× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Πάνε πίσω οι πληρωμές για την βιολογική κτηνοτροφία

Μετά την ολοκλήρωση των ελέγχων οι πληρωμές δήλωσε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Κώστας Τσιάρας

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 24/6/2025

Πάνε πίσω οι πληρωμές για την βιολογική κτηνοτροφία
' χρόνος ανάγνωσης

Πρώτα θα γίνουν οι απαραίτητοι έλεγχοι και μετά θα προχωρήσουν οι πληρωμές της βιολογικής μελισσοκομίας και βιολογικής κτηνοτροφίας, όπως δήλωσε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κώστας Τσιάρας, σε συνέντευξη που παραχώρησε στον ραδιοφωνικό σταθμό «Real FM».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Βλέποντας τις δηλώσεις που γινόταν για τη βιολογική κτηνοτροφία ή για τη βιολογική μελισσοκομία, προσωπικά δεν πρόκειται να υιοθετήσω τον τρόπο με τον οποίο δίνονταν οι επιδοτήσεις για τα βιολογικά προϊόντα. Είναι αδύνατον να γίνει αυτό. Πάμε σε μια λογική εκτίμησης με αντικειμενικά κριτήρια», είπε.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Έστειλε σαφές μήνυμα για «τέλος στην ανοχή» απέναντι στις πρακτικές στρέβλωσης του συστημάτων ενισχύσεων, ξεκαθαρίζοντας ότι απ΄ την πρώτη στιγμή που του ανατέθηκαν τα καθήκοντα στο ΥΠΑΑΤ, η πρώτη εντολή του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, ήταν να αντιμετωπιστεί αποφασιστικά το πρόβλημα στον ΟΠΕΚΕΠΕ, κάτι το οποίο αποτελεί για τον ίδιο προσωπικό στοίχημα.

Ο κ. Τσιάρας στάθηκε στις απότομες αυξήσεις δηλωμένων κυψελών στη βιολογική μελισσοκομία, ενώ παράλληλα σημείωσε το παράδοξο στην κτηνοτροφία, όπου ο ευρωπαϊκός μέσος όρος παραγωγής γάλακτος στα ημίαιμα φτάνει τα 200 κιλά, ενώ στην Ελλάδα βρίσκεται μόλις πάνω από τα 60.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Αναγνώρισε πως η κατανομή των ευρωπαϊκών ενισχύσεων αντιμετώπιζε διαχρονικά προβλήματα, τονίζοντας ότι «δεν είχαμε κτηματολόγιο, δεν είχαμε δασικούς χάρτες, δεν είχαμε βοσκοτοπικούς χάρτες. Χωρίς αυτά δεν μπορούμε να ξέρουμε ούτε καν πόσα είναι τα ζώα».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση επιχειρεί από τον Σεπτέμβριο να «κλείσει τα παράθυρα» του συστήματος, εφαρμόζοντας ελέγχους και διασταυρώσεις στοιχείων. «Η διαφορά σήμερα είναι ότι πλέον υπάρχει έλεγχος», επισήμανε και επανέλαβε ότι τα ποσά που έχουν παρανόμως εισπραχθεί θα επιστραφούν, όπως δήλωσε και ο πρωθυπουργός.

Ο αρμόδιος υπουργός τόνισε ότι το μεγάλο διακύβευμα είναι να συνεχίσει ο ΟΠΕΚΕΠΕ να στηρίζει τους πραγματικούς παραγωγούς, λέγοντας ότι «αυτό είναι το μεγάλο ζητούμενο και το μεγάλο μας στοίχημα. Ο ΟΠΕΚΕΠΕ επιτελεί κρίσιμο ρόλο στον πρωτογενή τομέα».

Τέλος, αποσαφήνισε ότι τα πρόστιμα που απασχολούν το τελευταίο διάστημα τη δημόσια συζήτηση δεν αφορούν κατ' ανάγκην παρανομίες παραγωγών, αλλά «κακή διοικητική πρακτική» του ίδιου του Οργανισμού Πληρωμών.

