ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ
Το Γεωπάρκο Λέσβου σε τροχιά παγκόσμιου ενδιαφέροντος
Συνέντευξη του Νίκου Ζούρου στο «Ν» για την εαρινή μετανάστευση, τον φυσικό τουρισμό και τα διεθνή συνέδρια
Γράφει η ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ Δημοσίευση 14/4/2025

Η άνοιξη στη Λέσβο είναι μια εποχή όπου η φύση εκρήγνυται σε χρώματα και ήχους και ο παλμός του νησιού χτυπά σε διεθνείς ρυθμούς. Ο Νίκος Ζούρος, καθηγητής του Τμήματος Γεωγραφίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου, διευθυντής του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους και υπεύθυνος του Κέντρου Περιβαλλοντικής Ενημέρωσης Καλλονής, μίλησε στο «Ν» για όλα όσα καθιστούν τη Λέσβο πόλο έλξης επιστημονικού, φυσιολατρικού και εκπαιδευτικού τουρισμού.
Birdwatchers από όλη την Ευρώπη στη Λέσβο για την εαρινή μετανάστευση:
«Αυτή είναι η περίοδος που κορυφώνεται η εαρινή μετανάστευση των πουλιών και οι υγρότοποι του νησιού φιλοξενούν χιλιάδες είδη», εξηγεί ο καθηγητής. Οι επισκέπτες –ή "birdwatchers" όπως είναι διεθνώς γνωστοί– φτάνουν από όλη την Ευρώπη για να παρακολουθήσουν τη μοναδική ορνιθοπανίδα της περιοχής. Φέτος, χάρη και στη σύμπτωση των θρησκευτικών εορτών, η επισκεψιμότητα ξεκίνησε νωρίτερα. Η απουσία όμως πτήσεων τσάρτερ μέχρι πρόσφατα είχε περιορίσει τις δυνατότητες ανάπτυξης.
Το Κέντρο Περιβαλλοντικής Ενημέρωσης Καλλονής παρακολουθεί και καταγράφει συστηματικά τα είδη που εμφανίζονται, παρέχοντας πολύτιμο υλικό σε σχολεία και πανεπιστήμια. Η άνοιξη του 2025 είναι εξαιρετικά πλούσια σε χρώματα και αρώματα, με τις άγριες ορχιδέες, όπως η ενδημική όφρυς λεσβία, να ανθίζουν εντυπωσιακά, εντός και εκτός του Απολιθωμένου Δάσους.
Το ενδιαφέρον για την παρατήρηση πουλιών φαίνεται να αυξάνεται και από την Τουρκία. Ο κ. Ζούρος τονίζει την ανάγκη στοχευμένης προβολής του φυσικού πλούτου της Λέσβου στους κατοίκους της Σμύρνης και της Κωνσταντινούπολης, καθώς πρόκειται για ένα κοινό που αναζητά αυθεντικές εμπειρίες και ποιοτικούς προορισμούς, πέρα από τον πολιτισμό και την παράδοση.
Επένδυση στη γνώση
Η άνοιξη αποτελεί και περίοδο έντονης εκπαιδευτικής δραστηριότητας. «Το μουσείο δέχεται μεγάλο αριθμό επισκέψεων από σχολεία, ελληνικά και ξένα πανεπιστήμια. Μόνο την τελευταία εβδομάδα είχαμε σχολεία από Ρωσία, Νεπάλ, Αργεντινή, Ιταλία, Ελβετία», λέει ο καθηγητής. Εντυπωσιακή είναι και η συνεργασία μεταξύ του ΕΠΑΛ Καλλονής και σχολείου της Ιαπωνίας, που φιλοδοξεί να φέρει μαθητές στη Λέσβο και να στείλει Λέσβιους... στην Ασία.
«Δεν έχουμε απλώς επισκέπτες. Δημιουργούμε πρεσβευτές της Λέσβου ανά την υφήλιο», σημειώνει ο Ζούρος, υπογραμμίζοντας το βάθος αυτών των επαφών.
Ανάγκη για συνεδριακό κέντρο
«Η Λέσβος χρειάζεται επειγόντως ένα σύγχρονο συνεδριακό κέντρο», τονίζει. Οι διαθέσιμοι χώροι –το Δημοτικό Θέατρο, το Επιμελητήριο και τα αμφιθέατρα του Πανεπιστημίου Αιγαίου– είναι λίγοι και σε ένα βαθμό ανεπαρκείς για τη φιλοξενία μεσαίων και μεγάλων συνεδρίων. Η ανάπτυξη του συνεδριακού τουρισμού, κατά τον καθηγητή, μπορεί να λειτουργήσει καθοριστικά για την επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου και την ανάδειξη της Λέσβου σε έναν ποιοτικό, ολόχρονο προορισμό.
Το μεγαλύτερο διεθνές γεωλογικό συνέδριο στην Ελλάδα, στη Μυτιλήνη
Στα τέλη Μαΐου, η Λέσβος θα φιλοξενήσει το μεγαλύτερο διεθνές γεωλογικό συνέδριο. Πάνω από 500 επιστήμονες θα βρεθούν στο νησί για τρεις ημέρες, στο πλαίσιο του συνεδρίου που διοργανώνεται από το Τμήμα Γεωγραφίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου, σε συνεργασία με τα Τμήματα Περιβάλλοντος και Θαλάσσιων Βιοεπιστημών και το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας.
«Το Σάββατο, οι συμμετέχοντες θα ξεναγηθούν σε γεωλογικά μνημεία απ’ άκρη σ’ άκρη του νησιού: από τον Πολυχνίτο μέχρι τον Μανταμάδο και το Πλωμάρι», αναφέρει με ενθουσιασμό ο Ζούρος. Κεντρικό θέμα θα αποτελέσει και η πρόσφατη ηφαιστειακή κρίση στη Σαντορίνη.
Στο τέλος Ιουνίου, η Λέσβος θα υποδεχτεί το Διεθνές Σχολείο Γεωπάρκων. Για δέκα ημέρες, εκπρόσωποι από 45 χώρες θα φιλοξενηθούν στο νησί και θα εκπαιδευτούν στις καλές πρακτικές διαχείρισης των γεωπάρκων, με τη Λέσβο να αποτελεί πρότυπο διεθνούς εμβέλειας.
Η Λέσβος, μέσα από τον φυσικό της πλούτο, τη μοναδική της πολιτισμική ταυτότητα και τη συστηματική δουλειά του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας και του Πανεπιστημίου Αιγαίου, μετατρέπεται σε σημείο συνάντησης του κόσμου, σε πεδίο διαλόγου, επιστημονικής συνύπαρξης και αλληλοκατανόησης αναφέρει με άλλα λόγια ο κ. Ζούρος.
«Η αλληλεγγύη, η συνύπαρξη και ο σεβασμός είναι τα θεμέλια για έναν καλύτερο κόσμο. Και αυτά τα θεμέλια μπαίνουν εδώ», καταλήγει ο Νίκος Ζούρος.