× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Παιχνίδια τις Κομισιόν τους αρωματικούς υδρογονάνθρακες

Νέα παρέμβαση της Επιστημονική Εταιρεία Εγκυκλοπαιδιστών Ελαιοκομίας να μην ληφθούν αποφάσεις για το ελαιόλαδο και το πυρηνέλαιο χωρίς πλήρη επιστημονική τεκμηρίωση

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 25/8/2025

Παιχνίδια τις Κομισιόν τους αρωματικούς υδρογονάνθρακες
' χρόνος ανάγνωσης

 Η Επιστημονική Εταιρεία Εγκυκλοπαιδιστών Ελαιοκομίας (4Ε) επανέρχεται στο ζήτημα της επικείμενης νομοθεσίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τα όρια των Αρωματικών Υδρογονανθράκων των Ορυκτών Ελαίων (ΜΟΑΗ), προειδοποιώντας για σοβαρές επιπτώσεις στο παρθένο ελαιόλαδο και το πυρηνέλαιο. Σε απαντητική επιστολή της Κομισιόν προς τη 4Ε επιβεβαιώνεται ότι το θέμα βρίσκεται στη φάση προετοιμασίας του τελικού κανονισμού, με στόχο την ψήφιση τον Νοέμβριο 2025. Η 4Ε επισημαίνει τις επιστημονικές αδυναμίες της μεθόδου μέτρησης, τον ασαφή διαχωρισμό τοξικών και μη τοξικών ενώσεων και την αδικία για το πυρηνέλαιο, τονίζοντας ότι δεν μπορούν να θεσπιστούν όρια χωρίς πλήρη τεκμηρίωση. Παράλληλα, καταθέτει συγκεκριμένες προτάσεις, όπως η χαρτογράφηση των ελληνικών ελαιολάδων και η συγκρότηση Μόνιμης Ομάδας Εργασίας με τη συμμετοχή όλων των εμπλεκόμενων φορέων.

 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Αναλυτικά η ανακοίνωση της Η Επιστημονική Εταιρεία Εγκυκλοπαιδιστών Ελαιοκομίας έχει ως εξής:

Η Επιστημονική Εταιρεία Εγκυκλοπαιδιστών Ελαιοκομίας (4Ε) επανέρχεται στο ζήτημα της επικείμενης νομοθεσίας για τα όρια των Αρωματικών Υδρογονανθράκων των Ορυκτών Ελαίων (Mineral Oil AromaticHydrocarbons, ΜΟΑΗ). Θεωρούμε επαρκώς τεκμηριωμένο και ευρύτατα γνωστό ότι τα όρια που σχεδιάζει να θεσπίσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή (Κομισιόν) συνιστούν μια μεγάλη απειλή για το παρθένο ελαιόλαδο, ειδικότερα για τον κλάδο των ελαιοτριβείων, καθώς και για το πυρηνέλαιο

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

 

Το νέο στοιχείο που έχουμε στη διάθεσή μας είναι η απαντητική επιστολή της Κομισιόν σε νέα, δεύτερη  επιστολή - παρέμβασή μας, με την οποία ζητήσαμε ενημέρωση και χρονοδιάγραμμα των εξελίξεων. Θυμίζουμε ότι από τις 27/2/2024 η 4Ε έχει καταθέσει σαν οντότητα έγγραφο στην Κομισιόν (το οποίο κοινοποίησε και στους αρμόδιους ελληνικούς κρατικούς φορείς), με επιστημονική τεκμηρίωση και προτάσεις σχετικά με την επικείμενη νομοθεσία για τα ΜΟΑΗ.

Σε ό,τι αφορά το διαδικαστικό σκέλος, η Κομισιόν, αφού μας ενημερώνει ότι οι θέσεις της 4Ε έχουν κοινοποιηθεί σε όλους τους μετέχοντες στη διαβούλευση (κράτη-μέλη και οντότητες - stakeholders της ΕΕ), εν συνεχεία διαβεβαιώνει ότι αυτή τη στιγμή βρίσκονται σε εξέλιξη εσωτερικές διαδικασίες για την προετοιμασία του προς ψηφοφορία κειμένου. Μόλις ολοκληρωθούν αυτές οι διεργασίες, οι ενδιαφερόμενοι φορείς θα ενημερωθούν για το σχέδιο κανονισμού, το οποίο προγραμματίζεται να τεθεί σε ψηφοφορία τον Νοέμβριο του τρέχοντος έτους. 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

 

