× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Λουκέτο στο ιατρείο έξω από το ΚΥΤ Μόριας!

Η έλλειψη χρηματοδότησης και η αδιαφορία των αρμόδιων υπουργείων έκλεισε τα ιατρεία- εξεταστήρια σε όλα τα νησιά, εξηγεί στο «Ν» ο Περιφερειάρχης

Γράφει η ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ Δημοσίευση 9/6/2020

Λουκέτο στο ιατρείο έξω από το ΚΥΤ Μόριας!
Καμάρωνε ο υπουργός στο προφίλ του για τη λειτουργία υγειονομικών σταθμών...

Σε μια από τις πιο κρίσιμες περιόδους, με την πανδημία του κορονοϊού να επανέρχεται στην επικαιρότητα, έκλεισαν λόγω έλλειψης χρηματοδότησης τα τρία εξωτερικά ιατρεία- εξεταστήρια ιχνηλάτησης για πιθανά κρούσματα σε πρόσφυγες και μετανάστες που λειτούργησε με χρηματοδότησή της η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου έξω από τα τρία Κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης στη Λέσβο, τη Χίο και τη Σάμο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Την άμεση επαναλειτουργία και πλήρη στελέχωση των εξωτερικών ιατρείων των Κέντρων Υποδοχής και Ταυτοποίησης  με μόνιμο προσωπικό ζητά η βουλεύτρια Ν. Λέσβου του ΚΚΕ, Μαρία Κομνηνάκα. Και προς τους υπουργούς Μετανάστευσης και Ασύλου, και Υγείας ρωτά ποια μέτρα θα λάβουν για την άμεση επαναλειτουργία και την πλήρη στελέχωση των εξωτερικών ιατρείων των ΚΥΤ με μόνιμες θέσεις γιατρών, νοσηλευτών και λοιπών επιστημόνων υγείας, καθώς και τι χρηματοδότηση θα προβλέψουν για τη διαρκή λειτουργία με όλη την απαραίτητη υλικοτεχνική υποδομή των εξωτερικών ιατρείων των ΚΥΤ.

Ο Νάσος Γαλής

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Θυμίζουμε ότι με πρωτοβουλία της Περιφερειακής στις 28 Μαρτίου ξεκίνησαν τη λειτουργία τους έξω από τους καταυλισμούς τα τρία εξωτερικά ιατρεία. «Ήταν ένας απαραίτητος και καθοριστικός κρίκος στην αλυσίδα μιας πρώτης εξέτασης των αιτούντων άσυλο, πριν τα ύποπτα κρούσματα μεταφερθούν στα νοσοκομεία των νησιών» εξηγεί στο «Ν» ο γιατρός, Νάσος Γαλής που υπηρετούσε στο ιατρείο έξω από το ΚΥΤ Λέσβου.

Τρεις γιατροί και μία νοσηλεύτρια εργάζονταν στο εν λόγω ιατρείο, δύο γιατροί στο ΚΥΤ Χίου στη ΒΙΑΛ και ένας γιατρός στη Σάμο, και όλοι οι ιδιώτες γιατροί προσελήφθησαν με βάση το κριτήριο της εντοπιότητας, εν μέσω των καθολικών μέτρων ανά την επικράτεια κατά του κορονοϊού.

«Κανείς δεν ενδιαφέρεται»

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το υπουργείο Εσωτερικών διέθεσε περί τις 173.000 ευρώ για σκοπούς απολύμανσης στην Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου, και σύμφωνα με δήλωση του Περιφερειάρχη Κώστα Μουτζούρη στο «Ν» «αντί να σπαταλήσουμε τα χρήματα για γάντια και αντισηπτικά μόνο, τα διαθέσαμε για να στελεχωθούν ιατρεία έξω από τα ΚΥΤ, ώστε να οχυρωθούν καλύτερα οι νησιώτες».

Η περίπτωση της Λέσβου, όπου οι αιτούντες άσυλο είναι περισσότεροι από κάθε άλλο νησί, είναι χαρακτηριστική. Μετά το άνοιγμα του ιατρείου έξω από το ΚΥΤ Μόριας, ενεργοποιήθηκαν και οι Γιατροί χωρίς Σύνορα, λειτουργώντας χώρους καραντίνας, αλλά και η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες δημιούργησε ακόμη έναν χώρο. Θυμίζουμε ότι το είχε εγκαινιάσει ο υπουργός Μετανάστευσης, Νότης Μηταράκης, ο οποίος είχε αναρτήσει και φωτογραφία από το ιατρείο της Περιφέρειας στον προσωπικό του λογαριασμό στο facebook.

