× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

Με πρότυπα Αγγλίας και καρδιά λεσβιακή, ένα νέο κτηνιατρείο στη Μυτιλήνη

Ο Κώστας Καμάτσος δημιούργησε ένα ιατρείο πρότυπο, το Aegean Vet Care, όπου η φροντίδα για τα ζώα περνάει μέσα από σεβασμό, γνώση και ουσιαστική αγάπη

Γράφει η ΜΑΡΙΑ ΧΑΤΖΗΓΕΩΡΓΙΟΥ Δημοσίευση 27/5/2025

Με πρότυπα Αγγλίας και καρδιά λεσβιακή, ένα νέο κτηνιατρείο στη Μυτιλήνη
' χρόνος ανάγνωσης

Στην είσοδο της Μυτιλήνης, στη Λαγκάδα, ένας νέος φωτεινός χώρος γεμάτος φροντίδα, τεχνογνωσία και αγάπη για τα ζώα έχει ανοίξει τις πόρτες του. Το Ιατρείο Ζώων Συντροφιάς Aegean Vet Care, του Κώστα Καμάτσου λειτουργεί εδώ και πέντε εβδομάδες και ήδη μετρά δεκάδες μικρούς ασθενείς – σκύλους και γάτες που βρήκαν σ’ αυτό όχι μόνο επιστημονική περίθαλψη αλλά και μια ζεστή αγκαλιά.

Ο Κώστας Καμάτσος είναι ένας νέος επιστήμονας που επέστρεψε συνειδητά στη γενέτειρά του, τη Λέσβο, μετά από οχτώ χρόνια εργασίας σε κτηνιατρικές κλινικές και νοσοκομεία ζώων στη Μεγάλη Βρετανία. Με σπουδές στην Κτηνιατρική Σχολή της Θεσσαλίας και πλούσια εμπειρία στο εξωτερικό, αποφάσισε να κάνει ένα νέο ξεκίνημα στο νησί του, δημιουργώντας έναν πρότυπο χώρο για ζώα συντροφιάς, βασισμένο στα διεθνή πρότυπα περίθαλψης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Ήθελα να δουλέψω με τον τρόπο που έμαθα στην Αγγλία», λέει. «Με έμφαση στη φροντίδα, στην ασφάλεια, στην αξιοπρέπεια του ζώου, αλλά και στην εμπειρία του ανθρώπου που το φέρνει. Όχι μόνο ως πελάτης, αλλά ως συνοδός ενός μικρού, ευαίσθητου συντρόφου που έχει ανάγκη».

Το Aegean Vet Care,παρέχει υπηρεσίες γενικής κτηνιατρικής, πρόληψης, εμβολιασμών, οδοντιατρικής φροντίδας, επεμβάσεων αλλά και ειδικών διαγνωστικών μεθόδων – όπως ενδοσκοπήσεις και λαπαροσκοπικές στειρώσεις. Είναι εξοπλισμένο με μηχανήματα αναισθησίας, ακτινολογικό και υπέρηχο, σε επίπεδο νοσοκομειακής μονάδας. «Ο στόχος μου είναι να δημιουργήσουμε ένα πλήρως λειτουργικό κέντρο φροντίδας, όπου το ζώο θα μπορεί να λάβει ό,τι χρειάζεται, από την απλή εξέταση μέχρι τη νοσηλεία», εξηγεί.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο Κώστας δίνει ιδιαίτερη έμφαση στη νοσηλεία. «Το ζώο χρειάζεται ήρεμο περιβάλλον, σωστή φροντίδα, συνέπεια στη χορήγηση φαρμάκων, ανθρώπους που το παρακολουθούν με αγάπη. Δεν είναι εύκολο. Είναι κάτι που γίνεται με οργάνωση, ευθύνη και πάθος». Και πράγματι, στο νέο αυτό ιατρείο, δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις ζώων που σώθηκαν χάρη στην επιμονή και την οργάνωση της ομάδας του.