Το ουσιαστικό μέρος, το σκεπτικό των θέσεων της Κομισιόν και οι προτάσεις στις οποίες καταλήγει σε ό,τι αφορά τα όρια και τα χρονοδιαγράμματα εφαρμογής των ΜΟΑΗ είναι αυτά που κυρίως μας ενδιαφέρουν και επ’ αυτών έχουμε να καταθέσουμε δημοσίως τα παρακάτω:

Το πρώτο και βασικό που διαπιστώνουμε είναι η αντίφαση μεταξύ των επιστημονικών δεδομένων -των οποίων εν πολλοίς η Κομισιόν αναγνωρίζει τα κενά και τις αδυναμίες τους- με το ότι παρ’ όλα αυτά η Κομισιόν επιμένει να θεσπίσει συγκεκριμένα ποσοτικά όρια για τους ΜΟΑΗ, τα οποία θα έχουν ευρύτατες και δυσμενέστατες επιπτώσεις στα ελαιόλαδα και στα πυρηνέλαια των ελαιοπαραγωγικών χωρών-μελών. 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

 

Επιλέγουμε τρία παραδείγματα τα οποία η 4Ε είχε τεκμηριώσει στο από 27/2/2024 έγγραφό της και τα αναφέρουμε πολύ συνοπτικά:

 

  1. Η αμφισβητούμενη χημική μέθοδος προσδιορισμού (μέτρησης) των ΜΟΑΗ. Η Κομισιόν αποδέχεται τις αδυναμίες της αναλυτικής μεθόδου προσδιορισμού (μέτρησης) των ΜΟΑΗ που προτείνει, αποδεχόμενη εν πολλοίς τα επιχειρήματα της 4Ε. Στην ευρεία οικογένεια των ΜΟΗ υπάρχουν και άλλες λιγότερο ή αμφιβόλου τοξικότητας χημικές ενώσεις που παρεμποδίζουν (interfere κατά την ορθή χημικά έκφραση που χρησιμοποιείται) τον προσδιορισμό και οι οποίες συν-προσδιορίζονται (συν-αθροίζονται). Δηλαδή, η μέθοδος συν-προσδιορίζει ένα άγνωστης δομής μείγμα ενώσεων, θεωρώντας τα όλα σαν τοξικά ΜΟΑΗ, άρα μπορεί να δώσει ψευδώς υψηλά ή χαμηλά αποτελέσματα. Συνεπώς, είναι αντιεπιστημονικό αλλά και νομικά αβάσιμο να ενοχοποιούνται και να καταδικάζονται παραγωγοί, τυποποιητές, το ίδιο το ελαιόλαδο και το πυρηνέλαιο με την κατηγορία ότι υπερβαίνουν κάποια ποσοτικά όρια, βασιζόμενοι σε ανασφαλείς μεθόδους μέτρησης της περιεκτικότητας σε ΜΟΑΗ.

 

2. Ο ασαφής διαχωρισμός των τοξικών από τα μη τοξικά ΜΟΑΗ. Αν και η Κομισιόν δέχεται ότι στις προσδιοριζόμενες σαν ΜΟΗ χημικές ενώσεις υπάρχουν και ενώσεις για τις οποίες υπάρχουν μόνο ενδείξεις τοξικότητας, χωρίς να είναι αποδεδειγμένα τοξικές, ωστόσο, τελικά, τις περιλαμβάνει στις τοξικές ενώσεις, με τη λογική ότι σε περίπτωση αμφιβολίας όλες αυτές οι ενώσεις θα πρέπει να θεωρούνται τοξικές. Η προσέγγιση αυτή είναι πρακτικά απαράδεκτη σε όλους τους τομείς της Χημείας Τροφίμων, γιατί, διαφορετικά, στηριζόμενοι σε ενδείξεις και μόνο θα έπρεπε να αποκλειστούν πάρα πολλά συστατικά και τρόφιμα που ευρέως χρησιμοποιούνται.

 

3. Τα φυσικά-ενδογενή συστατικά και το πυρηνέλαιο. Συναφής με το παραπάνω είναι η αποδεδειγμένη στη διεθνή επιστημονική βιβλιογραφία ύπαρξη φυσικών-ενδογενών μη τοξικών συστατικών. Αν και η Κομισιόν τα αποδέχεται, ωστόσο καταλήγει να συν-προσδιορίζει και αυτά εντός των τοξικών ΜΟΑΗ. 

