× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Η άνοδος της στάθμης της θάλασσας προκαλεί ανησυχία

Η άνοδος της στάθμης της θάλασσας επιταχύνεται, προκαλώντας διάβρωση ακτών και κινδύνους για τις παράκτιες υποδομές – Τι επισημαίνουν οι ειδικοί του τμήματος Ωκεανογραφίας και Θαλάσσιων Βιοεπιστημών

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 8/6/2025

Η άνοδος της στάθμης της θάλασσας προκαλεί ανησυχία
' χρόνος ανάγνωσης

Η συνεχής άνοδος της στάθμης της θάλασσας, που συνδέεται άμεσα με την κλιματική αλλαγή, θέτει σοβαρές προκλήσεις για τις παράκτιες κοινότητες και τα ευαίσθητα οικοσυστήματα. Στο περιθώριο του πρόσφατου συνεδρίου της Γεωλογικής Εταιρείας, επιστήμονες μελετητές της θάλασσας αναφέρθηκαν στη σοβαρότητα της κατάστασης και στις άμεσες προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι ελληνικές ακτές.

Η Ράνια Τζωράκη, καθηγήτρια ωκεανογραφίας και θαλάσσιων βιοεπιστημών, τόνισε ότι οι επιπτώσεις είναι πλέον ορατές στις παράκτιες περιοχές. Η αύξηση της θερμοκρασίας των θαλασσών και η τήξη των παγετώνων προκαλούν θερμική διαστολή του νερού και, κατά συνέπεια, άνοδο της στάθμης της θάλασσας. Αυτό μεταφράζεται σε διάβρωση εδαφών, πλημμυρικά φαινόμενα και υποβάθμιση παράκτιων οικοτόπων – με άμεσες συνέπειες για τους ανθρώπους και τη βιοποικιλότητα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Από την πλευρά του, ο καθηγητής Σεραφείμ Πούλος σημείωσε πως οι πιο πρόσφατες μετρήσεις δείχνουν επιτάχυνση του φαινομένου. Η στάθμη της θάλασσας αυξάνεται με ρυθμό σχεδόν 3 χιλιοστών τον χρόνο – τριπλάσιος από τον μέσο όρο του περασμένου αιώνα. Αυτό σημαίνει μεγαλύτερους κινδύνους για περιοχές όπως οι υγρότοποι, οι εκβολές ποταμών και οι ακτές που φιλοξενούν τουριστικές ή αλιευτικές δραστηριότητες.

Ο Αντώνης Βελεγράκης, επίσης καθηγητής ωκεανογραφίας, επεσήμανε πως το πρόβλημα επηρεάζει ήδη την υποδομή λιμανιών και τις παράκτιες εγκαταστάσεις. Η υποχώρηση ακτών και η διάβρωση δημιουργούν προκλήσεις για τη ναυσιπλοΐα, την ασφάλεια και την οικονομία των παράκτιων κοινοτήτων. Ο ίδιος αναφέρθηκε στην ανάγκη για συνεργασία και στρατηγικό σχεδιασμό, ώστε να προσαρμοστούν οι παράκτιες ζώνες στα νέα δεδομένα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Κοινή συνισταμένη των δηλώσεων των επιστημόνων είναι ότι η άνοδος της στάθμης της θάλασσας δεν είναι πια θεωρητική συζήτηση, αλλά μια υπαρκτή απειλή που απαιτεί άμεση δράση. Από την ενίσχυση φυσικών φραγμάτων, όπως οι αμμοθίνες και οι υγρότοποι, μέχρι την αναβάθμιση των λιμενικών υποδομών και την ενημέρωση των τοπικών κοινωνιών, οι λύσεις υπάρχουν – αρκεί η πολιτική βούληση και η ενεργή συμμετοχή των πολιτών.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΑΓΟΡΑ

Κλειστός ο «Φραγκουλάκης» στις 28 Φεβρουαρίου για τα Τέμπη

Συμβολική αποχή από την εξυπηρέτηση του κοινού τρία χρόνια μετά την τραγωδία
Κλειστός ο «Φραγκουλάκης» στις 28 Φεβρουαρίου για τα Τέμπη
ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ

