× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Το ούζο της Λέσβου, από την παράδοση στην παγκόσμια αγορά

Σημαντική εκδήλωση συνδιοργανώνουν την Πέμπτη 29 Μαΐου, από τον Σύνδεσμο Ελλήνων Παραγωγών Αποσταγμάτων & Αλκοολούχων Ποτών και την Burgundy School of Wine & Spirits Business

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 26/5/2025

Το ούζο της Λέσβου, από την παράδοση στην παγκόσμια αγορά
' χρόνος ανάγνωσης

Μια σημαντική εκδήλωση για το εμβληματικό προϊόν της Λέσβου συνδιοργανώνεται στη Μυτιλήνη την Πέμπτη 29 Μαΐου, από τον Σύνδεσμο Ελλήνων Παραγωγών Αποσταγμάτων & Αλκοολούχων Ποτών (Σ.Ε.Α.Ο.Π.) και τη διεθνώς αναγνωρισμένη Burgundy School of Wine & Spirits Business.

Με τίτλο «Μελετώντας το Ούζο Λέσβου: Από την τοπική παράδοση στην διεθνή αγορά», η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στις 7 το απόγευμα στην αίθουσα “ΙΩΑΝΝΗΣ ΠΑΥΛΑΚΕΛΛΗΣ” του Συνεδριακού και Πολιτιστικού Κέντρου του Επιμελητηρίου Λέσβου, υπό την αιγίδα του Δήμου Μυτιλήνης. Πρόκειται για μια συνάντηση υψηλού επιπέδου, όπου η παράδοση συναντά την καινοτομία, και η τοπική παραγωγή διεκδικεί τον ρόλο που της αξίζει στον παγκόσμιο χάρτη των αλκοολούχων ποτών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η Λέσβος, με τη μακρά ιστορία στην παραγωγή του ούζου και με εμβληματικές ποτοποιίες όπως η Ποτοποιία Πλωμαρίου “Ισίδωρος Αρβανίτης”, η Ποτοποιία “Ι. Βαρβαγιάννης” και η Ποτοποιία “Σπέντζα”, αποτελεί αναμφίβολα την καρδιά του εθνικού μας αποστάγματος. Η εκδήλωση αυτή έρχεται να ενισχύσει τον ρόλο της Λέσβου ως βασικού πρεσβευτή του ούζου διεθνώς, δίνοντας έμφαση στις δυνατότητες εξαγωγών, στο branding και στην προβολή της ποιότητας του προϊόντος.

Στο επίκεντρο ο διάλογος για το αύριο του ούζου

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, θα τοποθετηθεί ο Πρόεδρος του Σ.Ε.Α.Ο.Π., κ. Χάρης Μαυράκης, αναλύοντας τη σημερινή εικόνα του ούζου στην εγχώρια και διεθνή αγορά, καθώς και τις προοπτικές περαιτέρω ανάπτυξής του.

Ιδιαίτερη αναφορά θα γίνει στο ούζο Λέσβου από τον Πρόεδρο του τοπικού Συνδέσμου Ποτοποιών – Αποσταγματοποιών, κ. Δημήτριο Σπέντζα, ενώ θα συμμετάσχει και εκπρόσωπος της Χημικής Υπηρεσίας Μυτιλήνης, θέτοντας την επιστημονική και ποιοτική διάσταση της παραγωγικής διαδικασίας.

Στο διεθνές κομμάτι της εκδήλωσης, ο κ. Chris McIndoe, ακαδημαϊκός και σύμβουλος στρατηγικής της Burgundy School of Wine & Spirits Business, θα παρουσιάσει τα αποτελέσματα της πολύμηνης μελέτης που πραγματοποιήθηκε από μεταπτυχιακούς φοιτητές της Σχολής. Η μελέτη επικεντρώθηκε στην προβολή και εμπορική δυναμική του ούζου Λέσβου, αναλύοντας αγορές-στόχους, καταναλωτικά πρότυπα και στρατηγικές τοποθέτησης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η Λέσβος παράγει, η Ελλάδα εξάγει, ο κόσμος αναγνωρίζει

Το ούζο είναι κάτι περισσότερο από ποτό: είναι στοιχείο της ελληνικής ταυτότητας, της γαστρονομικής μας κουλτούρας, της παρέας και της φιλοξενίας. Ωστόσο, για να διεκδικήσει ισχυρή θέση στον παγκόσμιο ανταγωνισμό των spirits, χρειάζεται στρατηγική, εξωστρέφεια και διασύνδεση με σύγχρονες μορφές marketing και branding. Αυτή τη σύνδεση επιχειρεί να ενισχύσει η συνεργασία του Σ.Ε.Α.Ο.Π. με τη Σχολή της Βουργουνδίας – μια πρωτοβουλία που ανοίγει δρόμους για το μέλλον.