Μια τέτοια περίπτωση είναι το πυρηνέλαιο, που η Κομισιόν δείχνει μεν να κατανοεί το πρόβλημα και θεωρεί ότι πρέπει να αντιμετωπιστεί όπως και άλλα τρόφιμα π.χ. αποξηραμένα τρόφιμα. Γιατί με την εκχύλιση του ελαιοπυρήνα από οργανικό διαλύτη για την παραλαβή του πυρηνελαίου, συμπυκνώνονται οι τυχόν υπάρχουσες φυσικές ενώσεις που συν-προσδιορίζονται με τα ΜΟΑΗ (όπως συμβαίνει και στα αποξηραμένα τρόφιμα με την απομάκρυνση του νερού) και σε αυτές τις περιπτώσεις τα πυρηνέλαια ξεπερνούν τα καθορισμένα όρια ΜΟΑΗ. Γι’ αυτές τις περιπτώσεις η Κομισιόν προσπαθεί να λύσει το πρόβλημα με το να προτείνει να ορισθούν μεγαλύτερα όρια.

Εν κατακλείδι, η Κομισιόν, υπό το βάρος των παραπάνω, καθώς και άλλων επιστημονικών αδυναμιών, προσπαθεί να τις παρακάμψει μέσα από συμβιβαστικές προτάσεις, οι οποίες ανεβάζουν τα όρια και μεταθέτουν χρονικά την εφαρμογή τους. Ως 4Ε απορρίπτουμε αυτή την προσέγγιση. Είτε θα τεκμηριωθεί η τοξικότητα των ΜΟΑΗ για σαφή μετρήσιμα όρια, τα οποία θα πρέπει και να εφαρμοστούν για την προστασία της υγείας του πληθυσμού. Είτε, διαφορετικά, δεν μπορούν να θεσπιστούν όρια καταδικαστικά για το ελαιόλαδο και το πυρηνέλαιο. 

 

Η 4Ε προτείνει:

  1. Τη διαρκή χαρτογράφηση των ελληνικών ελαιολάδων με τη μέτρηση του περιεχομένου τους σε ΜΟΑΗ, εφόσον συμφωνηθεί η σχετική αναλυτική μέθοδος μέτρησης.
  2. Την παρέμβαση των ΔΑΟΚ με ενημέρωση των ενδιαφερομένων σε περιοχές που εμφανίζουν περιεκτικότητες άνω των ορίων που θα συμφωνηθούν.
  3. Τη συγκρότηση Μόνιμης Ομάδας Εργασίας αποτελούμενης τουλάχιστον από τους μετέχοντες στη διαβούλευση (τα κράτη-μέλη και οντότητες - stakeholders της ΕΕ), όπως τις συναρμόδιες υπηρεσίες, Γενικό Χημείο του Κράτους (ΑΑΔΕ), τον ΕΦΕΤ και τους επιστημονικούς και επαγγελματικούς φορείς, συνομιλητές της Κομισιόν. Η Μόνιμη Ομάδα Εργασίας, εκτός των παραπάνω §1 & 2, θα αναλάβει τον συντονισμό με τα υπόλοιπα ελαιοπαραγωγικά κράτη μέλη. Η σύσταση, λειτουργία και το δημοσιονομικό κόστος της Μόνιμης Ομάδας Εργασίας θα προβλεφθούν από σχετική υπουργική απόφαση.

 

Ποια είναι η Επιστημονική Εταιρεία Εγκυκλοπαιδιστών Ελαιοκομίας (4Ε)

Η Επιστημονική Εταιρεία Εγκυκλοπαιδιστών Ελαιοκομίας (4Ε) ιδρύθηκε το 2018 από τους συγγραφείς της «Εγκυκλοπαίδειας Ελαιοκομίας: Το ελαιόλαδο». Αποτελεί μια διεπιστημονική ομάδα με 70 επιστήμονες από διάφορα πεδία, όπως γεωπονία, χημεία, διατροφολογία, οικονομία, λαογραφία, με κοινό στόχο την προστασία, ανάπτυξη και προώθηση της ελαιοκομίας. Η 4Ε διοργανώνει συνέδρια και ημερίδες, όπως το διεθνές συνέδριο του 2023 για τη δακοπροστασία και ημερίδες για επίκαιρα ελαιοκομικά θέματα. Επιδιώκει τη διαμόρφωση μιας εθνικής στρατηγικής για το ελαιόλαδο και τις επιτραπέζιες ελιές, ενώ παραμένει ουδέτερη σε πολιτικά και θρησκευτικά ζητήματα.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Επιστρέφει το Blue Star Chios στο Βόρειο Αιγαίο

Προσωρινά για να καλύψει την απουσία του Blue Star Myconos
Επιστρέφει το Blue Star Chios στο Βόρειο Αιγαίο
ΑΓΡΟΤΕΣ

