× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Σύμβολο κυβερνητικής κοροϊδίας με το τέλος κρουαζιέρας

Εξευτελιστικά ποσά για τα νησιά του Βορείου Αιγαίου και πλήρης απαξίωση της νησιωτικότητας

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 27/12/2025

Σύμβολο κυβερνητικής κοροϊδίας με το τέλος κρουαζιέρας
' χρόνος ανάγνωσης

Με απόφαση του Υπουργού Εσωτερικών Θ. Λιβάνιου εγκρίνεται η χρέωση του λογαριασμού του Υπουργείου Εσωτερικών που τηρείται στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων υπό τον τίτλο «Κάλυψη των πάσης φύσεως αναγκών των ΟΤΑ κ.λπ.», την επιχορήγηση συνολικού ποσού 9.775.519,24€ σε Δήμους της χώρας, από τα εισπραττόμενα έσοδα του τέλους κρουαζιέρας, για την κατασκευή και βελτίωση υποδομών τους καθώς και για την ενίσχυση του τουριστικού προϊόντος.

Οργή και πικρό γέλιο μπορεί να προκαλέσει η απόφαση της κυβέρνησης να εμφανίσει ως ενίσχυση προς τους νησιωτικούς δήμους τα ποσά που κατέβαλε από τα έσοδα του τέλους κρουαζιέρας. Ποσά τα οποία παρουσιάζονται επικοινωνιακά ως στήριξη για λιμενικές υποδομές και τουριστική ανάπτυξη, αλλά στην πραγματικότητα συνιστούν ωμή προσβολή για τις τοπικές κοινωνίες και ειδικά για τον Δήμο Μυτιλήνης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο Δήμος Μυτιλήνης έλαβε μόλις 3.689,12 ευρώ. Ένα ποσό που δεν καλύπτει ούτε στοιχειώδεις τεχνικές εργασίες, ούτε μελέτες, ούτε καν τα λειτουργικά έξοδα που απαιτεί η συντήρηση λιμενικών εγκαταστάσεων. Ο Δήμος Ανατολικής Σάμου έλαβε 15.017,08 ευρώ, η Λήμνος 1.708,42 ευρώ, η Ικαρία 110,11 ευρώ, οι Φούρνοι Κορσεών 88,42 ευρώ και η Χίος 155,16 ευρώ. Το συνολικό ποσό για ολόκληρο το Βόρειο Αιγαίο ανέρχεται σε 20.728,31 ευρώ, ένα ποσό που δεν επαρκεί ούτε για ένα μικρό τεχνικό έργο, πόσο μάλλον για την αναβάθμιση λιμανιών και την ουσιαστική ενίσχυση της κρουαζιέρας.

Η κυβέρνηση μιλά για ανάπτυξη, αλλά στην πράξη μετατρέπει το τέλος κρουαζιέρας σε ένα επικοινωνιακό πυροτέχνημα χωρίς αντίκρισμα. Αντί για σοβαρή χρηματοδότηση, οι δήμοι λαμβάνουν ψίχουλα. Αντί για σχέδιο, λαμβάνουν αριθμούς που προκαλούν θυμηδία. Και αντί για σεβασμό στη νησιωτικότητα, εισπράττουν μια κυνική αδιαφορία που βαθαίνει το χάσμα ανάμεσα στο κέντρο και την περιφέρεια.

Τα νησιά του βορείου Αιγαίου βρίσκονται έτσι στο επίκεντρο μιας πολιτικής που αποδεικνύει ότι η κυβέρνηση δεν έχει καμία πρόθεση να στηρίξει έμπρακτα τα νησιά. Όταν η κρουαζιέρα παρουσιάζεται ως αναπτυξιακό εργαλείο, αλλά οι δήμοι καλούνται να τη στηρίξουν με ποσά που δεν επαρκούν ούτε για τα απολύτως απαραίτητα, τότε δεν πρόκειται για αστοχία. Πρόκειται για συνειδητή επιλογή υποβάθμισης και εγκατάλειψης.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Στον πάγο η ακτοπλοϊκή σύνδεση Λέσβου ‑ Τουρκίας

Φόβοι για εγκλωβισμό επισκεπτών οδηγούν σε προσωρινή αναστολή ενώ θα επανεξετάζονται καθημερινά τα δεδομένα
Στον πάγο η ακτοπλοϊκή σύνδεση Λέσβου ‑ Τουρκίας
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Έφυγε από την ζωή η Έλλη Πρωτογερέλλη

