× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Οι «Βάστριες», γεμίζουν με όσους γλυτώσουν απ’ τις «Γάζες»

Γράφει ο ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΕΥΣΤΑΘΙΟΥ, Αντιπρόεδρος Παλλεσβιακού Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου

Δημοσίευση 23/8/2025

Οι «Βάστριες», γεμίζουν με όσους γλυτώσουν απ’ τις «Γάζες»
' χρόνος ανάγνωσης

Την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές, το κράτος-δολοφόνος Ισραήλ βάζει σε πλήρη εφαρμογή το φρικιαστικό σχέδιο του, για ολοκληρωτική κατάληψη της Γάζας, επέκταση των εποικισμών στη δυτική όχθη, και αφανισμό του λαού της Παλαιστίνης. Μόλις σήμερα, η Γάζα κηρύχθηκε και επίσημα σε κατάσταση λιμού.

Το ίδιο το Ισραήλ επιβεβαιώνει ότι στόχος τους δεν είναι οι “τρομοκράτες”, όπως μαρτυρούν και τα επίσημα στοιχεία τους που λένε ότι το 83% των 60000 Παλαιστινίων που έχουν δολοφονήσει είναι άμαχοι.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Την ερχόμενη Κυριακή 24/08, απ’ άκρη σ’ άκρη σε όλη την Ελλάδα, για άλλη μια φορά, διοργανώνονται συγκεντρώσεις αλληλεγγύης από Εργατικά Κέντρα, Σωματεία και μαζικούς φορείς. Η συμμετοχή μας, τώρα που η κτηνωδία κλιμακώνεται, είναι πιο αναγκαία από ποτέ!

Μια μέρα μετά, έρχεται στη Λέσβο ο υπουργός μετανάστευσης Πλεύρης. Στο νησί που μαζί με τα άλλα νησιά έχουν υποδεχθεί εκατοντάδες χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες, θύματα των ιμπεριαλιστικών πολέμων όπου γης.Στο νησί που λειτουργεί μια δομή-φυλακή και που χτίζεται μια νέα, ακόμα πιο απάνθρωπη, μέσα στην καρδιά του δάσους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Αυτές οι δομές χτίζονται και λειτουργούν κατ’ απαίτηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που με την απάνθρωπη πολιτική της για το προσφυγικό, προσελκύει πρόσφυγες όταν χρειάζεται φτηνό εργατικό δυναμικό, τους κάνει διαλογή, τους επαναπροωθεί, τους εγκλωβίζει στα σύγχρονα στρατόπεδα συγκέντρωσης όταν δεν τους χρειάζεται. Και αυτήν ακριβώς την πολιτική εφαρμόζει η κυβέρνηση της ΝΔ και όλοι οι υπουργοίμετανάστευσης.

Γι’ αυτό και χρειάζεται ο λαός μας να καταδικάσει συνολικά την πολιτική της κυβέρνησης και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που χύνουν κροκοδείλια δάκρυα για τους νεκρούς αμάχους και δίνουν ανέξοδες υποσχέσεις για αναγνώριση του παλαιστινιακού κράτους, την ώρα που αναγνωρίζουν στο Ισραήλ “δικαίωμα στην αυτοάμυνα”, που το τροφοδοτούν με πολεμοφόδια, που ενισχύουν τη συνεργασία μαζί του στα πλαίσια των ευρύτερων σχεδιασμών τους για τους δρόμους μεταφοράς ενέργειας.

Και την ώρα που δίνουν αέρα στα πανιά του Νετανιάχου να κλιμακώσει τη σφαγή, Ε.Ε. και κυβέρνηση εντείνουν ακόμα περισσότερο την καταστολή σε βάρος των κατατρεγμένων και ετοιμάζουν ακόμα πιο αυστηρό πλαίσιο για τους αιτούντες άσυλο, κάνουν ακόμα πιο δύσκολη τη ζωή των θυμάτων της πολεμικής βαρβαρότητας, που ξεριζώνονται για να επιβιώσουν. Τέτοια είναι η ανθρωπιά και η αλληλεγγύη τους…

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Αν θέλουμε λοιπόν να πάψουν να είναι τα νησιά μας φυλακές ψυχών, δεν αρκεί να εναποθέτουμε τις ελπίδες μας σε αυτούς που τραπεζώνουν τους ευρωπαίους πρέσβεις την ώρα που πνίγονται άνθρωποι στις θάλασσες μας, σε αυτούς που τραπεζώνουν τουριστικούς πράκτορες του κράτους-δολοφόνου, σε αυτούς που κάνουν επίτιμο δημότη τον πρέσβη του Ισραήλ που παρεμβαίνει μέχρι και για το τι θα γράφουν τα γκράφιτι στην Αθήνα.

