× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Μείζον πρόβλημα οι χαμηλές πληρότητες στα ξενοδοχεία του Βορείου Αιγαίου

Διαβάστε εδώ πως τα άδεια δωμάτια των ξενοδοχείων επηρεάζουν επενδύσεις εργασία και ποιότητα υπηρεσιών

Γράφει ο ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ Δημοσίευση 15/1/2026

Μείζον πρόβλημα οι χαμηλές πληρότητες στα ξενοδοχεία του Βορείου Αιγαίου
' χρόνος ανάγνωσης

Προσθέστε το Νησί στις αναζητήσεις σας

Add stonisi.gr on Google ↗

Συχνά πυκνά γίνονται δημόσιες αναφορές στα οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ξενοδοχειακές επιχειρήσεις της Λέσβου και των άλλων νησιών του Βορείου Αιγαίου. Πολλές φορές η συζήτηση γύρω από το θέμα δεν γίνεται με ευθύ τρόπο αλλά δια της πλαγίου. Το σύνηθες είναι οι ξενοδόχοι να παραπονούνται για τη μικρή διάρκεια της τουριστικής σεζόν στα νησιά μας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η ανάλυση του ΙΝΣΕΤΕ για τις εξελίξεις στον ελληνικό τουρισμό αποτυπώνει με σαφήνεια αυτό το μείζον πρόβλημα. Η πληρότητα στα ξενοδοχεία του Βορείου Αιγαίου το 2024 ήταν μόλις 40%, όταν στο Νότιο Αιγαίο έφτασε το 53%, στην Κρήτη το 54%, στα Ιόνια Νησιά το 61% και στην Αττική το 52%. Το ποσοστό πληρότητας των ξενοδοχείων του Βορείου Αιγαίου την ίδια χρονιά ήταν χαμηλότερο ακόμη και από αυτό της Κεντρικής Μακεδονίας με 49% και της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης με 44%.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Οι ξενοδοχειακές μονάδες των νησιών της Περιφέρειας, σε μια χώρα που βασίζει τον τουρισμό της στον ήλιο και τη θάλασσα, κατέγραψαν την ίδια πληρότητα 40% με την τουριστικά υπανάπτυκτη Ήπειρο. Την ίδια στιγμή, τα ξενοδοχεία της Πελοποννήσου και της Θεσσαλίας εμφάνισαν πληρότητες 39% και 38% αντίστοιχα. Ο πανελλαδικός μέσος όρος πληρότητας το 2024 διαμορφώθηκε στο 51%, δηλαδή 9 ποσοστιαίες μονάδες υψηλότερα από αυτόν του Βορείου Αιγαίου.

Η εικόνα της πληρότητας διαφοροποιείται από νησί σε νησί. Τα ξενοδοχεία της Σάμου κατέγραψαν τη μεγαλύτερη πληρότητα με 46% το 2024, επιβεβαιώνοντας τον ρόλο της ως ναυαρχίδα του τουριστικού τομέα στο Βόρειο Αιγαίο. Στη 2η θέση βρέθηκε η Λέσβος με πληρότητα 39%, οριακά χαμηλότερα από τον μέσο όρο της Περιφέρειας και σημαντικά χαμηλότερα από τον πανελλαδικό μέσο όρο.

Ακολούθησε η Λήμνος με πληρότητα 34%, ενώ τα ξενοδοχεία της Χίου κατέγραψαν ποσοστό 30%. Στην τελευταία θέση βρέθηκε η Ικαρία με πληρότητα μόλις 29%.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η χαμηλή πληρότητα σημαίνει ότι οι επενδύσεις σε πάγια και εξοπλισμό που πραγματοποιούν οι ξενοδοχειακές επιχειρήσεις χρειάζονται πολύ περισσότερο χρόνο για να αποσβεστούν. Το στοιχείο αυτό εξηγεί σε μεγάλο βαθμό γιατί πολλές επιχειρήσεις του κλάδου καθυστερούν να προχωρήσουν σε επενδύσεις εκσυγχρονισμού και ανακαίνισης των καταλυμάτων τους.

