× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Αυτοματισμό και στην επιβολή των προστίμων ετοιμάζει η ΑΑΔΕ

Προσεχώς νέο ψηφιακό σύστημα αυτόματης επιβολής προστίμων για εκπρόθεσμες φορολογικές δηλώσεις 2025.

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 11/7/2025

Αυτοματισμό και στην επιβολή των προστίμων ετοιμάζει η ΑΑΔΕ
' χρόνος ανάγνωσης

Η ΑΑΔΕ επενδύει συστηματικά στον ψηφιακό μετασχηματισμό των φορολογικών διαδικασιών, με στόχο την ενίσχυση της συμμόρφωσης, την εξάλειψη των καθυστερήσεων και την αποσυμφόρηση των υπηρεσιών από διοικητικά βάρη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Στη βάση αυτή θα θέσει σύντομα σε εφαρμογή τίθεται σύντομα το νέο ψηφιακό σύστημα αυτόματης επιβολής προστίμων για εκπρόθεσμες φορολογικές δηλώσεις, το οποίο σχεδιάζει η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ). Με στόχο τη δραστική μείωση των καθυστερήσεων και της γραφειοκρατίας, το σύστημα θα καταλογίζει άμεσα τα πρόστιμα μέσω του Taxis, τα οποία θα κοινοποιούνται αυτομάτως στους φορολογούμενους με την υποβολή κάθε εκπρόθεσμης δήλωσης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η ψηφιοποίηση της διαδικασίας φέρνει το τέλος σε χρονοβόρες πρακτικές που μέχρι σήμερα απαιτούσαν ακόμη και μήνες για την κοινοποίηση των προστίμων. Με τη νέα ρύθμιση, το πρόστιμο θα επιβάλλεται ταυτόχρονα με την αποστολή της δήλωσης. Εφόσον από τη δήλωση προκύπτει και φόρος προς καταβολή, το σύστημα θα συμβεβαιώνει αυτομάτως τόσο τον φόρο όσο και το πρόστιμο, διευκολύνοντας τη διαφάνεια και την αμεσότητα στον φορολογικό έλεγχο.

Η αυτόματη επιβολή θα ισχύει για όλες τις βασικές φορολογικές δηλώσεις, όπως αυτές για το εισόδημα, τον ΦΠΑ, τις ανακεφαλαιωτικές καταστάσεις, τις δηλώσεις παρακρατούμενων φόρων, καθώς και τις δηλώσεις μετάταξης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Παραδείγματα

• Ένας μισθωτός καθυστερεί να υποβάλει τη δήλωση φορολογίας εισοδήματος. Την υποβάλλει μέσω Taxisnet 10 ημέρες μετά τη λήξη της προθεσμίας. ε την αποστολή της δήλωσης, το σύστημα επιβάλλει αυτόματα πρόστιμο 100 ευρώ, το οποίο εμφανίζεται αμέσως στο φορολογικό του προφίλ. Αν η δήλωση περιλαμβάνει και χρεωστικό φόρο, αυτός καταλογίζεται μαζί με το πρόστιμο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

• Λογιστής υποβάλλει εκπρόθεσμα δήλωση ΦΠΑ για το τέταρτο τρίμηνο 2025 εκ μέρους επαγγελματία που τηρεί απλογραφικά βιβλία. Το σύστημα επιβάλλει αυτόματα πρόστιμο 250 ευρώ και το καταλογίζει παράλληλα με το χρεωστικό ποσό ΦΠΑ που δηλώνεται.

• Ανώνυμη εταιρεία με διπλογραφικά βιβλία υποβάλλει τροποποιητική δήλωση εισοδήματος, εκπρόθεσμα, η οποία αυξάνει τον φόρο προς καταβολή σε σχέση με την αρχική. Το σύστημα επιβάλλει πρόστιμο 500 ευρώ και τόκους 0,73% για κάθε μήνα καθυστέρησης υπολογιζόμενους επί της διαφοράς του επιπλέον χρεωστικού ποσού.

• Ιδιοκτήτης τεχνικής εταιρείας, που τηρεί απλογραφικά βιβλία, υποβάλλει εκπρόθεσμα δήλωση παρακρατούμενου φόρου για αμοιβές τρίτων. Με την οριστικοποίηση της δήλωσης, επιβάλλεται αυτόματα πρόστιμο 250 ευρώ, χωρίς να απαιτείται επιπλέον ενέργεια ή ειδοποίηση από την ΑΑΔΕ.

• Φορολογούμενος υπέβαλε αρχικά εμπρόθεσμη δήλωση με επιστροφή φόρου. Στη συνέχεια, διαπιστώνει λάθος και υποβάλλει εκπρόθεσμα τροποποιητική δήλωση, από την οποία προκύπτει φόρος προς πληρωμή. Το νέο σύστημα επιβάλλει πρόστιμο 100 ευρώ και τόκους επί του νέου χρεωστικού ποσού από την ημερομηνία που έληγε η αρχική προθεσμία.

