× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Παρέμβαση της Νέας Αριστεράς για τις εξελίξεις στον ΟΠΕΚΕΠΕ

Οι πολιτικές παρεμβάσεις βαφτίζονται θεσμικός πόλεμος και οι δημόσιοι υπάλληλοι γίνονται αποδιοπομπαίοι τράγοι σημειώνει στην ανακοίνωση

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 28/5/2025

Παρέμβαση της Νέας Αριστεράς για τις εξελίξεις στον ΟΠΕΚΕΠΕ
' χρόνος ανάγνωσης

Σε νέο γύρο πολιτικής αντιπαράθεσης έχει εισέλθει η δημόσια συζήτηση μετά τις δηλώσεις του Αντιπροέδρου της Κυβέρνησης, Κωστή Χατζηδάκη, περί «βαθέος κράτους» και «επιτήδειων γραφειοκρατών» στον ΟΠΕΚΕΠΕ. Οι αναφορές αυτές, που συνοδεύουν τις αποκαλύψεις για το σκάνδαλο με τις αγροτικές επιδοτήσεις, έχουν προκαλέσει έντονες αντιδράσεις, καθώς θεωρούνται από πολλούς ως προσπάθεια μεταφοράς πολιτικών ευθυνών στους δημόσιους υπαλλήλους. Το ζήτημα επαναφέρει στο προσκήνιο ζητήματα θεσμικής λειτουργίας, πολιτικών παρεμβάσεων και μεταχείρισης όσων επιλέγουν να αναδείξουν παρατυπίες.

Αναλυτικά η ανακοίνωση της Νέας Αριστεράς:

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Οι πρόσφατες δηλώσεις του Αντιπροέδρου της Κυβέρνησης, κ. Κωστή Χατζηδάκη, περί «βαθέος κράτους» και «επιτήδειων γραφειοκρατών» στον ΟΠΕΚΕΠΕ, αποτελούν χαρακτηριστικό δείγμα του τρόπου με τον οποίο η κυβέρνηση επιχειρεί να μετακυλήσει τις δικές της πολιτικές ευθύνες στις πλάτες των δημόσιων υπαλλήλων.

Η ίδια κυβερνητική μεθοδολογία εφαρμόστηκε και στο έγκλημα των Τεμπών, όταν η Νέα Δημοκρατία έσπευσε να αποδώσει το τραγικό δυστύχημα αποκλειστικά στον σταθμάρχη, επιχειρώντας να εξαιρέσει πλήρως τις ευθύνες της πολιτικής ηγεσίας. Σήμερα, στο σκάνδαλο των παράνομων αγροτικών επιδοτήσεων και του εκτροχιασμού του ΟΠΕΚΕΠΕ, επιχειρείται το ίδιο: να εξαφανισθούν από το προσκήνιο οι πολιτικές παρεμβάσεις και να γίνουν αποδιοπομπαίοι τράγοι οι δημόσιοι υπάλληλοι.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η αλήθεια είναι πολύ διαφορετική:

Τον Ιανουάριο του 2024, ο τότε Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Λευτέρης Αυγενάκης, σε σύσκεψη με την προσωρινή διοίκηση, τους νέους διευθυντές του ΟΠΕΚΕΠΕ και εργαζόμενους στα γραφεία του Οργανισμού, ζήτησε  να εξεταστούν κατά προτεραιότητα οι φάκελοι 16.000 παραγωγών των οποίων τα ΑΦΜ ήταν δεσμευμένα από το 2020 για παρατυπίες, παρεμβαίνοντας στις διαδικασίες ελέγχου.

Ακόμη, η υπάλληλος του Οργανισμού που αποκάλυψε τις παρατυπίες, διώκεται πειθαρχικά και ποινικά, σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Data Journalists, με τρεις ξεχωριστές διώξεις. Έχει χάσει τη θέση της και, παρότι έχει ζητηθεί προ μηνών η απόσπασή από τηνΕυρωπαϊκή Εισαγγελία με την οποία είχε συνεργαστεί και την έχει αποδεχτεί, το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης σκόπιμα δεν προχωρά τη διαδικασία. Αυτό είναι το “βαθύ κράτος” που δήθεν πολεμά ο κ. Χατζηδάκης: όσοι δεν υπακούν, εξοντώνονται.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η Νέα Αριστερά δηλώνει με σαφήνεια:

