× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Μαζικές αποχωρήσεις από την βιολογική κτηνοτροφία και μελισσοκομία

Προτεραιότητα η ανάκτηση των παρανόμως καταβληθεισών ενισχύσεων δηλώνει ο Τσιάρας

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 4/7/2025

Μαζικές αποχωρήσεις από την βιολογική κτηνοτροφία και μελισσοκομία
' χρόνος ανάγνωσης

Πρώτη προτεραιότητα της πολιτείας είναι να ανακτηθούν, μέσω της ειδικής ομάδας που έχει συσταθεί μέσω ΑΑΔΕ, οι παρανόμως καταβληθείσες ενισχύσεις από όσους τις έλαβαν, τόνισε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κώστας Τσιάρας σε συνέντευξή του στο ραδιοφωνικό σταθμό «Real Fm».

 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Πρόσθεσε ότι όλη αυτή η διαδικασία αναμένεται να ολοκληρωθεί μέσα στους επόμενους μήνες, σύμφωνα με τους στόχους που έχει θέσει η κυβέρνηση, σημειώνοντας πως θα απαιτηθούν αυτά τα χρήματα στρεφόμενη εναντίον των δικαιούχων που τις έλαβαν παρανόμως, επαναλαμβάνοντας ότι όσοι παρανόμησαν θα βρεθούν αντιμέτωποι και με ποινικές ευθύνες.

Ο κ. Τσιάρας τόνισε ότι υπό τον φόβο των επιτόπιων ελέγχων που έχει ήδη προαναγγείλει το ΥΠΑΑΤ, ορισμένοι «δικαιούχοι» σπεύδουν να αποχωρήσουν οικειοθελώς από τα προγράμματα βιολογικής κτηνοτροφίας και μελισσοκομίας, πριν βρεθούν αντιμέτωποι με τις συνέπειες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

 

Σύμφωνα με τον ίδιο, έχουν ήδη καταγραφεί περιπτώσεις παραγωγών που είτε ακυρώνουν τη σύμβασή τους με τον πιστοποιητικό οργανισμό -προαπαιτούμενο για την ένταξη στο πρόγραμμα- είτε δηλώνουν την πρόθεσή τους να αποσύρουν την αίτησή τους. Το γεγονός αυτό, όπως σημείωσε, αποτελεί ένδειξη ότι οι εντατικοί έλεγχοι που ξεκινούν προκαλούν ήδη το πρώτο «κύμα αποχώρησης», πριν καν εφαρμοστούν στην πράξη.

Σε ερώτηση για το αν είναι υπαρκτός ο κίνδυνος περικοπής πόρων για τους αγρότες, ο κ. Τσιάρας τόνισε ότι η εξυγίανση του ΟΠΕΚΕΠΕ μέσα από την εφαρμογή του action plan και την ένταξή του στην ΑΑΔΕ, προσφέρουν τα εχέγγυα που θα διασφαλίσουν την απρόσκοπτη ροή κοινοτικών πόρων προς τη χώρα μας, ενώ μέσα από τη συνολική ανακατανομή που θα γίνει και μέσα από τους ελέγχους, στην ουσία, θα διασφαλισθούν, περισσότεροι πόροι προς κατανομή, στους πραγματικούς αγρότες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

 

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΥΠΑΑΤ, νωρίτερα απαντώντας σε Επίκαιρη Ερώτηση του προέδρου της Νέας Αριστεράς, Αλέξη Χαρίτση για τον ΟΠΕΚΕΠΕ, ο υπουργός χαρακτήρισε υποκριτικές αντιδράσεις της αντιπολίτευσης.

Επισήμανε δε, πως μέρος των υποθέσεων απάτης που διερευνώνται σήμερα βασίζεται «σε αποφάσεις και νομοθετικές παρεμβάσεις της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ». Σχολίασε ότι δεν είναι η πρώτη φορά που επιβάλλεται πρόστιμο στον ΟΠΕΚΕΠΕ, υπενθυμίζοντας ότι «στο παρελθόν επιβλήθηκαν 680 εκατομμύρια ευρώ προστίμων την περίοδο 1996-2004 και σοβαρές κυρώσεις τη δεκαετία του '80».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

 

Ο κ. Τσιάρας διευκρίνισε, επιπροσθέτως, ότι το επίμαχο πρόστιμο δεν αφορά τις τρέχουσες έρευνες της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας για υποθέσεις απάτης, αλλά την πλημμελή εφαρμογή των ευρωπαϊκών κανόνων στις επιδοτήσεις και στην έλλειψη ελεγκτικών μηχανισμών και βοσκοτοπικών χαρτών.

