× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Επανένταξη οφειλών σε ρύθμιση

Νέα απόφαση του υπουργείου Οικονομικών προβλέπει την επανένταξη σε ρύθμιση για αλληλεγγύως ευθυνόμενα πρόσωπα.

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 7/7/2025

Επανένταξη οφειλών σε ρύθμιση
' χρόνος ανάγνωσης

Σε ισχύ τέθηκε απόφαση του υπουργείου Οικονομικών που προβλέπει τη δυνατότητα επανένταξης σε ρύθμιση τμηματικής καταβολής για πρόσωπα που ευθύνονται αλληλεγγύως για οφειλές νομικών προσώπων ή νομικών οντοτήτων. Η απόφαση σε αφορά όσους έχουν υποχρέωση καταβολής οφειλών, οι οποίες είχαν υπαχθεί σε ρύθμιση που στη συνέχεια απωλέσθηκε.

 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Σύμφωνα με τη νέα ρύθμιση, τα πρόσωπα αυτά μπορούν, εφόσον υποβάλουν αίτηση, να επανεντάξουν τις υπολειπόμενες οφειλές τους στο ίδιο καθεστώς ρύθμισης με τους ίδιους όρους, προϋποθέσεις και διάρκεια αποπληρωμής. Η αίτηση υποβάλλεται ηλεκτρονικά μέσω της πλατφόρμας «Τα Αιτήματά μου» της ΑΑΔΕ. Η επανένταξη γίνεται αποδεκτή μόνο για τις οφειλές που είχαν υπαχθεί στην αρχική ρύθμιση και όχι για νέες ή ανεξάρτητες υποχρεώσεις.

 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η δυνατότητα αυτή παρέχεται μόνο μία φορά ανά οφειλέτη και δεν ισχύει για εκείνα τα πρόσωπα που ήταν υπεύθυνα για την απώλεια της αρχικής ρύθμισης, είτε λόγω της θέσης τους στη διοίκηση της εταιρείας είτε επειδή είχαν υποβάλει την αρχική αίτηση.

 

Αν η αίτηση γίνει δεκτή, ο ενδιαφερόμενος ενημερώνεται μέσω του προσωπικού του λογαριασμού στην ΑΑΔΕ και θα πρέπει να καταβάλει την πρώτη δόση μέσα σε τρεις εργάσιμες ημέρες. Οι επόμενες δόσεις ακολουθούν την αρχική περιοδικότητα που ίσχυε, ενώ σε περιπτώσεις ρυθμίσεων με πιο αραιές καταβολές, εφαρμόζονται ειδικοί κανόνες για τον υπολογισμό των δόσεων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

 

Προβλέπεται επίσης ότι αν η αίτηση επανένταξης υποβληθεί εντός τριών μηνών από την απώλεια της ρύθμισης και εφόσον η απώλεια συνέβη μετά την 1η Μαρτίου 2025, το πρόσωπο απαλλάσσεται από τόκους, προσαυξήσεις και πρόστιμα που έχουν επιβληθεί για το διάστημα μεταξύ της αρχικής ρύθμισης και της επανένταξης. Το ευεργέτημα αυτό ισχύει μόνο για τον αιτούντα και δεν επεκτείνεται στο νομικό πρόσωπο ή σε άλλα συνυπεύθυνα πρόσωπα.

 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Σε περιπτώσεις που η αρχική ρύθμιση βασιζόταν σε δικαστική απόφαση ή σύμβαση αναδιάρθρωσης, η επανένταξη γίνεται σύμφωνα με τους ίδιους όρους περιορισμού του χρέους, εφόσον προβλέπονταν, ενώ δεν επανέρχονται σε ισχύ τυχόν διαρθρωτικές ή εξυγιαντικές προβλέψεις της αρχικής απόφασης.

