× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Το ούζο της Λέσβου, από την παράδοση στην παγκόσμια αγορά

Σημαντική εκδήλωση συνδιοργανώνουν την Πέμπτη 29 Μαΐου, από τον Σύνδεσμο Ελλήνων Παραγωγών Αποσταγμάτων & Αλκοολούχων Ποτών και την Burgundy School of Wine & Spirits Business

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 26/5/2025

Το ούζο της Λέσβου, από την παράδοση στην παγκόσμια αγορά
' χρόνος ανάγνωσης

Μια σημαντική εκδήλωση για το εμβληματικό προϊόν της Λέσβου συνδιοργανώνεται στη Μυτιλήνη την Πέμπτη 29 Μαΐου, από τον Σύνδεσμο Ελλήνων Παραγωγών Αποσταγμάτων & Αλκοολούχων Ποτών (Σ.Ε.Α.Ο.Π.) και τη διεθνώς αναγνωρισμένη Burgundy School of Wine & Spirits Business.

Με τίτλο «Μελετώντας το Ούζο Λέσβου: Από την τοπική παράδοση στην διεθνή αγορά», η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στις 7 το απόγευμα στην αίθουσα “ΙΩΑΝΝΗΣ ΠΑΥΛΑΚΕΛΛΗΣ” του Συνεδριακού και Πολιτιστικού Κέντρου του Επιμελητηρίου Λέσβου, υπό την αιγίδα του Δήμου Μυτιλήνης. Πρόκειται για μια συνάντηση υψηλού επιπέδου, όπου η παράδοση συναντά την καινοτομία, και η τοπική παραγωγή διεκδικεί τον ρόλο που της αξίζει στον παγκόσμιο χάρτη των αλκοολούχων ποτών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η Λέσβος, με τη μακρά ιστορία στην παραγωγή του ούζου και με εμβληματικές ποτοποιίες όπως η Ποτοποιία Πλωμαρίου “Ισίδωρος Αρβανίτης”, η Ποτοποιία “Ι. Βαρβαγιάννης” και η Ποτοποιία “Σπέντζα”, αποτελεί αναμφίβολα την καρδιά του εθνικού μας αποστάγματος. Η εκδήλωση αυτή έρχεται να ενισχύσει τον ρόλο της Λέσβου ως βασικού πρεσβευτή του ούζου διεθνώς, δίνοντας έμφαση στις δυνατότητες εξαγωγών, στο branding και στην προβολή της ποιότητας του προϊόντος.

Στο επίκεντρο ο διάλογος για το αύριο του ούζου

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, θα τοποθετηθεί ο Πρόεδρος του Σ.Ε.Α.Ο.Π., κ. Χάρης Μαυράκης, αναλύοντας τη σημερινή εικόνα του ούζου στην εγχώρια και διεθνή αγορά, καθώς και τις προοπτικές περαιτέρω ανάπτυξής του.

Ιδιαίτερη αναφορά θα γίνει στο ούζο Λέσβου από τον Πρόεδρο του τοπικού Συνδέσμου Ποτοποιών – Αποσταγματοποιών, κ. Δημήτριο Σπέντζα, ενώ θα συμμετάσχει και εκπρόσωπος της Χημικής Υπηρεσίας Μυτιλήνης, θέτοντας την επιστημονική και ποιοτική διάσταση της παραγωγικής διαδικασίας.

Στο διεθνές κομμάτι της εκδήλωσης, ο κ. Chris McIndoe, ακαδημαϊκός και σύμβουλος στρατηγικής της Burgundy School of Wine & Spirits Business, θα παρουσιάσει τα αποτελέσματα της πολύμηνης μελέτης που πραγματοποιήθηκε από μεταπτυχιακούς φοιτητές της Σχολής. Η μελέτη επικεντρώθηκε στην προβολή και εμπορική δυναμική του ούζου Λέσβου, αναλύοντας αγορές-στόχους, καταναλωτικά πρότυπα και στρατηγικές τοποθέτησης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η Λέσβος παράγει, η Ελλάδα εξάγει, ο κόσμος αναγνωρίζει

Το ούζο είναι κάτι περισσότερο από ποτό: είναι στοιχείο της ελληνικής ταυτότητας, της γαστρονομικής μας κουλτούρας, της παρέας και της φιλοξενίας. Ωστόσο, για να διεκδικήσει ισχυρή θέση στον παγκόσμιο ανταγωνισμό των spirits, χρειάζεται στρατηγική, εξωστρέφεια και διασύνδεση με σύγχρονες μορφές marketing και branding. Αυτή τη σύνδεση επιχειρεί να ενισχύσει η συνεργασία του Σ.Ε.Α.Ο.Π. με τη Σχολή της Βουργουνδίας – μια πρωτοβουλία που ανοίγει δρόμους για το μέλλον.

