Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 31 Αυγούστου, στη Σκάλα Ερεσού, η συνάντηση του Δικτύου για τη Διατήρηση Τοπικών Ποικιλιών Σπόρων, που έχει δημιουργηθεί από το «Σφοντύλι» και το εστιακό του «Αιγίλοπα» στη Λέσβο. Στόχος του δικτύου είναι η διάσωση και ανάδειξη των ντόπιων σπόρων, αλλά και η προώθηση μιας συλλογικής γευστικής εμπειρίας μέσα από τα προϊόντα που παράγονται με αυτούς.
Η εκδήλωση φιλοξενήθηκε στον χώρο του Ohana Saloon, όπου μέλη και φίλοι του δικτύου αντάλλαξαν ιδέες, εμπειρίες και γεύσεις, ενισχύοντας την αγροδιατροφική παράδοση του νησιού.
Ξεχωριστή στιγμή αποτέλεσε το κοινό τραπέζι, το οποίο γέμισε με αυθεντικές λεσβιακές γεύσεις. Προϊόντα καλλιεργημένα με μεράκι από την Κατερίνα της ΑΜΚΕ «Om Eressos» και τον Γιώργο από το «Σφοντύλι» μαγειρεύτηκαν από τα μέλη του δικτύου, Ιερεμία Κατηρτζόγλου και Ερμίνα Θωμάτου, αποδεικνύοντας στην πράξη πώς η βιοποικιλότητα μετατρέπεται σε ζωντανή γαστρονομική εμπειρία.
Τις δράσεις του δικτύου στηρίζουν η Arche-Noah και το ίδρυμα Gen-ethische Stiftung, στο πλαίσιο του προγράμματος «Small-Scale Grant for Biodiversity Actors in Southeastern Europe 2025».
Το δίκτυο σχεδιάζει να συνεχίσει δυναμικά τις παρεμβάσεις του, δίνοντας έμφαση στη διάσωση και διάδοση παραδοσιακών ποικιλιών, στην ανταλλαγή γνώσεων μεταξύ παραγωγών και στην ενίσχυση της τοπικής αυτάρκειας. Όπως τονίστηκε, στόχος είναι να παραδοθεί στις επόμενες γενιές ένας πολύτιμος «σπόρος-πολιτισμός», θεμέλιο για ένα βιώσιμο αγροδιατροφικό μέλλον.
Για περισσότερες πληροφορίες και συμμετοχή στο δίκτυο:
Facebook: "ΑΙΓΙΛΟΠΑΣ ΛΕΣΒΟΥ" και ομάδα "ΣΦΟΝΤΥΛΙ"
Email: policy@aegilops.gr