Εντός του ΚΥΤ Μόριας παραμένουν μόνο τρεις γιατροί του ΕΟΔΥ που εξετάσουν τους νεοεισερχόμενους σε καθημερινή βάση πλην Σαββατοκύριακου- τρεις γιατροί που εργάζονταν και πριν την πανδημία!

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το ιατρείο της Περιφέρειας λειτουργούσε σε 24ωρη βάση, με τον κ. Γαλή να εξηγεί ότι εξέταζε και τα έκτακτα περιστατικά και τα Σαββατοκύριακα, με αποτέλεσμα να αποσυμφορηθεί σημαντικά το Νοσοκομείο Μυτιλήνης, το Κέντρο Υγείας Μυτιλήνης και να μειωθούν τα δρομολόγια του εΚΑΒ.

Τα χρήματα εξαντλήθηκαν και τα ιατρεία έκλεισαν στα τέλη του περασμένου Μαΐου, πλην της Χίου έξω από τη ΒΙΑΛ που λειτούργησε εθελοντικά από τους γιατρούς για 10 ημέρες ακόμα, καθώς στη ΒΙΑΛ δεν υπάρχουν γιατροί σε ΜΚΟ. Για την εξέλιξη έχουν ενημερωθεί το υπουργείο Εσωτερικών, αλλά και το υπουργείο Μετανάστευσης και η αδυναμία λήψης απόφασης, αποτελεί σημαντικό πρόβλημα, στο πλαίσιο της πρόληψης και προστασίας των πληθυσμών των νησιών. «Κανείς δεν ενδιαφέρεται» τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Μουτζούρης.

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ

Συνελήφθη στη Μυτιλήνη καταζητούμενος της Ευρώπης

Διώκεται για διακίνηση ναρκωτικών και ψυχότροπων
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Ενας νεκρός και αγνοούμενοι σε ναυάγιο στη Σάμο

Βυθίστηκε λέμβος το πρωί της Κυριακής, δυτικά του Καρλοβασίου
ΘΕΑΤΡΟ

Χάρη στη «Φλόγα» αγαπήσαμε κι άλλο τη ζωή

Είδαμε τη θεατρική παράσταση σε σκηνοθεσία Αντουέλ Νάκε, για καλό σκοπό, στο καφενείο «Πι»
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΥΓΕΙΑ

Kαι οι Προοδευτικές Γυναίκες στην υποδοχή Γεωργιάδη

Καλούν σε συμπόρευση με το Εργατικό Κέντρο, την Ενωση Γιατρών ΕΣΥ και τα σωματεία την Τρίτη 30 Απριλίου
ΥΓΕΙΑ

Στάση εργασίας για την επίσκεψη Γεωργιάδη

Ανακοίνωση του Συλλόγου Εργαζομένων του Νοσοκομείου Μυτιλήνης
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ

Τραγικός θάνατος για πρόσφυγα‑ πεζό που παρασύρθηκε σε τροχαίο στην Παναγιούδα

Λίγο πριν τα μεσάνυχτα προς την Κυριακή σημειώθηκε το τροχαίο δυστύχημα με αγροτικό, τρεις επιβαίνοντες και δύο πεζούς
ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ

Κάλεσμα σε κινητοποίηση από την Αγωνιστική Συσπείρωση Υγειονομικών

Την Τρίτη 30 Απριλίου, στις 11:00 το πρωί στο κτίριο του ΕΚΑΒ Μυτιλήνης
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Επίσκεψη μαθητών του 2ου Γυμνασίου Μυτιλήνης στη νότια Πελοπόννησο

Στο πλαίσιο περιβαλλοντικών και εκπαιδευτικών προγραμμάτων που υλοποιούνται στο σχολείο
ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ

Αγωνιστική υποδοχή του Αδωνι Γεωργιάδη από συνταξιούχους

Ανακοίνωση της Ενωτικής Κίνησης Συνταξιούχων του Δημοσίου
ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ

Στην απεργιακή συγκέντρωση της Πρωτομαγιάς ο Σύλλογος Προοδευτικών Γυναικών Μυτιλήνης

«Διεκδικούμε ό,τι είναι σύγχρονο και αναγκαίο για τη ζωή μας και για το μέλλον των παιδιών μας» τονίζει σε ανακοίνωση του ο Σύλλογος
ΔΡΑΣΕΙΣ

Ψηφιακό ευ ζην στη μεταουμανιστική εποχή: μια κριτική προσέγγιση

Eρευνητικό πρόγραμμα από το Εργαστήριο Πολιτισμικών Πληροφορικών Συστημάτων του Τμήματος Πολιτισμικής Τεχνολογίας
ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ

Πανελλαδική απεργία δημοσίων υπαλλήλων

Τετάρτη 1 Μάη