× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Στο φάσμα της φτώχειας ή του κοινωνικού αποκλεισμού 1 στους 4 Έλληνες

Επιδεινώθηκαν οι δείκτες της φτώχειας το 2024 σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στην δημοσιότητα η ΕΛΣΤΑΤ

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 16/4/2025

Στο φάσμα της φτώχειας ή του κοινωνικού αποκλεισμού 1 στους 4 Έλληνες
' χρόνος ανάγνωσης

Αύξηση σημειώνει το ποσοστό του πληθυσμού που βρίσκεται σε κίνδυνο φτώχειας ή κοινωνικού αποκλεισμού στην Ελλάδα, σύμφωνα με την ετήσια Έρευνα Εισοδήματος και Συνθηκών Διαβίωσης των Νοικοκυριών (EU-SILC) της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ) για το 2024, με περίοδο αναφοράς εισοδήματος το 2023.

 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Σύμφωνα με τα στοιχεία, το 26,9% του πληθυσμού – ή περίπου 2.740.000 άτομα – αντιμετωπίζει τον κίνδυνο φτώχειας ή κοινωνικού αποκλεισμού, καταγράφοντας αύξηση κατά 0,8 ποσοστιαίες μονάδες σε σχέση με το 2023 (26,1%).

 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η αύξηση αυτή αποδίδεται κυρίως στην άνοδο του ποσοστού του πληθυσμού σε κίνδυνο φτώχειας (από 18,9% σε 19,6%) και στην ενίσχυση του δείκτη σοβαρής υλικής και κοινωνικής στέρησης, ο οποίος από 13,5% ανήλθε σε 14%.

 

Το φαινόμενο επηρεάζει ιδιαίτερα τα παιδιά: το 27,9% των ατόμων ηλικίας έως 17 ετών βρίσκονται σε κίνδυνο φτώχειας ή κοινωνικού αποκλεισμού, αν και το ποσοστό εμφανίζεται ελαφρώς μειωμένο από το 28,1% του προηγούμενου έτους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

 

Τα πιο ευάλωτα νοικοκυριά αποδεικνύονται εκείνα με έναν μόνο ενήλικα και εξαρτώμενα παιδιά, όπου το ποσοστό του πληθυσμού σε κίνδυνο φτώχειας ή αποκλεισμού φτάνει το 43,7%. Εξίσου ανησυχητικά είναι τα ποσοστά για μονομελή νοικοκυριά (36,8%) και για γυναίκες άνω των 65 ετών που ζουν μόνες (38,4%).

 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ανάμεσα στους εργαζόμενους 18-64 ετών, το ποσοστό φτώχειας ανέρχεται σε 10,5%, με σημαντικές διαφορές ανά φύλο: 7,3% για τις γυναίκες και 12,9% για τους άνδρες. Εντυπωσιακή είναι η διαφορά μεταξύ πλήρους και μερικής απασχόλησης: οι εργαζόμενοι με μερική απασχόληση έχουν ποσοστό φτώχειας 20,6%, υπερδιπλάσιο από τους εργαζόμενους πλήρους απασχόλησης (9,8%).

 

Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στον ρόλο των κοινωνικών μεταβιβάσεων στην ανακούφιση της φτώχειας. Χωρίς τις συντάξεις και τα κοινωνικά επιδόματα, το ποσοστό του πληθυσμού που θα ζούσε κάτω από το όριο της φτώχειας θα ανερχόταν στο 45%. Μετά την προσμέτρηση των συντάξεων, μειώνεται στο 23,5%, ενώ όταν συμπεριλαμβάνονται όλα τα επιδόματα, περιορίζεται στο 19,6%.

 

Το λεγόμενο «βάθος» ή χάσμα φτώχειας – δηλαδή πόσο κάτω από το όριο φτώχειας βρίσκονται όσοι θεωρούνται φτωχοί – αυξήθηκε το 2024 και διαμορφώθηκε στο 23,3%. Πρακτικά, το 50% των φτωχών έχει ετήσιο εισόδημα κάτω των 4.993 ευρώ (σε σχέση με το όριο φτώχειας των 6.510 ευρώ).

 

Σημαντικό εύρημα αποτελεί και η ανισότητα με βάση το ιδιοκτησιακό καθεστώς της κατοικίας. Ο κίνδυνος φτώχειας ή κοινωνικού αποκλεισμού είναι 22% για όσους διαμένουν σε ιδιόκτητο σπίτι με δάνεια, 24,6% για ιδιοκτήτες χωρίς οικονομικές υποχρεώσεις, ενώ φτάνει στο 32,2% για ενοικιαστές.

