Στο κτήμα της οικογένειας Καλαμποκά στο Πλωμάρι, εκεί όπου παράγεται το διεθνώς αναγνωρισμένο ελαιόλαδο «Ειρήνη Πλωμαρίου», βρέθηκε το «Ν» καταγράφοντας μια όμορφη στιγμή φιλοξενίας και παράδοσης. Εκείνη την ημέρα, τον ελαιώνα επισκέφθηκε μια ομάδα Γάλλων περιηγητών, που είχαν ταξιδέψει στη Λέσβο για να γνωρίσουν από κοντά τη ζωή και την παραγωγή του λεσβιακού ελαιολάδου.
«Το κτήμα μας είναι επισκέψιμο και δεχόμαστε κατόπιν ραντεβού περιηγητές που θέλουν να δουν πώς ζούμε και πώς καλλιεργούμε», εξήγησε η Μύρτα Καλαμποκά, τονίζοντας πως στόχος είναι οι επισκέπτες να βιώσουν μια αυθεντική εμπειρία στον λεσβιακό ελαιώνα. Οι Γάλλοι επισκέπτες ξεναγήθηκαν στα δέντρα, ενημερώθηκαν για την καλλιέργεια της ποικιλίας Κολοβή, και δοκίμασαν το ελαιόλαδο μαζί με φρέσκο ψωμί, αλάτι από τις αλυκές Καλλονής και ρίγανη του τόπου.
«Όσοι έρχονται, μένουν έκπληκτοι με το πώς μπορούμε να ζούμε και να καλλιεργούμε πάνω στα βουνά», σημείωσε η κ. Καλαμποκά, επισημαίνοντας ότι για πολλούς Ευρωπαίους που προέρχονται από πεδινές περιοχές, η λεσβιακή μορφολογία και ο τρόπος καλλιέργειας στις πλαγιές αποτελούν μια εντελώς νέα εμπειρία.
Παράλληλα, η οικογένεια Καλαμποκά μίλησε για τη νεότερη διεθνή διάκριση του ελαιολάδου «Ειρήνη Πλωμαρίου», το οποίο απέσπασε χρυσό βραβείο γεύσης στον διεθνή διαγωνισμό του Ντουμπάι, έναν από τους πιο υψηλής βαθμολογίας διαγωνισμούς παγκοσμίως. «Το βραβείο αυτό ανοίγει πόρτες σε νέες αγορές, όπως του Ντουμπάι, που δεν είχαμε φανταστεί», ανέφερε, προσθέτοντας πως η διάκριση αυτή ανεβάζει ακόμη περισσότερο το κύρος του λεσβιακού ελαιολάδου διεθνώς.
Με πάνω από 100 διεθνείς διακρίσεις στο ενεργητικό του, το «Ειρήνη Πλωμαρίου» συνεχίζει να προβάλλει τη Λέσβο στο εξωτερικό, αναδεικνύοντας την ποιότητα, τη γεύση και το πάθος των ανθρώπων που επιμένουν να καλλιεργούν με σεβασμό στη γη και στην παράδοση.