Καμπανάκι της ΕΘΕΑΣ για τις καθυστερήσεις πληρωμών στο Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης

Αίτημα για άμεση εκχώρηση αρμοδιοτήτων και σαφές χρονοδιάγραμμα από την ΑΑΔΕ καθώς αγρότες και συνεταιρισμοί αντιμετωπίζουν ασφυκτική έλλειψη ρευστότητας
Καμπανάκι της ΕΘΕΑΣ για τις καθυστερήσεις πληρωμών στο Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης
ΚΟΣΜΟΣ

Δεν υποχωρούν οι πληθωριστικές πιέσεις στην Τουρκία

Εκτεθειμένη στις αυξήσεις των τιμών της ενέργειας η οικονομία της χώρας
Δεν υποχωρούν οι πληθωριστικές πιέσεις στην Τουρκία
ΑΓΟΡΑ

Καύσιμα σε τροχιά έκρηξης στη Λέσβο, αύξηση 50 λεπτών μέσα σε 10 ημέρες στο λίτρο

Προειδοποίηση για αλυσιδωτές ανατιμήσεις σε όλη την αγορά, από την κήρυξη του πολέμου. Τι είπε στο «Ν» ο πρόεδρος των πρατηριούχων της Λέσβου Γιώργος Μαλλής
Καύσιμα σε τροχιά έκρηξης στη Λέσβο, αύξηση 50 λεπτών μέσα σε 10 ημέρες στο λίτρο
ΑΓΟΡΑ

ΣΑΠΟΥΝΑΣ ΝΙΚΟΣ: ολοκληρωμένες λύσεις θέρμανσης, ψύξης & δόμησης

Κύρια ενασχόληση της επιχείρησης αποτελεί η θέρμανση και η ψύξη
ΣΑΠΟΥΝΑΣ ΝΙΚΟΣ: ολοκληρωμένες λύσεις θέρμανσης, ψύξης & δόμησης
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Η άγνωστη χειμωνιάτικη τουριστική Μυτιλήνη

Ένα ήπιο τουριστικό ρεύμα αναπτύσσεται στην πόλη και τα γύρω χωριά. Το τετράμηνο Νοεμβρίου 2025 – Φεβρουαρίου 2026 οι συνολικές αφίξεις Τούρκων ήταν 9.738
Η άγνωστη χειμωνιάτικη τουριστική Μυτιλήνη
ΑΓΟΡΑ

Το Φυλλάδιο Lidl έχει βγει

Υψηλή ποιότητα, μοναδική φρεσκάδα και πάντα χαμηλές τιμές!
Το Φυλλάδιο Lidl έχει βγει
ΕΛΛΑΔΑ

Ξεκινούν οι καταβολές e‑ΕΦΚΑ και ΔΥΠΑ

Ποιοι πληρώνονται αυτή την εβδομάδα
Ξεκινούν οι καταβολές e‑ΕΦΚΑ και ΔΥΠΑ
ΑΓΡΟΤΕΣ

«Και κτηνοτρόφος και γυναίκα» λέει η Αντισσα

«Η γυναίκα δεν είναι μόνο για τα “εύκολα”. Είναι παρούσα στο χωράφι, στο μαντρί, στο γραφείο του συνεταιρισμού» λέει η Βάγια Καρίνου
«Και κτηνοτρόφος και γυναίκα» λέει η Αντισσα
ΕΛΛΑΔΑ

Έρχονται τα εκκαθαριστικά για τον ΕΝΦΙΑ του 2026

Αναμένεται να αναρτηθούν το αργότερο έως την Τρίτη 10 Μαρτίου
Έρχονται τα εκκαθαριστικά για τον ΕΝΦΙΑ του 2026
ΕΛΛΑΔΑ

Οι πληρωμές από ΕΦΚΑ και ΔΥΠΑ ως τις 13 Μαρτίου

Θα καταβληθούν 70,4 εκατ. ευρώ σε 73.000 δικαιούχους
Οι πληρωμές από ΕΦΚΑ και ΔΥΠΑ ως τις 13 Μαρτίου
ΑΓΡΟΤΕΣ

Δεν χορεύουν... φλαμένκο όλα τα ελαιόλαδα

Διαβάστε εδώ γιατί πέφτουν οι τιμές στην Ισπανία και ανεβαίνουν στην Τουρκία. Τι θα γίνει με τα ελληνικά ελαιόλαδα
Δεν χορεύουν... φλαμένκο όλα τα ελαιόλαδα