× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Τα πανηγύρια τους... και το χάλι μας!

Ο υπουργός Εσωτερικών Θ. Λιβάνιος αποδίδει στο δρόμο Καλλονής-Σιγρίου την άνοδο της βαθμολογίας στη Λέσβο επιχαίροντας τι στιγμή που τμήμα του δρόμου παραμένει κλειστό, έχουν συμβεί κατολισθήσεις και η Περιφέρεια αρνείται να το παραλάβει!

Γράφει ο ΘΡΑΣΟΣ ΑΒΡΑΑΜ Δημοσίευση 4/6/2025

Τα πανηγύρια τους... και το χάλι μας!
' χρόνος ανάγνωσης

Με ιδιαίτερη έμφαση παρουσίασε σήμερα ο Υπουργός Εσωτερικών Θοδωρής Λιβάνιος τα στοιχεία για το οδικό δίκτυο ανά περιφέρεια και δήμο της χώρας, κάνοντας λόγο για «σημαντική βελτίωση» σε περιοχές όπως η Δυτική Λέσβος. Συγκεκριμένα, ο κ. Λιβάνιος ανέδειξε τις «βαθμολογίες» που αποτυπώνουν –υποτίθεται– την εικόνα ικανοποίησης από το οδικό δίκτυο. H Ρόδος με 3,1, η Κρήτη και τα Ιόνια νησιά χαμηλά επίσης, ενώ η Λέσβος ανέβηκε στο 4,9, μια επίδοση που, όπως είπε, «συνδέεται άμεσα με την ολοκλήρωση του δρόμου Καλλονής–Σιγρίου». 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Εικάζουμε ότι άλλαξε η βαθμολογία λόγω του ότι δόθηκε στην κυκλοφορία ο δρόμος Καλλονής–Σιγρίου», ανέφερε χαρακτηριστικά ο υπουργός, υπογραμμίζοντας μάλιστα ότι «αμέσως βελτίωσε, ιδίως στον Δήμο Δυτικής Λέσβου, την ικανοποίηση από το οδικό δίκτυο». Παράλληλα, για να ενισχύσει το αφήγημά του, έφερε συγκριτικά παραδείγματα. «Το οδικό δίκτυο στη Γλυφάδα βαθμολογείται με 6,4, 5,8 η Δυτική Λέσβος που ταιριάζει με αυτό που είπαμε πριν για το περιφερειακό οδικό δίκτυο και στην Ηλιούπολη–Αργυρούπολη φτάνει το 5,8».

Να σημειωθεί ότι σύμφωνα με τα όσα αναφέρει η αναλυτική έκθεση αξιολόγησης που δημοσιεύεται στο gov.gr στην αξιολόγηση του οδικού δικτύου συμμετείχαν μόλις από 40 έως 100 άτομα!

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Στην επιφάνεια, όλα μοιάζουν να κυλούν ρόδινα. Στην πραγματικότητα, όμως, η εικόνα που δίνει το υπουργείο είναι παραπλανητική – μια βιτρίνα αριθμών που δεν αντέχει στη βάσανο της καθημερινότητας. Γιατί μπορεί οι αριθμοί να «ανέβηκαν», όμως το οδικό έργο των 47 χιλιομέτρων, που εγκαινιάστηκε τον Απρίλιο του 2024 παρουσία του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και του τότε Υπουργού Υποδομών Χρήστου Σταϊκούρα, παραμένει σήμερα με τμήμα του κλειστό και στο υπόλοιπο γεμάτο προβλήματα.

Λίγους μόλις μήνες μετά τα μεγαλοπρεπή εγκαίνια, οι πρώτες κακοτεχνίες βρήκαν στην επιφάνεια.Τον Δεκέμβριο του 2024, κατολισθήσεις έκλεισαν το τμήμα Μονή Λειμώνος–Φίλια, με μπάρες να σφραγίζουν την πρόσβαση. Τον Φεβρουάριο του 2025, νέα κατολισθητικά φαινόμενα εμφανίστηκαν στο κομμάτι Φίλια–Ανεμώτια. Το έργο δεν έχει παραληφθεί επισήμως από την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου, καθώς, όπως έχει καταγγείλει ο Περιφερειάρχης Κώστας Μουτζούρης, υπάρχουν σοβαρές κακοτεχνίες και εκκρεμότητες στις αποκαταστάσεις.