Μια από αυτές είναι και η Ευτυχία – μια μικρή αδέσποτη γάτα που βρέθηκε από ζευγάρι Ολλανδών τουριστών, οι οποίοι συγκινήθηκαν τόσο ώστε να την υιοθετήσουν και να την πάρουν μαζί τους στην πατρίδα τους. «Φτιάχνουμε τα χαρτιά της. Θα ταξιδέψει με ειδική συνοδεία για να βρει το νέο της σπίτι. Είναι ιστορίες που μας γεμίζουν χαρά και μας θυμίζουν γιατί αγαπάμε τόσο αυτή τη δουλειά», λέει χαμογελώντας.

Μία ακόμη χαρακτηριστική περίπτωση διάσωσης ζώου είναι η επέμβαση που έγινε σε ένα σκυλάκι το οποίο είχε φάει αγκίστρια. Χρειάστηκε να γίνει σοβαρό χειρουργείο για να αφαιρεθούν τα ξένα σώματα ενώ το ζώο νοσηλεύτηκε για κάποιες μέρες με ειδική παρακολούθηση και φαρμακευτική αγωγή. 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο νέος κτηνίατρος δεν αγνοεί την ανάγκη για 24ωρη κτηνιατρική φροντίδα στο νησί. «Όταν το ζώο σου αρρωστήσει μέσα στη νύχτα και δεν έχεις που να απευθυνθείς, είναι τραγικό. Το βιώνουν οι ιδιοκτήτες με πολύ άγχος και ανησυχία. Γι’ αυτό και σχεδιάζουμε, σε συνεργασία με συνάδελφο, μια υπηρεσία εφημερίας ώστε να καλυφθεί αυτό το κενό».

Μέσα στις πέντε πρώτες εβδομάδες λειτουργίας του, το Aegean Vet Care,έχει ήδη εξυπηρετήσει 50 ζώα – περίπου μισά σκυλάκια και μισές γατούλες. Οι περισσότεροι, ημίαιμοι, υιοθετημένοι ή πρώην αδέσποτοι. «Τα ημίαιμα και τα πρώην αδέσποτα έχουν μεγαλύτερη γενετική ποικιλομορφία, είναι πιο ανθεκτικά. Αλλά όλα τα ζώα, ράτσας ή μη, χρειάζονται το ίδιο πράγμα: αγάπη, υπευθυνότητα και γνώση από τον άνθρωπό τους».

Ο Κώστας δεν διστάζει να αγγίξει ευαίσθητες πτυχές: τις λανθασμένες αντιλήψεις γύρω από τη φιλοζωία, την ευθύνη των ιδιοκτητών, τις δυσκολίες που φέρνει η συμβίωση με ένα ζώο στην πόλη. «Δεν είναι όλα τα ζώα για όλους. Πριν υιοθετήσουμε, είναι καλό να σκεφτούμε τον τρόπο ζωής μας, τις ώρες που λείπουμε, τις δυνατότητές μας. Ένα ζώο είναι ψυχή – δεν είναι διακοσμητικό».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Όλα αυτά τα λέει με ήρεμη δύναμη, χωρίς επιβολή. Ο χώρος του είναι ακριβώς αυτός: ένας τόπος γαλήνης, φροντίδας και επαγγελματισμού. Ένας τόπος που εμπνέει εμπιστοσύνη. Όπως πρέπει να είναι κάθε χώρος που ανοίγει την αγκαλιά του σε μια ζωή που δεν μιλά, αλλά νιώθει.

Το ιατρείο λειτουργεί καθημερινά από τις 8 το πρωί ως τις 9 το βράδυ, με ραντεβού, ώστε να εξασφαλίζεται ο χρόνος και η προσοχή που αξίζει κάθε περίπτωση. Γιατί, όπως λέει ο ίδιος: «Κάθε ζώο έχει τη δική του ιστορία. Κι εμείς οφείλουμε να την σεβαστούμε».

