Η άνοδος της στάθμης της θάλασσας προκαλεί ανησυχία
Η άνοδος της στάθμης της θάλασσας επιταχύνεται, προκαλώντας διάβρωση ακτών και κινδύνους για τις παράκτιες υποδομές – Τι επισημαίνουν οι ειδικοί του τμήματος Ωκεανογραφίας και Θαλάσσιων Βιοεπιστημών
Από το NEWSROOM Δημοσίευση 8/6/2025

Η συνεχής άνοδος της στάθμης της θάλασσας, που συνδέεται άμεσα με την κλιματική αλλαγή, θέτει σοβαρές προκλήσεις για τις παράκτιες κοινότητες και τα ευαίσθητα οικοσυστήματα. Στο περιθώριο του πρόσφατου συνεδρίου της Γεωλογικής Εταιρείας, επιστήμονες μελετητές της θάλασσας αναφέρθηκαν στη σοβαρότητα της κατάστασης και στις άμεσες προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι ελληνικές ακτές.
Η Ράνια Τζωράκη, καθηγήτρια ωκεανογραφίας και θαλάσσιων βιοεπιστημών, τόνισε ότι οι επιπτώσεις είναι πλέον ορατές στις παράκτιες περιοχές. Η αύξηση της θερμοκρασίας των θαλασσών και η τήξη των παγετώνων προκαλούν θερμική διαστολή του νερού και, κατά συνέπεια, άνοδο της στάθμης της θάλασσας. Αυτό μεταφράζεται σε διάβρωση εδαφών, πλημμυρικά φαινόμενα και υποβάθμιση παράκτιων οικοτόπων – με άμεσες συνέπειες για τους ανθρώπους και τη βιοποικιλότητα.
Από την πλευρά του, ο καθηγητής Σεραφείμ Πούλος σημείωσε πως οι πιο πρόσφατες μετρήσεις δείχνουν επιτάχυνση του φαινομένου. Η στάθμη της θάλασσας αυξάνεται με ρυθμό σχεδόν 3 χιλιοστών τον χρόνο – τριπλάσιος από τον μέσο όρο του περασμένου αιώνα. Αυτό σημαίνει μεγαλύτερους κινδύνους για περιοχές όπως οι υγρότοποι, οι εκβολές ποταμών και οι ακτές που φιλοξενούν τουριστικές ή αλιευτικές δραστηριότητες.
Ο Αντώνης Βελεγράκης, επίσης καθηγητής ωκεανογραφίας, επεσήμανε πως το πρόβλημα επηρεάζει ήδη την υποδομή λιμανιών και τις παράκτιες εγκαταστάσεις. Η υποχώρηση ακτών και η διάβρωση δημιουργούν προκλήσεις για τη ναυσιπλοΐα, την ασφάλεια και την οικονομία των παράκτιων κοινοτήτων. Ο ίδιος αναφέρθηκε στην ανάγκη για συνεργασία και στρατηγικό σχεδιασμό, ώστε να προσαρμοστούν οι παράκτιες ζώνες στα νέα δεδομένα.
Κοινή συνισταμένη των δηλώσεων των επιστημόνων είναι ότι η άνοδος της στάθμης της θάλασσας δεν είναι πια θεωρητική συζήτηση, αλλά μια υπαρκτή απειλή που απαιτεί άμεση δράση. Από την ενίσχυση φυσικών φραγμάτων, όπως οι αμμοθίνες και οι υγρότοποι, μέχρι την αναβάθμιση των λιμενικών υποδομών και την ενημέρωση των τοπικών κοινωνιών, οι λύσεις υπάρχουν – αρκεί η πολιτική βούληση και η ενεργή συμμετοχή των πολιτών.