× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Νέο αίτημα αποζημίωσης για τους ελαιοπαραγωγούς της Λέσβου

Η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου ζητά άμεση στήριξη λόγω ξηρασίας και ακαρπίας – «Δεν χρειαζόμαστε άλλα pass, αλλά ουσιαστικά μέτρα» τονίζει η Αντιπεριφερειάρχης Πρωτογενούς Τομέα Αναστασία Αντωνέλλη

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 12/9/2025

Νέο αίτημα αποζημίωσης για τους ελαιοπαραγωγούς της Λέσβου
' χρόνος ανάγνωσης

Ραγδαία επιδείνωση παρουσιάζει η κατάσταση στην ελαιοπαραγωγή της Λέσβου και συνολικά των νησιών του Βορείου Αιγαίου, με την Περιφέρεια να απευθύνει νέο επείγον αίτημα αποζημίωσης προς το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Το έγγραφο παραδόθηκε σήμερα στον Υπουργό και στον Υφυπουργό και υπογράφεται από την Αντιπεριφερειάρχη Πρωτογενούς Τομέα, Αναστασία Αντωνέλλη.

Σύμφωνα με την επιστολή, οι περιβαλλοντικές συνθήκες των τελευταίων ετών – κυρίως η παρατεταμένη ξηρασία – έχουν οδηγήσει σε δραματική ακαρπία, αφήνοντας τους παραγωγούς σε οικονομικό αδιέξοδο. Οι βροχοπτώσεις τα τελευταία τρία χρόνια έχουν μειωθεί σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα, με τον μετεωρολογικό σταθμό του Πανεπιστημίου Αιγαίου να μετρά μόλις 13 ίντσες βροχής φέτος.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Την ίδια στιγμή, οι ταμιευτήρες και οι πηγές έχουν στερέψει, ενώ οι γεωτρήσεις που πραγματοποιούνται καλύπτουν μόνο τις μισές βασικές ανάγκες ύδρευσης. Τα ελαιόδεντρα βρίσκονται σε τρίτη συνεχόμενη χρονιά στρες: η υγρασία είναι ανύπαρκτη, τα φύλλα κιτρινίζουν και πέφτουν, ενώ σε πολλές περιπτώσεις δέντρα ξεραίνονται. Οι παραγωγοί μιλούν για τη χειρότερη χρονιά της τελευταίας 25ετίας, με τις εκτιμήσεις να κάνουν λόγο για λιγότερους από 3.000 τόνους παραγωγής, όταν σε κανονικές συνθήκες η Λέσβος αποδίδει πάνω από 12.000.

Η Περιφέρεια υπενθυμίζει ότι ήδη από τον Φεβρουάριο του 2024, αλλά και τον Δεκέμβριο του ίδιου έτους, είχε αποστείλει σχετικά έγγραφα στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης προειδοποιώντας για τον κίνδυνο κατάρρευσης της ελαιοπαραγωγής. «Η φετινή χρονιά αποδεικνύει πως η κατάσταση όχι μόνο δεν βελτιώθηκε, αλλά έχει επιδεινωθεί επικίνδυνα» σημειώνεται στην επιστολή.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Με βάση τα παραπάνω, η Περιφέρεια ζητά άμεση αποζημίωση των ελαιοπαραγωγών για τρεις συνεχόμενες καταστροφικές χρονιές, έκτακτα μέτρα οικονομικής και τεχνικής στήριξης ώστε να αποφευχθεί η εγκατάλειψη των καλλιεργειών, καθώς και την εκπόνηση μακροπρόθεσμου σχεδίου δράσης για την αξιοποίηση των υδάτινων πόρων με λιμνοδεξαμενές, φράγματα και αρδευτικά δίκτυα. Η επιστολή περιλαμβάνει συγκεκριμένα έργα που εκκρεμούν για όλα τα νησιά της Περιφέρειας – με έμφαση σε μεγάλες υποδομές στη Λέσβο, τη Λήμνο, τη Χίο και τη Σάμο – που κρίνονται απαραίτητα για τη βιωσιμότητα της ελαιοκαλλιέργειας.

Η κα Αντωνέλλη κλείνει την επιστολή με αιχμηρή διατύπωση: «Δεν χρειαζόμαστε ως κοινωνία άλλα pass. Χρειαζόμαστε ουσιαστική στήριξη με άμεσα μέτρα και ολοκληρωμένο σχέδιο ανάπτυξης των καλλιεργειών μας. Είναι απαράδεκτο, το 2025, η τροφή των ανθρώπων που καλλιεργούν την ελιά να εξαρτάται από τη βροχή. Η κυβέρνηση οφείλει να ακούσει την οργισμένη φωνή απόγνωσης των νησιωτών, πριν εγκαταλείψουν τα λιοχώραφα τους και οι τελευταίοι που επιμένουν να καλλιεργούν».

