Μια πολυθεματική εκδήλωση αφιερωμένη στον πολύπλευρο ρόλο του ελαιολάδου θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 18 Σεπτεμβρίου 2025, στις 09:00 π.μ., στην Αίθουσα Τελετών του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου (Θησέως 70, Καλλιθέα). Η διοργάνωση φέρει την υπογραφή της Άξιον Εκδοτικής και τελεί υπό την αιγίδα της Επιστημονικής Εταιρείας Εγκυκλοπαιδιστών Ελαιολάδου (4Ε).
Η εκδήλωση, με τίτλο «Το ελαιόλαδο στην προαγωγή της υγείας και της αειφόρου ανάπτυξης», θα αναδείξει τόσο τη σημασία του ελαιολάδου στην καθημερινή διατροφή όσο και τον ρόλο του στη βιώσιμη ελαιοκαλλιέργεια.
Διακεκριμένοι εισηγητές
Το πρόγραμμα περιλαμβάνει χαιρετισμούς από τις Πρυτανικές Αρχές του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου και τον Jaime Lillo, Εκτελεστικό Διευθυντή του Διεθνούς Συμβουλίου Ελαιοκομίας (IOC).
Στη συνέχεια θα παρουσιαστούν εισηγήσεις κορυφαίων επιστημόνων:
- Η Αντωνία Τριχοπούλου, η Ελένη Πέππα και ο Σωκράτης Γκιπάλας από την Ακαδημία Αθηνών θα αναλύσουν την κατανάλωση ελαιολάδου στην Ελλάδα μέσα στον χρόνο.
- Ο Γεώργιος Μπόσκου, Αναπληρωτής Καθηγητής Χαροκοπείου Πανεπιστημίου, θα μιλήσει για τη χρήση του ελαιολάδου στην εστίαση.
-Η Δρ. Παρασκευή (Βίβιαν) Ντετοπούλου, Επίκουρη Καθηγήτρια Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, θα παρουσιάσει το θέμα «Το ελαιόλαδο στην καθημερινή μεσογειακή διατροφή».
-Η Μαρία Γιαννακούλια, Καθηγήτρια Χαροκοπείου Πανεπιστημίου, θα αναδείξει τον ρόλο του ελαιολάδου ως «σύμμαχο στην επιβράδυνση της γνωσιακής έκπτωσης».
-Ο Ομότιμος Καθηγητής του ΕΚΠΑ Κωνσταντίνος Α. Δημόπουλος θα παρουσιάσει την ευεργετική δράση του ελαιολάδου στην περιοδοντίτιδα.
-Ο Γεώργιος Κουμπούρης από το Ινστιτούτο Ελιάς, Υποτροπικών Φυτών & Αμπέλου ΕΛΓΟ – ΔΗΜΗΤΡΑ θα αναπτύξει το θέμα της αειφορίας στην ελαιοκαλλιέργεια.
Βραβεύσεις και γευστική δοκιμή
Η εκδήλωση θα ολοκληρωθεί με την απονομή των βραβείων oliValue 2024/25 και την παρουσίαση – γευστική δοκιμή των βραβευμένων ελαιολάδων. Στη συνέχεια, οι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν γεύμα μεσογειακής διατροφής στο φοιτητικό εστιατόριο του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου.
Η εκδήλωση φιλοδοξεί να αναδείξει τη μοναδικότητα του ελαιολάδου όχι μόνο ως βασικό συστατικό της μεσογειακής διατροφής, αλλά και ως πυλώνα αειφόρου ανάπτυξης, ενισχύοντας τον διάλογο ανάμεσα στην επιστημονική κοινότητα, την παραγωγή και την κοινωνία.