Παράλληλα, οι χαμηλές πληρότητες οδηγούν σε περιορισμό του αριθμού των εργαζομένων, προκειμένου να μειωθεί το λειτουργικό κόστος. Σε αρκετές περιπτώσεις η πρόσληψη προσωπικού γίνεται σταδιακά, με αποτέλεσμα να αναζητούνται εργαζόμενοι ακόμη και μέσα στον Ιούλιο και τον Αύγουστο. Επιπλέον, πολλοί ξενοδοχοϋπάλληλοι που είναι μόνιμοι κάτοικοι των νησιών του Βορείου Αιγαίου επιλέγουν να μετακινηθούν σε τουριστικά ανεπτυγμένες περιοχές της χώρας, όπου εξασφαλίζουν εργασία για περισσότερους μήνες.

Σε έναν βαθμό, οι μειωμένες πληρότητες επηρεάζουν και την ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών. Σε μακροοικονομικό επίπεδο, η χαμηλή πληρότητα των ξενοδοχειακών μονάδων μεταφράζεται σε μειωμένες επενδύσεις και χαμηλότερη απασχόληση τόσο στα καταλύματα όσο και στην εστίαση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δεν υπάρχει κάποια μαγική λύση για την αντιμετώπιση του προβλήματος. Ωστόσο, μπορούν και πρέπει να γίνουν βήματα για τη διεύρυνση της τουριστικής περιόδου. Το τουριστικό ρεύμα από την Τουρκία έχει αποδείξει ότι μπορεί να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο προς αυτή την κατεύθυνση. Για να διατηρηθεί και να ενισχυθεί, ιδιαίτερα το φθινόπωρο και τον χειμώνα, είναι απαραίτητο οι επισκέπτες να βρίσκουν ενδιαφέρουσες δραστηριότητες, οργανωμένες με τρόπο τουριστικά αξιοποιήσιμο και επαρκώς προβεβλημένες.

Δίπλα σε αυτό το μικρό αλλά υπαρκτό και αναπτυσσόμενο ρεύμα από την Τουρκία μπορούν να προστεθούν επισκέπτες από την Ευρώπη. Με αυτόν τον τρόπο, σταδιακά, μπορεί να επιτευχθεί η ουσιαστική διεύρυνση της τουριστικής σεζόν στα νησιά του Βορείου Αιγαίου.

Δείτε περισσότερα άρθρα μας στα αποτελέσματα αναζήτησης

Add stonisi.gr on Google ↗
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΚΟΣΜΟΣ

Κάτω από τα 100 δολάρια το Brent

Υποχωρούν οι τιμές διεθνείς τιμές του πετρελαίου μετά την επανεκκίνηση της λειτουργίας του αγωγού της Σαουδικής Αραβίας
Κάτω από τα 100 δολάρια το Brent
ΑΓΡΟΤΕΣ

Σφάζουν και δεν δίνουν λογαριασμό σε κανένα

Το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξη αρνείται επανέλεγχο που ζήτησε ο Παλλεσβιακός Φορέας Πρωτογενούς Τομέα
Σφάζουν και δεν δίνουν λογαριασμό σε κανένα
ΑΓΡΟΤΕΣ

Καββαδάς: Πληρώνονται 7,73 εκατ. ευρώ τις επόμενες ημέρες στους κτηνοτρόφους της Λέσβου

Οι αποζημιώσεις αφορούν 46.124 ζώα που θανατώθηκαν λόγω του αφθώδους πυρετού και, σύμφωνα με τον Υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, αναμένεται να καταβληθούν μέσα στις επόμενες ημέρες
Καββαδάς: Πληρώνονται 7,73 εκατ. ευρώ τις επόμενες ημέρες στους κτηνοτρόφους της Λέσβου
ΑΓΡΟΤΕΣ