Μάλιστα, ο κ. Μουτζούρης σε δηλώσεις του είχε αποκαλύψει ότι αρχικά υπήρξε δέσμευση για 3 εκατομμύρια ευρώ από το Υπουργείο για να διορθωθούν οι ζημιές, δέσμευση που όμως… έμεινε στα λόγια όταν έφτασε ο Υφυπουργός Νίκος Ταχιάος στη Λέσβο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η καθυστέρηση στην αποκατάσταση του δρόμου και το γεγονός ότι τμήμα του μένει κλειστό, ειδικά ενόψει της τουριστικής περιόδου, έχει προκαλέσει εύλογη ανησυχία. Ο βουλευτής Επικρατείας του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Παναγιώτης Δουδωνής κατέθεσε σχετική ερώτηση στη Βουλή, τονίζοντας ότι το έργο παραμένει ημιτελές και πως η παράταση της αδυναμίας πρόσβασης πλήττει τον τουρισμό και την οικονομική δραστηριότητα της Δυτικής Λέσβου.

Και τα ερωτήματα πολλαπλασιάζονται:

  • Πώς είναι δυνατόν ένα έργο 40 εκατομμυρίων ευρώ να έχει τέτοια αποτυχία σε θέματα ασφάλειας και θωράκισης πρανών, καταρρίπτοντας έτσι το αφήγημα των «υψηλών βαθμολογιών»;
  • Γιατί δεν προβλέφθηκαν επαρκή μέτρα αποστράγγισης και στήριξης, όταν είναι γνωστό το δύσκολο γεωλογικό υπόβαθρο της Λέσβου;
  • Ποιος θα λογοδοτήσει για την εγκληματική προχειρότητα και την κατασπατάληση πόρων;

Η παρουσίαση του κ. Λιβάνιου, με τους «χάρτες» και τις «βαθμολογίες» από 40 έως 100 πολίτες που συμμετείχαν στη διαδικάσια, επιχειρεί να δώσει ένα ψευδεπίγραφο αίσθημα προόδου. Στην πραγματικότητα, όμως, ο δρόμος Καλλονής–Σιγρίου είναι μια τρανή απόδειξη ότι στην Ελλάδα των φιέστων, η εικόνα μετράει περισσότερο από το αποτέλεσμα.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Παιδί και Όρια στο επίκεντρο ομιλίας στα Μιστεγνά

Το Δημοτικό Σχολείο και το Νηπιαγωγείο Μιστεγνών διοργανώνουν ανοιχτή εκδήλωση στις 31 Μαρτίου 2026 με ομιλήτρια την Κοινωνική Λειτουργό Ειρήνη Παπαδοπούλου για τη σημασία των ορίων στην ανάπτυξη των παιδιών
Παιδί και Όρια στο επίκεντρο ομιλίας στα Μιστεγνά
ΔΡΑΣΕΙΣ

Φωνές κατά του πολέμου από τη Μυτιλήνη

Αντιπολεμική συγκέντρωση και πορεία με έντονο παλμό, καταγγελίες για τις αιματηρές εξελίξεις σε Ιράν και Λίβανο και κάλεσμα για διεθνή αλληλεγγύη
Φωνές κατά του πολέμου από τη Μυτιλήνη
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Κρατά ρυθμό το αεροδρόμιο Μυτιλήνης στο ξεκίνημα του 2026

Σταθερή αλλά συγκρατημένη άνοδος στο αεροδρόμιο Μυτιλήνης τον Φεβρουάριο του 2026, 50.077 επιβάτες στο πρώτο δίμηνο
Κρατά ρυθμό το αεροδρόμιο Μυτιλήνης στο ξεκίνημα του 2026
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Καταγγελίες της παράταξης Κουφέλου για σειρά απευθείας αναθέσεων στη Μυτιλήνη