Dnews.gr/Θανάσης Κουκάκης

 

[ΠΗΓΗ]

Δείτε περισσότερα άρθρα μας στα αποτελέσματα αναζήτησης

Add stonisi.gr on Google ↗
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΚΟΣΜΟΣ

Κάτω από τα 100 δολάρια το αργό πετρέλαιο

Ισχυρές απώλειες άνω του 5% στις ασιατικές αγορές καθώς ενισχύονται οι ελπίδες για συμφωνία μεταξύ ΗΠΑ και Ιράν
Κάτω από τα 100 δολάρια το αργό πετρέλαιο
ΑΓΡΟΤΕΣ

«Αιτία πολέμου» τα νέα μέτρα λένε οι εκπαιδευτικοί της Λήμνου

Ψήφισμα της Γενικής Συνέλευσης του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Λήμνου
«Αιτία πολέμου» τα νέα μέτρα λένε οι εκπαιδευτικοί της Λήμνου
ΑΓΡΟΤΕΣ

Ξετελιά 2026 στην Αντισσα

Ο Ελαιουργικός Κτηνοτροφικός Αγροτικός Συνεταιρισμός του χωριού διοργανώνει στις 30 και 31 Μαΐου ένα διήμερο αφιερωμένο στην ελιά, την κτηνοτροφία και τους ανθρώπους της υπαίθρου
Ξετελιά 2026 στην Αντισσα
ΑΓΡΟΤΕΣ

Νέο κρούσμα αφθώδους πυρετού στα Μυστεγνά

Αρνητικά ήταν τα αποτελέσματα σε ελέγχους που έγιναν σε 47 εκτροφές του νησιού σύμφωνα με ανακοίνωση της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου
Νέο κρούσμα αφθώδους πυρετού στα Μυστεγνά
ΑΓΡΟΤΕΣ

Με φόντο την κρίση στην κτηνοτροφία η πρώτη συνέλευση του αγροτικού συλλόγου Γέρας

Στις 5 Ιουνίου στις 6 το απόγευμα στο Πολύκεντρο Παπάδου Γέρας «Οδυσσέας Ελύτης»
Με φόντο την κρίση στην κτηνοτροφία η πρώτη συνέλευση του αγροτικού συλλόγου Γέρας
ΑΓΟΡΑ

Παρέμβαση του Γιώργου Ζαφειρίου για τη λειτουργία του Επιμελητηρίου Λέσβου

Σχολιάζοντας δηλώσεις του προέδρου Παναγιώτη Τατάκη στο «Ν» 99 fm, ο Γιώργος Ζαφειρίου αναδεικνύει ζητήματα που αφορούν τα μητρώα και τις συνδρομές των επιχειρήσεων
Παρέμβαση του Γιώργου  Ζαφειρίου για τη λειτουργία του Επιμελητηρίου Λέσβου
ΑΓΡΟΤΕΣ

Η Λαϊκή Συσπείρωση καταγγέλλει πολιτική εγκατάλειψης της κτηνοτροφίας στη Λέσβο

Κάνει λόγο για ευθύνες κράτους και Περιφέρειας, ζητώντας άμεσες αποζημιώσεις, ενίσχυση των κτηνιατρικών υπηρεσιών και σχέδιο προστασίας για όλα τα νησιά του Βορείου Αιγαίου
Η Λαϊκή Συσπείρωση καταγγέλλει πολιτική εγκατάλειψης της κτηνοτροφίας στη Λέσβο
ΑΓΟΡΑ

Κλειστά τα καταστήματα στη Μυτιλήνη του Αγίου Πνεύματος

Με απόφαση της διοίκησης του Εμπορικού Συλλόγου
Κλειστά τα καταστήματα στη Μυτιλήνη του Αγίου Πνεύματος
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Η Μυτιλήνη περιμένει τα πρώτα κρουαζιερόπλοια του καλοκαιριού

Από τον Ιούνιο έως τον Νοέμβριο οι αφίξεις στο λιμάνι με τη Λέσβο να αναζητά ξανά τη χαμένη τουριστική της δυναμική
Η Μυτιλήνη περιμένει τα πρώτα κρουαζιερόπλοια του καλοκαιριού
ΑΓΡΟΤΕΣ

Η κτηνοτροφία καταρρέει

Η Λέσβος χάνει το ζωικό της κεφάλαιο και ζητά απαντήσεις
Η κτηνοτροφία καταρρέει
ΑΓΡΟΤΕΣ

Στο αυτόφωρο για μεταφορά ζωοτροφών

Αναγκαία η ενημέρωση αγροτών και κτηνοτρόφων σχετικά με τα μέτρα καραντίνας
Στο αυτόφωρο για μεταφορά ζωοτροφών
ΑΓΡΟΤΕΣ

Η κρυφή προώθηση των μεταλλαγμένων στη διατροφή μας

Επιστήμονες, καταναλωτές και οργανώσεις προειδοποίησαν για τις επιπτώσεις των νέων γενετικά τροποποιημένων τροφίμων σε υγεία, περιβάλλον και αγροτική παραγωγή
Η κρυφή προώθηση των μεταλλαγμένων στη διατροφή μας