× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Αυτοτελές ταμείο για την ΚΑΠ θέλει η Ευρωβουλή

Αλλά και αύξηση των πιστώσεων για τους αγρότες

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 12/5/2025

Αυτοτελές ταμείο για την ΚΑΠ θέλει η Ευρωβουλή
' χρόνος ανάγνωσης

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο κατέστησε ξεκάθαρη τη θέση του, αντιτιθέμενο σθεναρά στην πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για ένα ενιαίο ταμείο που θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο το μέλλον της Κοινής Γεωργικής Πολιτικής (ΚΓΠ).

Αντ’ αυτού, το ΕΚ ζητά έναν ενισχυμένο γεωργικό προϋπολογισμό.

Σε ψηφοφορία στην ολομέλεια, το Κοινοβούλιο ενέκρινε έκθεση πρωτοβουλίας του σχετικά με το μελλοντικό Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο (ΠΔΠ), με επικεφαλής τους συνεισηγητές Carla Tavares (Σοσιαλιστές και Δημοκρατικοί, Πορτογαλία) και Siegfried Mureşan (ΕΛΚ, Ρουμανία).

Η παρούσα έκθεση έρχεται εν αναμονή της επίσημης πρότασης της Επιτροπής, η οποία αναμένεται έως τον Ιούλιο. Απαντώντας στην ιδέα που έχει διατυπώσει η Επιτροπή για ένα ενιαίο ταμείο – μια ιδέα που έχει προκαλέσει ομόφωνη ανησυχία σε ολόκληρο τον γεωργικό τομέα – το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έστειλε ένα ισχυρό και κατηγορηματικό μήνυμα: αυτή η πρόταση είναι κακή ιδέα.

Η Copa και η Cogeca καλωσορίζουν επίσης θερμά το γεγονός ότι το Κοινοβούλιο δίνει προσοχή στις γεωργικές ανησυχίες.

Ιδιαίτερη μνεία αξίζει να δοθεί στις δύο βασικές τροπολογίες που εγκρίθηκαν, οι οποίες δίνουν έμφαση στη διατήρηση της ξεχωριστής γραμμής του προϋπολογισμού της ΚΓΠ στο επόμενο ΠΔΠ και στην πραγματικότητα προχωρούν περαιτέρω ζητώντας την αύξησή της.

Αυτό περιλαμβάνει την αναπροσαρμογή του γεωργικού προϋπολογισμού με βάση τον πληθωρισμό και τον εντοπισμό πρόσθετων ειδικών πηγών χρηματοδότησης για την υποστήριξη των πολλών μεταβάσεων που απαιτεί η ΕΕ από τον γεωργικό τομέα.

Αυτό αντιπροσωπεύει μια προσέγγιση κοινής λογικής που θα φέρει συνέπεια μεταξύ των φιλοδοξιών της Επιτροπής και των πόρων της. Ενώ η έκθεση αυτή δεν είναι δεσμευτική για την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τα κράτη μέλη, στέλνει ένα σαφές πολιτικό μήνυμα, το οποίο πρέπει να αναγνωριστεί και να αντιμετωπιστεί.

Η ψηφοφορία αυτή ενισχύει και νομιμοποιεί τις ανησυχίες της Copa και της Cogeca, τις οποίες σκοπεύει να θέσει άμεσα σε μια συνάντηση που έχει ζητηθεί με την Πρόεδρο της Επιτροπής Ursula von der Leyen

[ΠΗΓΗ]
ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΑΓΡΟΤΕΣ

Πάνε πίσω οι πληρωμές για την βιολογική κτηνοτροφία

Μετά την ολοκλήρωση των ελέγχων οι πληρωμές δήλωσε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Κώστας Τσιάρας
ΑΓΟΡΑ

Το fagi ανοίγει την ψηφιακή αγορά για την ντόπια αγορά της Μυτιλήνης

Ο Χριστόφορος Σωμαράκης παρουσίασε δυνατότητες προσωποποιημένης συνεργασίας με τα μέλη του Εμπορικού Συλλόγου Μυτιλήνης
ΟΙ ΑΠΕΝΑΝΤΙ

Παρουσίαση της Λήμνου στην τουριστική αγορά της Τουρκίας

Αποστολή στη Σμύρνη με τη συμμετοχή Επάρχου, Δημάρχου και εκπροσώπων του τουριστικού κλάδου
ΕΡΓΑΣΙΑ

Δέκα νέες θέσεις εργασίας στο Μουσείο Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου

Το Μουσείο προκηρύσσει την πρόσληψη εποχικού προσωπικού διαφόρων ειδικοτήτων με οκτάμηνες συμβάσεις. Οι ενδιαφερόμενοι καλούνται να υποβάλουν εγκαίρως αιτήσεις μέσω ΑΣΕΠ ή ταχυδρομικά
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Μειώθηκαν κατά 7,9% οι δηλωμένοι άνεργοι του Βορείου Αιγαίου

Περίπου 2.000 θέσεις εργασίας δημιουργήθηκαν τον Μάιο του 2025 η πλειοψηφία των οποίων προέρχεται από δραστηριότητες που σχετίζονται με τον τουρισμό
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΕΡΓΑΣΙΑ

Το Κτήμα Οινοφόρος αναζητά συνεργάτη!

Σταθερό και δυναμικό περιβάλλον εργασίας και ευκαιρίες εξέλιξης
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΑΓΡΟΤΕΣ

Σχέδιo επί χάρτου η ενεργοποίηση του ελαιοκομικού μητρώου

Ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας Λέσβου Γιώργος Λαγουτάρης αποκαλύπτει τι συμβαίνει με το ελαιοκομικό μητρώο, την δακοκτονία και τα διαχειριστικά σχέδια βόσκησης
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΑΓΟΡΑ

Το Φυλλάδιο Lidl έχει βγει

Υψηλή ποιότητα, μοναδική φρεσκάδα και πάντα χαμηλές τιμές!
ΕΛΛΑΔΑ

Ευρωπαϊκό είναι το σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ τόνισε ο πρωθυπουργός

Τι αναφέρει ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην κυριακάτικη ανάρτησή του για το σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ
ΕΛΛΑΔΑ

Περισσότερα από 2,4 δις ευρώ θα πληρώσουν ΕΦΚΑ και ΔΥΠΑ

Δείτε εδώ τις καταβολές συντάξεων, επιδομάτων και βοηθημάτων που θα γίνουν ως τις 27 Ιουνίου
ΑΓΡΟΤΕΣ

Οι πρώτες αντιδράσεις από Αυγενάκη και Βορίδη

Δεν έχουμε να φοβηθούμε τίποτα λένε οι δύο πρώην Υπουργοί Αγροτικής Ανάπτυξης της Ν.Δ.
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Έρχονται αυξήσεις στις τιμές των ακτοπλοϊκών εισιτηρίων

Η αύξηση στις τιμές των ναυτιλιακών καυσίμων ενδέχεται να οδηγήσει σε αυξήσεις στις τιμές των ακτοπλοϊκών εισιτηρίων, όπως παραδέχθηκε εμμέσως ο υπουργός Ναυτιλίας, Βασίλης Κικίλιας.
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