Στο επίκεντρο ο Αναπτυξιακός Οργανισμός Μυτιλήνης και οι συμβάσεις που δημοσιεύτηκαν στη Διαύγεια
Καταγγελίες της παράταξης Κουφέλου για  σειρά απευθείας αναθέσεων στη Μυτιλήνη
ΘΕΑΤΡΟ

Ένα stand up για γέλια μέχρι δακρύων – και ίσως έναν γάμο

Για πρώτη φορά στη Μυτιλήνη ανεβαίνει ο κωμικός Θανάσης Σαμαράς με τη νέα του stand up comedy παράσταση «Ελεύθερος»
Ένα stand up για γέλια μέχρι δακρύων – και ίσως έναν γάμο
ΑΓΡΟΤΕΣ

Βιωματική δράση για τον Λεσβιακό Ελαιώνα στη Λουτρόπολη Θερμής

Η 3η ενημερωτική εκδήλωση του προγράμματος GOV4ALL από τον Αναπτυξιακό Οργανισμό ΜΥΤΙΛΗΝΗ Α.Ε. έφερε 5 σχολεία σε επαφή με τη βιολογική καλλιέργεια, τη γευσιγνωσία ελαιολάδου και τις πρακτικές φροντίδας του εδάφους
Βιωματική δράση για τον Λεσβιακό Ελαιώνα στη Λουτρόπολη Θερμής
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Πράσινη μετάβαση και βιοποικιλότητα στο επίκεντρο

Επιστημονικές συναντήσεις του Τμήματος Περιβάλλοντος
Πράσινη μετάβαση και βιοποικιλότητα στο επίκεντρο
ΧΩΡΙΑ

Κλειστή λόγω άδειας προσωπικού η Αρχαιολογική Συλλογη Ερεσού

Δείτε αναλυτικά τις ημερομηνιες που ο χώρος δεν θα λειτουργήσει
Κλειστή λόγω άδειας προσωπικού η Αρχαιολογική Συλλογη Ερεσού
ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΧΡΟΝΟΣ

Η καθημερινή μετακίνηση με ποδήλατο στο μικροσκόπιο του Ποδηλατικού Συλλόγου Λέσβου

Η εκπομπή «Πάτα μια πεταλιά, μια εκπομπή για τους ευάλωτους του δρόμου και όχι μόνο» ανοίγει τη συζήτηση για την καθημερινή χρήση του ποδηλάτου στη Μυτιλήνη
Η καθημερινή μετακίνηση με ποδήλατο στο μικροσκόπιο του Ποδηλατικού Συλλόγου Λέσβου
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πού πάνε τα 1,46 δισ. ευρώ για τις ορεινές και νησιωτικές περιοχές

Ερώτηση Χαρίτση και βουλευτών της Νέας Αριστεράς για τη στήριξη μικρών τοπικών επιχειρήσεων και την απορρόφηση των πόρων έως το 2027
Πού πάνε τα 1,46 δισ. ευρώ για τις ορεινές και νησιωτικές περιοχές
ΔΡΑΣΕΙΣ

Έργο 5 εκατ. ευρώ αλλάζει τον αστικό χάρτη της Μυτιλήνης

O Δήμαρχος Μυτιλήνης «ξενάγησε» τον Περιφερειάρχη στο υπό κατασκευή έργο του Πάρκου Αναψυχής στην Αγία Κυριακή
Έργο 5 εκατ. ευρώ αλλάζει τον αστικό χάρτη της Μυτιλήνης
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ένταση στο ΠΑΣΟΚ Λέσβου λίγο πριν τις κάλπες της Κυριακής

Σφοδρή καταγγελία του ιστορικού στελέχους του κόμματος Σταύρου Πολίτη για αδιαφάνεια, παρασκηνιακές μεθοδεύσεις και αποκλεισμούς στη διαδικασία εκλογής συνέδρων
Ένταση στο ΠΑΣΟΚ Λέσβου λίγο πριν τις κάλπες της Κυριακής