Η σύμβαση έληξε, ο αφθώδης παραμένει και το υπουργείο δεν πληρώνει

Στον αέρα η χρηματοδότηση των συνεργείων ψεκασμού, με μηνιαίο κόστος 380.000 ευρώ -Η Περιφέρεια έχει δαπανήσει περίπου 6 εκατ. ευρώ και αδυνατεί να συνεχίσει τη χρηματοδότηση των ψεκασμών — Επιστολή Μουτζούρη για άμεση κάλυψη του κόστους
Η σύμβαση έληξε, ο αφθώδης παραμένει και το υπουργείο δεν πληρώνει
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΑΓΡΟΤΕΣ

Θετικά κοπάδια περιμένουν ακόμη τη θανάτωση στη Λέσβο

Σχεδόν μία εβδομάδα μετά την απόρριψη της απόφασης για αναστολή των θανατώσεων, κτηνοτρόφοι παραμένουν σε αναμονή. Προβληματισμός για ελέγχους του ΟΠΕΚΕΠΕ και κλήσεις της Τροχαίας μετά τις κινητοποιήσεις στη Λάρσο
Θετικά κοπάδια περιμένουν ακόμη τη θανάτωση στη Λέσβο
ΑΓΡΟΤΕΣ

Διευκρινήσεις επί διευκρινήσεων για το νέο ΟΣΔΕ

Μπαράζ ανακοινώσεων από την ΑΑΔΕ την ώρα που ανά την Ελλάδα γίνεται του «ΚΑΕΚ το κάγκελο»
Διευκρινήσεις επί διευκρινήσεων για το νέο ΟΣΔΕ
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

29 παραβάσεις για μη χρήση κράνους στο Βορειοανατολικό Αιγαίο

Στη Λέσβο καταγράφηκαν οι περισσότερες παραβάσεις μετά από 497 ελέγχους
29 παραβάσεις για μη χρήση κράνους στο Βορειοανατολικό Αιγαίο
ΑΓΡΟΤΕΣ

Στη Δικαιοσύνη ο Παλλεσβιακός Φορέας για τη διαχείριση του αφθώδους πυρετού

Κατέθεσε αναφορά – καταγγελία στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Μυτιλήνης ζητώντας κατεπείγουσα διερεύνηση για δύο εκμεταλλεύσεις στο Βαφειό
Στη Δικαιοσύνη ο Παλλεσβιακός Φορέας για τη διαχείριση του αφθώδους πυρετού
ΕΛΛΑΔΑ

Ο Δρίτσας ζητά απαντήσεις για την υπόθεση Μαζωνάκη και τη «γκρίζα ιατρική»

Ο Τομεάρχης Υγείας της ΕΛΑΣ θέτει ζήτημα πολιτικής λογοδοσίας και ζητά ουσιαστικούς ελέγχους στα κέντρα που υπόσχονται ευεξία και μακροζωία
Ο Δρίτσας ζητά απαντήσεις για την υπόθεση Μαζωνάκη και τη «γκρίζα ιατρική»
ΑΓΡΟΤΕΣ

Καταστροφική εξέλιξη για την κτηνοτροφία της Λέσβου

Παρατείνονται ως το τέλος του 2026 τα μέτρα για τον αφθώδη πυρετό
Καταστροφική εξέλιξη για την κτηνοτροφία της Λέσβου
ΑΓΡΟΤΕΣ

Ζητούν απαλλαγή από ΤΑΠ και δημοτικά τέλη

Αίτημα του Παλλεσβιακού Φορέα Πρωτογενούς Τομέα προς τον Δήμο Δυτικής Λέσβου για προσωρινό μηδενισμό των επιβαρύνσεων και σταδιακή επαναφορά τους σε βάθος πενταετίας
Ζητούν απαλλαγή από ΤΑΠ και δημοτικά τέλη
ΑΓΡΟΤΕΣ

Ανοικτή σε όλους η διαβούλευση για τη νέα ΚΑΠ 2028 – 2034

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να ενημερώνονται και να καταθέτουν τις προτάσεις τους για την επόμενη προγραμματική περίοδο
Ανοικτή σε όλους η διαβούλευση για τη νέα ΚΑΠ 2028 – 2034