Όταν οι μαθητές της Μυτιλήνης «μετρούν» τα αστέρια
Μια ξεχωριστή δράση πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 4 Μαΐου στη Μυτιλήνη στο πλαίσιο των εκπαιδευτικών δράσεων αστρονομίας του προγράμματος «UniversALL: από το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών.
Από το NEWSROOM Δημοσίευση 5/5/2025

Με τα βλέμματα στραμμένα στον ουρανό και την περιέργεια ζωγραφισμένη στα πρόσωπα μικρών και μεγάλων, πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία την Κυριακή 4 Μαΐου στη Μυτιλήνη το πρώτο μέρος των εκπαιδευτικών δράσεων αστρονομίας του προγράμματος «UniversALL: Αστρονομία για μαθητές ακριτικών περιοχών» από το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών.
Ο χώρος του Πρότυπου ΓΕΛ Μυτιλήνης πλημμύρισε από παιδιά εκπαιδευτικούς και γονείς από το Γυμνάσιο Παμφίλων, το 6ο Γυμνάσιο Μυτιλήνης, το 4ο Γυμνάσιο Μυτιλήνης και το Εσπερινό ΕΠΑΛ που συμμετείχαν με ενθουσιασμό στις διαδραστικές δράσεις. Από νωρίς το απόγευμα, τα εργαστήρια για παιδιά 5 έως 12 ετών κέντρισαν το ενδιαφέρον των μικρών επισκεπτών, οι οποίοι εξερεύνησαν το ηλιακό μας σύστημα, γνώρισαν από κοντά το τηλεσκόπιο και παρατήρησαν τον Ήλιο μέσα από ειδικό ηλιακό τηλεσκόπιο, ενώ η εκτόξευση των χειροποίητων πυραύλων προκάλεσε γέλια και θαυμασμό.
Αργότερα, στη σκηνή ανέβηκαν οι ίδιοι οι μαθητές, παρουσιάζοντας με περηφάνια τις ομαδικές εργασίες που είχαν ετοιμάσει στα σχολεία τους: παρουσιάσεις, εκπαιδευτικά παιχνίδια, εικαστικά έργα και βίντεο, αποτυπώνοντας με δημιουργικότητα τον δικό τους τρόπο να βλέπουν τον ουρανό.
Το επιστημονικό και φιλοσοφικό ταξίδι κορυφώθηκε στις 20:00, με την εξαιρετικά ενδιαφέρουσα ομιλία των επιστημόνων του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, Δρ. Ανδρέα Χιωτέλλη και Δρ. Γιώργου Δακανάλη, με τίτλο: «Από τον Θαλή έως τις Μαύρες Τρύπες: Η Εξέλιξη της Κοσμικής Σκέψης». Οι δυο κορυφαίοι επιστήμονες καθήλωσαν το κοινό, μεταφέροντας τους παρευρισκόμενους από την αρχαία ελληνική σκέψη στον σύγχρονο επιστημονικό στοχασμό για το Σύμπαν.
Τα παιδιά εντυπωσιάστηκαν από τα πειράματα και τις απίστευτες εμπειρίες που μοιράστηκαν οι επιστήμονες, ενώ σημαντική ήταν και η παρουσία των εκπαιδευτικών τους, που στηρίζουν ενεργά την προσπάθεια να φτάσει η επιστήμη ακόμα και στα πιο απομακρυσμένα σχολεία του νησιού.
Η βραδιά έκλεισε μαγικά, όπως ξεκίνησε, με ουρανογραφία και αστροπαρατήρηση, όπου οι συμμετέχοντες, μέσα από τα τηλεσκόπια των επιστημόνων, είχαν την ευκαιρία να περιηγηθούν στον έναστρο ουρανό της Λέσβου.
Οι δράσεις συνεχίζονται την Τετάρτη 7 Μαΐου στην Καλλονή, στους χώρους του Δημοτικού Σχολείου Καλλονής και του Εσπερινού ΕΠΑΛ Καλλονής, με την ίδια αγάπη για τη γνώση και το Σύμπαν.
Το πρόγραμμα UniversALL υλοποιείται με στόχο να φέρει την αστρονομία κοντά στους μαθητές ακριτικών περιοχών και περιλαμβάνει δράσεις σε 14 σχολεία από κάθε γωνιά της Λέσβου, από τη Μυτιλήνη μέχρι το Πλωμάρι και τον Μανταμάδο.