Ιστορική μορφή της Αριστεράς στην Ελλάδα που γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Θερμή της Λέσβου
Έφυγε από την ζωή η Έλλη Πρωτογερέλλη
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Νέες δηλώσεις Δουδωνή κατά του Βασίλη Χιώτη

«Αγωνίζομαι απέναντι σε συκοφάντες για το νησί μου τη Λέσβο που το καταστρέφουν με τον αφθώδη πυρετό» υπογράμμισε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ
Νέες δηλώσεις Δουδωνή κατά του Βασίλη Χιώτη
ΑΓΡΟΤΕΣ

Αμεση συναντηση με τον Πρωθυπουργό ζήτησε ο Περιφερειάρχης

Στο πλευρό των κτηνοτρόφων ο Περιφερειάρχης μετέφερε στην κυβέρνηση τα τέσσερα κρίσιμα αιτήματα για αποζημιώσεις και στήριξη
Αμεση συναντηση με τον Πρωθυπουργό ζήτησε ο Περιφερειάρχης
ΑΓΡΟΤΕΣ

Κτηνοτρόφοι σε απόγνωση και κυβέρνηση απούσα

Την ώρα που η Λέσβος φλέγεται από τα προβλήματα των ανθρώπων του πρωτογενούς τομέα παραγωγής και την καταστροφή της τοπικής οικονομίας, ο Υπουργός Μαργαρίτης Σχοινάς επέλεξε να βρίσκεται στις Βρυξέλλες για... συναντήσεις!
Κτηνοτρόφοι σε απόγνωση και κυβέρνηση απούσα
ΧΩΡΙΑ

Λαμπρός εορτασμός των Αγίων Ραφαήλ, Νικολάου και Ειρήνης στη Λέσβο

Με τη συμμετοχή πολλών πιστών και των αρχών του τόπου κορυφώθηκαν την Λαμπροτρίτη 14 Απριλίου οι θρησκευτικές εκδηλώσεις στη μνήμη των θαυματουργών Αγίων της Θερμής
Λαμπρός εορτασμός των Αγίων Ραφαήλ, Νικολάου και Ειρήνης στη Λέσβο
ΧΩΡΙΑ

Η Λαμπροδευτέρα έφερε χαμόγελα στην Αγιάσο

Μεγάλη συμμετοχή στον Απέσο και ζωντάνεμα των πασχαλινών εθίμων
Η Λαμπροδευτέρα έφερε χαμόγελα στην Αγιάσο
ΑΓΡΟΤΕΣ

Απολυμάνσεις οχημάτων ενόψει της κινητοποίησης

Συνεργείο της Περιφέρειας παρεμβαίνει στο ύψος των Λαμπών Μύλων με τη συνδρομή της Αστυνομίας
Απολυμάνσεις οχημάτων ενόψει της κινητοποίησης
ΧΩΡΙΑ

Έκτακτα δρομολόγια του Αστικού ΚΤΕΛ για τον Αγιο Ραφαήλ

Ενισχυμένη συγκοινωνία για την εξυπηρέτηση των προσκυνητών
Έκτακτα δρομολόγια του Αστικού ΚΤΕΛ για τον Αγιο Ραφαήλ
ΑΓΡΟΤΕΣ

Σύγκρουση Δουδωνή – Χιώτη για τον αφθώδη πυρετό

«Ρουσφέτι» ή αγώνας για τη Λέσβο;
Σύγκρουση Δουδωνή – Χιώτη για τον αφθώδη πυρετό
ΠΑΙΔΙΑ + ΓΟΝΕΙΣ

Μικροί και μεγάλοι στο «3ο Κυνήγι Κρυμμένου Αυγού» στα Τσαμάκια

Το πρόγραμμα περιλάμβανε μουσική, διαδραστικά παιχνίδια, δημιουργικές κατασκευές και εκπλήξεις
Μικροί και μεγάλοι στο «3ο Κυνήγι Κρυμμένου Αυγού» στα Τσαμάκια
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΑΓΡΟΤΕΣ

Χωρίς... Λαζαρίδη η Λέσβος την Τρίτη του Πάσχα

Προτροπή Αθανασίου για online σύσκεψη με τους τυροκόμους, την ώρα που οι κτηνοτρόφοι βρίσκονται σε αδιέξοδο
Χωρίς... Λαζαρίδη η Λέσβος την Τρίτη του Πάσχα