× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Όταν οι μαθητές της Μυτιλήνης «μετρούν» τα αστέρια

Μια ξεχωριστή δράση πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 4 Μαΐου στη Μυτιλήνη στο πλαίσιο των εκπαιδευτικών δράσεων αστρονομίας του προγράμματος «UniversALL: από το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών.

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 5/5/2025

Όταν οι μαθητές της Μυτιλήνης «μετρούν» τα αστέρια
' χρόνος ανάγνωσης

Με τα βλέμματα στραμμένα στον ουρανό και την περιέργεια ζωγραφισμένη στα πρόσωπα μικρών και μεγάλων, πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία την Κυριακή 4 Μαΐου στη Μυτιλήνη το πρώτο μέρος των εκπαιδευτικών δράσεων αστρονομίας του προγράμματος «UniversALL: Αστρονομία για μαθητές ακριτικών περιοχών» από το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών.

Ο χώρος του Πρότυπου ΓΕΛ Μυτιλήνης πλημμύρισε από παιδιά εκπαιδευτικούς και γονείς από το Γυμνάσιο Παμφίλων, το 6ο Γυμνάσιο Μυτιλήνης, το 4ο Γυμνάσιο Μυτιλήνης και το Εσπερινό ΕΠΑΛ  που συμμετείχαν με ενθουσιασμό στις διαδραστικές δράσεις. Από νωρίς το απόγευμα, τα εργαστήρια για παιδιά 5 έως 12 ετών κέντρισαν το ενδιαφέρον των μικρών επισκεπτών, οι οποίοι εξερεύνησαν το ηλιακό μας σύστημα, γνώρισαν από κοντά το τηλεσκόπιο και παρατήρησαν τον Ήλιο μέσα από ειδικό ηλιακό τηλεσκόπιο, ενώ η εκτόξευση των χειροποίητων πυραύλων προκάλεσε γέλια και θαυμασμό.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Αργότερα, στη σκηνή ανέβηκαν οι ίδιοι οι μαθητές, παρουσιάζοντας με περηφάνια τις ομαδικές εργασίες που είχαν ετοιμάσει στα σχολεία τους: παρουσιάσεις, εκπαιδευτικά παιχνίδια, εικαστικά έργα και βίντεο, αποτυπώνοντας με δημιουργικότητα τον δικό τους τρόπο να βλέπουν τον ουρανό.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το επιστημονικό και φιλοσοφικό ταξίδι κορυφώθηκε στις 20:00, με την εξαιρετικά ενδιαφέρουσα ομιλία των επιστημόνων του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, Δρ. Ανδρέα Χιωτέλλη και Δρ. Γιώργου Δακανάλη, με τίτλο: «Από τον Θαλή έως τις Μαύρες Τρύπες: Η Εξέλιξη της Κοσμικής Σκέψης». Οι δυο κορυφαίοι επιστήμονες καθήλωσαν το κοινό, μεταφέροντας τους παρευρισκόμενους από την αρχαία ελληνική σκέψη στον σύγχρονο επιστημονικό στοχασμό για το Σύμπαν.

Τα παιδιά εντυπωσιάστηκαν από τα πειράματα και τις απίστευτες εμπειρίες που μοιράστηκαν οι επιστήμονες, ενώ σημαντική ήταν και η παρουσία των εκπαιδευτικών τους, που στηρίζουν ενεργά την προσπάθεια να φτάσει η επιστήμη ακόμα και στα πιο απομακρυσμένα σχολεία του νησιού.

Η βραδιά έκλεισε μαγικά, όπως ξεκίνησε, με ουρανογραφία και αστροπαρατήρηση, όπου οι συμμετέχοντες, μέσα από τα τηλεσκόπια των επιστημόνων, είχαν την ευκαιρία να περιηγηθούν στον έναστρο ουρανό της Λέσβου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Οι δράσεις συνεχίζονται την Τετάρτη 7 Μαΐου στην Καλλονή, στους χώρους του Δημοτικού Σχολείου Καλλονής και του Εσπερινού ΕΠΑΛ Καλλονής, με την ίδια αγάπη για τη γνώση και το Σύμπαν.

