× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Πυξ‑ Λαξ: Σε ένα δημοτικό στάδιο που «βράζει και φλέγεται»!

Με αναφορές στη Μυτιληνιά στιχουργό Ντέπη Χατζηκαμπάνη η μεγαλειώδης συναυλία- Πώς την είδαν... δύο γενιές

Δημοσίευση 15/7/2025

Πυξ‑ Λαξ: Σε ένα δημοτικό στάδιο που «βράζει και φλέγεται»!
SVerverisphotography
' χρόνος ανάγνωσης

Των ΕΥΡΗΝΗΣ ΧΡΥΣΑΦΗ και ΑΝΘΗΣ ΠΑΖΙΑΝΟΥ

Με μία συναυλία που άφησε τις καλύτερες εντυπώσεις, οι Πυξ Λαξ εμφανίστηκαν το βράδυ της Δευτέρας στο Δημοτικό Στάδιο Μυτιλήνης, ενώνοντας στη σκηνή αλλά και κάτω από αυτήν διαφορετικές γενιές ανθρώπων που αγαπούν τη μουσική τους. Από νέους που τους άκουσαν για πρώτη φορά ζωντανά, μέχρι ανθρώπους που είχαν βρεθεί στη θρυλική «τελευταία συναυλία» τους το 2004 στον Λυκαβηττό, το κοινό μοιράστηκε μια βραδιά γεμάτη συγκίνηση, μνήμες και ένταση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το κείμενο συνυπογράφεται από δύο γυναίκες διαφορετικής γενιάς: την Ευρήνη Χρυσάφη, 21 ετών, που παρακολούθησε για πρώτη φορά τη συναυλία του συγκροτήματος και την Ανθή Παζιάνου, 40 ετών, που είχε παρευρεθεί πριν από 20 χρόνια στην ίδια «πρώτη – τελευταία» συναυλία στην Αθήνα- όταν η Ευρήνη ήταν μόλις ενός! Η κοινή οπτική καταγράφει πώς το ίδιο φως και η μουσική φωτίζει διαφορετικές ηλικίες και στιγμές της ζωής μέσα από τη δύναμη των τραγουδιών- κάτι που αναγνώρισε και το 35χρονο συγκρότημα ευχαριστώντας τα νιάτα που το αγκάλιασαν.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Από νωρίς, εκατοντάδες άνθρωποι άρχισαν να συρρέουν στον χώρο της συναυλίας. Οι ουρές σχηματίστηκαν από τις 8:00 το βράδυ, με τον ενθουσιασμό να είναι διάχυτος. Στη συναυλία βρέθηκαν άνθρωποι όλων των ηλικιών: μεγαλύτεροι που μεγάλωσαν με τα τραγούδια των Πυξ Λαξ, νεότεροι που τα έχουν εντάξει στην καθημερινότητά τους μέσα από το ραδιόφωνο ή τις παρέες, ακόμη και μικρά παιδιά που τώρα έρχονται για πρώτη φορά σε επαφή με τη μουσική τους.

Αγονη πλήξη μιας ζωής δίχως έρωτα, κι ακόμα οι παλαιότερες θυμόμαστε κάποια φίλη να φωνάζει «Για τις παλιές αγάπες μη μιλάς... Στα πιο μεγάλα θέλω κάνουν πίσω...»

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το πρόγραμμα περιλάμβανε πολλά από τα τραγούδια που έχουν συνδεθεί με τις πιο έντονες στιγμές της ζωής του ελληνικού κοινού: «Ένας Τούρκος στο Παρίσι» με ιδιαίτερη αναφορά στον Μαχαιρίτσα, «Αφιερωμένο», «Υπάρχουν χρυσόψαρα εδώ» και άλλα. Οι ερμηνείες ήταν δυνατές και ζωντανές, με τους μουσικούς να αποδίδουν τα κομμάτια με ενέργεια και συναίσθημα, παρασύροντας το κοινό που τραγουδούσε μαζί τους σχεδόν σε κάθε στροφή. Συγκινητικοί ήταν και οι γονείς που έπαιρναν βιντεοκλήση τα παιδιά τους για να απολαύσουν μαζί τη συναυλία, με τα παιδιά να φαίνονται από την άλλη πλευρά να τραγουδούν... «Γιατί έπαψες αγάπη να θυμίζεις»...

Ιδιαίτερη στιγμή της βραδιάς αποτέλεσε η αναφορά του Φίλιππου Πλιάτσικα στη Μυτιληνιά στιχουργό και συγγραφέα Ντέπη Χατζηκαμπάνη, η οποία στα 19 της έγραψε το «Αν θα μπορούσα τον κόσμο να άλλαζα», ένα από τα πιο γνωστά τραγούδια του συγκροτήματος. Ο Πλιάτσικας σημείωσε πως η Ντέπη έχει δώσει πολλούς στίχους στους Πυξ Λαξ μέσα στα χρόνια και μάλιστα πρόσφατα τον τίτλο του νέου τους δίσκου, «Λίγο χρώμα για τα σκούρα». Χρησιμοποιώντας στίχους της –«για έναν κόσμο που βράζει και φλέγεται»– αναφέρθηκε με συγκίνηση στη γενοκτονία στην Παλαιστίνη, συνδέοντας τη μουσική με τον προβληματισμό για όσα συμβαίνουν γύρω μας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το πρώτο μέρος της συναυλίας άνοιξε το τοπικό συγκρότημα ΕΦΑΠΑΞ, δίνοντας δυναμικά τον τόνο της βραδιάς με τις υπέροχες φωνές, τον επαγγελματισμό όλων των μελών και τη μαγική τους διάθεση. Σημαντικό είναι ότι μέρος των εσόδων διατέθηκε στον Σύλλογο Γονέων και Παιδιών με Αυτισμό «ΣΥΝ-εξέλιξη», προσδίδοντας στον χαρακτήρα της συναυλίας και κοινωνική διάσταση.