 

Εφόσον η ρύθμιση εξοφληθεί πλήρως, ο αιτών απαλλάσσεται από την ευθύνη για το σύνολο των οφειλών που επανεντάχθηκαν. Σε περίπτωση απώλειας της ρύθμισης επανένταξης, το ανεξόφλητο υπόλοιπο καθίσταται άμεσα απαιτητό, ενώ τυχόν απαλλαγές που είχε λάβει ο αιτών διαγράφονται.

 

Η απόφαση εφαρμόζεται και σε περιπτώσεις ρυθμίσεων που είχαν ήδη απωλεσθεί κατά την ημερομηνία έναρξης ισχύος της. Για τις περιπτώσεις αυτές, το τρίμηνο προθεσμίας για την υποβολή αίτησης επανένταξης ξεκινά από την ημερομηνία δημοσίευσης της απόφασης.

 

Παραδείγματα:

 

    Ένα φυσικό πρόσωπο ήταν διαχειριστής εταιρείας το 2022 και πλέον έχει παραιτηθεί. Η εταιρεία είχε ενταχθεί σε ρύθμιση 48 δόσεων για φορολογικές οφειλές, αλλά έχασε τη ρύθμιση τον Απρίλιο του 2025 επειδή δεν πλήρωσε δύο συνεχόμενες δόσεις. Το πρώην στέλεχος, που πλέον δεν έχει διοικητική θέση, φέρει αλληλέγγυα ευθύνη για αυτές τις οφειλές. Υποβάλλει αίτηση επανένταξης τον Ιούνιο 2025, δηλαδή εντός τριμήνου από την απώλεια της ρύθμισης. Με βάση την απόφαση, επανεντάσσεται στη ρύθμιση και δεν επιβαρύνεται με πρόσθετους τόκους ή πρόστιμα για το διάστημα από την απώλεια έως την επανένταξη. Πληρώνει την πρώτη δόση εντός 3 ημερών και συνεχίζει κανονικά με τις υπόλοιπες.

    Ένα πρόσωπο ευθύνεται για τις οφειλές εταιρείας που είχε υπαχθεί σε ρύθμιση με 24 δόσεις και η ρύθμιση χάθηκε τον Φεβρουάριο του 2025. Η αίτηση επανένταξης υποβάλλεται τον Ιούλιο του 2025, δηλαδή πέραν του τριμήνου. Το πρόσωπο μπορεί να επανενταχθεί στη ρύθμιση, αλλά χωρίς να του χορηγηθεί απαλλαγή από προσαυξήσεις ή πρόστιμα. Επανεντάσσεται με τις ίδιες δόσεις που είχαν απομείνει, υπό τους αρχικούς όρους, και αναλαμβάνει την υποχρέωση να εξοφλήσει και τους επιπλέον τόκους που προέκυψαν.

    Ο νόμιμος εκπρόσωπος μιας εταιρείας ήταν υπεύθυνος για τη μη καταβολή δόσεων που οδήγησαν σε απώλεια της ρύθμισης. Εφόσον κατά τον χρόνο απώλειας ήταν ακόμα διαχειριστής και είχε υποβάλει την αρχική αίτηση, δεν έχει δικαίωμα επανένταξης. Η απόφαση εξαιρεί τέτοια πρόσωπα από την ευχέρεια επανένταξης, καθώς θεωρούνται υπεύθυνα για τη διακοπή της ρύθμισης.

    Ένας οφειλέτης συμμετείχε σε ρύθμιση βάσει δικαστικής απόφασης στο πλαίσιο εξωδικαστικού μηχανισμού, όπου του είχε διαγραφεί το 30% της βασικής οφειλής και είχε άτοκες δόσεις. Η ρύθμιση χάθηκε, αλλά υποβάλλει αίτηση επανένταξης εντός προθεσμίας. Η ΑΑΔΕ εφαρμόζει ξανά τους όρους της αρχικής ρύθμισης (δηλαδή διαγραφή 30% και άτοκες δόσεις), και το ποσό επανεντάσσεται με βάση το υπόλοιπο της προηγούμενης ρύθμισης. Οι απαλλαγές ισχύουν μόνο για τον ίδιο και δεν επεκτείνονται στην εταιρεία ή σε άλλους υπόχρεους.

