× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Μέτρα προστασίας των εργαζομένων από τον καύσωνα για αύριο Πέμπτη

Ένα ανακοίνωση εξέδωσε το υπουργείο Εργασίας που αφορά την προστασία των εργαζομένων από την θερμική καταπόνηση για τις 24 Ιουλίου

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 23/7/2025

Μέτρα προστασίας των εργαζομένων από τον καύσωνα για αύριο Πέμπτη
' χρόνος ανάγνωσης

Προσθέστε το Νησί στις αναζητήσεις σας

Add stonisi.gr on Google ↗

Με φόντο τις επικείμενες ακραίες θερμοκρασίες, το Υπουργείο Εργασίας ανακοινώνει νέα δέσμη μέτρων για την προστασία των εργαζομένων από την έντονη θερμική καταπόνηση. Τα μέτρα αφορούν μόνο την Πέμπτη 24 Ιουλίου 2025 και περιλαμβάνουν την υποχρεωτική διακοπή υπαίθριων εργασιών, την προώθηση της τηλεργασίας για ευάλωτες ομάδες, καθώς και ευελιξία στην οργάνωση του χρόνου εργασίας. Οι επιχειρήσεις καλούνται να λάβουν τεχνικά και οργανωτικά μέτρα πρόληψης, ενώ προβλέπονται αυστηρές κυρώσεις για όσους παραβιάσουν τις σχετικές διατάξεις.

Ακολουθεί ολόκληρη η ανακοίνωση του Υπουργείου Εργασίας:

Μέτρα για την αντιμετώπιση της θερμικής καταπόνησης των εργαζομένων του ιδιωτικού τομέα

Για την αντιμετώπιση της θερμικής καταπόνησης των εργαζομένων με σχέση εξαρτημένης εργασίας στον ιδιωτικό τομέα της οικονομίας, οι εργοδότες λαμβάνουν τεχνικά και οργανωτικά μέτρα προστασίας, σύμφωνα με τον ενδεικτικό και όχι περιοριστικό κατάλογο της υπ’ αριθμ. 34666/03.06.2024 εγκυκλίου με τίτλο «Πρόληψη της θερμικής καταπόνησης των εργαζομένων» (ΑΔΑ: ΡΓ1Ν46ΝΛΔΓ-ΩΟ6).

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ


Υποχρεωτική παύση εργασιών σε υπαίθριες δραστηριότητες

Για τους εργαζόμενους επιχειρήσεων που βρίσκονται σε περιοχές, στις οποίες σύμφωνα με τα νεότερα προγνωστικά στοιχεία της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας (ΕΜΥ) αναμένεται να επικρατήσουν ιδιαίτερα υψηλές θερμοκρασίες και επίπεδα δυσφορίας (WBGT) σε όλες τις περιοχές της χώρας, εκτός των νησιών του Ιονίου, της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας, της Περιφερειακής Ενότητας Ιωαννίνων, των ορεινών της ηπειρωτικής χώρας και των ορεινών της Κρήτης, καθίσταται υποχρεωτική η παύση εργασιών την Πέμπτη 24.07.2025, κατά το χρονικό διάστημα 11.00΄- 17.00΄, σε χειρωνακτικές εργασίες που εκτελούνται σε εξωτερικό χώρο, όπως εργασίες σε τεχνικά και οικοδομικά έργα, εργοτάξια, ναυπηγοεπισκευαστικές ζώνες, διανομή και μεταφορά προϊόντων και αντικειμένων με δίτροχο όχημα, πατίνι, τροχοπέδιλα (delivery), κ.λπ.

Σημειώνεται ότι στις ως άνω περιπτώσεις υποχρεωτικής παύσης εργασιών εντάσσονται όλοι οι εργαζόμενοι ανεξαρτήτως του είδους απασχόλησής τους, συμπεριλαμβανομένων των ψηφιακών πλατφορμών του άρθρου 68 του ν. 4808/2021.

