Με απόλυτη επιτυχία ολοκληρώθηκε η συμμετοχή της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου στη διεθνή έκθεση τροφίμων και ποτών “ANUGA 2025”, που πραγματοποιήθηκε την περασμένη εβδομάδα στο εκθεσιακό κέντρο “Koelnmesse” της Κολωνίας. Η παρουσία των νησιών του Βορείου Αιγαίου στη μεγαλύτερη διοργάνωση του παγκόσμιου κλάδου επιβεβαίωσε για ακόμη μία φορά τη δυναμική και την ποιότητα των τοπικών προϊόντων, με τον Περιφερειάρχη Κώστα Μουτζούρη να εκφράζει την ικανοποίησή του και να συγχαίρει τις συμμετέχουσες επιχειρήσεις για την εξαιρετική τους παρουσία.
Η “ANUGA”, μαζί με τη “SIAL Paris”, αποτελεί μία από τις δύο κορυφαίες εκθέσεις παγκοσμίως στον τομέα του “food & beverage industry”, προσελκύοντας χιλιάδες διανομείς, εξαγωγείς, αγοραστές και επαγγελματίες από κάθε ήπειρο. Η φετινή διοργάνωση κατέρριψε όλα τα προηγούμενα ρεκόρ συμμετοχών, συγκεντρώνοντας περισσότερους από 8.000 εκθέτες από 110 χώρες και πάνω από 140.000 εμπορικούς επισκέπτες.
Η ελληνική παρουσία υπήρξε ιδιαίτερα ενισχυμένη, καθώς εκατοντάδες επιχειρήσεις, είτε αυτόνομα είτε μέσα από συλλογικές αποστολές, προώθησαν τα προϊόντα τους στις διεθνείς αγορές. Η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου συμμετείχε με δύο περίπτερα συνολικού εμβαδού 40 τ.μ. — το ένα στο hall 5.1 για προϊόντα ψυχόμενα και φρέσκα τρόφιμα και το δεύτερο στο hall 8.1 για ποτά — εκπροσωπώντας 26 επιχειρήσεις του νησιωτικού χώρου. Τα προϊόντα τους εκτέθηκαν επίσης και στο ενιαίο ελληνικό περίπτερο της παρόχου “PROMOSOLUTION” στο hall 11.2, αφιερωμένο στις κατηγορίες “fine & savory foods”.
Η συμμετοχή οργανώθηκε με τη στήριξη της “PROMOSOLUTION LTD”, μίας εκ των τριών ελληνικών εταιρειών που συντονίζουν συλλογικές παρουσίες εκθετών στο εξωτερικό. Το προωθητικό σύνθημα “Greece: Good Taste… Good Business” στόχευε στην ενίσχυση της διεθνούς εικόνας των ελληνικών προϊόντων, ενώ η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου παρουσίασε τη δική της ταυτότητα μέσα από το μότο “North Aegean Region: Taste like… N. Aegean Islands”, αναδεικνύοντας τον ενιαίο χαρακτήρα των νησιών ως τόπο παραγωγής υψηλής ποιότητας τροφίμων και ποτών.
Κατά τη διάρκεια της έκθεσης, δεκάδες εμπορικοί επισκέπτες, αγοραστές και εκπρόσωποι εταιρειών από τη Γερμανία, την υπόλοιπη Ευρώπη, αλλά και χώρες της Αφρικής, της Ασίας και της Αμερικής, επισκέφθηκαν τα περίπτερα της Π.Β.Α., συμμετέχοντας σε προγραμματισμένες B2B συναντήσεις. Εκεί είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν από κοντά τα προϊόντα, να πραγματοποιήσουν γευσιγνωστικές δοκιμές και να εξετάσουν προοπτικές εμπορικών συνεργασιών.
Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στη γερμανική αγορά και ειδικότερα στη Βόρεια Ρηνανία – Βεστφαλία, μία περιοχή 20 εκατομμυρίων καταναλωτών με ισχυρή ελληνική παρουσία, που αποτελεί βασικό πυλώνα για τις μελλοντικές εξαγωγικές στρατηγικές των νησιών. Πραγματοποιήθηκαν εξειδικευμένες συναντήσεις με εμπόρους, διανομείς και γνώστες των αγορών της περιοχής, με στόχο τη διαμόρφωση ενός αποτελεσματικού σχεδίου διείσδυσης των προϊόντων του Βορείου Αιγαίου.
Τα περίπτερα της Περιφέρειας προσέλκυσαν και το ενδιαφέρον των διεθνών ΜΜΕ. Συνεργείο του γερμανικού τηλεοπτικού σταθμού “Deutsche Welle” επισκέφθηκε τα stands της ελληνικής αποστολής και πραγματοποίησε ρεπορτάζ, δίνοντας βήμα στους παραγωγούς του Βορείου Αιγαίου να παρουσιάσουν τα προϊόντα τους στο ευρύ ελληνογερμανικό κοινό.
Παράλληλα, στα live cooking και tasting events που διοργάνωσε η “PROMOSOLUTION” στο κεντρικό stage του hall 11.2, οι executive chefs Κωνσταντίνος Βασάλος και Κωνσταντίνος Διακουμής χρησιμοποίησαν προϊόντα από τα νησιά του Βορείου Αιγαίου σε παραδοσιακές και gourmet συνταγές, προσφέροντας στους επισκέπτες μια μοναδική εμπειρία γεύσης και ποιότητας.
