× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Όραμα βιώσιμης τουριστικής ανάπτυξης για τα νησιά

Οι νησιωτικές περιφέρειες Βορείου, Νοτίου Αιγαίου και Ιονίων Νήσων υπέγραψαν την διακήρυξη της Κέρκυρας η οποία καθορίζει το πλαίσιο της συνεργασίας με βάση τις ανάγκες και τις προκλήσεις της περιόδου

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 7/5/2025

Όραμα βιώσιμης τουριστικής ανάπτυξης για τα νησιά
' χρόνος ανάγνωσης

Ο Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου Κωνσταντίνος Μουτζούρης συνυπέγραψε με τον Περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου Γιώργο Χατζημάρκο και τον Περιφερειάρχη Ιονίων Νήσων Γιάννη Τρεπεκλή, ΤΗΝ ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ ΤΗΣ ΚΕΡΚΥΡΑΣ: Ένα όραμα Βιώσιμης Τουριστικής Ανάπτυξης για τα νησιά των παραπάνω  Περιφερειών.

Η συνεργασία των Περιφερειών Βορείου και Νοτίου Αιγαίου καθώς και των Ιονίων Νήσων, ξεκίνησε τον Νοέμβριο του 2024,  όταν από κοινού διοργάνωσαν στην Κέρκυρα Ημερίδα  με θέμα τη βιώσιμη τουριστική ανάπτυξη  Συνεργασία και «κοινός βηματισμός», φτάνοντας στην υπογραφή μιας διακήρυξης η οποία καθορίζει το πλαίσιο της συνεργασίας με βάση τις ανάγκες και τις προκλήσεις κάθε Περιφέρειας ξεχωριστά.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η παρούσα διακήρυξη αποτελεί ένα κάλεσμα για δράση, βασισμένη στη συνεργασία, την καινοτομία και την ευθύνη, ενώ συνδέεται άμεσα με τους Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης του ΟΗΕ και την Ευρωπαϊκή Ατζέντα για τον Τουρισμό 2030 της ΕΕ, που προωθούν τη βιώσιμη τουριστική ανάπτυξη, τη μείωση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων και την ενίσχυση της κοινωνικής και οικονομικής βιωσιμότητας των τοπικών κοινοτήτων.

Στόχος είναι οι νησιωτικές περιφέρειες να αποτελέσουν πρότυπα βιωσιμότητας, πολιτιστικής ζωντάνιας και εξωστρέφειας, όπου ο τουρισμός θα λειτουργεί ως γέφυρα σύνδεσης των επισκεπτών με την αυθεντικότητα, την ιστορία και τις δημιουργικές εκφάνσεις των τοπικών κοινοτήτων.

Η Διακήρυξη της Κέρκυρας έχει αόριστη διάρκεια παραμένει ανοιχτή για την προσθήκη νέων μελών, ήτοι νησιωτικών και παράκτιων περιφερειών της ΕΕ, που δεσμεύονται να υιοθετήσουν και να προωθήσουν τις αρχές και τους στόχους της. Αυτή η διαδικασία ενισχύει τη συνεργασία και τη συλλογική δράση για τη διαφύλαξη της πολιτιστικής και φυσικής κληρονομιάς.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Νέα μείωση των ανέργων στο Βόρειο Αιγαίο τον Ιούλιο

Με ρυθμό 6,19% υποχώρησε ο αριθμός των των εγγεγραμμένων ανέργων στη ΔΥΠΑ
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΑΓΡΟΤΕΣ

Καταρροϊκός πυρετός πλήττει τα κοπάδια στην ηπειρωτική Ελλάδα

Τριπλός κίνδυνος για την κτηνοτροφία της Λέσβου και της Λήμνου: αφθώδης πυρετός, ευλογιά των προβάτων και τώρα καταρροϊκός πυρετός – Άμεση ανάγκη στελέχωσης των υπηρεσιών με κτηνιάτρους
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΑΓΡΟΤΕΣ

Ξεκινά η τρίτη διαβροχή κατά του δάκου στη Λέσβο

Από τις 25 Αυγούστου η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου εντείνει τις προσπάθειες για την προστασία της ελαιοπαραγωγής
ΑΓΟΡΑ

Το Φυλλάδιο Lidl έχει βγει

Υψηλή ποιότητα, μοναδική φρεσκάδα και πάντα χαμηλές τιμές!
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

«Δεν παραλαμβάνουμε ημιτελή έργα» ξεκαθαρίζει ο Κώστας Μουτζούρης

Στόχος η διατήρηση της πολιτιστικής ταυτότητας και η ολοκλήρωση κρίσιμων έργων- Ποια «τρέχουν» είπε εφ' όλης της ύλης στο «Ν»
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Από τον Μανταμάδο έως το Μόλυβο για βουτιές, εξερεύνηση, διάβασμα, μεζέδες και ύπνο

Βουνό… γιαλό πηγαίνουμε κι όλο ομορφιές γευόμαστε
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΑΤΖΕΝΤΑ

Γιορτή κρασιού στον Αγιο Δημήτριο Λήμνου

Την Δευτέρα 18 Αυγούστου στις 9.00 το βράδυ
ΕΛΛΑΔΑ

Οι πληρωμές από ΕΦΚΑ και ΔΥΠΑ ως τις 22 Αυγούστου

Θα καταβληθούν 53,68 εκατ. ευρώ σε 67.677 δικαιούχους
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Σκάλα Ερεσού «εκτός δικτύου» στην καρδιά της τουριστικής σεζόν

Ο Περιβαλλοντικός Κοινωνικός Σύλλογος ζητά άμεσες παρεμβάσεις από Δήμο, Περιφέρεια, Εισαγγελία και παρόχους – 61 επιχειρήσεις συνυπογράφουν το αίτημα
ΕΛΛΑΔΑ

Τί ισχύει για τις κατασχέσεις μετά από ρύθμιση χρεών

Νέα δεδομένα δημιουργεί η εγκύκλιος που εξέδωσε η ΑΑΔΕ
ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ ΑΓΡΟΤΕΣ

Αυγουστιάτικη ελαφρά ανάκαμψη στις τιμές του ελαιολάδου

Η ανακοίνωση των αποθεμάτων της Ισπανίας δίνει τον τόνο στην αγορά που κινείται σε υποτονικούς ρυθμούς
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

ΕΟΣ Σάμου: Πρόγραμμα παραλαβής σταφυλιών στο οινοποιείο Καρλοβάσου

Ο Συνεταιρισμός ζητά από τους παραγωγούς μέλη του να παραδίδουν σταφύλια με βαθμό γλυκύτητας άνω των 14,0 Be (μπομε) για την καλύτερη οινοποίηση των γλυκών οίνων