Στην περίπτωση που εφαρμοστεί το μέτρο της παύσης εργασιών διανομής για τις επιχειρήσεις delivery, τούτο αφορά όλες τις επιχειρήσεις που διενεργούν delivery, είτε διατηρούν φυσικό κατάστημα είτε ψηφιακή πλατφόρμα, δύναται ωστόσο να διατηρείται ενεργή η επιλογή της παραγγελιοληψίας με παραλαβή του χρήστη απευθείας από το κατάστημα/σημείο παραλαβής (takeaway) καθώς και η ενδεχόμενη δυνατότητα εκτέλεσης της παραγγελίας με οχήματα ιδιωτικής και δημόσιας χρήσης εκτός των κάθε μορφής δικύκλων και μοτοποδηλάτων, όπως ορίζονται στις διατάξεις του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας, εφόσον αυτά διαθέτουν κλιματισμό.

Η παύση εργασιών δεν εφαρμόζεται σε οικονομικές δραστηριότητες που αφορούν σημαντικές και κοινωνικά κρίσιμες υποδομές στους τομείς της υγείας, των μεταφορών και της κοινής ωφέλειας (π.χ. υγειονομικές μονάδες, ύδρευση, ηλεκτρισμός, αεροπορικές μεταφορές, handling, θαλάσσιες, χερσαίες και σιδηροδρομικές μεταφορές), υπό την προϋπόθεση της λήψης των λοιπών τεχνικών και οργανωτικών μέτρων της υπ’ αριθμ. 34666/03.06.2024 εγκυκλίου «Πρόληψη της θερμικής καταπόνησης των εργαζομένων» (ΑΔΑ: ΡΓ1Ν46ΝΛΔΓ-ΩΟ6), συμπεριλαμβανομένης της οργάνωσης του χρόνου εργασίας.

Σε περίπτωση μη τήρησης των υποχρεώσεων της παρούσας επιβάλλεται από την Επιθεώρηση Εργασίας, σύμφωνα με τα άρθρα 23 και 24 του ν. 3996/2011 (Α’ 170), χρηματικό πρόστιμο  2.000 ευρώ ανά εργαζόμενο της επιχείρησης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Παροχή εξ αποστάσεως εργασίας με το σύστημα της τηλεργασίας

Για εργαζόμενους με σχέση εξαρτημένης εργασίας στον ιδιωτικό τομέα που ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου (πίνακας Παραρτήματος 2 της υπ’ αριθμ. 34666/03.06.2024 εγκυκλίου) και ειδικά στις περιπτώσεις έκθεσής τους σε επιβαρυντικές συνθήκες στις περιοχές της παραγράφου Β της παρούσας εγκυκλίου, θα πρέπει να λαμβάνεται μέριμνα από τις επιχειρήσεις ώστε να δίνεται η δυνατότητα να εργάζονται με εξ αποστάσεως εργασία εφόσον είναι εφικτό από τη φύση της εργασίας τους.


 Έκτακτα μέτρα για την οργάνωση του χρόνου εργασίας

Για την αντιμετώπιση της θερμικής καταπόνησης των εργαζομένων στις περιοχές της παραγράφου Β της παρούσας εγκυκλίου και για τη διευκόλυνση των εργαζομένων κατά την τυχόν αλλαγή χρόνου προσέλευσης και αποχώρησής τους από την εργασία, οι εργοδότες δύνανται να μην καταχωρούν εκ των προτέρων στο Π.Σ. ΕΡΓΑΝΗ κάθε αλλαγή της οργάνωσης του χρόνου εργασίας.

Δείτε περισσότερα άρθρα μας στα αποτελέσματα αναζήτησης

Add stonisi.gr on Google ↗
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΑΓΡΟΤΕΣ

Συνελήφθη κτηνοτρόφος στον Μανταμάδο

Κατηγορείται για παραβίαση των μέτρων κατά του αφθώδους πυρετού
Συνελήφθη κτηνοτρόφος στον Μανταμάδο
ΚΟΣΜΟΣ

Έντονες αντιδράσεις για τα μεταλλαγμένα νέας γενιάς

Οργανώσεις καταγγέλλουν ότι αγνοήθηκαν τα δικαιώματα καταναλωτών και αγροτών στην ενημέρωση και την ασφάλεια των τροφίμων
Έντονες αντιδράσεις για τα μεταλλαγμένα νέας γενιάς
ΑΓΡΟΤΕΣ

Γιατί δεν εντοπίστηκε νωρίτερα ο αφθώδης πυρετός;

