× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Ελληνική πρωτιά στην ακρίβεια του ηλεκτρικού ρεύματος

Η τιμή του ρεύματος 4,5 φορές υψηλότερη από τη Φινλανδία

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 23/7/2025

Ελληνική πρωτιά στην ακρίβεια του ηλεκτρικού ρεύματος
' χρόνος ανάγνωσης

Η Ελλάδα συγκαταλέγεται και σήμερα στις χώρες με τις υψηλότερες τιμές χονδρικής ηλεκτρικής ενέργειας στην Ευρώπη. Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΡΑΑΕΥ (Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων) για τις τιμές της Αγοράς Επόμενης Ημέρας (DAM) η τιμή στην Ελλάδα διαμορφώνεται σήμερα στα 141,63 ευρώ ανά μεγαβατώρα (€/MWh), αυξημένη κατά 27,2% σε σχέση με τον μηνιαίο μέσο όρο.

 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η ίδια τιμή καταγράφεται και στη Βουλγαρία και τη Ρουμανία (141,63 €/MWh), ενώ η Κροατία σημειώνει ελαφρώς υψηλότερη τιμή στα 142,08 €/MWh. Σε σύγκριση με την Αυστρία (90,12 €/MWh), η Ελλάδα είναι κατά 57% ακριβότερη, ενώ σε σχέση με τη Γερμανία (78,25 €/MWh) η διαφορά φτάνει το 81%.

 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ακόμη πιο έντονη είναι η απόκλιση από χώρες της βόρειας Ευρώπης. Στη Δανία, η τιμή διαμορφώθηκε στα 71,72 €/MWh, σχεδόν 50% χαμηλότερη από την ελληνική, ενώ στη Γαλλία, παρά την πρόσφατη αύξηση κατά 41% σε σχέση με τον μηνιαίο μέσο όρο, η τιμή έφτασε τα 83,37 €/MWh — κατά 70% φθηνότερη από την Ελλάδα.

 

Οι φθηνότερες χώρες στην Ευρώπη σε σχέση με τις τιμές χονδρικής ηλεκτρικής ενέργειας είναι η Φινλανδία με μόλις 25,71 €/MWh, η Σουηδία με 33,34 €/MWh και η Νορβηγία με 38,95 €/MWh. Η διαφορά τιμών ανάμεσα στην Ελλάδα και τη Φινλανδία αγγίζει το εντυπωσιακό +451%, ενώ σε σχέση με τη Σουηδία η τιμή στην Ελλάδα είναι κατά 325% υψηλότερη. Αν συγκρίνουμε με τη Νορβηγία, η ελληνική τιμή είναι αυξημένη κατά 264%.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

 

Οι διαφοροποιήσεις αυτές αποτυπώνουν τις βαθιές ανισότητες στην ευρωπαϊκή ενεργειακή αγορά. Η Ελλάδα και οι χώρες των Βαλκανίων εξακολουθούν να παρουσιάζουν υψηλές τιμές, κυρίως λόγω περιορισμένων διασυνδέσεων, τις αυξημένης εξάρτησης από εισαγόμενα καύσιμα και του στρεβλού τρόπου λειτουργίας της αγοράς και των ΑΠΕ. Αντίθετα, οι βόρειες χώρες επωφελούνται από υδροηλεκτρικά, πλεονάζουσα πράσινη ενέργεια και μεγαλύτερη ευελιξία στις ροές ενέργειας με τις γειτονικές αγορές.

[ΠΗΓΗ]
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΑΓΡΟΤΕΣ

Οι Τούρκοι αγρότες χαιρετίζουν τον αγώνα των Ελλήνων συναδέλφων τους

«Αγωνιζόμαστε για τα ίδια δικαιώματα εκατέρωθεν του Αιγαίου» δηλώνει η Ένωση Όλων των Αγροτών Παραγωγών Τουρκίας
ΑΓΡΟΤΕΣ

«Βάζουν το λύκο να φυλάει τα πρόβατα»

Γεωπόνοι αντιδρούν στη μετάβαση του ελέγχου του ΟΠΕΚΕΠΕ στην ΑΑΔΕ
ΑΓΡΟΤΕΣ

Πώς θα κάνουν ενστάσεις οι αγρότες για τις επιδοτήσεις 2025

Αναλυτικός οδηγός από τον ΟΠΕΚΕΠΕ για λάθη σε στρέμματα, τιμολόγια, βοσκοτόπους, ΚΑΕΚ και ΑΤΑΚ, με νέες προθεσμίες και διαδικασίες έως τις αρχές 2026
ΑΓΡΟΤΕΣ

Παράταση στο χρόνο καταβολής των εισφορών στον ΕΛΓΑ

Οι συγκεκριμένες ρυθμίσεις θα ισχύουν μέχρι την ολοκλήρωση της διαδικασίας διαχείρισης των ζημιών από τους παγετούς και σε κάθε περίπτωση όχι πέραν της 30ής Ιουνίου 2026
ΕΛΛΑΔΑ

Επεισοδιακή κατάθεση του Ξυλούρη για το σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ

Ειρωνείες και θλιβερές εικόνες στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής
ΑΓΡΟΤΕΣ

Το Οικονομικό Επιμελητήριο βορείου Αιγαίου στο πλευρό των παραγωγών

Σφοδρή κριτική στην κυβέρνηση για αδυναμία προστασίας και «σκιές διαφθοράς» στη διαχείριση ευρωπαϊκών πόρων
ΑΓΡΟΤΕΣ

Παράταση έως Μάιο 2026 για τα ψηφιακά δελτία διακίνησης ελαιοκάρπου

Εξαιρούνται μόνο όσοι είχαν έσοδα άνω των 200.000 ευρώ
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΑΓΡΟΤΕΣ

Τιμές ρεκόρ για τα αρνιά της Λέσβου

Η ευλογιά των προβάτων και η μειωμένη παραγωγή στην Ευρώπη εκτοξεύουν τις τιμές παραγωγού
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΑΓΡΟΤΕΣ

Ζητούν την κατάργηση του ψηφιακού δελτίου αποστολής

Ερώτηση στην βουλή κατέθεσαν 13 βουλευτές του ΚΚΕ
ΑΓΡΟΤΕΣ

ΚΚΕ: Η κυβέρνηση μπλοκάρει τις αποζημιώσεις για την ευλογιά των προβάτων

Ερώτηση στην Βουλή κατέθεσαν για το θέμα τέσσερις βουλευτές του κόμματος ανάμεσα τους και η Μαρία Κομνηνάκα
ΕΛΛΑΔΑ

Πανικός στο Μαξίμου από τα αγροτικά μπλόκα

Να κλείσει το μέτωπο με τους αγρότες το αργότερο εντός της ερχόμενης εβδομάδας επιδιώκει ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.
ΕΛΛΑΔΑ

Αγριο κράξιμο σε Τσιάρα από τους βουλευτές της Ν.Δ.

Ολοκληρώθηκε η ενημέρωση του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης στους βουλευτές της ΝΔ για την αγροτική πολιτική της κυβέρνησης