× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Η λειψυδρία είναι εδώ!

Γράφει ο ΣΤΡΑΤΗΣ ΖΑΦΕΙΡΗΣ, πρώην Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Βιομηχανίας

Δημοσίευση 1/9/2025

Η λειψυδρία είναι εδώ!
' χρόνος ανάγνωσης

Ξεκινήσαμε τον Ιούνιο τότε που η Λέσβος κυρήχθηκε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης , για το νερό, από τους δύο Δήμους και την ΔΕΥΑΛ. Έγινε σύσκεψη αποφασίστηκαν έκτακτα μέτρα, αλλά ο χρόνος δεν επαρκούσε για να καλυφθούν οι ανάγκες του καλοκαιριού.

Το καλοκαίρι παρουσιάστηκαν έντονα φαινόμενα λειψυδρίας κυρίως στον Δήμο της Δυτικής Λέσβου με αιχμή τον Πολυχνίτο ,γεγονός που έφερεσε έντονη αντΙπαράθεση τον Δήμο με την ΔΕΥΑΛ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η Περιφέρεια ΒΑ, με πρωτοβουλία του Περιφερειάρχη κου Κώστα Μουτζούρη, ξεκίνησε τις διαδικασίες για μεταφορά πόρων στα πλαίσια του ΠΕΠ, στον τομέα της Υδρευσης. Ο στόχος είναι να κατασκευαστούν έργα σε υδρολογικές λεκάνες που θα συγκρατούν το νερό να μην χυθεί στην θάλασσα, αλλά να κατεισδύσει και να εμπλουτίσει τους υπόγειους υδροφορείς.

Και μεσα σε όλα αυτα ηρθε στην επιφάνεια η σκοπιμότητα κατασκευής του φράγματος Τσικνιά το οποίο έχει πλέον ανάδοχο και έχουν ξεκινήσει τα έργα.
Πριν πάμε να αναλύσουμε σύντομα το πρόβλημα ας δούμε τα βασικά στοιχεία του νερού πάνω στο νησί μας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Σε μια μέση υδρολογική χρονιά
- η ετήσια βροχόπτωση είναι 1.280 εκατ. κυβ. νερό
- η ετήισια εξατμησοδιαναπνοή είναι 750 εκατ. κυβ νερό
- η ετήσια απορροή του νερού, αυτό που παει στην θάλασσα είναι 400 εκατ.κυβ. νερό
- η ετήσια κατήσδυση είναι 130 εκατ. κυβικά νερό.

Οι ετήσιες ανάγκες του νησιού σε νερό είναι

  • Υδρευση 9.4 εκ. κυβικά
  • Άρδευση 30 εκατ. κυβικά
  • Λοιπες ανάγκες 1.5 εκατ. κυβικά

Σημερα με οργανωμένο τρόπο από επιφανειακά νερά λαμβάνονται μόνο 2 εως 3 εκ. κυβικά από το φράγμα Ερεσσού.Το υπόλοιπο νερό προέρχεται από γεωτρήσεις. Εύκολα κανείς καταλαβαίνει ότι αυτό το σύστημα είναι προβληματικό.
Ας δούμε το θέμα των αρμοδιοτήτων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Την ευθύνη για τον σχεδιασμό, υλοποίηση και διαχειριση των έργων ύδρευση έχει η ΔΕΥΑΛ σε στενή συνεργασία με τους δύο δήμου. Για τον σκπό αυτό ανατέθηκε σχετική μελέτη (MASTER PLAN)αρχές του 2019 η οποία ολοκληρώθηκε τέλος του 2022. Στο εγκεκριμένο σχέδιο αυτό σχέδιο περιλαμβάνονται Όλα τα έργα που πρέπει να κατασκευαστούν και την ευθύνη υλοποίησης έχει η ΔΕΥΑΛ, Μέσα στο σχέδιο αυτό ενσωματώνεται πλέον πρακτικά και το φράγμα Τσικνιά.