Ερωτήματα μετά την απάντηση του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης στην Νέα Αριστερά. Δήλωση του Στρατή Νικολάου υπεύθυνου αγροτικού της Νέας Αριστεράς στη Λέσβο
Γιατί δεν εντοπίστηκε νωρίτερα ο αφθώδης πυρετός;
ΑΓΡΟΤΕΣ

Καμία νέα θετική εκτροφή στη Λέσβο από τους σημερινούς ελέγχους

Αρνητικοί ήταν οι έλεγχοι σε 20 κτηνοτροφικές μονάδες που έγιναν την Πέμπτη 18 Ιουνίου
Καμία νέα θετική εκτροφή στη Λέσβο από τους σημερινούς ελέγχους
ΑΓΟΡΑ

Ο Σπύρος Διαμαντίδης ξανά στο τιμόνι του Συλλόγου Μεσιτών Λέσβου

Μήνυμα ενότητας και ενεργούς συμμετοχής από τις αρχαιρεσίες των Μεσιτών Λέσβου
Ο Σπύρος Διαμαντίδης ξανά στο τιμόνι του Συλλόγου Μεσιτών Λέσβου
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΑΓΡΟΤΕΣ

Κατέρρευσε η παραγωγή γάλακτος στη Λέσβο τον Απρίλιο

Τα μέτρα αντιμετώπισης του αφθώδους πυρετού αποδεικνύονται πολύ πιο καταστροφικά από την ίδια την νόσο. Η μείωση της παραγωγής γάλακτος στη Λέσβο αγγίζει το 50% ενώ εξαιρετικά ανησυχητική είναι η μείωση του αριθμού των κτηνοτρόφων
Κατέρρευσε η παραγωγή γάλακτος στη Λέσβο τον Απρίλιο
ΕΛΛΑΔΑ

Στο 4,9% ο πληθωρισμός στην Ελλάδα τον Μάιο

Με ρυθμό ταχύτερο από την ευρωζώνη συνεχίζει να αυξάνεται το κόστος ζωής στην χώρα
Στο 4,9% ο πληθωρισμός στην Ελλάδα τον Μάιο
ΑΓΡΟΤΕΣ

Πράσινο φως στο μεταλλαγμένα νέας γενιάς από την Ευρωβουλή

Θα κυκλοφορούν στις αγορές της Ευρώπης χωρίς την σχετική επισήμανση στην ετικέτα τους
Πράσινο φως στο μεταλλαγμένα νέας γενιάς από την Ευρωβουλή
ΕΛΛΑΔΑ

Πάνω από 6.700 βεβαιώσεις για το πρόγραμμα «Ανακαίνιση Κατοικίας»

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να εκδώσουν τη Βεβαίωση Επιλεξιμότητας μέσω του gov.gr ή της πλατφόρμας anakainisi.gov.gr έως τις 31 Ιουλίου 2026
Πάνω από 6.700 βεβαιώσεις για το πρόγραμμα «Ανακαίνιση Κατοικίας»
ΑΓΡΟΤΕΣ

Νέο κρούσμα αφθώδους πυρετού στον Μεσότοπο

Αρνητικά τα αποτελέσματα σε 27 εκτροφές. Συνεχίζονται οι έλεγχοι από τις κτηνιατρικές υπηρεσίες της Περιφέρειας
Νέο κρούσμα αφθώδους πυρετού στον Μεσότοπο
ΑΓΟΡΑ

The Coast Anaxos: Καλοκαίρι, φιλοξενία και απόλαυση σε ένα σημείο

Ένας σύγχρονος προορισμός που συνδυάζει κομψή αισθητική, ποιοτικές υπηρεσίες και μοναδική θέα στο Αιγαίο
The Coast Anaxos: Καλοκαίρι, φιλοξενία και απόλαυση σε ένα σημείο
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΑΓΡΟΤΕΣ

Διασύνδεση του Ελαιοκομικού Μητρώου με το ΟΣΔΕ θέλει η κυβέρνηση

Στον αέρα βρίσκονται εκατοντάδες χιλιάδες ελαιοπαραγωγοί σε όλη τη χώρα, επειδή η κυβέρνηση δεσμεύτηκε να χρησιμοποιήσει ένα απαξιωμένο και προβληματικό εργαλείο που δημιουργήθηκε πριν από 20 και πλέον χρόνια
Διασύνδεση του Ελαιοκομικού Μητρώου με το ΟΣΔΕ θέλει η κυβέρνηση