Ραγδαία επιδείνωση παρουσιάζει η κατάσταση στην ελαιοπαραγωγή της Λέσβου και συνολικά των νησιών του Βορείου Αιγαίου, με την Περιφέρεια να απευθύνει νέο επείγον αίτημα αποζημίωσης προς το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Το έγγραφο παραδόθηκε σήμερα στον Υπουργό και στον Υφυπουργό και υπογράφεται από την Αντιπεριφερειάρχη Πρωτογενούς Τομέα, Αναστασία Αντωνέλλη.
Σύμφωνα με την επιστολή, οι περιβαλλοντικές συνθήκες των τελευταίων ετών – κυρίως η παρατεταμένη ξηρασία – έχουν οδηγήσει σε δραματική ακαρπία, αφήνοντας τους παραγωγούς σε οικονομικό αδιέξοδο. Οι βροχοπτώσεις τα τελευταία τρία χρόνια έχουν μειωθεί σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα, με τον μετεωρολογικό σταθμό του Πανεπιστημίου Αιγαίου να μετρά μόλις 13 ίντσες βροχής φέτος. Την ίδια στιγμή, οι ταμιευτήρες και οι πηγές έχουν στερέψει, ενώ οι γεωτρήσεις που πραγματοποιούνται καλύπτουν μόνο τις μισές βασικές ανάγκες ύδρευσης. Τα ελαιόδεντρα βρίσκονται σε τρίτη συνεχόμενη χρονιά στρες: η υγρασία είναι ανύπαρκτη, τα φύλλα κιτρινίζουν και πέφτουν, ενώ σε πολλές περιπτώσεις δέντρα ξεραίνονται. Οι παραγωγοί μιλούν για τη χειρότερη χρονιά της τελευταίας 25ετίας, με τις εκτιμήσεις να κάνουν λόγο για λιγότερους από 3.000 τόνους παραγωγής, όταν σε κανονικές συνθήκες η Λέσβος αποδίδει πάνω από 12.000.
Η Περιφέρεια υπενθυμίζει ότι ήδη από τον Φεβρουάριο του 2024, αλλά και τον Δεκέμβριο του ίδιου έτους, είχε αποστείλει σχετικά έγγραφα στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης προειδοποιώντας για τον κίνδυνο κατάρρευσης της ελαιοπαραγωγής. «Η φετινή χρονιά αποδεικνύει πως η κατάσταση όχι μόνο δεν βελτιώθηκε, αλλά έχει επιδεινωθεί επικίνδυνα» σημειώνεται στην επιστολή.
Με βάση τα παραπάνω, η Περιφέρεια ζητά άμεση αποζημίωση των ελαιοπαραγωγών για τρεις συνεχόμενες καταστροφικές χρονιές, έκτακτα μέτρα οικονομικής και τεχνικής στήριξης ώστε να αποφευχθεί η εγκατάλειψη των καλλιεργειών, καθώς και την εκπόνηση μακροπρόθεσμου σχεδίου δράσης για την αξιοποίηση των υδάτινων πόρων με λιμνοδεξαμενές, φράγματα και αρδευτικά δίκτυα. Η επιστολή περιλαμβάνει συγκεκριμένα έργα που εκκρεμούν για όλα τα νησιά της Περιφέρειας – με έμφαση σε μεγάλες υποδομές στη Λέσβο, τη Λήμνο, τη Χίο και τη Σάμο – που κρίνονται απαραίτητα για τη βιωσιμότητα της ελαιοκαλλιέργειας.
Η κα Αντωνέλλη κλείνει την επιστολή με αιχμηρή διατύπωση: «Δεν χρειαζόμαστε ως κοινωνία άλλα pass. Χρειαζόμαστε ουσιαστική στήριξη με άμεσα μέτρα και ολοκληρωμένο σχέδιο ανάπτυξης των καλλιεργειών μας. Είναι απαράδεκτο, το 2025, η τροφή των ανθρώπων που καλλιεργούν την ελιά να εξαρτάται από τη βροχή. Η κυβέρνηση οφείλει να ακούσει την οργισμένη φωνή απόγνωσης των νησιωτών, πριν εγκαταλείψουν τα λιοχώραφα τους και οι τελευταίοι που επιμένουν να καλλιεργούν».