 

Το μέσο ισοδύναμο ατομικό διαθέσιμο εισόδημα παρουσίασε αύξηση κατά 7,3% σε σχέση με το προηγούμενο έτος, φτάνοντας τα 12.391 ευρώ. Παρά την αύξηση αυτή, το 76,6% των νοικοκυριών δήλωσε ότι το εισόδημά του παρέμεινε αμετάβλητο, ενώ μόνο το 13,3% ανέφερε αύξηση.

[ΠΗΓΗ]
ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

1.450 θέσεις στάθμευσης στη Μύρινα

Για την διευκόλυνση των οδηγών εν' όψει της κορύφωσης της τουριστικής περιόδου στη Λήμνο
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Μια προσευχή χρόνων βρήκε απάντηση στην Τένεδο

Θυρανοίξια στον ανακαινισμένο Ιερό Ναό Παναγίας Τενέδου με την παρουσία του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου-Μια ιστορική στιγμή για την Ορθοδοξία καθώς ο ναός-σύμβολο επιστρέφει στη ζωή, κουβαλώντας τη μνήμη και την πίστη ενός λαού
ΘΡΑΣΟΣ ΑΒΡΑΑΜ
ΚΟΣΜΟΣ

Μεγάλες ζημιές στην αγροτική παραγωγή της Ισπανίας από χαλαζοπτώσεις

Αυξημένες αποζημιώσεις κατά 7% για τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους της χώρας.
ΕΛΛΑΔΑ

Σε πύρινο κλοιό πολλές περιοχές της χώρας

Οκτώ μεγάλες φωτιές σε εξέλιξη, διεθνής συνδρομή ζητά η Ελλάδα
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Λέσβος και Σάμος μέτρησαν μείωση των αφίξεων

Μυτιλήνη, Σάμος, Σαντορίνη και Κάρπαθος είδαν στο τέλος του Ιουνίου μείωση των διεθνών αφίξεων στα αεροδρόμια τους
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΚΟΣΜΟΣ

Σε ανοδική τροχιά οι τιμές του ελαιολάδου στην Τουρκία

Νέα δεδομένα δημιουργούν στην αγορά οι άδειες δεξαμενές της Ιταλίας
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Δεν έδεσε στο Καρλόβασι το «Διαγόρας»

Αιτία οι δυσμενείς καιρικές συνθήκες που επικρατούσαν στο λιμάνι
ΕΛΛΑΔΑ

Μικρό το ενδιαφέρον για εξαγορά καταπατημένων εκτάσεων του Δημοσίου

Το τίμημα της εξαγοράς υπολογίζεται βάσει των αντικειμενικών αξιών, με δυνατότητα εξόφλησης είτε εφάπαξ με έκπτωση 10%, είτε σε έως 60 άτοκες μηνιαίες δόσεις, με ελάχιστη δόση τα 100 ευρώ
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Πανιά γεμάτα Αιγαίο στην Aegean Regatta 2025

Η καρδιά της ελληνικής ιστιοπλοΐας χτυπά από τη Μύρινα μέχρι τη Μυτιλήνη με 5 αγώνες και ξεχωριστές εκδηλώσεις
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Ασφυκτική η κατάσταση στο νοσοκομείο Λήμνου

Μόνο 25 από τις 40 θέσεις γιατρών είναι καλυμμένες -Δριμεία παρέμβαση της βουλεύτριας Λέσβου του ΚΚΕ Μαρίας Κομνηνάκα στη Βουλή – Ζήτησε άμεση στελέχωση με μόνιμο προσωπικό και ουσιαστικά κίνητρα για τους γιατρούς
ΕΛΛΑΔΑ

«Όχι» στο ισραηλινό κρουαζιερόπλοιο και από τη Ρόδο

Στα βήματα της Σύρου, κάλεσμα σε διαμαρτυρία ενάντια στη γενοκτονική πολιτική της κυβέρνησης Νετανιάχου
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Aκόμη ένας δύσκολος Αύγουστος για τις μεταφορές του Βορείου Αιγαίου

Μόλις δύο δρομολόγιο πλοίου Ro – Ro θα πραγματοποιηθούν κατά την διάρκεια του μήνα προς Χίο και Λέσβο
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