× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Γεμάτα τραπέζια αλλά με άδεια ταμεία για την εστίαση στο Βόρειο Αιγαίο

Τα στοιχεία του εννεάμηνου δείχνουν πως η οριακή βελτίωση του τζίρου το καλοκαίρι δεν ανέτρεψε την αρνητική εικόνα στο εννεάμηνο του 2025

Γράφει ο ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ Δημοσίευση 8/12/2025

Γεμάτα τραπέζια αλλά με άδεια ταμεία για την εστίαση στο Βόρειο Αιγαίο
' χρόνος ανάγνωσης

Προσθέστε το Νησί στις αναζητήσεις σας

Add stonisi.gr on Google ↗

Το «Ν» παρουσιάζει σήμερα την εξέλιξη του τζίρου των επιχειρήσεων εστίασης σε κάθε νησί του Βορείου Αιγαίου το εννεάμηνο Ιανουαρίου – Σεπτεμβρίου. Η επεξεργασία των στοιχείων της ΕΛΣΤΑΤ που κάναμε έδειξε πως ο τζίρος μειώθηκε κάτω από τα επίπεδα του 2024. Εξέλιξη απογοητευτική από τη στιγμή που στα νησιά καταγράφηκε αύξηση της τουριστικής κίνησης το τρίτο τρίμηνο του έτους. Ακόμη χειρότερα, τα στοιχεία αυτά δείχνουν πως ο φετινός χειμώνας θα είναι εξαιρετικά δύσκολος για τις επιχειρήσεις του κλάδου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η εικόνα που κατέγραψε η ΕΛΣΤΑΤ για τον τζίρο των επιχειρήσεων εστίασης στο Βόρειο Αιγαίο κατά το πρώτο εξάμηνο του 2025 ήταν ιδιαιτέρως αρνητική, με πτώση 3,43% και έντονες απώλειες στη Λέσβο, στη Σάμο και κυρίως στην Ικαρία. Τα στοιχεία του εννεάμηνου Ιανουαρίου – Σεπτεμβρίου δείχνουν ότι κατά τη διάρκεια του τρίτου τριμήνου υπήρξε μια οριακή βελτίωση, χωρίς όμως να ανατραπεί η συνολική εικόνα. Συγκεκριμένα, στο εννεάμηνο τα έσοδα μειώθηκαν κατά 1,24%. Από τα στοιχεία έχουν αφαιρεθεί αυτά που αφορούν τη Λήμνο, καθώς είναι ελλιπή με συνέπεια να διαμορφώνεται λανθασμένη εικόνα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Σύμφωνα με τον πίνακα που προκύπτει από τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, ο συνολικός τζίρος του κλάδου στο Βόρειο Αιγαίο το εννεάμηνο του 2025 έφθασε τα 164,085 εκατ. ευρώ έναντι 166,599 εκατ. ευρώ την ίδια περίοδο του 2024. Η διαφορά των 2,04 εκατ. ευρώ είναι μικρή, ωστόσο δείχνει μια αγορά που δεν έχει δυναμική. Αν συνεκτιμηθεί ο πληθωρισμός, που φέτος κινείται στα επίπεδα του 2,5%, τότε η κάμψη του τζίρου φθάνει περίπου στο 4%.

Συνεπώς, τα γεμάτα τραπέζια στις γιορτές και τις αργίες σε ταβέρνες και καφετέριες δεν δίνουν την πραγματική εικόνα του κλάδου. Διότι από τη μία έχει μειωθεί δραστικά η μέση κατανάλωση ανά άτομο και από την άλλη έχουν αυξηθεί οι ημέρες και οι ώρες που τα καταστήματα είναι χωρίς πελάτες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΛΕΣΒΟΣ

Ο κύκλος εργασιών στη Λέσβο, που είχε χάσει σχεδόν 6% στο πρώτο εξάμηνο, δείχνει μια μερική διόρθωση στο τρίτο τρίμηνο με τον τζίρο του εννεάμηνου να φθάνει τα 68,645 εκατ. ευρώ αντί 70,845 εκατ. ευρώ πέρσι. Η μείωση του τζίρου περιορίστηκε (στο εννεάμηνο) στο 3,20% ή 2,2 εκατ. ευρώ σε απόλυτους αριθμούς, υποδηλώνοντας ότι η θερινή περίοδος έφερε ανάσα στις επιχειρήσεις χωρίς όμως να καλύψει τις απώλειες του πρώτου μισού της χρονιάς.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΣΑΜΟΣ

Στη Σάμο, ο κύκλος εργασιών των επιχειρήσεων του κλάδου διατηρεί αρνητικό πρόσημο στο εννεάμηνο (-1,59%), αλλά η εικόνα είναι σαφώς καλύτερη από το εξάμηνο (-5,15%). Σε απόλυτους αριθμούς, στο εννεάμηνο του 2025 διαμορφώθηκε στα 41,344 εκατ. ευρώ έναντι 42,003 εκατ. ευρώ την ίδια περίοδο του 2024. Η βελτίωση αυτή δείχνει ότι η καθίζηση του πρώτου εξαμήνου απορροφήθηκε σε μεγάλο βαθμό κατά τη θερινή περίοδο.