Αυτά τα έργα πρέπει να γίνουν σε συνεργασία με την Περιφέρεια και να συνδυαστούν με την σημαντική πρωτοβουλία που έχει πάρει, να μελετηθούν και να υλοποιηθούν έργα εμπλουτισμού των υπόγειων υδροφορέων.Εαν θεωρούμε ότι η λειψυδρία που γίνεται πιο έντονη τα τελευταία χρόνια και πρέπει να παρθούν νέα μέτρα, η συζήτηση πρέπει να ξεκινά από αυτό το σχέδιο και την αναθεώρηση του.

Όλα αυτά επιρρεάζονται άμεσα από τις Κυβερνητικές αποφάσεις να παέι η χώρα σε συγκεντρωτική διαχείριση των έργων ύδρευσης. που σήμερα υλοποιούνται απο τις ΔΕΥΑ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο τρόπος προστασίας του τόπου από καθυστερήσεις στο χάος που θα δημιουργηθεί είναι να αποκτήσει πλήρη πιστοποιημένη διαχειριστική επάρκεια η ΔΕΥΑΛ και να ολοκληρωθεί άμεσα αναθεωρημένο σχέδιο για την λειψυδρία.


ΥΓ
Η υδρολογική λεκάνη του Τσικνιά κατεβάζει 22,5 εκατ κυβικά νερό. Το φράγμα είναι δυναμικότητας 12.5 εκατ κυβικά.Στο ισοζυγιο για τις χρήσεις του νερού που θα συλλέγεται από το φράγμα περιλαμβάνονται 3 εκατ κυβικά για άρδευση
Η επιρροή του Τσικνιά στον κόλπο είμαι 10%.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

«Κοιμητήριο Παναγιούδας: Η αδιαφορία δύο δεκαετιών και η πρόκληση της δημοτικής αρχής»

Του ΝΙΚΟΥ ΧΩΡΙΑΤΕΛΛΗ, δικηγόρου, κατοίκου Παναγιούδας
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Γερνάμε κύριε… Διαφημιστή

Γράφει η ΜΑΡΙΝΑ ΠΟΛΛΑΤΟΥ
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Καταγραφές, επιδόματα κι απόγνωση

Γράφει ο ΑΡΙΣΤΕΙΔΗΣ ΚΑΛΑΡΓΑΛΗΣ
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Η κοινωνία που δημιουργεί την αναπηρία και η ανάγκη για ένα μέλλον συμπερίληψης

Γράφει ο ΑΝΔΡΕΑΣ ΜΠΑΜΠΗΣ, μεταπτυχιακός φοιτητής Κοινωνιολογίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Βιβλία και πολιτισμός!

Γράφει ο ΜΙΧΑΗΛ ΚΑΠΙΩΤΑΣ πρώην Δντης Β/θμιας Εκπαίδευσης Λέσβου &Σάμου
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Κείμενο διαμαρτυρίας για την προτεινόμενη μετατροπή σχολείων

Γράφει ο ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΜΙΧΑΛΑΚΗΣ
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Παναγιώτης Ν. Βέης: Χωρίς πυξίδα (2025)*

Γράφει ο Δημήτρης Κωστούλας , φιλόλογος , μουσικός ερευνητής
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Μαρίνα Σταμάτη: Μια διπλή έκθεση με κοινό παρονομαστή

Γράφει ο ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΠΙΩΤΑΣ, πρώην Δ/ντης Δ.Ε. Λέσβου & Σάμου
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Τριήμερο χειμερινό σχολείο από το Πανεπιστήμιο Αιγαίου

Πραγματοποιήθηκε στη Μυτιλήνη, από 3 έως 5 Νοεμβρίου. Στη δράση συμμετείχαν μέλη διδακτικού και ερευνητικού προσωπικού από χώρες της Ευρώπης και της Βόρειας Αφρικής