Ο Σύλλογος Μεσοτοπιτών Λέσβου «Η Αναγέννηση» για τον Πάνο Βαλαβάνη
Ο εκλιπών ήταν χαρισματικός ρήτορας και βαθιά ευγενής σημειώνει ο Σύλλογος στην ανακοίνωση του
Από το NEWSROOM Δημοσίευση 19/5/2025

Βαθιά θλίψη προκάλεσε στον Σύλλογο Μεσοτοπιτών Λέσβου «Η Αναγέννηση» και σε ολόκληρη την τοπική κοινότητα η είδηση της απώλειας του Πανεπιστημιακού Καθηγητή Πάνου Βαλαβάνη (1954 – 2025), ενός ανθρώπου με σπουδαία επιστημονική πορεία και έντονη παρουσία στα κοινά του τόπου καταγωγής του.
Ο Πάνος Βαλαβάνης υπήρξε εξέχουσα φυσιογνωμία στον χώρο της αρχαιολογίας, με σημαντικές ανασκαφικές επιτυχίες και πλούσιο συγγραφικό έργο. Ταυτόχρονα, όμως, διακρίθηκε για την σεμνότητά του, το ήθος και την αγάπη του για τη νέα γενιά και ιδιαίτερα για το Μεσότοπο Λέσβου, τον γενέθλιο τόπο του, τον οποίο υπηρέτησε με αφοσίωση.
Χαρισματικός ρήτορας και βαθιά ευγενής, κέρδιζε το κοινό του με την ουσία και τη δομημένη σκέψη του. Στάθηκε πάντα αρωγός στο έργο του Συλλόγου, προσφέροντας τον χρόνο, τη γνώση και τη σοφία του, συμμετέχοντας ενεργά με γόνιμες προτάσεις και λόγο ενωτικό. Παρών στις Γενικές Συνελεύσεις και στις δράσεις του Συλλόγου, προσέφερε ανεκτίμητη συμβολή και έμπνευση στα μέλη του.
Ιδιαίτερα ξεχωριστές ήταν οι εισηγήσεις του σε εκδηλώσεις, όπως το 2019 στην εκδήλωση «Νερό - Πηγή ζωής, Αρχαίοι υδρόμυλοι και η ιστορία του νερού στο Μεσότοπο» αλλά και το 2017, σε τιμητική βραδιά για τους πρωτοετείς φοιτητές. Οι εκδρομές του Συλλόγου με αρχαιολογικό χαρακτήρα στις οποίες ξεναγούσε ο ίδιος – στην Ελευσίνα, στο Σούνιο, στα ορυχεία του Λαυρίου και στο Μουσείο Μαραθώνα – έμειναν αξέχαστες σε όσους είχαν την τύχη να τις παρακολουθήσουν.
Ο Σύλλογος «Η Αναγέννηση» εκφράζει την υπερηφάνεια που είχε την τιμή να τον γνωρίσει και να διδαχθεί από το παράδειγμά του. Μαθήματα ήθους, σεμνότητας, αγάπης για τον άνθρωπο, τον τόπο και τον πολιτισμό, θα μείνουν χαραγμένα στις μνήμες όλων.
Θερμά συλλυπητήρια εκφράζονται στην οικογένεια και στους οικείους του. Η απουσία του αφήνει ένα δυσαναπλήρωτο κενό – ο Πάνος Βαλαβάνης θα μείνει για πάντα ζωντανός στη συλλογική μνήμη ως σύμβολο προσφοράς και πνευματικής γενναιοδωρίας.