Υπερασπίστηκε τον σχεδιασμό της κυβέρνησης για τη διαχείριση του προστίμου, υπενθυμίζοντας ότι για το ύψος του προστίμου «θα ασκηθεί προσφυγή», ενώ όπως δήλωσε, στόχος είναι να πληρωθεί μέσω συμψηφισμού με μελλοντικές ενισχύσεις και όχι από τον κρατικό προϋπολογισμό.

 

Τέλος, αναφερόμενος στα βήματα εξυγίανσης του ΟΠΕΚΕΠΕ επανέλαβε πως από την πρώτη στιγμή που ανέλαβε το χαρτοφυλάκιο είχε θέσει ως προσωπικό του στοίχημα τη διαφάνεια και την αποκατάσταση της αξιοπιστίας του Οργανισμού.

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

600 Αμερικανοί τουρίστες στη Μυτιλήνη

Με το κρουαζιερόπλοιο Explora που ήρθε την Κυριακή 27 Ιουλίου, στο λιμάνι της Μυτιλήνης
ΑΓΡΟΤΕΣ

Συζήτηση στη βουλή για την ευλογιά των προβάτων

Μετά από επίκαιρη ερώτηση του ΚΚΕ και του βουλευτή Γιάννη Δελή
ΑΓΡΟΤΕΣ

Κρούσματα ευλογιάς των προβάτων στις Σέρρες

Ασταμάτητη συνεχίζει η εξέλιξη της επιζωοτίας στην ηπειρωτική Ελλάδα
ΚΟΣΜΟΣ

Μεγάλες ζημιές στην αγροτική παραγωγή της Ισπανίας από χαλαζοπτώσεις

Αυξημένες αποζημιώσεις κατά 7% για τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους της χώρας.
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Λέσβος και Σάμος μέτρησαν μείωση των αφίξεων

Μυτιλήνη, Σάμος, Σαντορίνη και Κάρπαθος είδαν στο τέλος του Ιουνίου μείωση των διεθνών αφίξεων στα αεροδρόμια τους
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΚΟΣΜΟΣ

Σε ανοδική τροχιά οι τιμές του ελαιολάδου στην Τουρκία

Νέα δεδομένα δημιουργούν στην αγορά οι άδειες δεξαμενές της Ιταλίας
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Δεν έδεσε στο Καρλόβασι το «Διαγόρας»

Αιτία οι δυσμενείς καιρικές συνθήκες που επικρατούσαν στο λιμάνι
ΕΛΛΑΔΑ

Μικρό το ενδιαφέρον για εξαγορά καταπατημένων εκτάσεων του Δημοσίου

Το τίμημα της εξαγοράς υπολογίζεται βάσει των αντικειμενικών αξιών, με δυνατότητα εξόφλησης είτε εφάπαξ με έκπτωση 10%, είτε σε έως 60 άτοκες μηνιαίες δόσεις, με ελάχιστη δόση τα 100 ευρώ
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Aκόμη ένας δύσκολος Αύγουστος για τις μεταφορές του Βορείου Αιγαίου

Μόλις δύο δρομολόγιο πλοίου Ro – Ro θα πραγματοποιηθούν κατά την διάρκεια του μήνα προς Χίο και Λέσβο
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΑΓΡΟΤΕΣ

Καταβλήθηκαν 28 εκατ. ευρώ σε 23.415 δικαιούχους

Πληρωμή υπολοίπων αγροπεριβαλλοντικών μέτρων του 2024
ΕΛΛΑΔΑ

Οι πληρωμές από ΕΦΚΑ και ΔΥΠΑ ως 1η Αυγούστου

Θα καταβληθούν 2,4 δις ευρώ σε 4,36 εκατ. δικαιούχους
ΕΛΛΑΔΑ

Δεκάδες καταγγελίες για εξοντωτικές συνθήκες εργασίας

Λιποθυμούν ακόμη και οι επιθεωρητές εργασίας σημειώνει σε ανακοίνωση της η ΓΣΕΕ