Το πρόγραμμα UniversALL υλοποιείται με στόχο να φέρει την αστρονομία κοντά στους μαθητές ακριτικών περιοχών και περιλαμβάνει δράσεις σε 14 σχολεία από κάθε γωνιά της Λέσβου, από τη Μυτιλήνη μέχρι το Πλωμάρι και τον Μανταμάδο.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Φωτίστηκε ο δρόμος στο σπίτι της προσφυγικής μνήμης στη Σκάλα Λουτρών

Ο προϋπολογισμός του έργου ήταν 78.500 ευρώ, και χρηματοδοτήθηκε από ίδιους πόρους του Δήμου Μυτιλήνης
ΔΡΑΣΕΙΣ

70 χρόνια δράσης για τους Πολιχνιάτες της Αθήνας

Πραγματοποιήθηκε η επετειακή εκδήλωση για τα 70 χρόνια δράσης του Συλλόγου Πολιχνιατών Αθήνας, στην αίθουσα Γιάννης Μαρίνος του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών
ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ

Λουκέτο στους Δήμους Μυτιλήνης και Δυτικής Λέσβου την Δευτέρα 16 Δεκέμβρη

Οι εργαζόμενοι συμμετέχουν στην πανελλαδική και πανδημοσιοϋπαλληλική απεργία καταγγέλλοντας τον νέο κρατικό προϋπολογισμό της κυβέρνησης ως αντιλαϊκό και φορομπηχτικό
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Οδός Θεοδώρου Χοχλάκα στη Μυτιλήνη ως ελάχιστος φόρος τιμής

Συγκίνηση στην τελετή ονοματοδοσίας για τον αείμνηστο δήμαρχο, γιατρό και άνθρωπο της προσφοράς, την Δευτέρα 15 Δεκεμβρίου
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στήριξη στους διωκόμενους της Καράβας

Από τη Νομαρχιακή Επιτροπή ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ Λέσβου
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Αλλάζουμε το κλίμα στα FM: «Βιώσιμες Πόλεις»

Οι πόλεις είναι «ζωντανοί οργανισμοί». Οι παρεμβάσεις που σχεδιάζονται σήμερα οφείλουν να εξυπηρετούν τις τωρινές ανάγκες, διασφαλίζοντας παράλληλα την ευημερία και των επόμενων γενεών
ΥΓΕΙΑ

Ομάδα εκπαίδευσης και υποστήριξης φροντιστών ατόμων με άνοια στη Μυτιλήνη

Η ΑΜΚΕ «Αγκαλιά» σε συνεργασία με τον Δήμο Μυτιλήνης διοργανώνουν ομάδα εκπαίδευσης για φροντιστές
ΑΓΟΡΑ

Εορταστικό ωράριο στην αγορά του Πλωμαρίου

Από την Δευτέρα 15 Δεκεμβρίου έως την Παρασκευή 2 Ιανουαρίου
ΔΥΤΙΚΗ ΛΕΣΒΟΣ

Σε τροχιά υλοποίησης το έργο του οδικού άξονα Ερεσού‑Σιγρίου

Η Περιφερειακή Αρχή όρισε ως τελική ημερομηνία κατάθεσης προσφορών την 27η Ιανουαρίου 2026
ΔΡΑΣΕΙΣ

Χριστουγεννιάτικη γιορτή στη Λουτρόπολη Θερμής με δράσεις για μικρούς και μεγάλους

Πολιτιστικοί σύλλογοι και τοπικοί φορείς ενώνουν δυνάμεις την Κυριακή 21 Δεκεμβρίου στην πλατεία του χωριού
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Εορτασμός των Αγίων τριών εν καμίνω Παίδων

Ανοιχτές για το κοινό οι Υπηρεσίες του Πυροσβεστικού Σώματος την 17η Δεκεμβρίου για τον εορτασμό των προστάτων του Σώματος.
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Από μηχανάκια μέχρι κλιματιστικά στον βυθό

Συνεχίζονται οι καταδύσεις στο λιμάνι Μυτιλήνης με στόχο την ασφάλεια των πλοίων και την αποκατάσταση του λιμενικού χώρου