Σε μια περίοδο όπου η παγκόσμια παραγωγή κρασιού μειώθηκε κατά 4,8% και η κατανάλωση κατά 3,3%, η Ιταλία ακολούθησε αντίθετη πορεία: αύξησε την παραγωγή της κατά 15,1% σε σχέση με το 2023 και διατήρησε σταθερή την εσωτερική κατανάλωση με 37,8 λίτρα ανά κάτοικο ετησίως αναφέρει δημοσίευμα της ιστοσελίδας Teatro Naturale.
Σχεδόν μία στις δύο φιάλες καταναλώνεται σήμερα εκτός της χώρας παραγωγής. Ο λόγος εξαγωγών προς κατανάλωση αυξήθηκε από 27% το 2000 σε 46,6% το 2024, φανερώνοντας μια σαφή στροφή των καταναλωτών σε διεθνείς ετικέτες και μια δυναμική παγκοσμιοποίηση του οινικού εμπορίου.
Η Ιταλία αποτελεί τον πρώτο εξαγωγέα κρασιού παγκοσμίως σε ποσότητα, με 21,7 εκατομμύρια εκατόλιτρα το 2024, και τον δεύτερο σε αξία με 8,1 δισ. ευρώ, πίσω μόνο από τη Γαλλία (11,7 δισ. ευρώ). Το εμπορικό της ισοζύγιο στον τομέα του κρασιού είναι σταθερά πλεονασματικό και εντυπωσιακά ενισχυμένο: από 2,6 δισ. ευρώ το 2004, εκτινάχθηκε στα 7,5 δισ. ευρώ το 2024, σημειώνοντας μέσο ετήσιο ρυθμό αύξησης 5,5% την τελευταία εικοσαετία
με πληροφορίες από την ιστοσελίδα Teatro Naturale