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΑΤΖΕΝΤΑ

Ποδηλάτες και Lesvos Runners τιμούν το βουνό και τη φύση

Με ποδηλατοβόλτα, εκδηλώσεις και τον στολισμό του χριστουγεννιάτικου δέντρου της ορεινής ποδηλασίας γιορτάζεται η Παγκόσμια Ημέρα Βουνού στην Αμαλή
ΠΑΙΔΙΑ + ΓΟΝΕΙΣ

«Το άστρο των Χριστουγέννων» στη Μυτιλήνη

Μια μοναδική αστρονομική αφήγηση για μικρούς και μεγάλους στο Χριστουγεννιάτικο Χωριό
ΘΕΑΤΡΟ

Μια σκληρή ιστορία για τη διπλανή πόρτα ζωντανεύει στους «Αστέγους»

Κατερίνα Κομνηνάκα, Ανθή Σαμαρτζίδου και Άννα Ταξείδη μιλούν στον ρ/σ του «Ν» για το έργο, τις σχέσεις, τη βία και τις δομές στήριξης που λείπουν.
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΑΤΖΕΝΤΑ

Ανοίγει το Χριστουγεννιάτικο σπιτάκι της ΣΥΝ‑εξέλιξης στο Πάρκο Αγίας Ειρήνης

Χειροποίητες δημιουργίες και γιορτινή διάθεση από 12 έως 18 Δεκεμβρίου
ΚΑΤΟΙΚΙΔΙΑ

Βράβευση του Δήμου Μυτιλήνης για την προστασία των ζώων συντροφιάς

Διάκριση με «Ηρωικές Καρδιές» από το Υπουργείο Εσωτερικών
ΠΑΙΔΙΑ + ΓΟΝΕΙΣ

Παράδοση βρεφικών πακέτων «Baby Kits» στην Καλλονή

Από την οργάνωση «Αποστολή» και τη Eurobank
ΠΑΙΔΙΑ + ΓΟΝΕΙΣ

Το aRtοποιώ σκορπίζει αγάπη με γλυκό και αρκουδάκι

Συλλογή παιχνιδιών, τροφίμων και ειδών πρώτης ανάγκης για οικογένειες της Λέσβου
ΜΙΛΟΥΝ ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ

Πώς το αιμοδυναμικό της Μυτιλήνης αλλάζει τον χάρτη της καρδιολογικής φροντίδας

Η ομιλία του δρ Αναστάσιου Μίλκα στην εκδήλωση της AHEPA και η μάχη για κάθε καρδιά στο νησί
ΑΤΖΕΝΤΑ

Χριστουγεννιάτικο Bazaar στην Πέτρα με παιχνίδια, δώρα και μελωδίες

Ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων του Δημοτικού και του Νηπιαγωγείου Πέτρας προσκαλεί μικρούς και μεγάλους σε μια γιορτινή ημέρα γεμάτη δημιουργίες και εκπλήξεις το Σάββατο 6 Δεκεμβρίου στην κεντρική πλατεία
ΠΑΙΔΙΑ + ΓΟΝΕΙΣ

«Μην υποτιμάτε τα παιδιά σας»: το μήνυμα των Special Olympics από τη Μυτιλήνη

Υπογραφή μνημονίου συνεργασίας, ομάδα μπάσκετ για παιδιά στο φάσμα του αυτισμού και ένα κάλεσμα για... κανονικότητα και συμπερίληψη
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΧΡΟΝΟΣ

Επιτυχημένο το Εσωτερικό Τουρνουά Σκακιού της Λέσχης «Βενιαμίν ο Λέσβιος»

Πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 30 Νοεμβρίου στο Πολιτιστικό Κέντρο Μυτιλήνης με την συμμετοχή 57 μικρών σκακιστών και σκακιστριών
ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΧΡΟΝΟΣ

Έναρξη νέου Τμήματος παραδοσιακών χορών στην Παναγιούδα

Εγγραφές από 5 Δεκεμβρίου