Γιατί αυτοί οι “αντάρτες” του γλυκού νερού, δεν βγάζουν τσιμουδιά για τις τεράστιες ευθύνες της Ε.Ε. που χτίζει αίσχη σαν το ΚΥΤ της Μόριας, του Καρά Τεπέ και της Βάστριας και που χαράζει συνολικά την πολιτική διαχείρισης του προσφυγικού. Κανείς τους δεν τολμά να πει κουβέντα για τους πολέμους των ΗΠΑ-ΝΑΤΟ-Ισραήλ που δημιουργούν τους πρόσφυγες, που σκοτώνουν αμάχους και ισοπεδώνουν ολόκληρες χώρες.

Η ελπίδα μας βρίσκεται στον αγώνα για να καταδικαστεί η γενοκτονία, για να μην έχει καμία εμπλοκή η χώρα μας στους πολέμους, καμία συνεργασία με τους δολοφόνους. Η ελπίδα μας βρίσκεται στη συνολική ρήξη με το σύστημα της φτώχειας, των πολέμων και της προσφυγιάς.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Τώρα είναι η ώρα της μεγαλύτερης δράσης. Όχι μόνο για να δείξουμε ότι ο παλαιστινιακός λαός δεν είναι μόνος του. Αλλά και για να καταδικάσουμε ακόμα πιο μαζικά την ελληνική εμπλοκή στη σφαγή, και τη στρατηγική συνεργασία με το κράτος-δολοφόνο.

Όλοι την Κυριακή 24/08, στις 20:00 στην πλατεία Σαπφούς

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Υπάρχει και αυτός ο Πολιχνιάτης …

Μια παρέμβαση από κάποιον που έμεινε!
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

«Απόδραση» σε μνημεία, μουσεία, πλατείες, πολύκεντρα…

Γράφει η ΜΑΡΙΝΑ ΠΟΛΛΑΤΟΥ
ΑΧΙΝΟΣ

Πάτησε τον αχινό 18/8/2025

Το καυστικό σχόλιο της ημέρας
ΟΙ ΑΠΕΝΑΝΤΙ

Μια Μυτιληνιά στην Κωνσταντινούπολη

Tο εντυπωσιακό μαρμάρινο άγαλμα της Αρτέμιδος ανακαλύφθηκε στο νησί της Λέσβου κατά τη δεκαετία του 1860 και μεταφέρθηκε αμέσως στην Κωνσταντινούπολη
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Φαρά

Γράφει ο ΟΡΕΣΤΗΣ ΜΕΤΑΞΑΣ
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Αυτοί έκαψαν την Αμανή...

Γράφει ο ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΛΑΔΙΤΗΣ*
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Η Παναγιά η Γαλατούσσα

Γράφει ο ΑΡΙΣΤΕΙΔΗΣ ΚΑΛΑΡΓΑΛΗΣ συγγραφέας, Δρ. Πολιτισμικής Τεχνολογίας και Επικοινωνίας
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Το Αμπελικό Λέσβου μέσα στην παλάμη του Θεού

Γράφει η ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΖΗΣΗ, Καθηγήτρια Ψυχολογίας, Τμήμα Κοινωνιολογίας, Πανεπιστήμιο Αιγαίου
ΟΙ ΑΠΕΝΑΝΤΙ

Διημερίδα στη Μυτιλήνη για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις

Η διοργάνωση θα φιλοξενηθεί στο Αμφιθέατρο του Τμήματος Γεωγραφίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Καίγεται η Σιδηρούντα. Ξανά.

Γράφει ο ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΤΣΟΥΡΗΣ*
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Οίνος Αρχέγονος ‑ της Λέσβου Τέχνες

Γράφει ο ΜΙΧΑΛΗΣ ΜΑΡΜΑΡΟΥ για τον Σύλλογο Αμπελουργών Ανεμώτιας Λέσβου «ο Κάμπος»
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Το Υπουργείο Πολιτισμού και η σεισμόπληκτη Σάμος

Γράφει ο ΜΑΝΩΛΗΣ ΚΑΡΛΑΣ, Γιατρός, πρώην αιρετός Νομάρχης Σάμου (2003-2010).