 

ΧΙΟΣ

Στη Χίο, ο κύκλος εργασιών των επιχειρήσεων της εστίασης εμφάνισε οριακή κάμψη (0,44%) στο εννεάμηνο, παρότι το πρώτο εξάμηνο του έτους εμφάνιζε μικρή άνοδο 1,95%. Ο τζίρος στο εννεάμηνο διαμορφώθηκε στα 46,442 εκατ. ευρώ από 46,648 εκατ. ευρώ.

ΙΚΑΡΙΑ

Σε αντίθεση με όλα τα άλλα νησιά, το εννεάμηνο του 2025 στην Ικαρία έκλεισε με αύξηση του τζίρου για τις επιχειρήσεις εστίασης κατά 13,38%. Ειδικότερα, ο τζίρος το 2025 ανήλθε στα 7,654 εκατ. ευρώ έναντι 6,630 εκατ. ευρώ την ίδια περίοδο του 2024.

Το παραπάνω στοιχείο γίνεται ακόμη πιο εντυπωσιακό αν δούμε ότι στο εξάμηνο εμφανίζονταν πτώση κατά 14,21%. Αυτή η εντυπωσιακή μεταβολή οφείλεται στο ότι οι επιχειρήσεις του κλάδου στο νησί δραστηριοποιούνται κυρίως το τρίτο τρίμηνο του έτους. Είναι χαρακτηριστικό ότι το πρώτο εξάμηνο του 2025 ο τζίρος ήταν μόλις 1,8 εκατ. ευρώ.

Έντονη εποχικότητα

Ένα ακόμη κρίσιμο στοιχείο που αποκαλύπτει σήμερα το «Ν» είναι η εξαιρετικά έντονη εποχικότητα του τζίρου των επιχειρήσεων εστίασης, τόσο στα μεγάλα όσο και στα μικρά νησιά. Ο τζίρος το πρώτο εξάμηνο του 2025 στο σύνολο της περιφέρειας ήταν 76,458 εκατ. ευρώ και στο εννεάμηνο έκανε άλμα στα 164,085 εκατ. ευρώ, δηλαδή υπερδιπλασιάστηκε. Στη Λέσβο, που είναι το μεγαλύτερο νησί και έχει πληθυσμό άνω των 85.000, ο τζίρος από τα 34,228 εκατ. ευρώ το πρώτο εξάμηνο εκτινάχθηκε στα 68,645 εκατ. ευρώ το εννεάμηνο.

Ανάλογη είναι η εικόνα στη Σάμο, με 14,401 εκατ. ευρώ το εξάμηνο έναντι 41,344 εκατ. ευρώ στο εννεάμηνο. Επίσης, στη Χίο ο τζίρος από τα 21,453 εκατ. ευρώ το εξάμηνο έφτασε στα 46,442 εκατ. ευρώ το εννεάμηνο.

Η εποχικότητα εκφράζει την όλο και μεγαλύτερη εξάρτηση των τοπικών νησιωτικών οικονομιών από τον τουρισμό. Επιπρόσθετα, εκφράζει την τάση των μόνιμων κατοίκων να ξοδεύουν περισσότερα χρήματα κατά τη διάρκεια της θερινής περιόδου.

 

Δείτε περισσότερα άρθρα μας στα αποτελέσματα αναζήτησης

Add stonisi.gr on Google ↗
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΑΓΡΟΤΕΣ

Νέο συλλαλητήριο ανακοίνωσε η ΟΑΣΛ για την Δευτέρα 27 Ιουλίου

Διαμαρτυρία για την ποινικοποίηση των κινητοποιήσεων των κτηνοτρόφων της Λέσβου
Νέο συλλαλητήριο ανακοίνωσε η ΟΑΣΛ για την Δευτέρα 27 Ιουλίου
ΑΓΡΟΤΕΣ

Ζητούν να λειτουργήσουν τα σφαγεία στις «καθαρές» ζώνες της Λέσβου

Ο Παλλεσβιακός Φορέας Πρωτογενούς Τομέα απαίτησε επιτάχυνση της επιδημιολογικής διερεύνησης και στοχευμένα μέτρα αντί του οριζόντιου αποκλεισμού ολόκληρου του νησιού
Ζητούν να λειτουργήσουν τα σφαγεία στις «καθαρές» ζώνες της Λέσβου
ΑΓΡΟΤΕΣ

