Χρειαζόμαστε άμεσα κτηνιάτρους!
Μόλις 6 κτηνίατροι για να καλύψουν τη Λέσβο και τη Λήμνο με 400.000 αιγοπρόβατα – Άμεση ανάγκη για μέτρα προστασίας στα λιμάνια εισόδου της Λέσβου
Γράφει ο ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ Δημοσίευση 24/5/2025

Μια ανάσα από τη Λέσβο, στην περιοχή του Δικελί, καταγράφηκαν κρούσματα αφθώδους πυρετού από τις τουρκικές Κτηνιατρικές Αρχές. Το κρούσμα επιβεβαιώθηκε στις 15 Μαΐου, αλλά η ενημέρωση προς τις Κτηνιατρικές Αρχές της Λέσβου έφτασε την Παρασκευή 23 του μήνα, στις 2:30 το απόγευμα. Συνεπώς, η νόσος βρισκόταν μια ανάσα από τις ακτές της Λέσβου, χωρίς να είναι σε γνώση των τοπικών κτηνιάτρων.
Πριν από τη δήλωση του κρούσματος από την Τουρκία, είχε προηγηθεί η περίοδος επώασης της νόσου, η λήψη του δείγματος, η εργαστηριακή επιβεβαίωσή του και, στη συνέχεια, η επίσημη αναγγελία. Πρόκειται για πολύτιμο χαμένο χρόνο, που θα μπορούσε να αποδειχθεί καταστροφικός για τα παραγωγικά ζώα της Λέσβου (αιγοπρόβατα, βοοειδή και τα λίγα χοιρινά).
Ευτυχώς, μέχρι στιγμής δεν έχει καταγραφεί κάποιο κρούσμα στο νησί. Ωστόσο, ο κίνδυνος για την καλοκαιρινή περίοδο είναι μεγάλος, αν αναλογιστούμε ότι εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι από τα τουρκικά παράλια θα επισκεφθούν τη Λέσβο για τις διακοπές τους – κυρίως Τούρκοι, αλλά και πολίτες άλλων χωρών. Επίσης, χιλιάδες κάτοικοι της Λέσβου, αλλά και επισκέπτες από την ηπειρωτική Ελλάδα και την Ευρώπη, θα πραγματοποιήσουν μία ή περισσότερες επισκέψεις στα τουρκικά παράλια. Αρκεί ένα άτομο ή ένα όχημα για να μεταφέρει τη νόσο από τα τουρκικά παράλια στη Λέσβο.
Ακόμη κι αν η μετάδοση με αυτόν τον τρόπο είναι δύσκολη, είναι απολύτως αναγκαίο να εφαρμοστούν μέτρα απολύμανσης στα λιμάνια του νησιού που δέχονται επισκέπτες και οχήματα – κυρίως από την Τουρκία. Άλλωστε, το κόστος αυτών των μέτρων είναι χαμηλό: ένα χαλί εμποτισμένο με απολυμαντικό υγρό, πάνω στο οποίο θα πατούν οι επιβάτες των πλοίων, και ένας εργαζόμενος που θα ψεκάζει τις ρόδες των οχημάτων, αποτελούν επαρκή μέσα προστασίας. Από εκεί και πέρα, οι κτηνοτρόφοι του νησιού πρέπει να γίνουν πολύ πιο σχολαστικοί στην εφαρμογή των προβλεπόμενων μέτρων βιοασφάλειας για τα κοπάδια τους.
Ωστόσο, το πιο κρίσιμο ζήτημα είναι η άμεση στελέχωση των κτηνιατρικών υπηρεσιών της Λέσβου και της Λήμνου με το αναγκαίο προσωπικό. Είναι πρακτικά αδύνατο για έξι κτηνίατρους να καλύψουν όλα τα καθήκοντα της Κτηνιατρικής Υπηρεσίας. Οι κτηνίατροι είναι επιφορτισμένοι με την εφαρμογή μέτρων για την καταπολέμηση επιζωοτιών (π.χ. ευλογιά προβάτων, αφθώδης πυρετός), τον έλεγχο σφαγίων, τους αστικτηνιατρικούς ελέγχους σε κάθε μορφής επιχείρηση που διαχειρίζεται τρόφιμα, την αδειοδότηση γαλακτοκομικών και τυροκομικών εγκαταστάσεων, και πολλά ακόμη.
Επιπλέον, είναι εντελώς ακατανόητο το γεγονός ότι η Κτηνιατρική Υπηρεσία της Λήμνου δεν έχει στελεχωθεί εδώ και μήνες, με αποτέλεσμα οι κτηνίατροι της Λέσβου και άλλων νησιών του Βορείου Αιγαίου να λειτουργούν σαν ιδιότυποι «αερομεταφερόμενοι κομάντος». Οι συνθήκες που δημιουργούνται από τις αλλεπάλληλες επιζωοτίες καθιστούν επιτακτική την ανάγκη άμεσης ενίσχυσης των υπηρεσιών της Λέσβου και της Λήμνου.