× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Συλλήψεις από την Ευρωπαϊκή Εισαγγελία για το σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ

Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση 37 άτομα θεωρούνται ύποπτοι για νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές πράξεις

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 22/10/2025

Συλλήψεις από την Ευρωπαϊκή Εισαγγελία για το σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ
' χρόνος ανάγνωσης

Με επίσημη ανακοίνωση η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία έκανε γνωστό πως συνελήφθησαν 37 άτομα ύποπτα για νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές πράξεις. Η έρευνα έχει επεκταθεί στο 2018 και αφορά την παράνομη λήψη επιδοτήσεων από άτομα που κατηγορούνται ότι λειτουργούσαν ως εγκληματική οργάνωση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Αναλυτικά η ανακοίνωση της Εισαγγελίας έχει ως εξής:

(Λουξεμβούργο, 22 Οκτωβρίου 2025) – Σε έρευνα που διενεργήθηκε από την Ευρωπαϊκή Εισαγγελία (EPPO) στην Αθήνα, εντοπίστηκε οργανωμένη εγκληματική ομάδα, η οποία φέρεται να εμπλέκεται σε συστηματική, μεγάλης κλίμακας απάτη με ευρωπαϊκές αγροτικές επιδοτήσεις και σε δραστηριότητες νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές πράξεις. Σήμερα, συνελήφθησαν 37 ύποπτοι και πραγματοποιήθηκαν έρευνες σε όλη τη χώρα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η έρευνα αποκάλυψε ότι, από τουλάχιστον το 2018, η ομάδα φέρεται να δραστηριοποιείται σε ολόκληρη την Ελλάδα, με σαφή ιεραρχική δομή, διακριτούς ρόλους και συνεχή δράση έως και σήμερα. Οι εμπλεκόμενοι φέρονται να εκμεταλλεύονταν διαδικαστικά κενά στην υποβολή της Ενιαίας Αίτησης Ενίσχυσης (ΕΑΕ) στο πλαίσιο της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ) της Ευρωπαϊκής Ένωσης, χρησιμοποιώντας πλαστά ή παραπλανητικά έγγραφα για να διεκδικήσουν αγροτικές επιδοτήσεις από τον Οργανισμό Πληρωμών και Ελέγχου Κοινοτικών Ενισχύσεων Προσανατολισμού και Εγγυήσεων (ΟΠΕΚΕΠΕ).

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης φέρονται επίσης να δήλωναν ψευδώς αγροτικές εκτάσεις και βοσκοτόπια που δεν τους ανήκαν ή δεν πληρούσαν τα κριτήρια επιλεξιμότητας, ενώ σε άλλες περιπτώσεις υπερέβαλλαν στους δηλωμένους αριθμούς ζώων, ώστε να αυξήσουν τα δικαιώματα ενίσχυσης. Για να αποκρύψουν την παράνομη προέλευση των εσόδων, οι ύποπτοι φέρονται να εξέδιδαν εικονικά τιμολόγια, να διοχέτευαν τα χρήματα μέσω πολλαπλών τραπεζικών λογαριασμών και να τα αναμείγνυαν με νόμιμα έσοδα. Μέρος των παράνομα αποκτηθέντων χρημάτων φέρεται να δαπανήθηκε για την αγορά ειδών πολυτελείας, ταξίδια και οχημάτων, προκειμένου να παρουσιαστούν τα κεφάλαια ως νόμιμα.

Κατά τη διάρκεια της προκαταρκτικής έρευνας, εντοπίστηκαν 324 άτομα που είχαν λάβει επιδοτήσεις, προκαλώντας εκτιμώμενη ζημία άνω των 19,6 εκατομμυρίων ευρώ στον προϋπολογισμό της ΕΕ. Από αυτούς, 42 θεωρείται ότι εμπλέκονται άμεσα στην υπόθεση και αποτελούν ενεργά μέλη της οργανωμένης εγκληματικής ομάδας. Οι περισσότεροι φαίνεται να μην έχουν καμία πραγματική σχέση με τη γεωργία, γεγονός που υποδηλώνει ότι η συμμετοχή τους αποσκοπούσε αποκλειστικά στη διευκόλυνση της απάτης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Οι έρευνες και οι επιχειρήσεις πραγματοποιήθηκαν με τη συνδρομή της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος, του Τμήματος Δίωξης Οικονομικών Εγκλημάτων της Υποδιεύθυνσης Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος Βορείου Ελλάδος και του Τμήματος Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος Κρήτης.

Μέτρα δέσμευσης περιουσιακών στοιχείων των μελών της εγκληματικής οργάνωσης εκτελούνται από την Εθνική Αρχή για την Καταπολέμηση της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες (FIU).