Η συναυλία κορυφώθηκε με τραγούδια-σύμβολα της μπάντας, προσφέροντας στο κοινό ένα δυνατό φινάλε. Ήταν μια βραδιά που απέδειξε ότι η μουσική που αγαπήθηκε αληθινά δεν έχει ηλικία. Μπορεί να ενώνει δύο ανθρώπους που κάποτε χωρούσαν ολόκληροι σε δύο γενιές διαφοράς — αλλά τώρα στέκονται πλάι πλάι, τραγουδώντας τους ίδιους στίχους, με το ίδιο φως στα μάτια. Παλιά με σηκωμένους αναπτήρες, τώρα με σηκωμένα κινητά και ανοιχτούς φακούς!

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Ως 151 εκατ. ευρώ στο Βόρειο Αιγαίο από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων

Εγκρίθηκε από το Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Περιφερειακό Πρόγραμμα Ανάπτυξης
Ως 151 εκατ. ευρώ στο Βόρειο Αιγαίο από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Πρώτος στο Βόρειο Αιγαίο ο Δήμος Μυτιλήνης με εγκεκριμένο προϋπολογισμό για το 2026

Ο Παναγιώτης Χριστόφας ευχαριστεί υπηρεσίες και συνεργάτες για τη συλλογική προσπάθεια σε δύσκολες οικονομικές συνθήκες
Πρώτος στο Βόρειο Αιγαίο ο Δήμος Μυτιλήνης με εγκεκριμένο προϋπολογισμό για το 2026
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ο Σήφης Βαλυράκης, μέσα από τα μάτια του Νίκου Σηφουνάκη

Ο πρώην Υπουργος μίλησε στην εκδήλωση μνήμης για τον Σήφη Βαλυράκη πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 23 Ιανουαρίου στό κτήριο της Ε.Σ.Η.Ε.Α με την ευκαιρία των πέντε χρόνων, από την δολοφονία του.
Ο Σήφης Βαλυράκης, μέσα από τα μάτια του Νίκου Σηφουνάκη
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ανοιχτή εκδήλωση ΚΚΕ ‑ ΚΝΕ στη Λέσβο

Την Τρίτη 27 Ιανουαρίου στο κτίριο Γεωγραφίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου με ομιλητή τον Βασίλη Πύρρο, μέλος του Γραφείου του Κεντρικού Συμβουλίου της ΚΝΕ
Ανοιχτή εκδήλωση ΚΚΕ ‑ ΚΝΕ στη Λέσβο
ΜΟΥΣΙΚΗ

Ορχήστρα νέων ετοιμάζει ο Δήμος Μυτιλήνης

Η πρώτη συνάντηση με τον Καλλιτεχνικό Διευθυντή του Φεστιβάλ θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο, 7 Φεβρουαρίου, στις 11:00 το πρωί, στο Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης.
Ορχήστρα νέων ετοιμάζει ο Δήμος Μυτιλήνης
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Δήλωση Μουτζούρη για τον δάσκαλο Παναγιώτη Παρασκευαΐδη

Ο Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου Κώστας Μουτζούρης αναφέρθηκε στο ήθος και στον χαρακτήρα του εκλιπόντα
Δήλωση Μουτζούρη για τον δάσκαλο Παναγιώτη Παρασκευαΐδη
ΔΡΑΣΕΙΣ

Βασιλόπιτα για τους Παφλιώτες της Αθηνας

Ο Σύλλογος πραγματοποιεί εκδήλωση την Κυριακή 1 Φεβρουαρίου στο ξενοδοχείο Royal Olympic Hotel στις 11 το πρωί
Βασιλόπιτα για τους Παφλιώτες της Αθηνας
ΑΤΖΕΝΤΑ

Ερχεται η γιορτή των υγροτόπων στην Αλυκή Καλλονής

Συνεργασία Ομίλου Πειραιώς και Κέντρου Περιβαλλοντικής Ενημέρωσης Ευεργέτουλα
Ερχεται η γιορτή των υγροτόπων στην Αλυκή Καλλονής
ΔΡΑΣΕΙΣ

Σε εορταστικό κλίμα η πίτα του «Σάτυρου» στην Αγιάσο

Το αναλυτικό πρόγραμμα των εκδηλώσεων θα ανακοινωθεί μετά το άνοιγμα του Τριωδίου
Σε εορταστικό κλίμα η πίτα του «Σάτυρου» στην Αγιάσο
ΑΤΖΕΝΤΑ

Την πρωτοχρονιάτικη πίτα της κόβει η ΑΔΕΛ

Την Κυριακή 1 Φεβρουαρίου στη Μυτιλήνη
Την πρωτοχρονιάτικη πίτα της κόβει η ΑΔΕΛ
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Ψήφισμα τιμής και μνήμης για τον Παναγιώτη Παρασκευαΐδη

Από τον Δήμο Δυτικής Λέσβου και την Κοινότητα Μανταμάδου
Ψήφισμα τιμής και μνήμης για τον Παναγιώτη Παρασκευαΐδη
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Έφυγε από τη ζωή ο δάσκαλος Παναγιώτης Παρασκευαΐδης

Ένας σπουδαίος παιδαγωγός και πνευματικός άνθρωπος που άφησε ανεξίτηλο αποτύπωμα στον τόπο
Έφυγε από τη ζωή ο δάσκαλος Παναγιώτης Παρασκευαΐδης