Η παρουσία ποτοποιών, επαγγελματιών του κλάδου, φορέων της τοπικής αυτοδιοίκησης και δημοσιογράφων προσδίδει στην εκδήλωση τον χαρακτήρα μιας ουσιαστικής διαβούλευσης. Μιας συνάντησης όπου η παράδοση συναντά την τεκμηρίωση και η γεύση του ούζου αποκτά νέο αφήγημα: εκείνο της εξωστρέφειας, της ποιότητας και της βιώσιμης ανάπτυξης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ολοκλήρωση με γεύση και άρωμα Λέσβου

Η εκδήλωση θα κλείσει με γευστική δοκιμή cocktail με βάση το ούζο, αποδεικνύοντας ότι το αγαπημένο απόσταγμα μπορεί να σταθεί με δημιουργικότητα και στις πιο μοντέρνες εκφράσεις του bar culture, εντός και εκτός Ελλάδας.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΑΓΡΟΤΕΣ

Οι Τούρκοι αγρότες χαιρετίζουν τον αγώνα των Ελλήνων συναδέλφων τους

«Αγωνιζόμαστε για τα ίδια δικαιώματα εκατέρωθεν του Αιγαίου» δηλώνει η Ένωση Όλων των Αγροτών Παραγωγών Τουρκίας
ΑΓΡΟΤΕΣ

«Βάζουν το λύκο να φυλάει τα πρόβατα»

Γεωπόνοι αντιδρούν στη μετάβαση του ελέγχου του ΟΠΕΚΕΠΕ στην ΑΑΔΕ
ΑΓΡΟΤΕΣ

Πώς θα κάνουν ενστάσεις οι αγρότες για τις επιδοτήσεις 2025

Αναλυτικός οδηγός από τον ΟΠΕΚΕΠΕ για λάθη σε στρέμματα, τιμολόγια, βοσκοτόπους, ΚΑΕΚ και ΑΤΑΚ, με νέες προθεσμίες και διαδικασίες έως τις αρχές 2026
ΑΓΡΟΤΕΣ

Παράταση στο χρόνο καταβολής των εισφορών στον ΕΛΓΑ

Οι συγκεκριμένες ρυθμίσεις θα ισχύουν μέχρι την ολοκλήρωση της διαδικασίας διαχείρισης των ζημιών από τους παγετούς και σε κάθε περίπτωση όχι πέραν της 30ής Ιουνίου 2026
ΕΛΛΑΔΑ

Επεισοδιακή κατάθεση του Ξυλούρη για το σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ

Ειρωνείες και θλιβερές εικόνες στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής
ΑΓΡΟΤΕΣ

Το Οικονομικό Επιμελητήριο βορείου Αιγαίου στο πλευρό των παραγωγών

Σφοδρή κριτική στην κυβέρνηση για αδυναμία προστασίας και «σκιές διαφθοράς» στη διαχείριση ευρωπαϊκών πόρων
ΑΓΡΟΤΕΣ

Παράταση έως Μάιο 2026 για τα ψηφιακά δελτία διακίνησης ελαιοκάρπου

Εξαιρούνται μόνο όσοι είχαν έσοδα άνω των 200.000 ευρώ
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΑΓΡΟΤΕΣ

Τιμές ρεκόρ για τα αρνιά της Λέσβου

Η ευλογιά των προβάτων και η μειωμένη παραγωγή στην Ευρώπη εκτοξεύουν τις τιμές παραγωγού
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΑΓΡΟΤΕΣ

Ζητούν την κατάργηση του ψηφιακού δελτίου αποστολής

Ερώτηση στην βουλή κατέθεσαν 13 βουλευτές του ΚΚΕ
ΑΓΡΟΤΕΣ

ΚΚΕ: Η κυβέρνηση μπλοκάρει τις αποζημιώσεις για την ευλογιά των προβάτων

Ερώτηση στην Βουλή κατέθεσαν για το θέμα τέσσερις βουλευτές του κόμματος ανάμεσα τους και η Μαρία Κομνηνάκα
ΕΛΛΑΔΑ

Πανικός στο Μαξίμου από τα αγροτικά μπλόκα

Να κλείσει το μέτωπο με τους αγρότες το αργότερο εντός της ερχόμενης εβδομάδας επιδιώκει ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.
ΕΛΛΑΔΑ

Αγριο κράξιμο σε Τσιάρα από τους βουλευτές της Ν.Δ.

Ολοκληρώθηκε η ενημέρωση του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης στους βουλευτές της ΝΔ για την αγροτική πολιτική της κυβέρνησης