Και οι εργαζόμενοι στην εστίαση στην κινητοποίηση για τα Τέμπη

Το Σάββατο 28 Φεβρουαρίου καλεί το Συνδικάτο Εργαζομένων Επισιτιστικών & Τουριστικών Επαγγελμάτων Λέσβου
Και οι εργαζόμενοι στην εστίαση στην κινητοποίηση για τα Τέμπη
ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ

Μήνυμα από το λιμάνι για ασφαλείς θαλάσσιες συγκοινωνίες

Από τα Τέμπη στην ακτοπλοΐα το αίτημα για ασφάλεια -Παρέμβαση του Εργατικού Κέντρου Λέσβου στο λιμάνι ενόψει της απεργίας της 28/2 για τα τρία χρόνια από την τραγωδία
Μήνυμα από το λιμάνι για ασφαλείς θαλάσσιες συγκοινωνίες
ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ

Ο Σύλλογος Γονέων του ΓΕΛ Καλλονής για τα 3 χρόνια από τα Τέμπη

Καλεί γονείς, διδάσκοντες, Συλλόγους Γονέων, μαθητές, εργαζόμενους, φορείς και σωματεία του Δήμου Δυτικής Λέσβου να στηρίξουν τις κινητοποιήσεις
Ο Σύλλογος Γονέων του ΓΕΛ Καλλονής για τα 3 χρόνια από τα Τέμπη
ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ

Κοινό κάλεσμα συμμετοχής στις κινητοποιήσεις για τα Τέμπη

Η Ανταρσία στο Αιγαίο μαζί με άλλες 32 περιφερειακές και δημοτικές κινήσεις καλούν σε συμμετοχή στα συλλαλητήριο.
Κοινό κάλεσμα συμμετοχής στις κινητοποιήσεις για τα Τέμπη
ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ

ΣΕΠΕ Λέσβου «Όλοι στις συγκεντρώσεις για το έγκλημα των Τεμπών»

Κάλεσμα συμμετοχής στην κινητοποίηση της πλατείας Σαπφούς
ΣΕΠΕ Λέσβου «Όλοι στις συγκεντρώσεις για το έγκλημα των Τεμπών»
ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ

Ένωση Ιατρών ΕΣΥ Λέσβου για τα Τέμπη

Καλεί σε συμμετοχή στην κινητοποίηση που θα πραγματοποιηθεί στην πλατεία Σαπφούς της Μυτιλήνης το μεσημέρι του Σαββάτου
Ένωση Ιατρών ΕΣΥ Λέσβου για τα Τέμπη
ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ

Οι συνταξιούχοι της Λέσβου συμμετέχουν στην κινητοποίηση για τα Τέμπτη

Οι συνεργαζόμενες συνταξιουχικές οργανώσεις καλούν σε συμμετοχή στην κινητοποίηση στη Πλατεία Σαπφούς της Μυτιλήνης στο Σάββατο 28 Φεβρουαρίου στις 12.00 το μεσημέρι.
Οι συνταξιούχοι της Λέσβου συμμετέχουν στην κινητοποίηση για τα Τέμπτη
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Οι μαθητες της Αγρας ταξιδεύουν στο χρόνο

Ταξίδι στον γεωλογικό χρόνο για τους μαθητές του Δημοτικού Σχολείου Άγρας στο Εκπαιδευτικό Κέντρο Άντισσας
Οι μαθητες της Αγρας ταξιδεύουν στο χρόνο
ΔΡΑΣΕΙΣ

Ο Ερυθρός Σταυρός Μυτιλήνης στο πλευρό των ευάλωτων οικογενειών

Το καλάθι της Αγάπης που υλοποιεί, προχώρησε στην διάθεση τροφίμων σε ευάλωτες οικογένειες του νησιούκαι στο Κοινωνικό Συσσίτιο της Ιεράς Μητρόπολης Μυτιλήνης, Ερεσού και Πλωμαρίου.
Ο Ερυθρός Σταυρός Μυτιλήνης στο πλευρό των ευάλωτων οικογενειών
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Επίθεση με πέτρα στο Αντίβαρο στη Χίο και ζημιές στην τζαμαρία του χώρου

Ο Κοινωνικός Χώρος καταγγέλλει νέο περιστατικό βίας και συνδέει την επίθεση με κλίμα μισαλλοδοξίας των τελευταίων ημερών
Επίθεση με πέτρα στο Αντίβαρο στη Χίο και ζημιές στην τζαμαρία του χώρου