  • Το πρόβλημα δεν είναι οι δημόσιοι υπάλληλοι που υπερασπίζονται τη νομιμότητα.
  • Το πρόβλημα είναι οι πολιτικοί που παρεμβαίνουν σε ελέγχους, παραλύουν τους μηχανισμούς ελέγχου και επιδιώκουν “αποτελέσματα” προς όφελος λίγων.
  • Το πρόβλημα είναι η τιμωρητική μεταχείριση των λειτουργών που επιμένουν να κάνουν τη δουλειά τους, ακόμη και αν αυτό ενοχλεί την εκάστοτε ηγεσία.

Αν αυτή η κυβέρνηση ήθελε πραγματικά να συγκρουστεί με το βαθύ κράτος, θα ξεκινούσε από τις δικές της πρακτικές. Και όχι από αυτούς που τις αποκαλύπτουν.

 

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

600 Αμερικανοί τουρίστες στη Μυτιλήνη

Με το κρουαζιερόπλοιο Explora που ήρθε την Κυριακή 27 Ιουλίου, χωρίς να έχει προγραμματισθεί, στο λιμάνι της Μυτιλήνης
ΑΓΡΟΤΕΣ

Συζήτηση στη βουλή για την ευλογιά των προβάτων

Μετά από επίκαιρη ερώτηση του ΚΚΕ και του βουλευτή Γιάννη Δελή
ΑΓΡΟΤΕΣ

Κρούσματα ευλογιάς των προβάτων στις Σέρρες

Ασταμάτητη συνεχίζει η εξέλιξη της επιζωοτίας στην ηπειρωτική Ελλάδα
ΚΟΣΜΟΣ

Μεγάλες ζημιές στην αγροτική παραγωγή της Ισπανίας από χαλαζοπτώσεις

Αυξημένες αποζημιώσεις κατά 7% για τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους της χώρας.
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Λέσβος και Σάμος μέτρησαν μείωση των αφίξεων

Μυτιλήνη, Σάμος, Σαντορίνη και Κάρπαθος είδαν στο τέλος του Ιουνίου μείωση των διεθνών αφίξεων στα αεροδρόμια τους
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΚΟΣΜΟΣ

Σε ανοδική τροχιά οι τιμές του ελαιολάδου στην Τουρκία

Νέα δεδομένα δημιουργούν στην αγορά οι άδειες δεξαμενές της Ιταλίας
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Δεν έδεσε στο Καρλόβασι το «Διαγόρας»

Αιτία οι δυσμενείς καιρικές συνθήκες που επικρατούσαν στο λιμάνι
ΕΛΛΑΔΑ

Μικρό το ενδιαφέρον για εξαγορά καταπατημένων εκτάσεων του Δημοσίου

Το τίμημα της εξαγοράς υπολογίζεται βάσει των αντικειμενικών αξιών, με δυνατότητα εξόφλησης είτε εφάπαξ με έκπτωση 10%, είτε σε έως 60 άτοκες μηνιαίες δόσεις, με ελάχιστη δόση τα 100 ευρώ
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Aκόμη ένας δύσκολος Αύγουστος για τις μεταφορές του Βορείου Αιγαίου

Μόλις δύο δρομολόγιο πλοίου Ro – Ro θα πραγματοποιηθούν κατά την διάρκεια του μήνα προς Χίο και Λέσβο
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΑΓΡΟΤΕΣ

Καταβλήθηκαν 28 εκατ. ευρώ σε 23.415 δικαιούχους

Πληρωμή υπολοίπων αγροπεριβαλλοντικών μέτρων του 2024
ΕΛΛΑΔΑ

Οι πληρωμές από ΕΦΚΑ και ΔΥΠΑ ως 1η Αυγούστου

Θα καταβληθούν 2,4 δις ευρώ σε 4,36 εκατ. δικαιούχους
ΕΛΛΑΔΑ

Δεκάδες καταγγελίες για εξοντωτικές συνθήκες εργασίας

Λιποθυμούν ακόμη και οι επιθεωρητές εργασίας σημειώνει σε ανακοίνωση της η ΓΣΕΕ