[ΠΗΓΗ]
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΕΛΛΑΔΑ

Πάνω από τα 20 δις ευρώ τα έσοδα από τον τουρισμό

Η Τράπεζα της Ελλάδος καταγράφει αύξηση εννέα τοις εκατό στις εισπράξεις και άνοδο της ταξιδιωτικής κίνησης που έφτασε τους 31,6 εκατομμύρια επισκέπτες
ΕΛΛΑΔΑ

Βουνό οι έμμεσοι φόροι για τα νοικοκυριά

Με τα έσοδα από ΦΠΑ και ειδικούς φόρους να φτάνουν το 62,3% των εισπράξεων του 2026, η ανατροπή της πτώσης στα ποσοστά έμμεσης φορολόγησης επανέρχεται δυναμικά, επιβαρύνοντας περισσότερο τα χαμηλότερα εισοδήματα.
ΑΓΡΟΤΕΣ

Ξεκινά η αλιεία οστράκων στον κόλπο Καλλονής

Ανοίγει η οστρακαλιευτική περίοδος για χάβαρα, κυδώνια και καλόγνωμες
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΠΑΙΔΙΑ + ΓΟΝΕΙΣ

Παπούτσια Nike: Αξίζει να Επενδύσετε σε Επώνυμα Υποδήματα για Καθημερινή Χρήση και Σχολείο;

Οι τάσεις μπορεί να αλλάζουν, αλλά η ανάγκη για σταθερότητα, στήριξη και αντοχή παραμένει σταθερή
ΕΡΓΑΣΙΑ

Νέες προσλήψεις στην Εφορεία Αρχαιοτήτων Λέσβου

Για την αποκατάσταση του Μεγάλου Περιβόλου στο Άνω Κάστρο Μυτιλήνης
ΑΓΟΡΑ

Με μικρή αύξηση στο πετρέλαιο θέρμανσης η Λέσβος υποδέχεται τα πρώτα κρύα

Από 1,15 ευρώ το λίτρο έως 1,25 το εύρος τιμών στα πρατήρια της Λέσβου, σύμφωνα με τα στοιχεία του Υπουργείου Ανάπτυξης
ΜΑΡΙΑ ΧΑΤΖΗΓΕΩΡΓΙΟΥ
ΑΓΡΟΤΕΣ

Σχέδιο ελαϊκής πολιτικής παρουσίασε ο Σύνδεσμος τυποποιητών

Ο Σύνδεσμος Παραγωγής Εμπορίας Τυποποίησης Ελληνικού Ελαιολάδου τόνισε την ανάγκη ενιαίου εθνικού σχεδιασμού για την προώθηση του «Made in Greece»
ΕΛΛΑΔΑ

Οριακή αύξηση των τουριστών το Σεπτέμβριο

Παρελθόν τα υψηλά ποσοστά ανόδου των αφίξεων και των διανυκτερεύσεων
ΑΓΡΟΤΕΣ

Σφίγγα ο «Χασάπης» για το σκάνδαλο στον ΟΠΕΚΕΠΕ

Ο Ανδρέας Στρατάκης κατέθεσε πως έχει ελεγχθεί πολλές φορές από τον ΟΠΕΚΕΠΕ και ουδέποτε είχε «δεσμευμένο ΑΦΜ ούτε αχρεωστήτως καταβληθέντα».
ΑΓΡΟΤΕΣ

Εκτός πληρωμών επιδοτήσεων εκατοντάδες χιλιάδες αγρότες

Τελειώνει τους μικρούς αγρότες των νησιών ο Τσιάρας με ανατροπή του τρόπου κατανομής των αγροτικών επιδοτήσεων
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΑΓΡΟΤΕΣ

Νέες ανακοινώσεις για την ευλογιά των προβάτων

Επιμένει η κυβέρνηση στο ίδιο μοτίβο για την αντιμετώπιση της επιζωοτίας
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΑΓΟΡΑ

Ο Όμιλος Κασίδη ενισχύει τη θέση του στην ελληνική αγορά κρέατος

Είκοσι χρόνια ανάπτυξης και επενδύσεων δημιουργούν ένα ολοκληρωμένο και καθετοποιημένο μοντέλο παραγωγής για την Ελλάδα και την Ευρώπη. Ξεχωριστή σημασία για τον όμιλο έχει η πρόσφατη επένδυση στη Λέσβο, με την εξαγορά του Σφαγείου Σελάχα στην Καλλονή