Όλα τα εμπλεκόμενα πρόσωπα θεωρούνται αθώα έως ότου αποδειχθεί η ενοχή τους από τα αρμόδια ελληνικά δικαστήρια.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΑΓΟΡΑ

63 προϊόντα στη λίστα του πλαφόν που ανακοίνωσε το Υπουργεία

Δείτε αναλυτικά ποιες κατηγορίες περιλαμβάνονται σε αυτά
63 προϊόντα στη λίστα του πλαφόν που ανακοίνωσε το Υπουργεία
ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΧΡΟΝΟΣ

Νέα υπηρεσία EMS με ραδιοσυχνότητες στο Beauty House Μυτιλήνης

Προσφορά έως 31 Μαρτίου με 120 ευρώ τον μήνα και απεριόριστες επισκέψεις για αύξηση μυϊκής μάζας, μείωση τοπικού πάχους και σύσφιξη της επιδερμίδας
Νέα υπηρεσία EMS με ραδιοσυχνότητες στο Beauty House Μυτιλήνης
ΑΓΟΡΑ

Ζωή στο όριο για τα ελληνικά νοικοκυριά

84% περιορίζει φαγητό και καφέ εκτός σπιτιού, 43% στρέφεται σε ιδιωτική ετικέτα και 43% καίει αποταμιεύσεις για βασικές ανάγκες
Ζωή στο όριο για τα ελληνικά νοικοκυριά
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Παιδί και Όρια στο επίκεντρο ομιλίας στα Μιστεγνά

Το Δημοτικό Σχολείο και το Νηπιαγωγείο Μιστεγνών διοργανώνουν ανοιχτή εκδήλωση στις 31 Μαρτίου 2026 με ομιλήτρια την Κοινωνική Λειτουργό Ειρήνη Παπαδοπούλου για τη σημασία των ορίων στην ανάπτυξη των παιδιών
Παιδί και Όρια στο επίκεντρο ομιλίας στα Μιστεγνά
ΑΓΡΟΤΕΣ

Αστυνομικό μπλόκο στους αγρότες

Απαγόρευσαν στους διαδηλωτές αγρότες να μπουν στην Agrotica
Αστυνομικό μπλόκο στους αγρότες
ΑΓΡΟΤΕΣ

Τέλος Ιουνίου οι επιδοτήσεις των μικρών νησιών του Αιγαίου

Η ΑΑΔΕ ανακοίνωσε το χρονοδιάγραμμα πληρωμών για το Β τρίμηνο 2026, με τις νησιωτικές ενισχύσεις να μετατίθενται στην τελευταία δυνατή ημερομηνία
Τέλος Ιουνίου οι επιδοτήσεις των μικρών νησιών του Αιγαίου
ΑΓΡΟΤΕΣ

Έγγραφο με πρωτόκολλο διαψεύδει τους ισχυρισμούς Βορίδη

Τι απαντά ο Κώστας Τσιάρας στις δηλώσεις του Μάκη Βορίδη περί μη γνώσης του εγγράφου που είχε σταλεί στο ΥΠΑΑΤ
Έγγραφο με πρωτόκολλο διαψεύδει τους ισχυρισμούς Βορίδη
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Κρατά ρυθμό το αεροδρόμιο Μυτιλήνης στο ξεκίνημα του 2026

Σταθερή αλλά συγκρατημένη άνοδος στο αεροδρόμιο Μυτιλήνης τον Φεβρουάριο του 2026, 50.077 επιβάτες στο πρώτο δίμηνο
Κρατά ρυθμό το αεροδρόμιο Μυτιλήνης στο ξεκίνημα του 2026
ΑΓΡΟΤΕΣ

Βιωματική δράση για τον Λεσβιακό Ελαιώνα στη Λουτρόπολη Θερμής

Η 3η ενημερωτική εκδήλωση του προγράμματος GOV4ALL από τον Αναπτυξιακό Οργανισμό ΜΥΤΙΛΗΝΗ Α.Ε. έφερε 5 σχολεία σε επαφή με τη βιολογική καλλιέργεια, τη γευσιγνωσία ελαιολάδου και τις πρακτικές φροντίδας του εδάφους
Βιωματική δράση για τον Λεσβιακό Ελαιώνα στη Λουτρόπολη Θερμής
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΑΤΖΕΝΤΑ

Η ανοιξιάτικη «Πλατεία» στρέφει το βλέμμα στις γυναίκες της Λέσβου

Το free press περιοδικό της ΚΟΙΝΣΕΠ «Ενημέρωση» κυκλοφορεί σε όλη τη Λέσβο και ανεβαίνει στο «Ν»
Η ανοιξιάτικη «Πλατεία» στρέφει το βλέμμα στις γυναίκες της Λέσβου
ΑΓΡΟΤΕΣ

Μετρούν ζημιές και φραγκοδίφραγκα οι αγρότες

Το Τμήμα Αγροτικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία επικαλείται στοιχεία της Ευρωπαϊκή Επιτροπή για ζημιές στο 20% των εκμεταλλεύσεων και συρρίκνωση της αγροτικής απασχόλησης ασκώντας κριτική στην κυβέρνηση Μητσοτάκη
Μετρούν ζημιές και φραγκοδίφραγκα οι αγρότες
ΑΓΡΟΤΕΣ

Μικρή ανάκαμψη της Ελληνικής παραγωγής κρασιού

Τα στοιχεία της ΚΕΟΣΟΕ δείχνουν παραγωγή κάτω από τον μέσο όρο 5ετίας και 40% χαμηλότερη σε σχέση με το 1990 ενώ συνεχίζεται η άνοδος των εισαγωγών και η πίεση στα οινοποιεία
Μικρή ανάκαμψη της Ελληνικής παραγωγής κρασιού