Dnews.gr/Θανάσης Κουκάκης

 

[ΠΗΓΗ]
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΑΓΡΟΤΕΣ

Η κίνηση στο αεροδρόμιο Μυτιλήνης ανεβαίνει παρά την ακρίβεια

Αύξηση 4% στους επιβάτες το 2025 και 11,1% μόνο τον Νοέμβριο δείχνουν τα στοιχεία της Fraport
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΕΡΓΑΣΙΑ

Νέες θέσεις εργασίας στην Εφορεία Αρχαιοτήτων Λέσβου

Αναλυτικά οι ειδικότητες που ζητούνται με σύμβαση εργασίας διάρκειας έξι μηνών
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Και δεύτερη προσφορά για τη γραμμή Βόλου‑ νησιών Βορείου Αιγαίου

«Πράσινο φως» και από τον Κικίλια μετά την επικοινωνία με τον Κώστα Μουτζούρη
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΑΓΡΟΤΕΣ

Οι Τούρκοι αγρότες χαιρετίζουν τον αγώνα των Ελλήνων συναδέλφων τους

«Αγωνιζόμαστε για τα ίδια δικαιώματα εκατέρωθεν του Αιγαίου» δηλώνει η Ένωση Όλων των Αγροτών Παραγωγών Τουρκίας
ΑΓΡΟΤΕΣ

«Βάζουν το λύκο να φυλάει τα πρόβατα»

Γεωπόνοι αντιδρούν στη μετάβαση του ελέγχου του ΟΠΕΚΕΠΕ στην ΑΑΔΕ
ΑΓΡΟΤΕΣ

Πώς θα κάνουν ενστάσεις οι αγρότες για τις επιδοτήσεις 2025

Αναλυτικός οδηγός από τον ΟΠΕΚΕΠΕ για λάθη σε στρέμματα, τιμολόγια, βοσκοτόπους, ΚΑΕΚ και ΑΤΑΚ, με νέες προθεσμίες και διαδικασίες έως τις αρχές 2026
ΑΓΡΟΤΕΣ

Παράταση στο χρόνο καταβολής των εισφορών στον ΕΛΓΑ

Οι συγκεκριμένες ρυθμίσεις θα ισχύουν μέχρι την ολοκλήρωση της διαδικασίας διαχείρισης των ζημιών από τους παγετούς και σε κάθε περίπτωση όχι πέραν της 30ής Ιουνίου 2026
ΕΛΛΑΔΑ

Επεισοδιακή κατάθεση του Ξυλούρη για το σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ

Ειρωνείες και θλιβερές εικόνες στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής
ΑΓΡΟΤΕΣ

Το Οικονομικό Επιμελητήριο βορείου Αιγαίου στο πλευρό των παραγωγών

Σφοδρή κριτική στην κυβέρνηση για αδυναμία προστασίας και «σκιές διαφθοράς» στη διαχείριση ευρωπαϊκών πόρων
ΑΓΡΟΤΕΣ

Παράταση έως Μάιο 2026 για τα ψηφιακά δελτία διακίνησης ελαιοκάρπου

Εξαιρούνται μόνο όσοι είχαν έσοδα άνω των 200.000 ευρώ
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΑΓΡΟΤΕΣ

Τιμές ρεκόρ για τα αρνιά της Λέσβου

Η ευλογιά των προβάτων και η μειωμένη παραγωγή στην Ευρώπη εκτοξεύουν τις τιμές παραγωγού
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΑΓΡΟΤΕΣ

Ζητούν την κατάργηση του ψηφιακού δελτίου αποστολής

Ερώτηση στην βουλή κατέθεσαν 13 βουλευτές του ΚΚΕ