Πρόστιμα έως 50.000 ευρώ για παρατυπίες στις αιτήσεις ενίσχυσης

Αυστηρότερο πλαίσιο ευθύνης για ΚΥΔ και επαγγελματίες μετά τη μεταφορά των αρμοδιοτήτων του ΟΠΕΚΕΠΕ στην ΑΑΔΕ
Πρόστιμα έως 50.000 ευρώ για παρατυπίες στις αιτήσεις ενίσχυσης
ΑΓΡΟΤΕΣ

Αλλο ένα κρούσμα αφθώδους πυρετού στην Πελόπη

Με ολοκληρωτικό αφανισμό απειλείται η κτηνοτροφία του χωριού
Αλλο ένα κρούσμα αφθώδους πυρετού στην Πελόπη
ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ ΑΓΡΟΤΕΣ

Το μεγάλο «κόλπο» με τις αποζημιώσεις για τον αφθώδη πυρετό

Το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης περνά από «ψιλό κόσκινο» τους κτηνοτρόφους της Λέσβου αλλά και κτηνιάτρους που υπέγραψαν επίμαχες θανατώσεις ζώων
Το μεγάλο «κόλπο» με τις αποζημιώσεις για τον αφθώδη πυρετό
ΕΡΓΑΣΙΑ

Νέες θέσεις εργασίας στις κοινωνικές δομές της Δυτικής Λέσβου

Δείτε αναλυτικά τις ειδικότητες που ζητά ο Δήμος
Νέες θέσεις εργασίας στις κοινωνικές δομές της Δυτικής Λέσβου
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Ημερίδα για την επιχειρηματικότητα στα μικρά νησιά του Βορείου Αιγαίου

Στο επίκεντρο ο τουρισμός και η μεταποίηση αγροτικών προϊόντων – Αναλυτική ενημέρωση για την πρόσκληση και την υποβολή αιτήσεων την Πέμπτη 23 Ιουλίου, στις 10 το πρωί διαδικτυακά
Ημερίδα για την επιχειρηματικότητα στα μικρά νησιά του Βορείου Αιγαίου
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Μειώθηκαν στους 9.700 οι εγγεγραμμένοι άνεργοι στο Βόρειο Αιγαίο

Κατά 12,6% υποχώρησε η δηλωμένη ανεργία σε σύγκριση με τον Ιούνιο του 2025. Στα 12.745 άτομα διαμορφώθηκε ο μηνιαίος μέσος όρος κατά το πρώτο εξάμηνο του 2026
Μειώθηκαν στους 9.700 οι εγγεγραμμένοι άνεργοι στο Βόρειο Αιγαίο
ΑΓΡΟΤΕΣ

Δύο νέες θετικές εκτροφές στον αφθώδη πυρετό στη Λέσβο

Τα κρούσματα εντοπίστηκαν στην Πελόπη και την Αγία Παρασκευή, ενώ αρνητικά ήταν τα αποτελέσματα σε ακόμη 23 εκτροφές
Δύο νέες θετικές εκτροφές στον αφθώδη πυρετό στη Λέσβο
ΑΓΡΟΤΕΣ

Στη Βουλή οι καθυστερήσεις στις αποζημιώσεις των κτηνοτρόφων της Λέσβου

Η Μαρία Κομνηνάκα, βουλεύτρια του ΚΚΕ ζητά άμεση οικονομική στήριξη, ανασύσταση των κοπαδιών και ολοκληρωμένο σχέδιο αντιμετώπισης του αφθώδους πυρετού
Στη Βουλή οι καθυστερήσεις στις αποζημιώσεις των κτηνοτρόφων της Λέσβου
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Η Γέρα ζωντάνεψε τους θρύλους της μέσα από μια πειρατική γιορτή

Η ιστορία του Παλαιοκήπου, η προφορική παράδοση και η θάλασσα ενώθηκαν σε μια βιωματική εκδήλωση με στόχο την καθιέρωση ενός νέου πολιτιστικού θεσμού
Η Γέρα ζωντάνεψε τους θρύλους της μέσα από μια πειρατική γιορτή
ΕΡΓΑΣΙΑ

«Πράσινο φως» για 49 σχολικές καθαρίστριες και καθαριστές στη Δυτική Λέσβο

Προσλήψεις ορισμένου χρόνου ενόψει της νέας σχολικής χρονιάς
«Πράσινο φως» για 49 σχολικές καθαρίστριες και καθαριστές στη Δυτική Λέσβο