ελευθερίου σημείωσε ότι η απευθείας και αξιόπιστη ακτοπλοϊκή σύνδεση μπορεί να μειώσει το κόστος και τον χρόνο μεταφοράς, ενισχύοντας την ανταγωνιστικότητα της τοπικής παραγωγής και στηρίζοντας έμπρακτα τη βιωσιμότητα των νησιών. Όπως υπογράμμισε, πρόκειται για ένα αίτημα που δεν αφορά μόνο τις μεταφορές, αλλά τη συνολική συνοχή του χώρου, την καθημερινότητα των κατοίκων και τη δυνατότητα των νησιών να παραμείνουν ζωντανά και παραγωγικά.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου δηλώνει αποφασισμένη να συνεχίσει τις επαφές με το Υπουργείο Ναυτιλίας και με την αγορά, αξιοποιώντας τη δέσμευση των 2.000.000 ευρώ ως βασικό εργαλείο πίεσης και διαπραγμάτευσης. Το στοίχημα, όπως αποτυπώθηκε στη συνέντευξη Τύπου, είναι να υπάρξει μια γραμμή που να αντέχει στον χειμώνα, να καλύπτει πραγματικές ανάγκες και να λειτουργήσει ως ουσιαστική αναπτυξιακή γέφυρα ανάμεσα στη Θεσσαλία και το Βόρειο Αιγαίο. Όπως φαίνεται η υπόθεση αυτή δεν θα είναι πολύ εύκολη ωστόσο σύμφωνα με τον Κώστα Μουτζούρη γίνεται προσπάθεια ώστε να πεισθεί το Υπουργείο να χρηματοδοτήσει και αυτό την γραμμή. Σε κάθε περίπτωση τόνισε ο Περιφερειάρχης η γραμμή θα βγει σε διαγωνισμό και όσοι ενδιαφέρονται θα έχουν την δυνατότητα να υποβάλλουν πρόταση. 

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Το Super Star δεν κατάφερε να δέσει στον Αη Στράτη

Αιτία οι καιρικές συνθήκες που επικρατούσαν στην περιοχή
Το Super Star δεν κατάφερε να δέσει στον Αη Στράτη
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Εκδήλωση για αξιολόγηση και πειθαρχικό δίκαιο στο Δημόσιο

Συζήτηση την Παρασκευή 13/2 στις 18:00 στο 2ο Δημοτικό Σχολείο Μύρινας με ομιλητή τον Σπύρο Μαρίνη
Εκδήλωση για αξιολόγηση και πειθαρχικό δίκαιο στο Δημόσιο
ΕΛΛΑΔΑ

Αχυράνθρωποι και εικονικές διοικήσεις πίσω από 380 επιχειρήσεις

Συντονισμένες έφοδοι σε 11 κατοικίες και κατασχέσεις μετρητών, καρτών και ψηφιακών μέσων
Αχυράνθρωποι και εικονικές διοικήσεις πίσω από 380 επιχειρήσεις
ΕΛΛΑΔΑ

«Δεν παραιτούμαι»

Ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ έδωσε τις δικές του απαντήσεις σε σημερινή συνέντευξη Τύπου
«Δεν παραιτούμαι»
ΕΛΛΑΔΑ

Από την οθόνη στη Μυτιλήνη

Η Ευαγγελία Μουμούρη ετοιμάζεται να συναντήσει τη γυναίκα που ενσάρκωσε σε μια από τις πιο δυνατές ιστορίες της τηλεόρασης
Από την οθόνη στη Μυτιλήνη
ΚΟΣΜΟΣ

Στενότερη συνεργασία για το μεταναστευτικό ζήτησε ο Μητσοτάκης από τον Ερντογάν

Ελληνικό αίτημα στην Κομισιόν για να συνεχιστεί το πρόγραμμα έκδοσης βίζας στα σύνορα για τους Τούρκους πολίτες
Στενότερη συνεργασία για το μεταναστευτικό ζήτησε ο Μητσοτάκης από τον Ερντογάν
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Τροποποιήσεις στα δρομολόγια του Blue Star Paros

Θα παραμείνει στο λιμάνι της Μυτιλήνης από τις 20.00 το βράδυ της Πέμπτης ως το μεσημέρι της Παρασκευής
Τροποποιήσεις στα δρομολόγια του Blue Star Paros
ΕΛΛΑΔΑ

Πιστοποιητικά θανάτου για Χίο: Πέθαναν από «βαριές κακώσεις»

Ως αιτία θανάτου έχουν καταγραφεί βαριά χτυπήματα στο κεφάλι που ανά περίπτωση συνοδεύονται από χτυπήματα σε θώρακα, αυχένα, χέρια και πόδια
Πιστοποιητικά θανάτου για Χίο: Πέθαναν από «βαριές κακώσεις»
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Το Blue Star Paros στο Βόρειο Αιγαίο

Πήρε προσωρινά τη θέση του Blue Star Myconos
Το Blue Star Paros στο Βόρειο Αιγαίο
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Ανακοινώθηκαν οι ακτοπλοϊκές συνδέσεις της Λήμνου

Δείτε εδώ ποια πλοία θα εξυπηρετούν τις συνδέσεις του νησιού με Μυτιλήνη, Αλεξανδρούπολη, Καβάλα, Θεσσαλονίκη και Λαύριο
Ανακοινώθηκαν οι ακτοπλοϊκές συνδέσεις της Λήμνου
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Τριήμερη επίσκεψη Μουτζούρη στη Λήμνο

Διαβουλεύσεις για τα έργα που έχει ανάγκη το λιμάνι της Μύρινας
Τριήμερη επίσκεψη Μουτζούρη στη Λήμνο
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Αλλαγή στην ώρα αναχώρησης του «Αριάδνη» από Πειραιά

Αιτία οι κακές καιρικές συνθήκες που θα επικρατούν στο Αιγαίο
Αλλαγή στην ώρα αναχώρησης του «Αριάδνη» από Πειραιά