Το οργανωτικό πλαίσιο και ο συντονισμός της συμμετοχής ανήκε στους Αντιπεριφερειάρχες Ανάδειξης και Προώθησης Προϊόντων Δημήτρη Καλλία (Λέσβου – Λήμνου), Νίκο Νύκτα (Χίου) και Άννη Ανδρεάδου (Σάμου – Ικαρίας). Τη συνολική εποπτεία και το marketing της αποστολής είχε ο Πάνος Πίτσιος, ενώ σημαντική ήταν η συμβολή της Λήδας – Αργυρώς Χατζηκώστα, ελληνίδας hostess και μόνιμης κατοίκου Κολωνίας, που υποδεχόταν τους επαγγελματίες επισκέπτες και φρόντιζε για τη γευσιγνωστική εμπειρία και την καταγραφή των επαφών.
Η συμμετοχή της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου στην “ANUGA 2025” επιβεβαίωσε ότι τα νησιά του Αιγαίου διαθέτουν όχι μόνο γεύσεις με αυθεντική ταυτότητα, αλλά και παραγωγούς με εξωστρεφή προσανατολισμό, ικανούς να διεκδικήσουν θέση στις απαιτητικές διεθνείς αγορές.
Οι εταιρείες που συμμετείχαν στην έκθεση είναι τα παρακάτω:
“Aegean Agrofood”: Τυποποιημένα ελαιόλαδα Λέσβου “Lesvos Gold”, “Cotinos” & “Aspilos Elaia”
“Ακρήτος Οίνος”: Τυποποιημένοι οίνοι Λέσβου
“Vakakis Wines”: Τυποποιημένοι οίνοι Σάμου, Νίκου Βακάκη
“Βαρβαγιάννης Ι. Ε.Π.Ε.”: Ποτοποιία Πλωμαρίου Λέσβου
“Garalis Limnos Winery”: Τυποποιημένοι οίνοι Λήμνου, οικογένειας Γκαράλη
“GIA… Giamas” Αφοί Αγαδάκη: Παραδοσιακά αναψυκτικά Καρλοβασίου Σάμου
“Γιοκαρίνης Εμμανουήλ Α.Β.Ε.Ε.”: Ποτοποιία Σάμου
“Ενιαίος Οινοποιητικός Συνεταιρισμός Σάμου”: Τυποποιημένοι οίνοι Σάμου
“ΕΠΟΜ Α.Β.Ε.Ε.” Ποτοποιΐα Μυτιλήνης: Ούζα “Mini”, “Φήμη” & “Lesvos”
“Ηφαίστειο Ανεμoτιάς Κοιν.Σ.Επ.”: Οίνοι Ανεμoτιάς Λέσβου
“Ικαριακή Ζυθοποιΐα Μονοπρόσωπη ΙΚΕ”: Μπύρα Ικαρίας “Ικαριώτισσα”
“Ισίδωρος Αρβανίτης Α.Ε.” Ποτοποιία Πλωμαρίου Λέσβου: Ούζα “Plomari”, “Άδολο” & “Ματαρέλλη”
“Κτήμα Χατζηγεωργίου”: Τυποποιημένοι οίνοι Λήμνου, Πέτρου Χατζηγεωργίου
“ΛΕΒΑ Α.Ε.”: Ούζο “Smyrnio” Μυτιλήνης Λέσβου
“Lesvion Olive Oil”: Τυποποιημένο ελαιόλαδο Κώμης Λέσβου, Βασιλείου & Δημητρίου Γιακάλη
“Ματθαίου Ποτοποιία”: Ούζο “Matis” Μυτιλήνης Λέσβου
“Μόδουσα Κοιν.Σ.Επ.”: Ελαιοκομικά προϊόντα Γέρας Λέσβου
“My Aegean”: Προϊόντα ελιάς, αλάτι & διάφορα διατροφικά προϊόντα Λέσβου
“Μυστακέλλη Γαλακτοκομικά Ι.Κ.Ε.”: Παραδοσιακά γαλακτοκομικά & τυροκομικά προϊόντα Μανταμάδου Λέσβου
“Σαμάρα Ποτοποιία Α.Β.Ε.Ε.”: Ούζο Μυτιλήνης “Σαμάρα”
Σαξιώνης Κ. & Χ. Ο.Ε. “Ο Κίμωνας”: Παξιμάδια Λέσβου
“Στουπάκης Α.Ε.” Ποτοποιΐα Χίου: Ούζα, λικέρ, τσάι με μαστίχα, νερό με μαστίχα
“Τέπες”: Βρώσιμες ελιές, πάστα ελιάς & τουρσιά Γέρας Λέσβου, Παναγιώτη Καραβατάκη
“Τριανταφύλλου” Αρτοποιείο: Παξιμάδια Βρύσας Λέσβου
“Tsantiris Wines”: Παραγωγή, εμφιάλωση & εμπόριο οίνου Ικαρίας, Κωνσταντίνου Τσαντίρη
“Ψυχής – Ποτοποιΐα Χίου”: Ούζο, τσίπουρο & διάφορα λικέρ μαστίχας