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΑΓΡΟΤΕΣ

Κάλεσμα για δυναμικό συλλαλητήριο στη Μυτιλήνη από τους αγρότες

Η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Λέσβου δηλώνει συμμετοχή στην απεργιακή συγκέντρωση της 16 Δεκέμβρη στις 9.00 το πρωί έξω από τα δικαστήρια της Μυτιλήνης
ΚΟΣΜΟΣ

Στους δρόμους οι Γάλλοι κτηνοτρόφοι

Ζητούν εμβολιασμό κι όχι θανάτωση των ζώων για την αντιμετώπιση της οζώδους δερματίτιδας των βοοειδών
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Στήριξη των σωματείων της Λήμνου στις αγροτικές κινητοποιήσεις

Κοινό μέτωπο εργαζομένων και αγροτών απέναντι στην κυβερνητική πολιτική και την ΚΑΠ
ΕΛΛΑΔΑ

Στο φως νέο κύκλωμα του πολυπλόκαμου σκανδάλου του ΟΠΕΚΕΠΕ

Πήραν 1,7 εκατ. ευρώ αγροτικές επιδοτήσεις. 15 συλλήψεις ατόμων ενώ άλλα 42 εμπλέκονται στην δικογραφία
ΕΛΛΑΔΑ

Αγροτικά μπλόκα σε όλη την Ελλάδα

Μέχρι στιγμής 112 μπλόκα έχουν στηθεί σε όλη τη χώρα, με 28 από αυτά να είναι ενεργά και 83 να προχωρούν σε μερικό αποκλεισμό δρόμων πανελλαδικά εν όψει της κρίσιμης συνάντησης το Σάββατο στις 12:00 στο «αρχηγείο» της Νίκαιας
ΑΓΡΟΤΕΣ

Η Αντωνέλλη υψώνει θεσμικό ανάχωμα υπέρ αγροτών και κτηνοτρόφων

Αίτημα από την Αντιπεριφερειάρχη Πρωτογενούς Τομέα για έκτακτη σύγκλιση του Περιφερειακού Συμβουλίου Βορείου Αιγαίου για μη παροχή στοιχείων σχετικά με την εισαγγελική παραγγελία μετά το αποκλειστικό δημοσίευμα του «Ν»
ΑΓΡΟΤΕΣ

«Δεν φοβόμαστε, δεν υποχωρούμε»

Ο Γενικός Γραμματέας της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Λέσβου Στρατής Κόμβος παρεμβαίνει στην εκπομπή του Ανθέων 99 με την Ανθή Παζιάνου σχολιάζοντας την αποκλειστική αποκάλυψη του «Ν» για την εισαγγελική παραγγελία
ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ ΑΓΡΟΤΕΣ

Στο στόχαστρο οι αγρότες της Λέσβου για τον αποκλεισμό του λιμανιού Μυτιλήνης

Εισαγγελική παραγγελία από την Εισαγγελία Πρωτοδικών Μυτιλήνης και αστυνομικές έρευνες για ταυτοποίηση των αγροτικών οχημάτων αντί για απαντήσεις στα οξυμένα προβλήματα του πρωτογενούς τομέα
ΘΡΑΣΟΣ ΑΒΡΑΑΜ
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Ξεκινά η πληρωμή του Μεταφορικού ισοδύναμου

Για κατοίκους και επιχειρήσεις νησιών
ΑΓΡΟΤΕΣ

Η κίνηση στο αεροδρόμιο Μυτιλήνης ανεβαίνει παρά την ακρίβεια

Αύξηση 4% στους επιβάτες το 2025 και 11,1% μόνο τον Νοέμβριο δείχνουν τα στοιχεία της Fraport
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΕΡΓΑΣΙΑ

Νέες θέσεις εργασίας στην Εφορεία Αρχαιοτήτων Λέσβου

Αναλυτικά οι ειδικότητες που ζητούνται με σύμβαση εργασίας διάρκειας έξι μηνών
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Και δεύτερη προσφορά για τη γραμμή Βόλου‑ νησιών Βορείου Αιγαίου

«Πράσινο φως» και από τον Κικίλια μετά την επικοινωνία με τον Κώστα Μουτζούρη
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