Η παρουσία ποτοποιών, επαγγελματιών του κλάδου, φορέων της τοπικής αυτοδιοίκησης και δημοσιογράφων προσδίδει στην εκδήλωση τον χαρακτήρα μιας ουσιαστικής διαβούλευσης. Μιας συνάντησης όπου η παράδοση συναντά την τεκμηρίωση και η γεύση του ούζου αποκτά νέο αφήγημα: εκείνο της εξωστρέφειας, της ποιότητας και της βιώσιμης ανάπτυξης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ολοκλήρωση με γεύση και άρωμα Λέσβου

Η εκδήλωση θα κλείσει με γευστική δοκιμή cocktail με βάση το ούζο, αποδεικνύοντας ότι το αγαπημένο απόσταγμα μπορεί να σταθεί με δημιουργικότητα και στις πιο μοντέρνες εκφράσεις του bar culture, εντός και εκτός Ελλάδας.

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΕΛΛΑΔΑ

Μικρό το ενδιαφέρον για εξαγορά καταπατημένων εκτάσεων του Δημοσίου

Το τίμημα της εξαγοράς υπολογίζεται βάσει των αντικειμενικών αξιών, με δυνατότητα εξόφλησης είτε εφάπαξ με έκπτωση 10%, είτε σε έως 60 άτοκες μηνιαίες δόσεις, με ελάχιστη δόση τα 100 ευρώ
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Aκόμη ένας δύσκολος Αύγουστος για τις μεταφορές του Βορείου Αιγαίου

Μόλις δύο δρομολόγιο πλοίου Ro – Ro θα πραγματοποιηθούν κατά την διάρκεια του μήνα προς Χίο και Λέσβο
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΑΓΡΟΤΕΣ

Καταβλήθηκαν 28 εκατ. ευρώ σε 23.415 δικαιούχους

Πληρωμή υπολοίπων αγροπεριβαλλοντικών μέτρων του 2024
ΕΛΛΑΔΑ

Οι πληρωμές από ΕΦΚΑ και ΔΥΠΑ ως 1η Αυγούστου

Θα καταβληθούν 2,4 δις ευρώ σε 4,36 εκατ. δικαιούχους
ΕΛΛΑΔΑ

Δεκάδες καταγγελίες για εξοντωτικές συνθήκες εργασίας

Λιποθυμούν ακόμη και οι επιθεωρητές εργασίας σημειώνει σε ανακοίνωση της η ΓΣΕΕ
ΕΡΓΑΣΙΑ

Μεγάλες οι ελλείψεις προσωπικού στην Πυροσβεστική

Ο συνδικαλιστής Χριστόφορος Ζερδελής μίλησε στους ΠΕΚ-τες για τα προβλήματα των πυροσβεστών
ΑΓΡΟΤΕΣ

Ξεμένει η Ιταλία από ελαιόλαδο

Αξιόλογα περιθώρια βελτίωσης των χονδρικών τιμών
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΕΡΓΑΣΙΑ

Παύση εργασιών λόγω καύσωνα την Παρασκευή 25 Ιούλη

Το ΠΕΚ ανακοίνωσε πως από τις 12.00 το μεσημέρι ως τις 5.00 το απόγευμα πρέπει να σταματήσουν οι εργασίες σε εξωτερικούς χώρους
ΕΡΓΑΣΙΑ

Παρεμβάσεις Εργατικού Κέντρου Λέσβου, για εργαζόμενους που δούλευαν στον καύσωνα

Σε δύο περιπτώσεις και ειδικότερα στο έργο της Ελευθερίου Βενιζέλου και σε μεταφορική εταιρεία παρενέβησαν τα στελέχη του Δ.Σ. για να σταματήσουν οι εργασίες
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΑΓΡΟΤΕΣ

Οι αγρότες στα κάγκελα

Τίποτα δεν λειτουργεί στον ΟΠΕΚΕΠΕ και την αγροτική παραγωγή την ώρα που συνεχίζεται η πολιτική αντιπαράθεση για την σκανδαλώδη διαχείριση των επιδοτήσεων
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

«Χρειάζεται επαγγελματισμός, όχι ευχές»

Ο ξενοδόχος Ιγνάτης Νανίδης μιλά για την πικρή αλήθεια του τουρισμού στη Λέσβο-Από τις καταγγελίες για όχληση του Δήμου, μέχρι τη γαστρονομία, τον πράσινο τουρισμό και την απουσία στελεχών – η ειλικρινής και αιχμηρή συνέντευξη του κ.Νανίδη
ΕΡΓΑΣΙΑ

Πυροσβέστης του αεροδρομίου Μυτιλήνης κατέληξε στο νοσοκομείο

Δημόσια καταγγελία από την Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Υπαλλήλων Πυροσβεστικού Σώματος